XLS200->XXLS400 ja lievä pettymys

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana _niko_, 28.07.2010.

  1. _niko_

    _niko_ Guest Guest

    Liittynyt:
    21.04.2004
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli siis päivitettyä subbari BK:n XLS200 mallista XXLS400 malliin. Sanon jo aluksi, ettei subbari ole varmasti huono toisin kuin kuuntelutila, jossa sitä käytetään. Ja tilahan on kerrostalohuoneiston olohuone(3.5mx5m), joka avautuu keittöön ja eteiseen. Siis isohko, vaikka pieni kaksio kysymyksessä onkin.

    XLS200 aikana en harrastanut mittailua ja säätäminenkin tapahtua korvakuulolla. Tiedostin jo kuitenkin tuolloin, ettei kuuntelutila ole optimaalinen, varsinkaan silloisella nurkkasijoituksella. Juurikin kuuntelupaikan tienoilla oli havaittavissa selviä monttuja vasteessa. Tämä ei kuitenkaan haitannut siinä määrin, että olisin ryhtynyt toimenpiteisiin.

    Nyt uuden subbarin tullessa taloon vaatimustasokin on erilainen, onhan kysymyksessä kuitenkin useamman sadan eruon sijoitus. Odotusten ollessa hyvinkin korkealla sijoitin uutukaisen tuohon samaiseen nurkkaan, jossa edeltäjäkin sijatsi. Alkusäätöjen jälkeen hetken subia kuunnelleena olin(ja olen valitettavasti edelleen) sellaisissa fiiliksissä, ettei päivitys ollut noiden satojen eurojen arvoinen. Toisto oli ponneton, eikä tarkkuus ollut siellä päinkään, mitä subbarilta odotin. Siirsin tämän jälkeen subbarin pois kuuntelupaikalta katsottuna oikesta nurkasta laitteiston vasemmalle puolelle. Nurkasta kun päästiin pois, niin tilanne parani hieman, muttei kuitenkaan toivotulle tasolle. Kolmas ja samalla viimeinen paikka, jonne subbarin voi sisustuksellisesti järkevästi sijoittaa, olisi kuuntelupaikan puoleisella seinustalla oleva nurkka heti sohvan vieressä. Tuon testaan seuraavana, mutta mikäli tuo nyt osoittautuisi parhaaksi vaihtoehdoksi, niin signaalipiuhan pituus tulisi olla n. 12m. Onko tämä liikaa subbarille?

    Yhtään ei tekisi subbaria mieli palauttaa, mutta se on valitettavasti edessä, mikäli asia ei tästä korjaudu. Olisiko Plazan asiantuntiolla nyt antaa vinkkejä siitä, mitä on vielä tehtävissä? Mittausta ilmeisesti kannattaa yrittää? Eilen sitä jo itseasiassa yritinkin, mutta eihän siitä tullut yhtään mitään läppärin omalla äänikortilla. Olisiko ehdotuksia edullisesta, mutta hyväksi havaitusta ulkoisesta äänikortista ja äänenpainemittarista/mikistä? Olisikos jotain muuta? Ongelma sijaitsee Joensuussa, joten jos jotakuta asiantuntijaa kiinnostaa tehdä kotikäynti, niin tervetuloa!
     
    Viimeksi muokattu: 28.07.2010
  2. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jokaisen järkevälaatuisen subbarin saa kyllä säädettyä kohdalleen, mutta se voi olla omistajan tieto- ja taitotasoon nähden vaikeaa. Kuvailemasi kaltaisessa vaikeahkossa huoneessa korvakuulolla säätäminen jättää toiston lähes aina jollain tavalla metsään, ja tämä siis vielä vaikka käytössä olisi subbarin sijoittelun lisäksi parametrinen eku.

    XXLS400-subin äänenlaatu on hyvää luokkaa, ja se sopii parhaiten musiikkisubiksi. Äänenpainevarat matalilla eivät riitä täysipainoiseen elokuvarymistelyyn. Jos subi täyttää äänenpainevara-tarpeesi, en näe syytä vaihtaa sitä, sillä äänenlaatu siinä on kunnossa. On eri asia saatko subia siedettävän kuuloiseksi huoneessasi, varsinkin jos sijoittelu täytyy tehdä sisustuksen ehdoilla.

    12m pitkän johdon kasvava sarjakapasitanssi alkaa vaimentamaan diskantteja - kaapeli ei siis ole liian pitkä subille kunhan johto on hyvin suojattua eikä subi ala hurisemaan ja surisemaan. Johdoissa palavat tehot voi korvata kääntämällä volumea blondin p-karvan verran lisää.

    M-audio Fast track Pro on kelvollinen kortti mittailuihin. Myös E-MU 0404 USB, jos vaan voi sietää sen muovisuutta (saa aivan uudet mittakaavat tuossa lootassa). Molemmissa korteissa on kondensaattorimikkien vaatima 48V phantom-virran syöttö. Mikiksi esim. Behringer EMC8000.

    Mittavehkeillä et tee mitään sinänsä kuin että toteat ongelman olemassaolon. Ongelmat korjataan sijoittelulla, jolla kuitenkaan vaikeissa huoneissa ei yleensä pötkitä pitkälle vähänkin matalalle kaivavalla, huonemoodeja herättävällä subilla. Tarvitaan siis parametrinen eku, jolla vastetta lanataan suoraksi. FBQ2496 lienee hyvä peruspeli tähän. DCX2496:lla voi tehdä paljon muutakin kuin ekuttaa. Antimode on kallis ominaisuuksiinsa nähden, eikä sillä lopputulos ole koskaan manuaalisen ekun tasolla eikä vastetta voi muokata haluamakseen sillä - se vain tasoittaa. Vähän pöhkömmille mukavuudenhaluisille laiskiaisille se on kuitenkin idioottivarma ratkasu huonetoisto-ongelmiin. :D
     
    Viimeksi muokattu: 28.07.2010
  3. mishrak

    mishrak Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2006
    Viestejä:
    238
    Saadut tykkäykset:
    0
    400 on samanlainen, mutta isommalla elementillä (ja vahvistimella) joten sama paikka, ja samat säädöt antaa saman kuuloisen lopputuloksen paitsi, että 400 antaa enemmän äänenpainetta ja menee hiukan matalammalle. Samat ongelmat olisivat siis myös pienemmällä (xls-200) subilla.
     
  4. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Subbari on hyvä, tila luultavasti tekee tuon kaiken ongelman ääneen. XXLS400 taajuusvaste ulottuu vapaassa tilassa XLS200:sta matalemmalle, joten se saattaa kaivella enemmän huonemoodejakin esille. Hyvä digitaalinen parametrisesti säädettävä EQ on poikaa, kuten yllä jo mainittiin. Lisäksi "peerlessmäinen" taajuusvaste, eli ylhäältä loivasti laskeva teettää monelle jakosuotimelle ongelmia. Jakotaajuuden alinkin asento saattaa nousta huomattavan korkealle. Tähän autaa hyvä (digitaalinen) riittävän jyrkkä vapaasti säädettävä jakosuodin esim. DCX2496. Mittaamalla pääsee ehdottomasti parhaaseen lopputulokseen integroitaessa subbaria kaiuttimiin. Korvin tehtynä vaatii melkoisen kokeneet kultakorvat, eikä lopputulos ole sittenkään mitatun tasolla.
     
  5. _niko_

    _niko_ Guest Guest

    Liittynyt:
    21.04.2004
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täytyy nyt ainakin mittailla tuo ensiksi. Hommasin Sound Blaster Extigyn ulkoiseksi äänikortiksi. Tuolla varmaankin pärjää? Käykö Marantzin vahvistimen mukana tullut mikrofooni mittaustarkoitukseen?

    Mietin vielä sellaistakin vaihtoehtoa, että vaihdan takaisin XLS200 malliin ja katson miten se käyttäytyy Antimoden kanssa. Äkkiseltään tuntuisi ainakin siltä, että lähes oikein soiva heikkotehoisempi subbari olis parempi kuin tehokkaampi huonosti soiva.
     
  6. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Todennäköisesti ei, kun kyse on subitaajuuksista joita pitäisi mitata tarkasti. Noiden mikkien vaste voi olla vaimentunut 20 hertsissä ties kuinka paljon.
     
  7. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kallis ominaisuuksiinsa nähden?

    "The improvement of the bass [ with the Anti-Mode ] is going to amaze you. And look at the bargain price. Power to the people!"
    - Absolute Sound Magazine.

    "Anti-Mode 8033 is selected to Recommended components listings under Signal Processors category in the special issue of wth "500 recommended components". In addition the 8033 received rare "$$$" marking for it's exceptional price/quality rating."
    - Stereophile, April 2009

    "In summary, the DSPeaker Anti-Mode is a dandy little device for taking care of the major influences of room modes. It is incredibly easy to use and reasonably priced."
    - Stereophile January 2009

    Samaa todettu ainakin Hifimaailmassa, mutta sitä artikkelia ei ole verkossa.
     
  8. _niko_

    _niko_ Guest Guest

    Liittynyt:
    21.04.2004
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuon Antimoden jos saisi jostain muutaman päivän sisällä, niin voisi vielä kokeilla saisiko tuosta XXLS400 enemmän vastinetta rahoilleen. Jos tuon uutena haluaa ostaa, niin saako mistään tuohon parin sadan euron pintaan? Mukavasti karkaa taas budjetti käsistä. :)
     
  9. P.Kosunen

    P.Kosunen Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    1 374
    Saadut tykkäykset:
    14
    Kokeile ensin 400 + Antimode.
     
  10. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Anti-mode on tehty suurelle yleisölle, ja ei ole historian kirjoissa ensimmäinen kerta kun rahvaalle kelpaa mielummin simppeli laite :D. Anti-modella ei kuitenkaan päästä yhtä hyvään lopputulokseen - silloin kun tavoitteena on suora aikaikkunoitu huonevaste - kuin manuaalisella parametrikorjaimella päästään, ja silloin kun omistaja haluaa jotain muuta kuin suoraa vastetta, puuttuu Anti-modesta manuaalinen säätömahdollisuus. Tällainen anti modea monipuolisempi ja paremman lopputuloksen osaavissa käsissä antava manuaalinen parametrinen korjain on esim. Behringer FBQ2496, ja maksaa 132 - 140 euroa uutena eli satkun vähemmän kuin Anti-mode.
     
    Viimeksi muokattu: 29.07.2010
  11. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Jos en ihan väärin muista, niin noita kahta verrattiin toisiinsa nimenomaan Hifimaailmassa, jossa tulokset olivat hyvin pienin eroin toisiaan vastaavat. Behringer vaatii jonkin verran osaamista, kun AM hoitaa saman asian automaattisesti. Jos BFD on olennaisesti parempi, niin ehkä Hifimaailmassa eivät sitten vaan osaa käyttää sitä?
     
    Viimeksi muokattu: 29.07.2010
  12. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Taitaa olla siinä 250-275e hinnassa, muistaakseni Mareks myy 250e subbarin kera. Toisaalta ainakin laitteen omalla ketjulla tuota muutama käyttäjä kertoi saaneensa sen koekäyttöön palautusoikeuksin. Periaatteessahan ainakin, jos tilaat sen postimyynnistä/kotiinkuljetuksella, tuotteella pitäisi olla 14 päivän palautusoikeus.. Tosin eri asia, että sitä ei saisi "käyttää", ainoastaan tutustua tuotteeseen. Mutta luulisi sen olevan saatavilla kotitestiin pienellä neuvottelulla.

    EDIT: Näköjään hinta Marek Soundilla on 250e yksinään ostettuna, en ainakaan löydä mainintaa, että olisi halvempi/kalliimpi subbarin kylkiäisenä.
     
    Viimeksi muokattu: 29.07.2010
  13. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, manuaalinen voittaa aina. Mitä vaikeampi huone sitä suurempi ero. Erot eivät ollet hyvin pieniä tuossa testissä eivätkä edes pieniä omalla mittatikullani. Jälkivärähtelyt paljon siistimpiä ja vaste suorempi (nämä toki riippuvat toisistaan).

    Hifimaailman DIY-subi testissä viime vuonna testattujen subien huonevasteet tasattiin juurikin Anti-Modella ja kuinkas kävikään. Samassa paikassa kököttävien subien huonevasteissa oli jopa 5dB eroja toisiinsa nähden, eikä minkään vaste ollut suoraa nähnytkään. Siitä sitten vain vähän subien soinnillisia vertailua tekemään välittämättä huonevasteiden eroista :D. Parametrisella ekulla ja säätämällä vasteista oltaisiin saatu toistensa kaltaisia mikin olinpaikassa sekä vasteista tehtyä suorat, mutta toki ajankäyttö asettaa vaatimuksia.
     
  14. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    En sano mitään automaattisen vs manuaalisen paremmuuteen. Mielestäni manuaalisessa kuitenkin kiehtoo se, että sillä voi tosiaan muokata vastetta tarvittaessa haluamakseen. Aina ei se absoluuttisen suora vaste ole kuitenkaan paras kuuntelun perusteella, joskus voi joutua tekemään pieniä muokkauksia vielä jälkeenpäin (tietenkin mittauksen kanssa nämäkin). DCX:n hyvä ominaisuus on monen erilaisen setupin tallennus.


    Anyway, varmasti anti-moden kanssa on parempi kuin ei mitään (kerrostalon akustiikassa).
     
  15. _niko_

    _niko_ Guest Guest

    Liittynyt:
    21.04.2004
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    No nyt on Anti-Mode tilattuna, joten testailenpa vielä ensi viikolla tuon XXLS400 + Anti-Mode yhdistelmän ennen mahdollista palautusta.
     
  16. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Bassotoiston ongelmat ratkotaan järjestuksessä:

    1. Huoneen mittasuhteet
    - Määrittää huoneen resonanssitaajuudet
    - Tähän voi vaikuttaa valmiissakin rakennuksessa lisärakenteilla.

    2. Lisäbasson ja kuuntelupaikan sijainti
    - Kuten yllä todettiin, mittalaitteilla oikea paikka löytyy huomattavasti helpommin.

    3. Akustointi resonaattoreilla ja vaimentimilla
    - Resonaattorit vaativat mittauksia ja laskentaa.
    - Bassoansoja voi nurkkiin lisätä melko huolettomasti.

    4. Taajuuskorjaus
    - Viimeinen oljenkorsi, johon valitettavan usein tukeudutaan ensin.
    - Anti-mode ei minulla osoittautunut autuaaksi tekeväksi. Vähemmällä vaivalla virittää Behringerin ja kuten Lasse tuossa jo totesikin niin lopputuloskin on paremmin halutunlainen.
     
  17. Bumer

    Bumer Goodfella Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2004
    Viestejä:
    1 689
    Saadut tykkäykset:
    4
    Pistä jonkinlainen paint kuva liitteeksi huoneesta niin katsotaan. :)
     
  18. P.Kosunen

    P.Kosunen Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    1 374
    Saadut tykkäykset:
    14
    Tuo riippuu monista tekijöistä.. Itse sain Antimodella kerta-kalibroinnilla paremman tuloksen (äänenlaadun puolesta) kuin DCX:llä monen päivän säätösessioiden jälkeen.
     
  19. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näinkin voi käydä. Veikkaisin että Behringerin käyttäjillä on miltei kaikilla myös mittalaitteet joiden avustuksella säädöt tehdään. Antimodettajista taas moni luottaa vehkeeseen tekemättä tarkistusmittauksia. Lopputulokseen ollaan sitten tyytyväisiä vaikka parannettavaa olisi vielä jäänyt.
     
  20. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Siis Behringeri vaatii ehdottomasti tietokoneohjelman vastekäyrän aikaansaamiseksi. Summamutikassa korjaimia on ihan turha alkaa säätämään. Itse tykkään tasoittaa ensin pahimmat moodit ja asettaa subbarin neutraaliksi kaiuttimiin nähden. Tämän jälkeen sitte kuunnellaan ja katsellaan, että millainen soundi on. Johtuen subbarista ja paikasta voi joskus olla tarpeen korostaa matalimpia tai päinvastasesti tehdä vasteesta hiukan matalia kohti laskeva. Myös tasoa joutuu yleensä säätämään pikkuriikkisen suuntaan jos toiseen.