Sacd

Keskustelu osiossa 'CD, SACD sekä DVD-A -soittimet' , aloittajana ristos, 15.05.2007.

  1. ristos

    ristos Guest Guest

    Liittynyt:
    17.11.2005
    Viestejä:
    114
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen hankkinut muutaman hienon Moody Blues Hybridi-CDn joissa on mukana SACD ääniraita. Millainen soitin kannattaa hankkia jotta pääsen nauttimaan tuosta 5.1 äänestä. Muu laitteisto (vahvistin ja kaiuttimet) ovat 5.1 valmiit.
     
  2. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Pioneer DV-696
     
  3. Mobster

    Mobster Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2002
    Viestejä:
    330
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuota noin, minkähänlaisesta hintaluokasta on kyse?!?
     
  4. ristos

    ristos Guest Guest

    Liittynyt:
    17.11.2005
    Viestejä:
    114
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tai jos oikein herkkua löytyy niin 500...

    Yamaha DVD S1700???
     
  5. Mobster

    Mobster Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2002
    Viestejä:
    330
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mainitsemasi Yamaha, Denonin 1930 tai Marantzin mallistosta joku hintaluokkansa edustaja voisi olla varma valinta.
     
  6. petepas

    petepas Elämme fataaleja aikoja Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.01.2005
    Viestejä:
    2 441
    Saadut tykkäykset:
    4
    Komppaan...
     
  7. jusaro

    jusaro Guest Guest

    Liittynyt:
    01.08.2006
    Viestejä:
    231
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minulla on Yamaha DVD-S657, mutta vastaavaa ei enää valmisteta. Hyvin on pelannut.

    Onhan sinulla piuhatkin? SACD-ääni otetaan ulos vain analogisesti.
     
  8. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Denonin 1930 on myös loistava ja myös hyvä skaalaava dvd-soitin, lisäksi aluevapaa "out of the box". Hintakin 400€ Marekilla. Kokemukset kerrassaan myönteisiä tästä laitteesta.
     
  9. ristos

    ristos Guest Guest

    Liittynyt:
    17.11.2005
    Viestejä:
    114
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laitoin Saksaan tilauksen Yamahasta. Hinta kotiin kannettuna 340 €. Piuhat pitää hommata. Tuon analogisen ääniulosoton olen myös huomioinut.

    Kiitokset vinkeistä.

    PS. Mahtaisiko tuon Yamahan saada aluevapaaksi...
     
  10. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ihan vain varmuuden vuoksi täydennystä, eli SACD-äänen saa tuotua ulos soittimesta joko:
    1. Analogisesti, SACD-soittimen 5.1 -kanavaisesta monikanavalähdöstä (5.1 MCH OUT). Tämä on yleisin tapa, kaapelina usein tavallinen RCA-kaapeli kuusinkertaisena, taikka sitten ihan tavallisia riittävä määrä (3 kpl tavallisia stereopiuhoja). Vastapäässä on tietenkin vahvistimen analoginen monikanavatulo, vastaavilla liittimillä. Luonnollisesti kaiuttimien jaot, etäisyydet (= viiveet) sekä tasot on asetettava SACD-soittimen menun kautta. Valitettavasti halvimmissa DVD/SACD-soittimissa on vain kaikkein välttämättömimmät säädöt, tai ihan aina ei edes niitäkään. On olemassa joitakin wanhoja ja/tai rajoittuneita SACD-soittimia, jotka soittavat ainoasta SACD 2.0:aa, eli eivät lainkaan ymmärrä monikanavaista SACD-ääntä. En ole seurannut, mutta luulisi ettei moisia rajoituksia enää uusissa laitteissa ole(?).

    2. Digitaalisesti HDMI -liitännästä, mutta vain siinä tapauksessa, että kaapelin molemmissa päissä on laite, jossa on vähintään HDMI v1.2a + tämä SACD-äänen siirto on myös käytännössäkin molemmissa laitteissa huomioitu (aina ei välttämättä ole, vaan on vain ajateltu pelkkää kuvan siirtoa sekä perus PCM/DD/DTS -ääniä, halpiksissa ei aina niitäkään). DVD Audio kulkisi myös vanhemmassa HDMI v1.1:ssä, kunhan vain tämä on ko. laitteessa myös käytännössä huomioitu.

    3. Digitaalisesti i.LINK -liitännästä, joka merkitään usein esim. "IEEE 1394 (S400)". Tuollainen olisi siis löydyttävä myös vahvistimenkin päästä. Tosin melko harvassa kalliissakaan laitteessa moisia liittimiä on. Kaikki säädöt hoidetaan vahvistimen päässä, aivan kuten "perinteisillä" DD- ja DTS-äänillä lähes poikkeuksetta tehdään.

    4. Digitaalisesti "DENON Link 3rd" -liitännästä, joka on kylläkin merkkikohtaisena älytön idea. Ehkä muutama harva ihminen maailmassa näinkin tekee. Tämä on siis hyvin liki edellistä (i.LINK), paitsi että toimii ainoastaan muutamissa harvoissa Denonin kalliimman pään laitteissa. Eli eipä olisi ihme, jos ei enää ensi vuonna tästä virityksestä mitään kuuluisi, eli todennäköisesti/toivottavasti pian kokonaan poistuva idea. Eli tämän kanssahan olisi siis ehdottomasti oltava kallis Denonin AV-vahvistin + kallis Denonin DVD/SACD -soitin, ja niistäkin on eriksen varmistettava, että toimivat myös käytännössäkin.

    Kts. esimerkkikuva takapanelista: DENON AVC-A11XVA (melko kallis AV-vahvistin). tuosta löytyvät poikkeuksellisesti nuo kaikki em. inputit, niiden perinteisten lisäksi:
    - 1 kpl Analoginen 7.1 -tulo, tässä nimellä "EXT. IN"
    - 5 kpl Optical + 3 kpl Coaxial (PCM-, DD-, ja DTS-äänille, eivät hyväksy: SACD, DVD-Audio)
    - 2 kpl i.LINK (PCM-, DD-, DTS-äänille + myös SACD ja DVD-Audio)
    - 1 kpl "DENON link 3rd" (formaatit kuten i.LINK)
    - 3 kpl HDMI (versiosta riippuu kelpaako SACD vaiko ei, kerrotaan ainakin manuaalissa).
     
  11. ristos

    ristos Guest Guest

    Liittynyt:
    17.11.2005
    Viestejä:
    114
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olipa selvää tekstiä, Kiitos. Entä DVD-levyjen 5.1-monikanavääniraidat? Kulkevatko ne normaalia digitaalista väylää (optista tai koaksiaalista piuhaa) pitkin? Ja onko DVD-audio vielä joku eri formaatti? (Olisi varmaan pitänyt laittaa tämä tuonne alkuun otsikon "Aloittelija kysyy" alle...
     
  12. miksu

    miksu Amatööri - monella tapaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.04.2001
    Viestejä:
    1 702
    Saadut tykkäykset:
    16
    Kyllä.

    On. DVD-Audio FAQ (vanha sivu, mutta ei kai ne perusteet ole mihinkään muuttuneet...)
     
  13. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    SACD-ääntä löytyy vain SACD-levyiltä sekä SACD/CD -hybridilevyiltä. Sama pätee tietääkseni myös DVD Audio -levyihin. Sen sijaan aivan tavallisilta DVD-levyiltä voi löytyä allamainituista ääniformaateista yksi, kaksi tai ainakin teoriassa jopa kaikki kolmekin:
    • DD (Dolby Digital). Joskus harvoin käytetään myös nimitystä "AC-3". DD on aina häviöllisesti pakattua ääntä, joka voi olla kaikkea monosta (DD 1.0) aina 6.1 -kanavaiseen "Dolby Digital EX":ään saakka. Eli lyhyemmin "DD 5.1 EX":ään, jossa on uusi takasurround eli 'Surround Back' -kanava matrisoituna perinteisen 5.1 -äänen mukaan. DD 5.1 EX:n takasurround-kanava (Surround Back) on aina monona, vaikka Surround Back -kaiuttimia onkin usein 2 kpl.
      Bittivirta voi vaihdella laajalla alueella, DVD-levyillä olen nähnyt mm. 64 kbps kommenttiraitoja, 192 kbps stereoraitoja ja suurimmillaan 448 kbps monikanavaääntä. Teoreettinen maksimi on 640 kbps, jota en ole DVD-levyillä nähnyt. Monikanavainen DD-ääni sisältää usein erillisen efektiraidan matalille, eli alle 120 Hz äänille ( .1 = LFE = Low Frequency Effects). LFE-kanava toistetaan useimmiten aktiivisen subwooferin eli "subbarin" kautta. Lähes kaikilta DVD-levyiltä löytyy jonkunlainen Dolby Digital -ääni.
      Aivan uusi, oma formaattinsa on vain uusilta HD-kuvalevyiltä (Blu-ray, HD-DVD) mahdollisesti löytyvä, häviöttömästi pakattu Dolby TrueHD, jonka voi siirtää digitaalisesti HDMI v1.3 -kaapelin kautta. Vaativimmalle, 7.1 -kanavaiselle "Dolby TrueHD (48kHz/24b)":lle mainitaan valmistajan sivulla keskimäärin 4.7 Mbps:n bittivirta.


    • DTS (Digital Theater Sound) on periaatteessa melko lähelle sama asia kuin Dolby Digital, paitsi että se on toisen, kilpailevan yrityksen tuote. Käytännössä DTS on selvästi harvinaisempi kuin DD, etenkin suomijulkaisuissa. DTS on teknisestikin hieman erilainen kuin DD, teoreettisena etuna on DD:ää selvästi suurempi bittivirta. Tosin käytännössä selvästi yleisin näyttää olevan HR (Half Rate), jossa käytetään vain puolta bittivirtaa (768 kbps). Täyttä bittivirtaa (FR, Full Rate) olen nähnyt harvoin (1 536 kbps = 1.5 Mbps), omistan muistaakseni vain 3 kpl sellaisia DVD-levyjä:
      - Zazie: Rodéo Tour
      - Amélie (yhden levyn R2-suomijulkaisu)
      - Laura Pausini: Live 2001-2002 World Tour


      DD 5.1 EX:n vastine on samalla tavalla 6.1 -kanavainen DTS-ES (matrix). Jos myös takasurround-kanavat ovat erillisiä, on kyseessä DTS -ES (discrete). Jälkimmäinen formaatti löytyy ainakin Sormusten Herran 4DVD:n versioista. Tietääkseni erittäinkin harvinainen formaatti on suuremmalla näitteistystaajuudella varustettu DTS 96/24 (eli 48kHz/24bittiä -> 96kHz/24bittiä). Itselläni on tietääkseni vain yksi mainoslevy, jossa on DTS 96/24 -ääntä.
      Dolbyn tapaan myös DTS:llä on aivan uusi, oma formaattinsa, joka voi löytyä vain uusilta HD-kuvalevyiltä (Blu-ray, HD-DVD). Eli aivan vastaavasti häviöttömästi pakattu DTS-HD Master Audio, jonka voi siirtää digitaalisesti HDMI v1.3 -kaapelin kautta, Blu-raylla teoreettinen maksimi on jopa 24.5 Mbps, HD-DVD:llä sama 18 Mbps. Jos levytila on kortilla, niin voidaan käyttää joko 3 tai 6 Mbps vievää kevyempää formaattia, nimeltään "DTS-HD High Resolution Audio".


    • PCM (Pulse Code Modulation). Vastaa käytännössä tavallisten CD-levyjen stereoääntä, tai itse asiassa on teoriassa jopa CD-ääntäkin laadukkaampi formaatti, johtuen hitusen suuremmasta näytteistystaajuudesta (CD-levyt aina: 16bit/44.1kHz vs. PCM useimmiten: 16bit/48kHz). PCM-ääntä ei siis ole mitenkään pakattu, joten se mahdollistaa teoriassa erinomaisen laadun, mutta vie vastapainoksi paljon tilaa (2 x 16 x 48 000 = 1 536 000 bittiä/sekunti = 1 500 kbps = 1,46 Mbps). Lienee lähes aina stereoraita, eli voidaan merkitä vaikkapa näin: "PCM 2.0 (16b/48kHz)", tai sitten ihan vain "PCM stereo". PCM-ääntä en ole DVD-elokuvia sisältävillä levyillä muistaakseni tavannut, mutta musiikkilevyillä PCM:ää kyllä näkee joskus käytettävän.
      HD-DVD ja Blu-ray soittimista voi saada HD-äänen ulos myös monikanavaisena PCM-äänenä. Sen sijaan tavallisilla DVD-levyillä esiintyy vain aitoa PCM stereota, sillä monikanavainen PCM-ääni veisi liiaksi tilaa DVD:n kapasiteettiin nähden.
     
  14. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
    Mites tämä mahtaa olla Oppon Dv-981hd soittimessa? Tuli sellainen hommattua ja haluaisin kokeilla tuota SACD ominaisuutta ja nimenomaan 5.1 äänellä.

    Onko niillä RCA-piuhoilla kovin paljon väliä? Kotoa nimittäin löytyy iso nippu niitä kaikkien laitteiden mukana tulevia RCA-johtoja, joissa on punainen, valkoinen ja keltainen pää. Eli ilmeisesti stereo+komposiitti käyttöön tarkoitettuja.
     
  15. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Noita piuhoja kun laittaa 2 kpl niin saa 5.1 äänet vietyä. Esim.

    Piuha 1:
    Valk. = vasen kan.
    Pun. = oikea kan.
    Kelt. = keskikan.

    Piuha 2:
    Valk. = vasen takakan.
    Pun. = oikea takakan.
    Kelt. = subbari

    Saako niillä piuhoilla sitten hyvää ääntä on makukysymys.
     
  16. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
    Jep, tuota juuri tarkoitin. Mistäs sais kohtuuhintaisia ja riittävän laadukkaita RCA-kaapelipareja, jos ei tuo noiden kotoa löytyvien kaapelien taso riitä?
     
  17. soundcape

    soundcape Guest Guest

    Liittynyt:
    02.11.2001
    Viestejä:
    446
    Saadut tykkäykset:
    0
    Opposta saa monikanavaisen sacd:n äänen ulos joko digitaalisesti HDMI:n kautta tai analogisesti 6xRCA:n kautta. HDMI:llä ääneen vaikuttaa tuolloin paljon vahvarin D/A-muuntimet ja 6xRCA:lla Oppon D/A-muuntimet eli jos vahvarin D/A-muuntimet ovat laadukkaammat kuin Oppon ja vahvarista löytyy HDMI-in, niin kannattaa käyttää Oppon HDMI-liitintä, mutta jos vahvarin D/A-muuntimet ovat heikompitasoisemmat kuin Oppon, niin kannattaa käyttää 6xRCA-liittimiä sacd-äänelle.

    Analogisia liitäntöjä on tietysti pakko käyttää, mikäli vahvarissa ei ole HDMI-liittimiä, edellyttäen että vahvarissa on 6xRCA-tulo analogiselle monikanavaäänelle.

    Analogisia liittimiä käytettäessä, paina vahvarista prosessor direct päälle, tuolloin vahvari vain vahvistaa äänen, eikä sävytä sitä.

    Riittävän hyviä RCA-kaapeleita Oppoon saa esim. Biltemasta tai Verkkokaupasta.
     
  18. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
    Vahvistin on Rotelin RSP-1066 AV-esivahvistin ja eipä löydy siitä HDMI:tä. Oppossakaan ei taida noita HDMI lähtöjä olla kuin 1 ja se on jo tykille varattu, joten analogisesti on liitettävä. Pitää katsella noita johtoja netistä. Kiitokset.

    Edit: Taidankin tehdä ne piuhat itse tuolla DIAR:in ohjeella. Kotoa löytyy valmiiksi 4m pätkä Cordialin mikkipiuhaa, niin siitähän ne tulee kun vaan vielä käyn Biltemasta RCA liittimet.
     
  19. Thezeus

    Thezeus Guest Guest

    Liittynyt:
    15.07.2008
    Viestejä:
    344
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onkos noissa SACD levyissä sitten kovin paljon parempi äänenlaatu ja saako niitä ostaa muualta kuin netistä?
     
  20. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    SACD levyjen äänenlaadun paremmuus on teoreettista. Oleellinen ero CD-levyyn on monikanavaisuus joka on se juttu. Levyjä saa toki ostaa missä niitä on vaan tarjolla. ;)