Kissanomistajan vastuu lemmistään

Keskustelu osiossa 'Lemmikit' , aloittajana johnspawn, 19.04.2008.

  1. Jupe

    Jupe Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.03.2000
    Viestejä:
    3 063
    Saadut tykkäykset:
    28
    On myös tässä arvioitu, että puhut paskaa. Se on yksi ja sama vaikka kissat tappaisi miljoona lintua, koska ne ovat jo tappaneet miljoona lintua. Siltikään lintu ei ole kissan pääkohde, enkä usko monenkaan kissan varsinaisesti keskittyvän varpusjahtiin. Miten harvinaisiksi onkaan käyneet ne lajit, jotka on esimerkiksi riippuvaisia pienistä peltotilkuista? Sellaisina aikoina kissat oli huomattavasti laajemmin vapaita kuin tänään. Tuollainen hysterian levittely on säälittävää pikkusieluista viherpiipertämistä, jolla ei ole mitään tekemistä luonnon suojelemisen tai uhanalaisten eläinten kanssa Suomessa. Goodbye tällekin keskustelijalle.
     
  2. Vekka

    Vekka Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.02.2004
    Viestejä:
    1 022
    Saadut tykkäykset:
    8
    :D Tälle olisi mukavaa saada vielä perustelut. Nooh, ehkäpä luotamme kuitenkin enemmän tieteelliseen tutkimukseen kuin tietämättömään mutuiluusi.

    Kukaan täällä nyt ei ole väittänytkään, että kissa on yksin/pahin syyllinen kaikkien uhanalaisten lintujen ja jyrsijöiden kuolemiin. Pitämällä lemmikkinsä sisällä jokainen kissan omistaja voi kuitenkin suht helposti olla mukana osaltaan suojelemassa luontoa ja samalla olla rikkomatta lakia.

    Laitetaan nyt vielä linkki Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen sivuille, niin näet mitä mieltä nuo piipertäjät ovat asiasta.
     
    Viimeksi muokattu: 06.08.2008
  3. Drokk

    Drokk Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2001
    Viestejä:
    1 576
    Saadut tykkäykset:
    4
    Kuolivat 90-luvulla. En tiennytkään, että leikkaamattomuus saa nykyisin poliisin ja eläinsuojeluvaltuutetun toimimaan. No, ainakaan ennen se ei ollut rikos.
     
  4. Tinttara

    Tinttara Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2005
    Viestejä:
    354
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämäkin kertoo kissatietoutesi tasosta. Maatiaiskissa elää keskimäärin 15-20 vuotta, jopa ylikin, joten kissasi on elänyt tilastollisesti melko normaalin pituisen, ellei jopa hieman lyhyehkön elämän. Rotukissoilla elinikä on muutaman vuoden lyhyempi, mutta vähintään 15-vuotiaiksi nekin yleensä porskuttavat.

    Ja tosiaan, kissat ovat mestareita piilottamaan sairauksiaan. Saanko kysyä vielä, mihin kissasi sairastui?
     
  5. Tinttara

    Tinttara Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2005
    Viestejä:
    354
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heh, kylläpä muotoon olet asian vääntänyt; "tarkoitettu leikkautettaviksi". No joo. Voit tarkistaa tiedon ihan mistä vain, mutta pääsääntöisesti kaikki paitsi kasvatukseen käytettävät kissat tulisi leikkauttaa.
     
    Viimeksi muokattu: 06.08.2008
  6. jhu

    jhu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.12.2002
    Viestejä:
    490
    Saadut tykkäykset:
    0
    Rotukissat ja maatiaiskissat elävät kyllä keskimäärin ihan yhtä pitkään. Voisin kuvitella, että todennäköisesti maatiaiskissat, jos mitkä, elävät lyhyempään kuin rotukissat, koska ovat pääsääntöisesti sisäkissoja ja välttyvät siis useilta tartuntataudeilta ja tapaturmilta, toisin kuin ulkoilevat maatiaisserkkunsa.
     
    Viimeksi muokattu: 06.08.2008
  7. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ei hemmetti. Kiitoksia päivän parhaista nauruista. :D
     
  8. Poistettu tili 10873

    Poistettu tili 10873 Guest Guest

    Koko kissajuttu on ristiriitainen kuten tästä ketjustakin hyvin näkee. Lemmikkinä sisällä pidetään eläintä joka ei kuulu sisälle, mutta jonka ulkona oleminen on meillä kyseenalaista. Jotta eläimestä saadaan säyseä ja ihmiselle helppo niin se pitää, kaunisteltuna sanoen, leikata. Ettei sukupuolisuus turhaan rasita. Tässä on taas yksi ihmisen alusta loppuun mokaama asia.

    Vihaksi pistää tuon sivun perustelut.

    Ei asia saivartelulla miksikään muutu.

    Minä en kyllä tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa.
     
  9. VastActiv

    VastActiv Guest Guest

    Liittynyt:
    22.06.2004
    Viestejä:
    388
    Saadut tykkäykset:
    0

    Kävin aikoinaan irc:ssä hedelmällisen noin kolme tuntia kestäneen keskustelun kissaa kaupungissa lemmikkinä pitävien kanssa aiheena kissan kasvatukseen liittyvät moraaliset ongelmat. Omalta osaltani päätin lopettaa keskustelun kun eräs vastapuolen edustaja esitti lähes sanatarkasti ylläolevan tapaisen lauseen. En enää tiennyt minkälaisten ihmisten kanssa olin tekemisissä. Mieleen tuli lähinnä toisen maailmansodan aikaiset keskitysleirien vartijat jotka aidan yli leipäpaloja nakatessaan tunsivat mielihyvää kun vangit jyystävät kilpaa jäistä leivän kannikkaa ja nauttivat ulkoilusta ilman persoonan muutoksia.
     
  10. Tinttara

    Tinttara Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2005
    Viestejä:
    354
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oletteko te ihmiset tosissanne?!?!?!?!?!?

    Koirat vapaaksi, marsut vapaaksi, hevoset vapaaksi, lemmikkirotat vapaaksi, kaikki vain vapaaksi "toteuttamaan viettejään"!!

    Ihanko te tosissanne väitätte, että kissa olisi joku villieläin, joka kuuluu kirmailemaan vapaana luonnossa? Ja että on jotenkin vapaudenriistoa pitää sitä sisällä lemmikkinä ja ulkoiluttaa valvotusti? Mikä ero kissalla ja koiralla on tässä suhteessa?

    Ihan vain taas pieni inforuutu, kun ette näköjään tiedä kissoista, niiden käyttäytymisestä saati lajikehityksestä yhtään mitään:
    (Lähde: Wikipedia)

    Kissa ei siis todellakaan ole mikään villieläin, vaan aivan samalla lailla villieläimestä mutaatioiden muovaama ja ihmisen urbanisoima kesy villieläimen sukulainen, kuten koirakin on vain sukulainen villille esiäidilleen sudelle.

    Kunhan minä saan tuon "onnellisessa vapaudessa" itsensä teloneen kissaparan kuntoon, niin olette kaikki lämpimästi tervetulleita katsomaan tämän onnettoman, vangitun kissayksilön kärsimystä kotiini. Osoitteen saa privalla ja lupaan keittää kahvit. Pidempimatkalaiset voivat yöpyä sohvallamme, jos tuo kurja ja riistetty poloinen saa tulla kehräämään viereenne yöksi, ihmisrakas kun on.
     
    Viimeksi muokattu: 07.08.2008
  11. Tinttara

    Tinttara Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2005
    Viestejä:
    354
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiva, että sinunkinlaisesi saa sentään jostain iloa ja mielihyvää elämäänsä. :hitme: Jos kissan hyvinvointi saa sinut noin hyvälle tuulelle, niin ota toki yllä esittämäni kutsu vastaan ja tule piipahtamaan. Pääset kissan kanssa testaamaan samalla uutta kotiteatterisohvaamme :naminami:
     
  12. Tinttara

    Tinttara Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2005
    Viestejä:
    354
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämä on minusta mielenkiintoista. Mikä niissä saa sinut tuntemaan vihaa? Koetko, että kissalta riistetään jotain pois? Että se jää jostain paitsi? Tuohonkin argumenttiin on tuossa listassa esitetty vasta-argumentti ja minäkin siitä olen kirjoittanut. Kissa ei osaa kaivata sukuelimiään eikä sukuviettiään. Usko pois, se on paljon onnellisempi, kun veri ei enää vedä johonkin mihin sillä ei ole pääsyä. Eri asia sitten, kun kissaa käytetään astutukseen, jolloin se saa viettinsä täytettyä.

    Onnellisempi sinäkin ilman vehkeitä ja haluja olisit, jos et enää ikinä saisi ja kädetkin sinulta katkaistaisiin ;) Vai kokisitko olevasi onnellisempi, kun jatkuvasti p****taa niin ettei järki kulje?

    Koirilla asia on vähän eri, kun naarailla on juoksuja niin harvoin, mutta kissanaarailla kiimoja voi olla jatkuvasti jopa muutaman päivän tai viikon välein ja ne voi kestää muutamasta päivästä pariin viikkoon.

    Edit: VastActiv tuntuu olevan jonkinlainen eläintenvapautusrintaman jäsen, joten hänen kanssaan en tällä kertaa keskusteluun lähde. Hymyssä suin kuvittelen itselleni pitkät nahkasaappaat ja koppalakin, tällainen keskitysleiriä pitävä natsisika kun olen. Menenkin nyt "heittelemään leipäpaloja" tuolle "vangilleni" :D Sellainen pyyntö vain, että jätä seuraavalla kerralla ne minkit sinne tarhaan. Ne ihan oikeasti kuolee paljon suuremmin kärsimyksin siellä lähimetsässä kuin että ne lopetettaisiin kuten kuuluukin.

    Edit 2: Jos Retro suret sitä, ettei kissa pääse toteuttamaan saalistusviettiään, niin tämäkin murhe on aiheeton; vastuuntuntoinen kissanomistaja järjestää tähän kyllä mahdollisuuden. Kissanomistajat tietävätkin, miten innoissaan sisäkissat "saalistavat" leluhiiriä, naruja, herkkupaloja ja vaikkapa laserkynän täplää. Useimmiten ihan oikeaakin saalista on tarjolla kärpästen ja muiden pikkuötököiden muodossa. Myös lelujen vaaniminen ja "tappaminen" saa kissassa aikaan ihan samojen (mielihyvä)hormonien erityksen kuin aitokin saalistustilanne.
     
    Viimeksi muokattu: 07.08.2008
  13. Tinttara

    Tinttara Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2005
    Viestejä:
    354
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sori, kirjoitin hieman epätarkasti. Toki olet ihan oikeassa, mutta jos verrataan pelkkiä lemmikkisisäkissoja niin pääsääntöisesti maatiaiskissojen laajempi geenipooli takaa niille lähtökohtaisesti paremmat mahdollisuudet elää pidempään. (Maatiaiskissoissakin on toki paljon sisäsiittoisia populaatioita juuri esimerkiksi maatiloilla, jolloin perinnöllisten sairauksien ja epäterveiden geeniyhdistelmien riski on suurempi.) Tästä ei tosin ole juuri kiistatonta tutkimustietoa ja kissapiireissä keskustelu menee helposti eipäs-juupas -väittelyksi rotu- ja maatiaiskissojen omistajien välillä. Niin sanotut luonnonrodut kuten eurooppalainen, norjalainen metsäkissa, siperiankissa jne. asettunevat johonkin tuohon välimaastoon. Aika monet kuitenkin myöntävät sen, että rotukissa harvemmin ylittää 20 vuoden rajapyykkiä ja hyvin hoidetulle maatiaiskissalle se on todennäköisempää.
     
  14. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Tuota ehkä j_a_k sinun kannattaisi lukea noita tekstejä ennenkuin niitä kommentoit. Käsittääkseni kirjoitin, että enimmäkseen kissani oli ulkona korkeintaan pari tuntia kerrallaan. Toisin sanoen, se kuitenkin enimmäkseen oli sisällä. Joka päivä sen kanssa tuli leikittyä yms. pitkän aikaa, joten ehkä kuitenkin olisin vaivat huomannut.

    Mitä tuohon 15 vuoden elinikään sitten tulee, niin jos se on lyhyt aika, niin silloinhan se vie myös Tinttaran mielipiteiltä pohjan... Nimittäin tuon lopun sairauden takia veimme kissan sitten eläinlääkärillä, useammallakin, käymään monta kertaa, ja kaikki he totesivat, että tuo vajaa 15 vuotta on kissalle pitkä elinikä, ja että kissastani oli selkeästi pidetty hyvää huolta (eivät havainneet mitään muuta kuin tuon sairauden, minkä laittoivat aika pitkälti vanhuuden piikkiin). Sairauden luonnetta en lähde kertomaan, koska minusta tästä (vaikka itse oman kissani asetinkin esimerkiksi) nyt on kehittymässä kissani morkkaus -keskustelu, ja siihen en todellakaan lähde.

    No mutta, enpä usko että tästä keskustelusta enää mitään irti saa. Selkeästi Vekka ja Tinttara eivät edes yritä tulla vastaan tässä aiheessa mikä on aina merkki siitä, että keskustelu ei tule johtamaan mihinkään. Esimerkiksi itse olen koittanut ymmärtää kantaanne, ja tulla sitä vastaan sanomalla, että ymmärrän leikkauttamisen ja että useimmiten se on erittäin järkeenkäypää, ja myöskin, että useimmiten kissat todella tulisi pitää sisäkissoina ja ulkoiluttaa valjaissa (tietyin rajoituksin). Mutta jos herrat eivät edes yritä ymmärtää omaa kantaani, ja kertoilevat asioita tyyliin "kissat on tarkoitettu leikkautettaviksi" ja "kissoja ei koskaan missään tilanteessa tulisi antaa olla vapaana luonnossa" mitkä ovat noin absoluuttisina mielipiteinä absoluuttisesti bs:ää, niin mitä itua on asiasta keskustella.

    Jokainen taaplaa tyylillään, mutta muiden tyylejä (etenkin kun omat tyylini eivät ole saaneet eläinlääkäreiltä moitteita) pitäisi koittaa ymmärtää.
     
  15. Vekka

    Vekka Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.02.2004
    Viestejä:
    1 022
    Saadut tykkäykset:
    8
    Taas vetelet siellä omiasi absolutismeinesi.

    Jos useat kaupungit ja kunnat kieltävät järjestyssäännöissään kissan pitämisen vapaana ja nekin jotka tämän sallivat edellyttävät, että sen täytyy tapahtua valvotusti, niin mitä väiteltävää tässä oikeastaan edes on? Viranomaiset, eläinsuojeluihmiset ja tutkijat ovat jälleen kerran väärässä ja omaan napaan tuijottava kansalaistottelemattomuus kunniaan? Kuten sanoit jokainen taplaa tyylillään...
     
  16. Jpee

    Jpee Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    02.07.2002
    Viestejä:
    322
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielenkiintoinen keskustelu lemmikeistä teillä menossa täällä :)

    Pari huomioitavaa asiaa kun keskustellaan kesyyntyneistä eläinlajeista. Tässä kuukausi pari sitten katsoin dokumentin joka käsitteli asiaa eläinten kesyyntymisen ympärillä. Dokumentissa eläinten kesyyntymiselle oli ihan oma nimensä jota nyt en tähän hätään muista. Idea dokumentissa kuitenkin oli, että kaikkia eläimiä ei saada kesytettyä, ohjelmassa kokeiltiin muunmuassa krokotiilin kesyttämistä joka ei luonnollisesti onnistunut. Kun taas kissojen ja koirien osalla kesyttäminen oli jo muinaisina aikoina varsin helppoa (tätä tehtiin yleensä jonkin "hyödyllisen" asian takia). Tämä oli pieni johdanto kesyihin eläimiin. Tämä johdanto siksi, että kaikki muistaisivat että puhumme kesyyntyneestä eläimestä, emmekä villieläimestä.

    Kysymys siis kuuluu, kärsiikö kissa jos ne eivät saa olla ulkona? Mielestäni ei. Kärsiikö kissa jos se leikataan, mielestäni ei. Kokeilkaa ajatella asiaa toisinpäin. Kotona kissa on paremmassa turvassa vaaroilta, kotona kissa ei käy tarpeillaan pihan hiekkalaatikossa (mikä ei luonnollisesti ole terveellistä lapsille), kotona kissa saa sairastuessaan nopeasti hoitoa (kuten kaikki eläinten omistajat tietävät niin kissa hakeutuu monesti "piiloon" kipuaan, joka taas ulkona voi tietää kissa kuolemaa). Etc.

    En väitä, että kissa ei tykkäisi olla ulkona, päinvastoin varmasti tykkäävät. Kysymys kuuluukin, hyvät ja huonot puolet laitetaan vaakakuppiin niin kummanpuolelle kuppi kallistuu?

    Itselläni on 2 nuorta leikattua sisäkissaa, enkä ole huomannut että kumpikaan voisi huonosti siitä syystä, että ne eivät pääse ulos.

    Muistetaan kuitenkin se että kissojen leikkaushan tehdään niin kissa kuin omistajan hyvinvoinnin perusteella. Eikä siinä ole mielestäni mitään väärää.

    Vertaus:
    Kissa (korostuu tyttökissojen kohdalla) leikataan jotta vältetään mahdollisia sairauksia. Kaikki kissa omistajat varmaan ovat samaa mieltä, että on hyvä asia että kissan terveyttä hoidetaan. Jos leikkaus jätetään tekemättä niin todennäköisyys sairauksille nousee.
    Kissalle tulee syystä tai toisesta silmätulehdus, joka tietenkin lääkitään kissa terveyden ja hyvinvoinnin takia. Molemmissa tapauksissa otetaan huomioon kissa hyvinvointi. Tämä nyt oli karkea esimerkki, mutta kuitenkin.

    En syyllistä tässä ketään, vaan ajattelemaan asiaa "boxin" ulkopuolella suuntaan jos toiseenkin :) Halusin tässä vain kertoa oman mielipiteeni asiasta.
     
  17. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    No sanotaan näin, että jos kerran ihmisiä, jotka pitävät kissojaan ulkona ja jotka jättävät vaikka sen TV-luvan maksamatta, löytyy niin paljon, että ne täytyy ihan prosenteissa (ei promilleissa) laskea Suomen väkiluvusta, niin tuskin voit ihan "omaan napaan tuijottamisen" piikkiinkään asiaa laittaa. Kuten tästä ja TV-lupa -ketjustakin olet varmasti huomannut, niin vastustusta esimerkiksi teikäläisen mielipiteille löytyy paljon, ja jopa niiden osalta, jotka eivät noita "lakeja" riko.

    Katsos kun aika monen mielestä, noudatti niitä tai ei, kissan vapauden suominen tietyissä tilanteissa, sekä TV-luvan jättämättä maksaminen on hyväksyttävää ja loogistakin. Jos taas haluat ottaa sen tyylisen asenteen mikä on samansuuntainen vaikkapa sen kliseisen "sivariin menevät laiskat pössyttelijät, joilla ei ole munaa puolustaa isänmaata" asenteen kanssa, niin... öhöm... jokainen taaplaa tyylillään. :)

    Loppuun sanon vaan, että onnea tuon asenteen kanssa. Jos väittely kiinnostaa, niin sitä teille on tiedossa, jos lähdette maalaamaan ihmisiä, jotka ovat kissojen ja TV-luvan suhteen (joskaan enpä muistaakseni ole koskaan sanonut, etten itse sitä maksa -- olen sanonut vaan, että erittäin hyvin ymmärrän niitä jotka eivät sitä maksa) samoilla linjoilla vaikkapa minun kanssa, moraalittomiksi yms.
     
    Viimeksi muokattu: 07.08.2008
  18. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Erittäin hyvin ja hyvän mielipiteen kerroitkin, ja olen 100%:sesti samaa mieltä kanssasi. Oma pointtini esimerkiksi tuon ulospäästämisen kanssa olikin, että jos on tilanne, jossa kissa asuu maalla kaukana autoteistä omakotitalossa, jossa piha-alaa on vähän enemmänkin kuin pahanen takapiha, niin ei kissan ulospäästämistä vapaasti voi pitää oudoksuttavana tekona. Ja onnea vaan sakottomaan niitä tuhansia ja taas tuhansia kotitalouksia, jotka tätä harrastavat (valitettavasti myös sellaisissa elinympäristöissä, joissa kissaa sitten taas ei kannattaisi ulos päästää vapaasti). :D
     
  19. Vekka

    Vekka Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.02.2004
    Viestejä:
    1 022
    Saadut tykkäykset:
    8
    En halua, mistähän sinä tämänkin repäisit. :D Käsittääkseni sivarit eivät myöskään riko mitään lakia tai järjestyssääntöä.
     
  20. Bagheera

    Bagheera Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ihan varteenotettavia eroja kyllä löytyy.

    Ensinnäkin kissa ei ole laumaeläin, eikä se ole samalla tavalla luonnollisesti sosiaalinen kuin koira. Erityisesti sillä ei ole laumaeläimien taipumus sopeutumaan hierarkiseen järjestykseen. Näin ollen se ei opi näkemään ihmistä lauman johtajana ja käskyjen opettaminen kissalle on kuten kaikki tietää huomattavan hankalaa (joskaan ei mahdotonta). Jo tämän takia esim. kissan valvottu ulkoiluttaminen ei ole läheskään yhtä luonnollista kuin koiran.

    Toiseksi kissan tehtävä on vuosituhansien ajan ollut hyvin erilainen kuin koiran. Koirat ovat yleensä ollut aktiivisti tekemisissä ihmisten kanssa (metsästyskoirina, paimenkoirina, vahtikoirina jne...). Näin ollen koirissa on alusta asti aktiiviseti jalostettu niitä piirteitä jotka liittyvät sosialiseen kanssakäymiseen ihmisten kanssa. Kissan päätehtävä on ollut pientuholaisten tappaminen. Tätä tehtävää kissa on saanut suorittaa kaikessa rauhassa omassa tahdissa, eikä siihen tarvita ihmisen väliintuloa, muuten kuin tarjoamaan lämmintä yösijaa ja antamaan ruokaa, kun metsästysonni on heikompi. Näin ollen kissasta ei ole yhtä vahvasti jalostunut ne sosiaaliset piirteet, jotka esim tekee useammasta koirasta tyytyväisen pannassakulkijan.

    Vaikuttaa siltä, että Tinttara ei ollenkaan ymmärrä, että kissoja ja koiria pidetään maaseudulla edelleen usein hyötyeläiminä, ei lemmikkeinä. Koirille opetetaan metsästys- ja vartiointitaitoja, ja kissoja päästetään navettoihin ja rehuvarastoihin tappamaan hiiriä. Vaikka navettaa ei olisikaan, niin usein löytyy jos jonkinlaista ulkovarastoa, joka houkuttelee pienjyrsiöitä puoleensa, näitten tilojen pitäminen kissatiiviisti suljettuna ei myöskään onnistu. Kissa pitää myös puutarhaa kiusaavat myyrät ja sen sukulaiset hyvin aisoissa.

    En väitä, että leikkaamattomia kissoja pitäisi päästä vapaasti juoksentelemaan pitkin metsiä, enkä sitä että kissat kuuluisi ollenkaan vapaana kaupunkiympäristöön. Vähintään yhtä yksisilmäinen kuin ylläolevat väittämät on kuitenkin myös se väittämä, että kissa kuuluisi kaikilla alueilla ainoastaan sisätiloihin, tai valvotusti ulkoilemaan. Myös sen kieltäminen, että kissoilla ja koirilla on tässä suhteessa aitoja ja oleellisia eroja on täysin tosiasioille silmiä ummistava väite.

    Toki nykyään löytyy pidemälle jalostettuja kissarotuja, jotka viihtyvät paremmin sisällä. Jos aikoo hankkia sisälläpidettävän kotikissan, niin kannataa mielestäni hankkia sellaisen, ja jättää maalaiskissat edellleen maalle, viettämään niille ominaista puolivapaata elämää.
     
    Viimeksi muokattu: 07.08.2008