Itse tein kiinnikkeet 4mm mutterista ja aluslevystä. Eli liimasin mutterin ja aluslevyn yhteen ja ne sitten pallon sisäpintaan liimalla kiinni. Omat pallot on biltemasta ostetut. Sisälle laitoin bitumia niin ei pintakaan enää mene läjään
Juuri vähän vanhempi VW golffi alla (mittasin kanssa ja 3" sieltä löyty) ja juuri tuo kojelaudasta lasin kautta heijastusperiaatehan tuossa on kanssa varmaan ideana. En tiedä meneekö liian offtopiciksi, jos kysyisin tässä mikä olisi hyvä bassoelementti kaveriksi oviin. Jako todennäköisesti korkea 350-450hz. Huomenna käyn tarkemmin mittaamassa ovielementtien reikien koot, mutta veikkaan semmoista 6". Peerlessin halpamallit???
Meikäläisellä on seatissa 6 1/2":n paikat etuovissa, luultavasti golffissa on samat ainoa ongelma on saada riittävän matala elementti muuten ikkuna ei aukea. En muista kuinka syvän elementin sinne voi laittaa, alkuperäisen ritilän alle ei välttämättä sovi korokerengasta.
Vanha alkaa tämäkin Threadi olemaan. Eikö kukaan enää rakentele TB:ja ?? Itse ajattelin vihdoin kokeeksi parin rakentaa työkaverin suositteleman Tabaq kotelon pohjalta (tai vaihtoehtoisesti needlet/lancetat) hieman askarruttaa kotelon muoto. Jo rakentamissani aw-25:ssa oli tietoinen valinta välttää samansuuntaisia pintoja (vaikka päädyt ja takaseinä niin ovatkin) ja nyt tuli mieleen, että jos noihin TB:n koteloihin hakisi epäsäännöllisiä muotoja tai vastaavasti tekisi joka seinän eri suuntaiseksi. olisiko mitään hyötyä vai loppuuko TB:sta resurssit tuolle kotelon tuomalle hyödylle.. Ja miten ko. viritelmä pitää toteuttaa, jotta voi edes itselle perustella hyödyn yön hiljaisina kuunteluhetkinä. Etulevy suora - sivut sisäänpäin taivutetut - takalevy viistoon etulevyyn nähden - ja katto kallelleen menekö ihan metsään? niin ja mitenkä tuon refleksikanavan kanssa, haittaako jos ei ole tasa levyinen, mutta kanavan tilavuus pysyy samana vai pitääkö sen olla suora "putki"?
Itselläni on tarkoitus toteuttaa pieni kesälomaprojekti, aktiivisetti. Basso-osa joko TB:n 8-tuumaisella 740-elementillä tai sitten jotain muuta. Yläpäät 655:llä, aktiivisuodatus ja korjaus tuolle yläpäälle. Ja nurkista löytyvistä rojuista bassolle Natikan LME49810:lla n. 200 wattinen vahvistin, kun IRS2092 korttia ei jaksanut piirrellä vielä. ja 655:lle LM4780:een pohjautuva n 2x40wattinen. Liimapuulevystä tarkoitus toteuttaa, ainakin yläpäät keskimmäisistä laudoista sisäosat poistaen... Mutta kysymyksiin. Kyllähän tuo samansuuntaisten pintojen välttäminen on kotelon sisäisten heijastusten kannalta hyvä, jos intoa riittää toteutukseen. Varmaan mainitsemasi rakenne oikein hyvä. No, refleksikanavan poikkipinta-ala kannattaa koittaa pitää vakiona koko matkan, vaikka muoto natkalla muuttuukin, kunhan muutokset eivät ole nopeita, jotta voisivat pyörteilyä aiheuttaa. Ja monessa TB:n elementissä, jos asentaa elementin koteloon ulkoapäin, kannattaa muistaa tehdä kiinnitysruuvien väliselle matkalle levyyn viistousta, jotta ilma pääsee liikkumaan elementin takapuolella. Johtuen siitä, että elementin asennusaukon koko ei ole montaa milliä isompi kuin magneetin suojakupin koko. Optimaalista olisi asentaa elementti etulevyn takapuolelle.
olen jo pitkään miettinyt laajakaistojen tekoa ja nyt sitten heräsi kiinnostus. elikkä ajatuksena olisi tehdä aluksi 2.1 systeemi joistakin tangbandin elementeistä ja jatkossa kasvattaa myös 5.1 ja jopa 7.1 järjestelmäksi. ehkäpä samantien jos innostus riittää. vahvistimesta kun nuo 7 kanavaa jo löytyy. elikkä mitä elementtejä suosittelette ja missä kotelossa? varmasti joku tulee nyt sanomaan että haku on hyvä mutta kun vaihtoehtoja on niin monia. huone on pieni eli 5m*3m ja etäisyys on noin 1.5-2.5m kuuntelupaikkaan. subina tällä hetkellä xls 10+hypex ds2.0 mutta sekin vaihtunee jossain vaiheessa. ps. jos joku kiinnostunut harrin kaiuttimen p17 sarjasta niin saattaisi lähteä sitten vaihtoon jos tangbandeja alan rakentamaan.
Jatketaas tänne. Tuli mieleen tehdä pienet aktiivikopit. Tuo W3-871SC toimis ehkä pohjana. Tai sitten vois vielä katsoa nuo nelituumaisten kortit, esim. HiVi. Jos joku muuten viitsii kertoa laiskalle miten SC-malli eroaa S:stä, niin kiitos. Jos taas ei viitsi, niin ymmärrän sen hyvin Jos nyt kuitenkin sitten siitä W3-871SC hiukan kun se melkein sopiii säikeeseen. Eli sillehän pitäisi näköjään olla 4l kotelo kun kerran suljettua miettii. Ja bassot voi unohtaa. Alimmat on paras suodattaa samantien pois ja samalla suotimella vois vähän korjata alapäätä. Öö, ja vihjettä minulla on vähän, mutta sen tiedän, että hissuttelukaiutinhan siitä sitten tulee. Eiku tulee tosiaan tosi hiljanen, säädöillä -3dB @ 120 Hz tulee siihen -3dB kohdalle 71dB ja kartio kommuteeraa siinä kohdassa melkoiset 0,3 mm. 90 Hz:n kohdalla, johon -6dB suunnilleen sattuu, on liikerata jo pelottavan lähellä maksimia, vajaat 0,4 mm. Mut jos noilla vois elää, niin 70 dB on jo möykkää, ei paljon, mutta jotain ja... mitä voitettiin. Ehkei mitään... Suodin on siis "peaking 2nd order high-pass @ 60Hz ja gaini (vai miten se pitäis sanoa) on 3dB (vielä pitäis jaksaa selvittää mimmonen suodin tuo nyt sitten käytännössä on... laitetaas tähän 3,5V käyttiksellä toimiva opari muistiin: TLC271BCP...). Tuo ylipäästö tarvitaan joka tapauksessa, joten ajattelin sitten venyttää sillä vastetta vähän alaspäin samalla... Järkevä maksimiteho on näillä arvoilla siis 50mW. Jaa, mutta ei tässä taida olla päätä eikä häntää lain, sillä noin alhaisella high-passilla annetaan nyt sitten sillä 50mW teholla kartion lepattaa lähes maksimiliikeratansa siinä 60 Hz:n kohdalla. Toisaalta, kuka käskee huikennella sen tehon kanssa, eiköhän 25mW riitä useimmiten. Jos kuitenkin huikentelisi vahvistimen kanssa ja laittaisi Futurekitin 2W monon. Sehän (stemu on TBA820) perkules antaa datalehden mukaan jo yhdellä 18650-kennolla heittämällä tarpeeks höpöä (200mW). Turha varmaankaan vastailla, jos tuntuu, että kone ottaa kiekkaa tällaisesta vihjeettömästä herjaamisesta. Hitto kun noi elementit ovat _niin_ kalliita ja postikulujakin tulee, kympin elementillä tätä olis jo voinut kokeillakin. Vahvarikin kuitenkin maksaa sen noin 5e ja kotelovanereihin menee sama. Edit: toimii ihan ok Winellä tuo winISD Pro. Ja Intrepid Ibex on siis niiq ihq.
Hullu Idea. siis keskellä yötä valvoessa tullut idea. mutta pakko se oli laittaa jonnekin muillekin mietittäväksi etenkin kun se jäi pyörimään mieleen koko päiväksi.. ELi Cyburgs needle autokäyttöön? onkohan kokeiltu? voisiko se edes toimia? vaatii tietenkin tietyn tyylisen tai kokoisen auton johon sitä voisi sovittaa.. joku pakettiauto jossa tarpeeksi korkeutta lattiasta kattoon tai joku vanha auto jossa yksinkertainen kojelauta. (vw kupla? ja joku muu 60luvun tuote) joten itsellä mielessä oli vaihtoehto yksi: kotelo joka kulkisi ikkunapilarin kylkeä myöten lattiaan saakka. kaiutin elementti joko alhaalla suunnattuna kuulijaan tai ylhäällä katon rajassa tai korvien korkeudella.. testattava kai kumpi toimisi paremmin. vaihtoehto kaksi: Kotelot menisivät kojelaudan alapuolella/sisällä ja poikittain. Vasemman kaiuttimen päästöaukko olisi oikeanpuolisen kaiuttimen lähellä ja päinvastoin. luultavammin jotkut jotain hifi tekniikasta tietävät osaavat heti sanoa etteivät nämä toimisi kunnolla. ainakaan tuo kakkos vaihtoehto saattaa aiheuttaa jotain ongelmia äänikuvan kanssa? vai? pitääkö muuten tuon tl linja kotelon "päästö" aukon olla kaukana itse elementistä? kun tuntuu että useimmissa koteloissa joita olen nähnyt niin se tosiaan on mahdollisimman kaukana kaiuttimesta.
Siis.. mitä sillä on väliä? mutta vastatakseni: onhan niitä vielä kolme jäljellä/käytössä.. ja kahteen niistä voisi harkita tätä hullua ideaa noin niinkuin rakenteellisesti ajateltuna. ne kaiuttimet ja kotelot puuttuvat.. ja edelleen se tieto voisiko se toimia..
anteeksi että isken ikäviä kysymyksiä mutta mitä on vielä kaksi jäljellä/käytössä? autoja vai? e. joo lukihäriötä..
modet voi poistaa jos turhan offtopic. autostahan sä kysyit. eli kolme autoa. joista kahteen voisi harkita kyseisten koteloiden asentamista.. toiseen autoon mahtuisi ehkä pystyyn, toiseen poikittain.
Aloin rakentaa näille elementeille pönttöjä. Todennäköisesti tulen w3:sia käyttämään, mutta kuulemma vaihtoehtojakin olisi olemassa. Niistä kuulen myöhemmin. Tarkoituksena on rakentaa työpöydälle pienet kaiuttimet hiljaiseen musiikin toistoon. Miellyttävä sointi on tärkeintä. Avokonttorissa äänenpaineet jää todella pieneksi, lähinnä olisi tarkoitus peittää pienimmät häiritsevät äänet. Pienessä kotelossa bassotoisto jää vajaaksi, joten luultavasti tulen käyttämään tietokoneelta soittoohjelman säätöjä, että saan vasteen hiljaiseen kuunteluun sopivaksi. Koska rakentelu tuppaa olemaan enemmän harrastus kuin musiikin kuuntelu, niin päätin rakentaa kotelon hieman kikkaillen. Koteloon käytän 18mm vaneria, josta on tarkoitus näyttää sekä viilupintaa että vanerikerroksia. Kikkaiulu tulee siitä, että teen kaiuttimesta tällä tyylillä raidallisen. 18mm vanerista ensimmäiseksi 18mm suikaleita, jotka katkotaan oikeisiin mittoihin. Sen jälkeen porataan jokaiseen suikaleeseen reiät läpi 10mm tapille, jolla ohjataan suikaleet kohdilleen liimauksessa siten, että hionnassa ei tarvitse puhkaista päällimäistä viilupintaa pinnan tasaiseksi saamiseksi. Etulevyssä siis näky 4 suikaletta viilupintaa ja 5 suikaletta vanerin reunaa. Näistä reunimmaiset on kylkilevyt, jotka on yhteinäisiä vanerilevyjä. Kyljissä on näkyvissä 12kpl puutappien päitä ja pyöristetyissä reunoissa vanerikerrokset. Alla piirrustus, jonka pitäisi hahmottaa suunnitelmaa enemmän kuin tuhat sanaa Pari kertaa olen kerennyt nyt pönttöjä rakentamaan. Suikaleet on sahattu ja pätkitty. Jigit on tappiporauksia varten tehty. Muutamat porailut on tehty, mutta taisin laittaa reiät väärin päin, joten ne joudun sahaamaan uusiksi. Kustannukset tähän mennessä 5€ 1200x580mm vanerin jämäpalasta ja 6,5€ 4,8m puutappia. Sitten odotellaan pari viikkoa, että syyslomaviikot menee ohi ja työväenopiston puutyötunnit jatkuu taas.
Aika ovelan näköiset kotelot tulossa! Hieno ja omaperäinen tyyli. Mitäs jos katkaisisit puutapit lyhyemmiksi ja tekisit puutappien päille upotukset kylkiin, esim 1cm syvyyteen? Tällöin kyljen ulkopinta jäisi koskemattomaksi ja ulkonäkö olisi rauhallisempi.
Hifi-messuilla oli Audioparts:in huoneessa Tangband elementeillä rakennetut kaiuttimet. Osaako joku sanoa millainen tuo lattiakaiuttimien rakenne oli?
Tuota rauhattomuutta olen miettinyt kanssa. Tuntuu vaan, että jää aika valjuksi kyljet muuhun kaiuttimeen verrattuna, jos tappeja ei laita näkyviin. Tappisysteemi on kuitenkin niin hieno, ettei sitäkään oikein haluaisi piilottaa. Katsoo nyt. Kysyin asiaa Audiopartsilta ja tälläinen vastaus tuli
Ajattelin tekaista näistä tangbandin elementeistä takakaiuttimet. Onko tää w3-871s nyt suosituin vaiko kannattasko jotain muuta käyttää? http://www.audioparts.fi/cat/product_catalog.php?c=17 Tuolla kun olis noita kaikennäkösiä elementtejä. Sitten viel sellanen että tarviiko tohon projektiin hankkia muuta esimerkiksi sähköosia tai muuta?
Tuo imupiiri pienille suljetuille voisi olla ihan hyödyllinen. Itsellä tosin takakajareina w4-xxx sc ilman mitään sähköosia. Pientä piikkiä on kartion resonanssin kohdalla mutta ei tuo takana niin haittaa. Imupiirin tehtävä on poistaa juuri tuo kyseinen ongelma (jos oikein olen ymmärtänyt).