Pioneer 9 G

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana Soukki, 24.03.2008.

  1. Rockford

    Rockford Guest Guest

    Liittynyt:
    22.11.2007
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    Äärimmäisen kiinnostavaa juttu. :thumbsup:

    Kiinnostais itekin värkkäillä jotain vastaavaa tuon LX508D:n kanssa, mutta ehkä aluksi vähän yksinkertaisemmin. Ahistaa vaan, kun ei ole itellä oikein selvää näkemystä tuosta kalibroinnista sen suhteen, että miten sitä kannattaisi lähestyä. Vaikeuksia on lähinnä hahmottaa, että millä tarkkuudella ja laajuudella tuo homma pitäisi tehdä että tulos olisi itselle riittävä.

    Jos ajatellaan jonkinlaista järjestettyä listaa yksikertaisimmasta tavasta monimutkaisimpaan niin tuo sun tapa on ehkä se maksimi mitä pystyn kuvittelemaan. Tarkoitan siis jotain seuraavaa listaa yksinkertaisesta+halvasta monimutkaiseen+kalliiseen:

    1. Käytä TV:n valmista elokuva-säätöä, 0€
    2. Etsi netistä jonkun muun mittaamat asetukset ja käytä niitä ilman mittaleitteita, 0€
    3. Osta joku halpiskalibraattori+softa, 150-200€
    4. Osta parempi keskitason kalibraattori+softa, 200-300€
    5. Osta joku vielä vähän parempi laite ja erilinen softa
    6. ...
    7. ...
    8. ...
    9. ...
    10. Tuo sun listaama tapa (>1000€?)

    Kiinostais nyt aluksi päästä halvalla jonkinlaiseen lopputulokseen, ilman yli 1000€ investointia. Eli jos pääsis tuossa listalla edes tuonne asteelle 5 asti niin vois riittää aluksi mulle, laajentais sitten myöhemmin jos siltä tuntuu.
     
    Viimeksi muokattu: 13.10.2008
  2. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Kalibrointiin liittyen voisi olla mielekästä jonkun laitteet ja softan jo hommanneen vuokrata niitä eteenpäin muille halukkaille. Tuntuu jotenkin turhalta, että jokainen ostaisi omat.
     
  3. johannesk

    johannesk Ignorance is bliss. Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.09.2005
    Viestejä:
    1 438
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kalibrointipolut

    Tässä muutama polku hintajärjestyksessä:

    1. Movie-tila tehdas-asetuksilla (0€)
    2a. Bumtious-asetukset Movie-tilalle (0€)
    2b. Johannesk-asetukset kunhan saan C5:n profiloitua Eye-One Pro:lla (0€)
    3. ColorHCFR + X-Rite Display 2 (0€ + 219€)
    4. CalMAN Standard + X-Rite Display 2 (199$ ilman muita maksuja + 219€)
    5. CalMAN Standard + Chroma 5 (499$ + maksut)
    6. CalMAN Standard + Eye-One Pro (799$ + maksut)

    Oma valintani

    Itselläni on käytössä kohta 5, joskin sain Curl Palmen saitin kautta 100$-alennuksen (ei enää voimassa). Chroma 5 on tumman pään kanssa parempi kuin Eye-One Pro, mutta muutoin jälkimmäinen on hivenen verran tarkempi. Chroma 5 ei taida oikein soveltua projektorien kalibrointiin. Eye-One Pro:n lainaan duunista. Linkit ilmaisista testikuvalevyistä löytyvät aiemmista postauksista.

    ColorHCFR vs. CalMAN

    ColorHCFR:n käyttöä varteen kannattaa tutustua noihin aiemmin postaamiini kalibrointiohjeisiin, mutta CalMAN:in kanssa ne eivät ole välttämättömiä sillä ohjelma sisältää wizardin, sekä step-by-step helpit (ainakin kaikkiin perussäätöihin). Ts. polut 4, 5 ja 6 ovat kalliimpia mutta helpompia kuin polku 3. Mauri Eronen esitteli Hifimessuilla 9G Pioneerin kalibrointia ColorHCFR:n avulla. Toivotaan että kotimainen gurumme julkaisee aikanaan tästä oppaan ;)

    Mistä ostaa; CalMAN, Chroma5, Eye-One Pro

    CalMANia ja X-Rite-bundleja (esim. Chroma 5 ja Eye-One Pro) myy SpectraCal (hinnastosivu). Dollarihintoihin tulee lisäksi rahti. arvonlisävero sekä tullimaksu. Itsellä on sellainen näppituntuma että maksujen jälkeen esim. 100$ muuntuu keskimäärin 100€:ksi.

    Mistä ostaa: Display 2 / Display LT

    X-Rite Eye-One Display 2 -kolorimetriä tuo Suomeen Espoossa sijaitseva KTA-Yhtiöt. Ohjehinta on 219€. Tässä linkki KTA:n tuotesivulle. Pikkaisen halvemmalla saattaa selvitä tilaamalla samainen kolorimetri jenkkilästä BH Photolta (pidän tätä luotettavana putiikkina) hintaan 200$+maksut: tuotesivu. Samasta paikasta irtoaa myös Display LT hintaan 140€, mutta en ole verrannut näitä kahta toisiinsa.

    ControlCAL / ISFccc

    Kaikkien 8G- ja 9G-mallien gamman pääsee ruuvaamaan lähes täydelliseksi ISFccc-valikosta löytyvällä 9:n pisteen gammasäädöillä. Tätä varten tarvitaan ControlCAL-ohjelma, jonka saa käyttöönsä lahjoittamalla tekijälle 25$ PayPalin kautta. ControlCAL on tällä hetkellä ainoa ohjelma jolla 9G:n ISF-tilat voi avata. ISF-kalibroijat voivat joutua odottelemaan Pioneerin omaa softaa jopa 6 kuukautta (ainakin KRP-malleille).

    Ostin itse ControlCALin eilen ja kokeilen sitä piakkoin 5090:n kanssa. Asetukset ControlCAL lähettää näytölle RS-232-piuhaa pitkin (naaras-naaras modeemikaapeli).

    Kalibrointijärjestys (ISFccc käytössä)

    ControlCAL-ohjelman tekijän (Shawn/Turbe) suosittelema kalibrointijärjestys menee näin.

    Recommended Pioneer 8G ISFccc and 9G ISFccc Calibration Workflow:

    1. Set peak luminance (Contrast)
    2. Set black level (Brightness)
    3. Correct grayscale (RGB High/Low)
    4. Fix gamma (9 point gamma controls.....green first followed by red then blue)
    5. Correct color points (CMS controls)
    6. Tweak grayscale (RGB High/Low)
    7. Verify grayscale, gamma, and color points again
    8. Set color saturation (Color)
     
    Viimeksi muokattu: 12.10.2008
  4. nekki

    nekki Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.12.2002
    Viestejä:
    189
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tästähän on muodostumassa tosi mielenkiintoinen ketju, kiitos @johannesk :thumbsup:
     
  5. Rockford

    Rockford Guest Guest

    Liittynyt:
    22.11.2007
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    Huh, tulipahan taas infoähky kun tuota luki. Jos pienellä budjetilla liikutaan niin tuo yo. listalla mainitsematon ControlCAL vaikuttais mielenkiintoiselta. Oiskohan sitten mitään järkeä siinä, että ostais sen ja tökkäis vaan valmiin profiilin sisään? Sopiva läppäri ja piuha varmaan vois löytyä, joten niistä ei tulis kuluja. TV:n menujen kautta säätely vaikuttaa muutenkin niin kankealta. Mutta tarvitseeko kuitenkin mittausta että saa kohtuullisen tarkan lopputuloksen?

    Toinen mikä tulee mieleen on, että ostais töihin tollasen jonkun vähän halpaa paremman kalibraattorin, jota vois sopivasti lainata. Sellaselle ois muutenkin tarvetta mun hommissa. Ei nyt ehkä välttämättä Eye-One Pro:ta, mutta jonkun mikä ois käyttökelpoinen. Hommais sitten omalla rahalla tuon CalMAN Standard:in jos ei huvita ColorHCFR:n kanssa värkätä.
     
    Viimeksi muokattu: 12.10.2008
  6. johannesk

    johannesk Ignorance is bliss. Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.09.2005
    Viestejä:
    1 438
    Saadut tykkäykset:
    1
    Katsotaan miten käy, todennäköisesti jumitan plasmani lopullisesti jollain väärällä ControlCAL-komennolla tms. :D Sen softan kanssa kuulemma pitää olla tarkkana ettei lähetä vahingossa 0-arvoja...

    Jotain hyvää näissä viimeisimmissä asetuksissa oli, sillä kun vaihdan vakio "Low"-värilämpötilan uuteen "Manual"-säätöön, näyttää siltä kuin leffan/ohjelman päältä poistettaisiin likainen/kellertävänpunertava kalvo. Sama efekti tietenkin toistuu jossain määrin aina nostettaessa värilämpötilaa, mutta Pioneerin ylilämpimästä "Low"-asetuksesta seuraava pykälä "Mid-Low" taas näyttää jo liian raa'alta/kylmältä. Oma asetus osuu tuohon väliin.
     
  7. Rockford

    Rockford Guest Guest

    Liittynyt:
    22.11.2007
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meinasinkin juuri kysyä, että jos tuollaisella softalla sössii säädöt niin onko niitä mahdollista jollain tehdasasetuksien palautuksella enää palauttaa/nollata?
     
  8. johannesk

    johannesk Ignorance is bliss. Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.09.2005
    Viestejä:
    1 438
    Saadut tykkäykset:
    1
    Se on vähän tämän harrastuksen ongelma :D Pitäis olla joku virtuaalinen fläppitaulu niin vois samalla selkeyttää itselleenkin näitä asioita...

    Pitäisin ControlCALia ennemmin lisäoptiona kohtiin 3-6.

    Noi profiilit ovat ikäänkuin ControlCALin lisäpalikoita/työkaluja erilaisia näyttöjä varten. Ne eivät sisällä valmiita asetuksia.

    Totta, mutta ControlCAL:in kanssa säätäminen voi olla aika heavyä jos haluaa muuttaa vain paria asetusta. ControlCAL säätää vain ISF Day, ISF Night and ISF Auto -asetuksia, jotka ovat lukittuja normaalitilassa. Ts. kun ne kerran asetetaan, niitä voi muuttaa vain ControlCALilla (myös peruasetukset kuten Contrast ja Brightness on myös lukittu näissä moodeista). Tästä syystä ISF-heputkin joskus kalibroivat Pioneerit normivalikoista löytyvillä asetuksilla jotta käyttäjälle jää mahdollisuus muuttaa asetuksia jälkeenpäin. ISFccc tarjoaa hiukan puhtaamman pohjan säädöille (jos se pohja vastaa Pure-tilaa) sekä 9 kohdan gammasäädöt.

    M-malleilla kaikki asetukset ovat samassa näkymässä ;) Lisäksi M-mallien ISF-tila antaa jollakin tapaa tarkemmat/laajemmat säätövarat. Ainakin valotehoa on saatu irti huomattavasti enemmän kuin perusasetuksilla.

    A- ja M-mallien "Pure"-kuvatila pitäisi olla aika pirun tarkka suoraan laatikosta. En tiedä onko ControlCALista hyötyä ilman mittauslaitetta. Siinä tapauksessa on, jos ISFccc-alkutila vastaa em. "Pure"-tilaa. Tällöin ISF-tilan voisi ottaa käyttöön ControlCALilla vaikka ei säätäisikään mitään yksilökohtaisempia asetuksia. Yksi brittifirma avaa ISF-tilat myymiinsä Pioneereihin ja säätää kaikkiin saman perusasetukset, tämä ei tosin ole ihan se tarkoitus mitä varten kyseinen ominaisuus on lisätty.

    Hei, Eye-One Pro on firmoille halpaa kuin saippua :D Kunhan pidät huolen että joku kalibroi sillä aikanaan graafikoiden/kuvankäsittelijöiden näytöt kuosiin ;) Sillä voi myös CalMANia käytettäessä profiloida noita edukkaampia X-Riten mittalaitteita, ei ole pakko olla Chroma5.
     
  9. johannesk

    johannesk Ignorance is bliss. Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.09.2005
    Viestejä:
    1 438
    Saadut tykkäykset:
    1
    Uskoisin että on, mutta pitää lueskella lisää tuon ControlCALin foorumia. Kun sen RS-232-piuhan kytkee kiinni, on tietenkin olemassa kaikenlaisia potentiaalisia ikäviä seurauksia. Esim. Windowsin sekoaminen saattaa lähettää Pioneerille aika mielenkiintoisia "huoltokomentoja". Riski ei ole tod näk iso, mutta kannattaa ottaa huomioon että takuu ei varmasti korvaa ControlCAL-sähläilystä johtuvia vikoja. Tai ainakin kannattaa jättää mainitsematta, "Se vain pimeni itsestään" ;)
     
  10. johannesk

    johannesk Ignorance is bliss. Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.09.2005
    Viestejä:
    1 438
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kokeilin ControlCALia ja ISF-tilojen avaaminen kävi nopeasti ja täysin ongelmitta. Luulen että käytössä oli nollamodeemikaapeli, mutta en mene vannomaan. [edit: ohjeiden mukaan käytössä on oltava suoraankytketty sarjakaapeli, ei ristiinkytketty nollamodeemikaapeli. Ehkäpä usb-to-seriel-palikkani kytkee jo valmiiksi ristiin ja nollamodeemikaapeli korjaa tuon...]

    Teen kunnon säädöt tuonnempana ajan kanssa, kunhan saan ensin C5:n profiloitua. Nyt käytin ihan kokeilumielessä suoraan jenkkilän Pioneer-gurun D-Nicen paikallisille 9G Elite-malleille viilaamia ISF-Day- ja ISF-Night-asetuksia (D-Nice ISF Day/Night Settings). Jos ei tarvitse erikseen päivä- ja yöasetuksia, voi vaikka tehdä halutessaan filmi- ja videoasetukset.

    Ohessa CalMAN-mittaukset kummastakin tilasta. Laitan valokuvia itse prosessista huomenissa.

    D-Nice ISF-Night -asetusten tuottaman värilämpötilan keskiarvo on oman mittalaitteistoni mukaan 6481.53, ISF-Day:n 6514.97. Kuulostaa pirun hyvältä, mutta tarkempi tutkimus paljasti heti että asetukset olivat keturallaan (vrt. tämän postauksen pdf:t vs. aiempi pdf). Joko rapakon toisella puolella myytävät 9G-mallit eroavat jonkin verran täkäläisistä, tai sitten tarkempaa toistoa ei kannata havitella ilman oman näytön mittausta. Kaikkein tarkimpaan toistoon kunnon kalibrointi on tietenkin pakollinen.

    Tähän näytön kalibrointiin (kuten kaikkiin tämän häiriintyneen av-harrastuksen osa-alueisiin) liittyy loputon määrä termejä ja lyhenteitä, mutta ahdistus todennäköisesti helpottuu huomattavasti kun saa kaikki ohjelmat ja työkalut nenän eteen. Tai sitten en ole vielä tarpeeksi syvällä että osaisin ahdistua riittävästi :D
     

    Liitetyt tiedostot:

    Viimeksi muokattu: 17.10.2008
  11. johannesk

    johannesk Ignorance is bliss. Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.09.2005
    Viestejä:
    1 438
    Saadut tykkäykset:
    1
    [​IMG]

    Täällä pari valokuvaa ISF-kalibroinnista: http://www.flickr.com/photos/30906329@N04/sets/72157607990580151/

    "No Signal Power Off"-tilaa ei kannata pitää päällä ISF-kalibrointia tehtäessä. Mitään vakvampaa ei sattunut, mutta tuli hoppu valita vahvarista lähde ettei telkkari sammuttaisi itseään kesken kalibroinnin. Vakiona tuo tila taitaakin olla pois päältä.
     
  12. Kaitzu

    Kaitzu Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.07.2001
    Viestejä:
    3 497
    Saadut tykkäykset:
    41
    Ratkesi sitten meikäläisenkin pitkä tv-harkinta eli LX5090 tuli tilattua :rolleyes:

    Ny pitäis sitten myllätä tuo olohuone että mahtuu tv kotiin :cool:
     
  13. Rockford

    Rockford Guest Guest

    Liittynyt:
    22.11.2007
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    OK, enpäs tajunnut tuota. :hitme: 8G:n bumtious-asetukset näyttäis löytyvän http://www.avforums.com/forums/plasma-televisions/544315-pioneer-8g-owners-thread.html. Ilmeisesti tuo "8G PS3 Settings.txt" ois se mitä haluan jos PS3:n kanssa ekana tätä mietiskelis, se kun on ainoa HD-kuvaa puskeva ohjelmalähde mulla. Eka homma ois siis kattoa miten kuva muuttuu noilla asetuksilla.

    Sellanen juttu vaan vähän sotkee, että tähän mennessä mulla on ollu tuon PS3:n Input 1 HDMI:n moodina "PC" (eikä "Video"), ja silloinhan ei voi säätää paljon mitään. Tuo PC-valintahan vaikuttaa overscanniin, mutta onko kuva sitten pikseleiltään 1:1 myös video-moodissa? Ei kai se voi olla? Käryyttelin eilen tuon AVS HD 709 -levyn ja sillähän näki että overscannia ei PC-moodissa ollut yhtään. Toisaalta kuva oli kyllä terävyydeltään pikselintarkka. Pitäiskö PS3:n kanssa olla siis kuitenkin Video-mode, eikä PC?

    Juu, näyttikin olevan tuo Eye-One Pro firman suosittelema kalibrointimokkula, eli siltä osin jos jonkun töihin joskus hankin niin sitten kai tuon. :thumbsup:

    Tuohan on tosi kätevää että nuo ISF-moodit tulee tuonne valikkoon omina valintoinaan, mutta silti voi käyttää tarpeen tullen muitakin säätöjä. Jotenkin kuvittelin että muut moodit (+ niiden säädöt) sitten katoaa kokonaan. Pakkohan tuo ContolCAL on joskus kokeilla, vaikkei sillä heti mitään tekisikään.
     
    Viimeksi muokattu: 13.10.2008
  14. johannesk

    johannesk Ignorance is bliss. Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.09.2005
    Viestejä:
    1 438
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tervetuloa kerhoon :thumbsup:

    Kyseinen näyttö voitti viimeisimmän Hifimaailman '47-52" Kotiteatterin FullHD-taulutelevisiot'-testin. Arvostelu loppuu lauseeseen: 'Pioneer PDP-LX5090 ansaitsee viisi tähteä hinnastaan huolimatta, sillä se on parasta mitä televisiomarkkinoilta tällä hetkellä löytyy.'
     
  15. johannesk

    johannesk Ignorance is bliss. Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.09.2005
    Viestejä:
    1 438
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ehdottomasti Video-mode. Ja valitset sitten kuvasuhteeksi Dot-by-Dot, se näyttää 1:1 pikselit.
     
  16. J0nesi

    J0nesi Guest Guest

    Liittynyt:
    19.03.2005
    Viestejä:
    49
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onneksi olkoon! :thumbsup:

    johannesk: Näitä säätöasioita on hienoa päästä lukemaan myös Suomiperspektiivistä.
     
    Viimeksi muokattu: 13.10.2008
  17. johannesk

    johannesk Ignorance is bliss. Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.09.2005
    Viestejä:
    1 438
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jahhas, se on taas ilta mennyt säätäessä...

    Nyt on ohjelmoitu ISF-Day tila PAL-materiaalille (dvd:t & telkkari) ja ISF-Night HD:lle (Rec 709).

    ISF-valikoissa käytin aiempien valintojen lisäksi seuraavia säätöjä:

    PAL (SDTV)

    Contrast 32
    Brightness 0

    Colour Temp
    RH -5
    GH 0
    BH 2
    RL -1
    GL -1
    BL -1

    Colour Management: 0 kaikkiin

    Rec 709 (HDTV)

    Contrast 32
    Brightness 1

    Colour Temp
    RH -6
    GH 2
    BH 2
    RL -1
    GL -1
    BL -1

    Colour Management: 0 kaikkiin

    ...

    Noin ensituntumalta 9 pisteen gammasäädöistä ei tuntunut olevan juurikaan iloa.

    Edit:

    - Täytyy vielä katsoa josko noiden HDTV-säätöjen värilämpötila-asetuksista voisi selvitä pienemmälkin tviikkauksella.
    - Lisäksi vinkkinä että mittauksia tehdessä kannattaa aina välillä ruuvata ControlCAL:in asetuksia, sillä ISF-moodi sulkeutuu jos asetuksia ei lähetetä kahdeksaan minuuttiin. Itselleni kävi tämä juuri ennen kun ehdin tallentaa Day- ja Night-tilat, kismitti jonkin verran.
    - Ja C5:n profilointi e1pro:lla ei onnistu ellei ole ostanut myös e1pro:lle erillistä lisenssiä. Itse sain tähän tilapäisen lisenssin, koska CalMAN:in valmistaja oli antanut väärää tietoa.
     
    Viimeksi muokattu: 15.10.2008
  18. Sivuosuma

    Sivuosuma Guest Guest

    Liittynyt:
    14.04.2008
    Viestejä:
    75
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täytyy sanoa, että mielenkiintoista luettavaa on kyllä ollut. Mutta vielä ihan näin maallikkokielellä: miltä vaikuttaa noin silmämääräisesti työn jälki siihen mitä olit onnistunut säätämään näppituntumalla ennen kalibrointeja?
     
  19. Kaitzu

    Kaitzu Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.07.2001
    Viestejä:
    3 497
    Saadut tykkäykset:
    41
    Nyt tuossa laitetelinettä järjestäessä tuli muutama kyssäri mieleen, onneksi osaan antoi netistä löytyvä käyttöohje avun.

    1) Topfieldin boksin ja vanhan Sonyn DVD-soittimen joutunen kytkemään varmaan ihan tavan RGB-SCART:lla. Mutta molemmistahan saan ulos myös komponenttia (YCbCr) eli kumpi kummalla vai laitanko SCART:t tuonne?

    Lisäys .... ei näemmä olekaan kuin tuolle DVD-soittimelle komponenttikaapelit, mutta ovat 10 metrit mittaiset, joten en ala niitä lyhenteleen, joten taidan liittää sittenkin nuo molemmat siis SCART:eilla.

    Blu-Ray:lle tulee käytettyä sitten PS3:sta (jossa onkin sitten HDMI), jonka aina tarpeen tullen tuon pelihuoneesta tuonne, sitä samaahan vois tietty käyttää DVD-käytössäkin :confused:

    2) Tuleeko tv:n mukana pöytäjalustaa, kun tuntuvat käyttöohjeessakin opastan lisävarusteina saatavien telineiden kiinnityksessä? Tätä kysyin myyjältäkin tilauksen yhteydessä ja oli hieman epävarma siitä. Soitti sitten Pioneerille päin ja sieltä kans tuli hieman epävarman oloinen vstaus että kyllä siinä pitäisi olla.

    3) käytössä vanha HTPC, joten jos sen liitän VGA:lla, niin ei saa käyttöön 1920*1080 resoa? Käyttöohje kertoilee maksimiksi 1280*1024. Pitänee tutkia tuo PC että onko siinä DVI:tä.

    Näyttis tuossa HTPC:ssä on siis X800XL --> http://www.sapphiretech.com/fn/products/products_overview.php?gpid=25&grp=3

    Ja ois tuoteselosteessa kommentti:
    "Dual integrated 10 bit per channel 400 MHz DACs Integrated 165 MHz TMDS transmitter (DVI 1.0 compliant / HDMI interoperable and HDCP ready*)"

    Eli nyt sitten vaan DVI-to-HDMI-piuhan ostoon vai?
     
    Viimeksi muokattu: 14.10.2008
  20. johannesk

    johannesk Ignorance is bliss. Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.09.2005
    Viestejä:
    1 438
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ennen säätöjä oli käytössä nuo brittifoorumilta poimitut asetukset, joita en itse tviikkaillut yhtään. Kalibroitujen asetusten ero niihin nähden on kyllä selvä. Mutta on tietenkin subjektiivista miten paljon tuo ero kullekin merkitsee. Ja ainahan se standardin mukainen kuva ei vain ole oman maun mukainen.