Kannattaa tosiaan kokeilla säätää suodinta korvalla oman mielen mukaan. Jos bassoa tuli liikaa, niin esim. kapeammaksi ja hieman ylemmäs. Voisit myös kokeilla jakotaajuuden muutosta suuntaan tai toiseen. Ei se 80 Hz välttämättä aina ole paras mahdollinen vaihtoehto. Vaiheen voit ehkä joutua säätämään tuolloin uusiksi.
Tuo yläbasson monttu on paha kauneusvirhe muuten melkein muotovalio -tason vasteessa.The Primary Mission olisi nyt saada se niin pieneksi kuin mahdollista, vasteen säilyessä muuten entisellään. Lähtisin kokeilemaan ensimmäisenä: -Jakotaajuutta ylemmäs, esim. 100-120 Hz:iin -Korostusfiltteriä subin jo reilusti suodattuneille yläbassoille (esim. n. 120 Hz:n keskitaajuudella) -Subin oman vaihesäädön 360 asteen ja vahvistimen subin etäisyyden (=viiveen, vaikuttaa vaiheeseen) läpimittaus nykyisestä +- 3 metrin haarukassa -Vahvistimesta kenties löytyvien pääkanavien bassoalueelle sattuvien EQ:n filtterien vaikutuksien läpimittaus, josko The Vähiten Vaimentunut asetusyhdistelmä olisi vielä löytymättä.Erityisesti kannattaa kokeilla pääkaiuttimien jakotaajuuden alapuolelle jäävien taajuksien vaimentamista, jos sopiva filtteri sattuu av-vatkaimen suodinpakista löytymään.Hyvällä mäihällä se voi pyöräyttää pääkaiuttimien vaihetoistoa juuri sopivasti ja lievittää vaimentumaa.Kompensointi tarvittaessa subin EQ:n korostavalla filtterillä. P.S. Mahdollisten muutoksien jälkeen niiden vaikutus myös sub/keskikaiutin -parin yhteistyöhön on syytä tarkastaa.
Nyt jo nähtyjen mittausten mukaan kuoppa näkyy myös pelkkien pääkaiuttimien vasteessa, joten ongelma ei ole niiden ja subbarin yhteensovituksessa, vaan akustiikassa. Pelkän subbarin mittaus ilman jakosuodinta (tai 200 Hz tms.) varmistaisi kuopan näkyvyyden tai näkymättömyyden myös subbarilla. Jos jälkimmäinen, niin jakotaajuutta voisi siirtää ylemmäs, mutta yli 120 hertsin en kuitenkaan menisi, vaikka subi melko optimipaikassa onkin. BFD:n ja viivesäädön yhteistyöllä voisi sitten yrittää pienentää tuota yläbassojen kuoppaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että lopputulos tulee olla se parhaalta kuulostava, ei viivasuoran taajuus-/tehovasteen antava. Kokeile ottaa mittauksia myös hieman eri paikasta kuin ensimmäisellä kerralla. Etukaiuttimet kannattaa myös mitata erikseen, josko niiden keskinäinen vaihe-ero noilla taajuuksilla saattaisi aiheuttaa tuon kuopan (epäilen, koska huone akustisesti melko symmetrinen).
Korjataan, ettei jää väärää käsitystä. Napaisuuden eli polariteetin kääntö aiheuttaa 180 asteen vaihesiirron.
Kyllä, mutta sopivasti subilla pelaamalla sitä saattaa olla mahdollista lieventää. Parhaalta kuulostavia vasteita saattaa mahtua subjektiiviseen kuunteluviikkoon jopa 7 erilaista.Näinollen, luottaisin etupäässä siihen REW:n näyttämään. Jos tuo monttu on etuseinästä peilaava vastavaiheinen heijastuma,kuten veikkaan, ei sille sitten mahda ilman etuseinän lisäakustointia/pääkaiuttimien radikaalia lisäirtiottoa seinästä paljokaan.Pääkaiuttimien siirto kauemmas seinästä (jolloin monttu jäisi jakotaajuuden alapuolelle, jos kyse oli tästä) ei vain tainnut tulla nyt kyseeseen, kun kaiuttimet olivat kankaan takana ja sinne saavat jäädä vastaisuudessakin?
Niinhän se tekee. Tarkoitin koko vaiheympyrän läpikäymistä optimaalista asetusta etsittäessä.Myös välin 180-360 astetta.
Kyllä, kyllä. Sinä vaan puhuit tuossa aiemmin mahdollisesta "interaktiosta", josta ei siis tässä tapauksessa ole kyse. Jos pääkaiuttimien vaste yksinään olisi suorempi, niin sitten epäilys olisi oikea. Tiedän kyllä preferenssisi, mutta jopa minun kaltainen mittausfriikki myöntää, että parhaalta _kuulostava_ systeemi on ehdottomasti se tärkein asia. Mittaukset ovat hyvä apukeino sen saavuttamiseen, mutta ne eivät saa määrätä liikaa lopputulosta. Pelkkään REW:n näyttöön luottaminen ilman kuuntelua on erittäin huono tapa säätää mitään laitteistoa, ja harvoin antaa subjektiivisesti parhaan lopputuloksen. Ja jos koko homma menee pelkäksi objektiivisuudeksi, mitä iloa laitteistosta enää on? Eikös se tärkein asia ole kuitenkin kuunnella sitä musiikkia ja katsella niitä leffoja? Tuohan se todennäköisin aiheuttaja on, mutta muistaakseni se etuseinä on kuitenkin kohtuullisen järeästi akustoitu, joten sieltä tuleva heijastus ei pitäisi olla noin vahva. Helppohan tuo on toki tarkistaa kaiuttimia siirtämällä.
Niin tarkoitinkin, että millä teet tuon 180 asteen ylittävän siirron? DIY-subista kun ei löydy siihen potikkaa.
Säätelin äsken sitä filtteriä. Vaikka tietynlaisen (thump! :hitme iskun sain tuolla enemmän esille niin siltikään en kuullut, että se alkuperäinen napakka rummutus olisi tullut enemmän esille. Kiitos hyvästä keskustelusta. Nyt on taas uusia juttuja mitä kokeilla, vaikka veikkaan, että tuo pääkaiuttimilla näkyvä vaimentuma saattaakin sitten ratkaista säätämisen lopulliset rajat. Tähän väliin pitää kuitenkin heittää kommenttina, että musiikki kuulostaa omaan makuun todella hyvältä! Jos ei muuta niin nämä pikkutestit ovat kyllä pirun hauskaa puuhaa kun toisto on kokonaisuutena loistava. Ei tsiinä mitään jatketaan hiomista.
Jep jep, kokeile ihmeessä myös tuota jakotaajuuden muutosta. Hakemasi isku saattaa tosin olla myös huomattavastikin ylempänä kuin missä tuo kuoppa on. Mistä biisistä on kyse (voisin itse vähän kuunnella)?
Kun olisi yksi vuorokausi aikaa niin... Subbarin ja säätöjen vaikutus keskikaiuttimeen voisi olla tosiaan hyvä mitata. Säädän kuitenkin eniten 2.1 musiikinkuuntelua varten, joten mahdollisiin jatkosäätöihin en keskikaiuttimen anna kovin paljoa vaikuttaa. Jakotaajuuksiin on Denonissa aika hyvät säätömahdollisuudet. Muistaakseni omansa oli pääkaiuttimille ja keskikaiuttimelle. Surroundeille oli varmaan yhteinen. Jakotaajuuden vaikutuksen pelkään kuitenkin olevan aika vähäinen. Tätä tuli joskus kesällä katsottua käppyröistä, mutta ensi säätösessioissa sitten paremmin. Pääkaiuttimia ja keskikaiutinta ei voi paljoakaan siirrellä. Voin kuitenkin kokeilla siinä määrin minkä valkokankaan takana oleva tila antaa myöden. Etuseinässä on vaimennusmateriaalina muistaakseni 200 mm lasivillaa, 90 mm paksu Ecophon X-Bass ja 20 mm Sombra. Katossa on reijitetty kipsilevy, jonka päällä yli 300 mm lasikuitu- ja kivivillaa. Sivuseinillä, etukulmissa on myöskin raskasmattoresonaattorit ja samanlainen setti vaimennusmateriaalia jne. Lisä vaimennusta voisi helposti dumpata subbarin päälle, mutta en oikein jaksa uskoa, että sillä olisi tuohon teidän arvelemaan heijastukseen mitään vaikutusta. Kaiuttimien taakse saisin kuitenkin lätkittyä lisää Sombraa, mutta ehkä joku rikkovampi pintainen vaimennusmateriaali olisi parempi. Etäisyyksiä mainitsinkin jo aiemmin aikovani kokeilla. jne.
Käsittääkseni oikea järjestys säätöjen tekemiseen kotiteatterissa on ensin säätää keskikaiutin ja subbari yhteen vaiheen osalta (mahdollisimman korkeat tasot jakotaajuuden ympärillä). Huomattavasti helpompaa kuin säätää subbari ja kaksi erillistä kaiutinta. sen jälkeen pääkaiuttimien etäisyys säädetään keskikaiuttimen suhteen. Tämän jälkeen korjataan subbarin vaste pääkaiuttimien suhteen.
Oliko tuo nyt läppä vai? Eikös se niin toimi, että AV-vahvarista etäisyyttä säätämällä saadaan pieniä askelia säädettyä vaihetta, sanotaanko vaikka 15 astetta malliksi. Sitten kun vielä kääntää napaisuuden niin vaihe kääntyy 195 astetta?
Ei mitenkään, jos vaiheenkääntöpotikkaa ei ole. Ja kun ottaa silmän käteen, niinhän tuolla olikin pääkaiuttimet yksinään -vaste jo esitettykin, jossa sama monttu näkyvissä.Sub/pääkaiutin interaktio -jorinani voi siis unohtaa.
Ei ollut läppä ei. Mutta sinä et tainnut lukea ketjua riittävän tarkasti? Maverick kun tuolla aiemmin mainitsi _subbarista_ löytyvän 360 asteen vaiheensiirron. AV-vahvistimen avulla tuo toki onnistuu, mutta pelkän subbarin avulla vain 180 astetta.
Hih huh hei KotiAV projektorin möi! Panasonic PT-AE2000 vastaa tästä lähtien teatterin kuvapuolesta. Kiitos Samille nopeasta kotiovi-toimituksesta! Hyvin palvellut reilut 500 tuntia eco-modessa ajettu Sony VPL-HS60 menee myyntiin. Tarjouksia ja kyselyitä voi heittää privaan. Leffa-iltaa!