Dremel 300 jyrsimenä?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Kubbih, 04.02.2008.

  1. Kubbih

    Kubbih Guest Guest

    Liittynyt:
    23.05.2005
    Viestejä:
    109
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kävin tuossa K-raudassa ja ostin yhen terän, semmonen pallonmuotoinen "jyrsin". Siinä huomasin, et kah, tohon on lisälaite, jolloin sitä voi käyttää jyrsimenä ja kysyin myyjältä lisätietoa. Myyjä sanoi, että kyllä sitä voi pienimuotoisiin jyrsimisiin käyttää, mutta oikea jyrsin on aina oikea jyrsin. Muuta se ei sitten sanonutkaan.

    Tietäisiköhän joku täällä, jotta onko turha ostos harvakseltaan käytettyyn jyrsimiseen? Täältä jostain luin, että jyrsiä voi huonollakin vermeellä, kunhan tekee sen hitaasti.. Eli kuivuuko maalikin nopeammin? Niin ja vaikka olen kaupoissa kuinka katsellut jyrsintä, en tiedä miten se toimii. Pitäisi varmaan joku ohje nähdä jostain..
     
  2. LOP

    LOP Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.02.2001
    Viestejä:
    4 057
    Saadut tykkäykset:
    49
    Kuulostaa aivan siltä, että myyjä puki asiakkaidensa lentelevät ajatukset suustansa ulos. Eli ei varmasti itsekään tiedä, mihin kaikkeen Dremeli jyrsimenä venyy. Valitettavasti en ole itsekään sitä lisälaitetta hommannut, mutta myyjän vastaus oli kyllä informaatioarvoltaan täysi nolla.
     
  3. sepi

    sepi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.11.2003
    Viestejä:
    420
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos tuolla aikoo jyrsiä esimerkiksi elementin upotusta, unohda koko juttu.
    Tuolla voi tehdä jotain "koriste kaiverruksia" muttei juurikaan muuta.
    Halpoja yläjyrsimiä terineen saa tuo dremmelin hinnalla 2 kpl, joilla jo jotain voi tehdäkin. Johonkin hommaan tuo dremmel toki voi riittääkin, teho ero on melkoinen 900W vs dremmelin 125W, oikeat "pro koneet" yli 1kW.
    Esimerkiksi reiän leikkaaminen "normi 19mm MDF:n" ei tuolla dremmelillä enää onnistu, puhumattakaan jos kyseessä on joku kovempi puulaji ( muu kuin mänty)
    Puun työstöön on hyvä olla siihen tarkoitettu terä muuten jälki ei ole kovinkaan kaunista.
     
  4. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sit kun tämmöisiä topicceja aloittelee niin eikö ole hiton vaikeaa linkitellä kyseisten romujen linkkeja tai JOPA kuvia? Rupee välissä v***tamaan kun asioihin halutaan vastauksia, mutta millään tavalla ei jaksa panostaa kysymyksen esillepanoon.:sleep: Huh kun helpotti.:D
     
  5. Kubbih

    Kubbih Guest Guest

    Liittynyt:
    23.05.2005
    Viestejä:
    109
    Saadut tykkäykset:
    0
    Anteeksi! Ei ollut tarkoitus! Luulin kaikkien tietävän, kun tuo minipora -ketju on tuossa lähimaastossa eikä ole kovin alas vajonneena.

    Ite romu

    Romuun lisälaitteena jyrsin. Ite romu siis keskellä tuota vimpainta.
     
  6. Kubbih

    Kubbih Guest Guest

    Liittynyt:
    23.05.2005
    Viestejä:
    109
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia tästä. Unohdan suosiolla siis tuon lisälaitteen.
     
  7. sepi

    sepi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.11.2003
    Viestejä:
    420
    Saadut tykkäykset:
    0
    Parhaiten saat käsityksen tuollaisen yläjyrsimen vaatimuksista kun käy kokeilemassa laitetta johonkin sellaiseen mitä aiot tehdä.
    Useissa sähkötyökalujen myyntiin erikoistuneissa liikkeissä voi työkaluja kokeilla ennen ostamista, kannattaa käydä kysymässä. Pienellä säteellä olevia reunan pyöristyksiä tuolla dremmeliä voi tehdä sekä jotain kaiverruksia, mutta onko se mitä haet.
     
  8. Ari

    Ari Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2000
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    4
    Se on Dremel, ei dremmel... (Dremel 300:n omistaja itsekin, mutta ei ole jyrsinlisälaitetta)
     
  9. uppiskuppis

    uppiskuppis Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2006
    Viestejä:
    1 011
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kai tolla vehkeellä voi tehdä vaikka metalliin upotuksen elementille. Mutta voi olla että siihen tarvitaan muuta Dremelli, säkillinen teriä ja muutama kuukausi aikaa...
     
  10. Kubbih

    Kubbih Guest Guest

    Liittynyt:
    23.05.2005
    Viestejä:
    109
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja miten tämä auttoi asiaa? Sori mut huono päivä vaihteeks..
     
  11. Ari

    Ari Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2000
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    4
    Juu, niin on täälläkin. Mutta onhan noita sonnyn telkkareita toopfiellldin tikippokseja ja pannasoniicin laitteita ja yyammmahan laitteitakin monilla kotiteattereissaan.

    Minua vain joskus ärsyttää nuo "lukihäiriöiset" jotka haukkuvat jotain tuotetta ja kirjoittavat (ilmeisesti tahallaan?) sen nimenkin säännöllisesti väärin.

    Mutta sovitaan nyt sitten että sinäkin olet sitä mieltä että se remmeli on ihan paska minipora.:hitme:
     
  12. Laffer

    Laffer Guest Guest

    Liittynyt:
    04.09.2001
    Viestejä:
    2 308
    Saadut tykkäykset:
    2
    Vaikka en dremeliä tai muita pienoisporakoneita ole jyrsimiseen käyttänytkään niin jo pelkän tehon perusteella voisi päätellä ettei niillä mitään isompaa pysty tekemään kun joskus tuntuu että oikeasta yläjyrsimestäkin loppuu tehot jos joutuu vaativampia hommia tekemään.
     
  13. DIAR

    DIAR Ugh! Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 206
    Saadut tykkäykset:
    9
    Itselläni on Proxxon eikä sillä eikä Dremelilläkään ole mitään tekemistä oikean yläjyrsimen kanssa. Ja lisäksi pelkkä lisälaite maksaa saman verran kuin halpa yläjyrsin (40-50 €?), jolla saa takuuvarmasti tehtyä hommat toisin kuin Dremelillä. Lisäksi Dremeliin ei saa kiinni tavallisia jyrsimen teriä. Suosittelen hankkimaan yläjyrsimen jos nikkaroi edes silloin tällöin. Aluksi minusta tuntui, ettei jyrsimelle ole juurikaan käyttöä, mutta todellisuudessa olenkin käyttänyt todella usein vaikka minkälaisissa töissä.
     
  14. Elson

    Elson Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.03.2006
    Viestejä:
    156
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toivottavasti tämä selventää hieman pohdintojanne. Pienoisporakoneita käytetään askarteluun. Konkreettisempana esimerkkinä voidaan mainita pienoismallit yms. Niidenkin tekemisessä tarvitaan joskus jyrsintää ja siksipä pienoisporiinkin on tarjolla teriä. Näillä vehkeillä ei ole mitään tekemistä puusepäntyön kanssa. No, mitä nyt niiden pienoismallien valmistuksessa harvoin. Dremel ja Proxxon ovat molemmat ihan hyviä koneita. Ehkä Dremeliin saa paremmin kaikkea lisäsälää ihan paikallisesta rautakaupasta.

    Mainitsemanne yläjyrsin on todellisuudessa käsijyrsin, koska yläjyrsin on sitten ihan jotain muuta. Yläjyrsimestä kyllä joka paikassa puhutaan, jopa ns. ammattilaisetkin. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että pari kestävää merkkiä ovat Makita ja Festool. Tosin jälkimmäinen hieman jo kalliimmassa hintaluokassa. Ehkä lujuuttakin merkittävämpiä seikkoja hyvän jyrsimen valinnassa ovat käytettävyys ja koko. Jo hiemankin jyrsintä käyttäneet tiennevät mitä tarkoitan. Jos ette halua hirveästi panostaa itse laitteeseen, niin hankkikaa siihen edes hyvät terät ja työ sujuu jo paljon paremmin. Terien laadussa ei ole järkevää kitsastella.

    Tämä jälkimmäinen puolisko meni jo offtopiciksi, mutta ajattelin nyt pläjäyttää senkin tuohon samaan syssyyn.
     
  15. Ari

    Ari Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2000
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    4
    No pienoismallien rakenteluharrastusta varten omakin Dremel on hankittu, askarteluvälineeksihän tuon itsekin luokittelen eikä sitä mihinkään isompaan puutyöhön ym. ole edes tarkoitettukaan. Minipora on minipora ja normaalit jyrsimet ja normaalit porakoneet erikseen.
     
  16. sepi

    sepi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.11.2003
    Viestejä:
    420
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä tämä mielestäni tähän sopii :) tuo juttu noista teristä on kyllä hyvä vinkki varsinkin jos jyrsii kovempia puulajeja ja MDF:ä. MDF:n massan seassa tuntuu olevan "kaikenlaista tavaraa" eli terä tylsyy nopeasti ( ainakin huo halvat). Tarvisi varmaan olla kunnolliset kovapala terät ? ammattilaiset vastatkoon ... Samoin jos jyrsii vain yhdeltä puoleta paksuja kappaleita "vakiomittaiset" terät riittävät vain 20mm syvyyteen.
    Jyrsimeen vielä, mielestäni portaattomaan syvyyden säätöön kannataa kiinnittää huomiota tai siis sen sujuvaan käyttöön.
     
  17. Jeroi

    Jeroi Guest Guest

    Liittynyt:
    09.09.2006
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    MF on valmistettu lähinnä tuohesta, kaarnasta ja puu ja niiden välisestä sidosaineista sekä oksista, eli todella kovasta puuaineesta. Niiden välissä massassa on vieläö helvetisti liimaa ja liimaa puukolla työstäneet tietävät, ettei liimaa ole helpointa leikata eikä taltata. Näin ollen koska kaarna on hiovaa ainesta ja liima ja kovat oksat vaikea työstöisiä niin MDF massa tylsyttää kovapala teriä todella nopeasti. Siksi esim ei suositella mdf paneelin katkaisemiseen Jiirisirkkeliä vaan mekaanisia laittaieta kuten kuviosaha tai lautasaha tai mdfkiljotiini.

    MDF:lle sopii parhaiten timattisahaterä jos aivan pakko sahata sirkkelillä. Tosin ne jotka ovat valmiita maksamaan pelkän MDF työstöön timenttipaloilla sahanterän ovat harvassa. Siksi esim puuseppäkin tavallisesti vain tylsyttää oman sirkkelinteränsä juuri mdf levyihin ja käy sitten teroittamassa terän työstön jälkeen.

    Dremel ei sovi puusepän työstöön, sillä poikkeuksella, että sillä voi jyrsiä puun pintaan CNC tyypillisisä nimikirjoituksia ja pien kaiverruksia, mutta jo noin 2mm syvä ura esim koivupuuhun saa Dremellin savuamaan.

    Puutöissä ehdotonta onkin yläjyrsin, jolla ajat vaikkapa laatikon etulevyn uran tai kuviota hyllyn reunaan tai liimaus uraa jne jne jne. Pelkkä passi levyn keskelle puristimien kanssa tai muu pitkä suora jokin muu. Ta vaikka kaareva tuki jolloin onnistuu vaikkapa subireikä ja subin elementin uppotus puuhun.

    Dremel ei pysty mihinkään, paitsi elektroniikan korjaukseen.