Windows 8 - asennus ja kokemuksia

Keskustelu osiossa 'Käyttöjärjestelmät ja sovellukset' , aloittajana JS83, 28.10.2012.

  1. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 978
    Saadut tykkäykset:
    339
    Hmm, olet oikeassa. Googlauksen perusteella TRIM toimii Win7:ssa vaikka SSD-levy olisikin IDE-moodissa. Mistähän mulle oli tullut tällainen väärinkäsitys. :confused:
     
  2. Digital Man

    Digital Man Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.06.2000
    Viestejä:
    669
    Saadut tykkäykset:
    4
    Jokos tästä 8 versiosta saa kaikkia windowseja koskevan "pomppaa päällimmäiseksi" ominaisuuden pois päältä? Eli kun taustalla pyörii joku ohjelma tekemässä jotain ja samanaikaisesti vaikka kirjoittaa tekstiä tänne plazaan tai tekstinkäsittelyohjelmaan ja taustaohjelma sattuu valmistumaan, pomppaa se päällimäiseksi ja aktiiviseksi ikkunaksi. Kiva! Oli sitten kyseessä vaikka internet explorerin latausikkuna niin latauksen valmistuttua täytyy ikkunan pompata päällimäiseksi ilmoittamaan itsestään. Jos taas taustalla on useampi ohjelma tekemässä jotain niin jokainen haluaa pompata aktiiviseksi valmistuttuaan. Se siitä "moniajosta".

    Ihan kaikki ohjelmat eivät luule olevansa koneen ainoita ohjelmia (kuten chrome) ja osaavat pysyä taustalla häiritsemättä, mutta näitä itseään ainoina ohjelmina pitävinään on paljon.
     
  3. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Miten on onnistuttu kahden näytön käyttö sössimään noin perusteellisesti :hitme:
    Minulla on 24" monitori päänäyttönä dvi-narulla, sekä plasma hdmi-piuhalla kakkosnäyttönä mediaa varten. Äänet menevät hdmi piuhaa pitkin myöskin. Näyttis on Ati HD-5450. Ongelmat alkoivat heti windowsin asennuksesta, asennus näytti sujuvan aivan normaalisti, mutta viimeisen uudelleenkäynnistyksen jälkeen monitori menikin täysin mustaksi. Ehdin jo käynnistää asennuksen alusta alkaen uusiksi boottitikulla, mutta sama ongelma toistui. Jostain syystä tulin sitten käynnistäneeksi tuon plasman, joka oli siis tähän asti ollut pois päältä, niin kappas vain; työpöytä olikin siellä piilossa ja monitori kokonaan pimeänä!
    No, sain vaihdeltua monitorin oletusnäytöksi ja jonkin aikaa homma toimi. Pian kuitenkin ohjelmat alkoivat "katoilla", esim minimoituna ollut irc- tai torrent-client ei ilmestynytkään käskystä näkyviin, vaikka prosessi oli käynnissä jne. Ohjelmat olivat alkaneet jälleen mennä sinne pois päältä olevalle näytölle piiloon, täysin piittaamatta oletusnättökomennosta. Aktiivisena olevan ohjelman saa onneksi palautettua oikealle näytölle ilman plasman käynnistämistä painamalla win+shift+nuoli. Uudelleenkäynnistyksessä hävisivät työpöydän pikakuvakkeet (joita en ollut käyttänyt sitten 2009 jälkeen, mutta joihin jouduin palaamaan välttääkseni uutta hirveää start-ruutua). Nekin löytyivät kun käynnistin plasman ja raahasin kuvakkeet takaisin oikealle näytölle, tosin seuraavassa bootissa sama jälleen uusiutuu jne..
    Viimeisin hullutus on sitten vieläkin mystisempi; kun esimerkiksi elokuvan katsomisen jälkeen sammutan plasman, niin alunperin monitorin ruudulla olleet ikkunat siirtyvät juuri sammutetun plasman haamutyöpöydälle. Olen todistanut tämän tapahtuvan silmieni edessä jo useita kertoja. Yhtenä hetkenä selainikkuna ja tiedostohallinta ovat auki monitorilla, sitten sammutan plasman ja ikkunat häviävät monitorilta, mutta löytyvät plasman uudelleenkäynnistyksen jälkeen plasmalta!
    Tässä touhussa ei ole yhtikäst mitään tolkkua tai logiikkaa. Olenkin hätäapuna joutunut vaihtamaan näyttötilan dublicate tilaan yleensä käyttämästäni huomattavasti kätevämmästä extended tilasta.

    Myöskin äänipiirin valinnassa on jotain hämärää. Käynnistyksen jälkeen äänipiirinä on aina hdmi-audio, vaikka todellisuudessa hdmi-laitteita ei olisikaan päällä. Mitään ei siis tietenkään kuulu mistään. Koneessa kuitenkin on pieni sisäinen kaiutin, jota windowsin kuuluisi käyttää toissijaisena äänilaitteena kun hdmi ei ole saatavissa. Kun hdmi laite on ollut päällä ja sen sammuttaa, niin sen jälkeen kyllä integroitu kaiutin lähtee toimimaan oikeaoppisesti. En tahtoisi esimerkiksi jokaista satunnaista puhesisältöä varten aina erikseen käynnistellä hdmi-laitteita (eli plasmaa ja av-vahvaria) jo ihan silkan sähkönkulutuksenkin vuoksi.

    Seiskalla ei ollut mitään näyttöongelmia eikä ääniongelmia. Kaikki toimi silloin moitteettomasti. Hitto kun pitikin mennä hätäilemään rajoitetun kampanja-ajan takia tämä "halpa" päivitys. Laitteistoni käyttökelpoisuus on nyt kasin asennuksen jälkeen pahasti rajoittunut.
     
  4. suorastas

    suorastas Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2011
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hdmi portin kanssa minäkin tappelin aikaisemmin (silloin käytössä w7). Hdmi siis kytkettynä kotiteatteriin ja dvi tietokoneen näyttöön. Ongelmat juuri samanlaisia kuin ylläolevallakin. Nyt vaihdoin näytönohjaimen nvidiasta atiin ja homma toimii huomattavasti paremmin.
     
  5. JS83

    JS83 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.12.2006
    Viestejä:
    2 563
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tämä ongelma on myös minulla! Kun kuuntelen esim. musiikkia hdmi kautta vahvistimella niin kun otan piuhan pois niin äänet saa toimimaan tietokoneen omista kaiuttimista vasta uudelleen käynnistyksen jälkeen. Sama tapahtuu myös toisin päin. Windows 7:ssa ei ollut samaa ongelmaa...
     
  6. gaston

    gaston Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.10.2001
    Viestejä:
    3 485
    Saadut tykkäykset:
    80
    Sama ongelma myös minulla W7 ja Nvidia yhdistelmällä, jättämällä kone valmiustilaan ongelman saa kierrettyä mutta äänentoisto vaihtuu tietokoneen kaiuttimista telkkariin silloinkin.
     
    Viimeksi muokattu: 16.12.2012
  7. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Täälläkin taitaa olla vastaavanlainen ongelma. Tietokone on kytkettynä suoraan televisioon HDMI-kaapelilla. Mikäli avaan tietokoneen ilman, että televisio on päällä, ei ääniä saa millään ilveellä television puolelle. Sen sijaan jos muistaa vain aukaista television ennen boottia, niin ongelmia ei ole. Windows 8 -puolella käyn vain pelailemassa, joten moinen ei niin haittaa. Kyllähän tuo enemmän harmaita hiuksia aiheuttaisi, jos olisi tarvetta vaihdella äänilähdettä.
     
  8. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Windows 7 puolella minullakin pieni ongelma HDMI:n kanssa. Ei ehkä suoraan liity tähän, mutta minun käyttämä ratkaisu saattaa auttaa jota kuta.

    Eli ongelma. Tykki ja tietokone on kytketty vahvistimeen HDMI:llä, lisäksi tietokoneessa on DVI:llä näyttö. Jos tietokoneen kuva on sekä näytössä että tykissä vahvistimen kautta ja käännän vahvistimen digiboksin puolelle, häviää kuva myös tietokoneen näytöstä. Kuvan näyttöön saan vain kääntämällä vahvistimen takaisin välittämään tietokoneen kuvan tykille. Kaikkea olen kokeillu tuon korjaamiseen tuloksetta.
    Ratkaisuna on sammuttaa vahvistin silloin kun se on tiekoneen käyttöön säädetty ja käynnistää se suoraan TV-moodiin. Nyt näkyy tykillä telkka ja näytössä tietokone normaalisti. Vahvistimena Harman AVR255.
     
  9. LOP

    LOP Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.02.2001
    Viestejä:
    4 057
    Saadut tykkäykset:
    49
    Juu niin todellakin tekee, eli vaatii uudelleenaktivoinnin. Kannattaa varoa olla käyttämättä tätä feature packkiä samalla tuoteavaimella kahteen eri windows 8 järjestelmään. Minä erehdyksissäni tein niin ja uudelleenaktivointi epäonnistui toisessa koneessa. Piti sitten MS:n palvelusta aktivoida se masiina uudestaan. Media Center packin avain on siis käyttiskohtainen.
     
  10. Professional

    Professional Stirlingite Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.08.2004
    Viestejä:
    11 309
    Saadut tykkäykset:
    596
    Pari vuotta vanhassa Vista koneessa ei ollut ikinä mitään ongelmia. Nyt ollu 8 asennettuna pari päivää, ja 6 kertaa vasta tiltannu. Pitänyt oikein virtanapista sammuttaa, että saanut koneen taas henkiin.

    Hyvä päivitys!
     
  11. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihmisten innokkuus rynniä Mikkisoftan itse maksaviksi koe-eläimiksi on hämmästyttävää. Miksi rakkaat uolevit, miksi??

    Tehkää rinnakkaisasennus toiselle kiintolevylle tai ottakaa nyt edes se image. Mutta älkää jeesuksen peräkarvan nimessä vetäkö toimiviksi testaamianne käyttisasennuksia sileäksi heti kun Mikki aloittaa uuden rahastuskierroksensa kolmevuotissyklin.

    Der Administraattori toteaa tässä vaiheessa että tämä uudistus l. päivitys ei ollut parannus. Kuten kaikki päivitykset eivät aina toisinaan ole. Ja palauttaa imagesta takaisin toimivaan systeemin niin että kiintolaikka vinkuu.
     
  12. viitas

    viitas Guest Guest

    Liittynyt:
    24.12.2005
    Viestejä:
    459
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ensimmäisen kerran luen jonkun kertovan että Vista toimi ok :). 2 kotikoneeseen ja 1 työkoneeseen 8 asennettuina ja toimivat pääsääntöisesti ongelmitta. Päivitys 7:sta kaikissa. Pri vanhempaa grafiikkaohjelmaa ei suostu käynnistymään ja työkoneessa on 1 sovellus minkä kanssa sai askarrella vähän.

    Pienen totuttelun jälkeen tuntuu ihan pätevältä. Kosketusnäyttöä ei ole joten hiiri + näppis - yhdistelmällä mennään ja silläkin aika paljon jo liikutaan modern - puolella. Jotkut rutiinit piti opetella uudestaan.
     
  13. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Laitoin enolleni "kuntoon" uuden W8-tietsikan ja ei voi muuta sanoa kuin että kaamea kakkakikkare tämä W8! Ei ikinä tule tähän huusholliin!

    Sähköpostiohjelmaa käynnistettäessä ekan kerran se halusi, että luodaan Microsoft-tili. No höh. Ajattelin vain laittaa Gmail-tilin siihen, mutta se ei suostunut aukeamaan ilman tuota M$-tiliä. No, mikäs siinä, painoin namiskaa jolla tuo tili luodaan ja tehtiin ohjeiden mukaan. Viimeiseksi se ilmoitti, että Mikkisoftalta on nyt tullut varmistussähköposti, jonka linkkiä painamalla tili aktivoituu. MILLÄS LUET SÄHKÖPOSTISI KUN EI SE OHJELMA AUKEA ILMAN AKTIIVISTA TILIÄ!!??
    No, webmailin kautta sen sitten pystyi lukemaan, mutta kerropas tuo jollekin joka ei oikein ole sinut tietokoneiden kanssa.

    Viikon päästä enon kone olikin jo niin jumissa, että piti siivoustoiminnolla asentaa käyttis uudelleen. Silti sinne jäi jotain häikkää.

    Tietokoneen sammuttaminenkin on mutkan takana. Ja nuo "hotspotit" ruudun nurkissa toimivat huonosti. Liian usein joutuu moneen kertaan yrittämään saada niitä pysymään auki. Ohjelman sulkeminen vetämällä ylhäältä alas on kömpelöä ja vaatii liian ison hiiriliikkeen. Vilkkuvat laatikot etusivulla ärsyttävät suunnattomasti. Milläs opit ikinä minkä näköinen kuvake on millekin ohjelmalle jos ne koko ajan vaihtavat ulkonäköä?

    Käyttiksessä ei voi valita käyttääkö perinteistä (desktop) -näkymää vai Metro-näkymää. Ehei. Sinun on käytettävä MOLEMPIA. Kummallakin näkymällä on omat ohjauspaneelinsa, joista säädetään eri juttuja. Kaksi ohjauspaneelia? Why?

    Minua ei voi millään muotoa kutsua aloittelijaksi tietokoneiden parissa, mutta itsellekin meni monen monta kertaa sormi suuhun tuon värkin ääliömäisyyksiä ihmetellessä. Miten helvetissä tätä käytetään? Maailman vähiten intuitiivinen UI on nyt siis kyseessä.

    Voisin jatkaa listaa loputtomiin, mutta en jaksa. Ennustan suurta joukkopakoa Mac- ja Linux-leiriin. Tää W8 oli Mikkisoftalta kyllä sellanen pohjanoteeraus, että voi huhhuh!
     
    Viimeksi muokattu: 21.12.2012
  14. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 989
    Saadut tykkäykset:
    263
    Kannattaa tehdä sammutusnappi, niin sammutuksen saa yhden klikkauksen päähän.

    http://blog.laptopmag.com/how-to-shutdown-windows-8-in-just-one-click
     
  15. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Minulle Win8 ei ole vielä aiheuttanut harmaita hiuksia lukuun ottamatta HDMI-ääniongelmaa (tästä toisessa ketjussa) sekä sitä, ettei kello näytä pysyvän ajassa. Tosin käytän sitä vain satunnaiseen pelaamiseen yms. joten ehkä ääni kellossa olisi toinen, jos se olisi ensisijainen käyttöjärjestelmäni. Minulla Win8 on toiminut 100%:n vakaasti (mitä taas en ole voinut sanoa XP- tai Vista-koneista). Kyllähän Win8:iin voi esim. sen Classic Shellin asentaa, jolloin pääsee samantien työpöydälle ja saa tutun käynnistyspainikkeen. Suurin syy Win8:n hankkimiseen oli tietenkin ällistyttävän halpa hinta: ei ennen ole saanut 30 eurolla Windowsia. Kun kuitenkin suuri osa ohjelmista on Windows-only kamaa, niin tuo hinta jo kannattaa maksaakin siitä, että ottaa sen vaikkapa nyt toissijaiseksi käyttöjärjestemäksi. Se on toki eri asia, jos puhutaan siitä, kannattaako esim. Win7:aa päivittää Kasiin.
     
  16. Poistettu tili 10873

    Poistettu tili 10873 Guest Guest

    Mulla on n. 1,5 kk ollut kahdessa koneessa XP:stä päivitetty Win 8 ja ainoa häiriö oli, kun otin pöytäkoneessa käyttöön vierastilin. Kun poistuin siitä ensimmäisen kerran, pimeni näyttö, mutta kone ei sammunut kokonaan. Piti virtakytkimestä sammuttaa, mutta sen jälkeen on kone toiminut moitteetta. Siihen koneeseen olen saanut toimimaan kaikki ohjelmat ja laitteet, ainoa heikennys on ollut ylen teräväpiirtokuvan selvä nykiminen. Jokin dekooderi puuttuu joka oli käytössä xp:ssä.

    Kannettavan kanssa en ole vielä ehtinyt paljon touhuta, mutta siinä on ongelmia. Kameran mukana tullut PHOTOfunSTUDIO ei asennu vaikka Windows 8:n päivitysavustajan mukaan se on yhteensopiva ja pöytäkoneeseen se meni. Lähetin Panasonicille kyselyn, mutta palautetta ei ole vielä tullut.

    Pahin ongelma on näyttö. Koneessa on Intel 915GM/915GMS/915GME/910GML/910GMLE Embedded Graphics Chipset Function 1 ja siihen on ilmestynyt Microsoftin perusnäyttösovitin, enkä löydä Intelin sivulta ajureita. Läppärin oman ja ulkoisen näytön reso kyllä löytyy ja kuva on tarkka, mutta kaikilla resoilla taajuus on 64 Hz. Se ei sovi kummallekaan näytölle. Kun katson mitä tahansa videota, VLC:llä tai selaimella YouTubea, lyö prosessori tappiin ja kuva pysähtyy tai nykii tolkuttomasti. Tuskin tv:n kuvakaan näkyisi, nyt siinä on sellainen vika että kuva ei näy (virran hahmottamiseen tarvittavaan suodatinyhdistelmää ei löydy), mutta ääni kuuluu. Tästä tuli pelkkä surffailuläppäri. Ellei luullakseni väärästä taajuudesta johtuva videon katselu korjaannu, palaan vaikka XP:hen. Tietokoneavuton ottaa kernaasti vastaan hyviä neuvoja.
     
    Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 22.12.2012
  17. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Tollanen pitäis olla jo valmiina. Selitäpä nuo tekovaiheet 70+ enolleni :/

    Ei tietokoneen peruskäyttöön pitäisi tarvita mitään vippaskonsteja tai 3rd party softia. Sen pitää toimia HETI.
    Ja käyttö ei saa olla mitään salatiedettä. "Pihtiputaan mummonkin" pitää ruutua katsomalla ymmärtää miten tietokone sammutetaan. W8:ssa on sijoitettu toimintoja sinne tänne, piilotettujen valikoiden taakse.

    Muutenkin, tuo W8 tuntuu tosi tahmaiselta. Enoni osti siis aivan tuliterän läppärin, jossa voimaa pitäisi piisata. Vanha läppärinsä oli vuodelta 2001 (!) ja siinä oli XP. Ajatteli, että nyt pitää vaihtaa johonkin vähän vikkelämpään. Aivan yhtä hidas se uusikin on kuin vanha. Kyllä ovat ihmeen tahmeiksi ne ohjelmansa saaneet tuossa W8:ssa. Vaikkeivät sisälläkään yhtään mitään (enimmäkseen valkoista ruutua, jossa hieman sisältöä keskellä). Ainoa plussa on, että W8 käynnistyy suht nopeasti. Mutta siihen ne plussat jäivätkin.

    http://www.nngroup.com/articles/windows-8-disappointing-usability/


    EDIT: Ja tuo aikaisemmin mainitsemani "siivoustoiminto", jonka pitäisi asentaa käyttis uudelleen säilyttäen käyttäjän tiedot. Sekään ei toiminut kovin intuitiivisesti:
    Painettiin nappulaa, jonka pitäisi käynnistää siivous. Ruutuun ilmestyi "Odota. Valmistellaan...". Tuo teksti oli ruudussa yli 24h, kunnes enoni tuohtui ja painoi "Peruuta".
    Sen jälkeen kone raksutteli jotain n. tunnin ajan (koko ajan ilmoittamatta mitään käyttäjälle), kunnes ruutuun ilmestyi valinta "Käynnistä uudelleen". Sitä painettua, kone näytti buuttaavan kunnes ilmestyi joku valintaruutu, jossa järkevimpänä valintana taisi olla "Jatka normaalisti W8aan". Painoimme sitä ja ruutu pimeni.
    Hetken aikaa odoteltuamme, päätimme katkaista koneesta virrat ja yrittää buutata uudelleen. Se buuttakiskin lähes normaalisti, vain hetken aikaa ruudussa vilkahti teksti "Älä sammuta tietokonetta. Ladataan päivityksiä. 35% valmis...". Sen jälkeen ilmestyi normaali käynnistysruutu näytölle ja kone vaikutti pelaavan normaalisti.

    Tämä oli siis pari viikkoa vanhan tuliterän läppärin yhtä tuliterä W8-asennus. Enemmän solmussa kuin 10 vuotta vanhan läppärin XP.

    Itselläni on (ammattini puolesta ja vapaaltakin) monen vuoden ajalta paljon kokemusta kaatuvista ja kaatuneista koneista, enkä kovin helposti hätkähdä. Tämä W8 sai kuitenkin aikaan melkoisesti hermostuneisuutta ja harmaita hiuksia. Vanhat Windowsit sentään ilmoittavat jos jokin on pielessä ja tekee vianetsinnän hieman helpommaksi. W8 ei sano yhtään mitään. Ei koskaan. Kaatuvat ohjelmat vain häipyvät ruudusta ilman minkään valtakunnan virheilmoitusta. Käyttäjä jää miettimään tekikö hän itse virhepainalluksen, vai mistä syystä ohjelma häipyi ruudusta?
     
    Viimeksi muokattu: 22.12.2012
  18. viitas

    viitas Guest Guest

    Liittynyt:
    24.12.2005
    Viestejä:
    459
    Saadut tykkäykset:
    1
    Pakko omien kokemusten perusteella kysyä, että onko sen uuden läppärin rauta ihan kunnossa? Kasi on varsin liukas, ja jos se tahmaa uudessa koneessa niin sitten jokin mättää, eikä se välttämättä ole käyttis. ModernUI:ta ei tarvitse käyttää; näppäisy lippupainikkeeseen vaihtaa /-tyylin liittymän missä suurin ero on juurikin tuon käynnistä-sammuta painikkeen uudelleensijoitus.
     
  19. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Vois vianetsintä olla hitusen helpompaa jos W8 ilmoittaisi ongelmista. Mutta kun se ei tee sitä, vaan ohjelmat vain häviävät ruudusta. Rauta on kyllä kunnossa. Ohjelmat olivat vain vetäneet solmuun. Automaattipäivityksetkään eivät olleet toimineet. Saattaa olla, että eno jossain vaiheessa vahingossa sammuttanut koneen kesken päivitysyrityksen (eihän se edes ilmoita että päivitys on käynnissä). Tuo "siivous" korjasi näillä näkymin tuon koneen. Mutta kuten mainittu, niin se oli kaikkea muuta kuin "straightforward" elämys.

    Millä tapaa tuo Win-nappula vahtaa näkymää? Siis tuleeko siihen se Desktop UI? Sortsi, mutta kun ei tässä vieressä ole W8-konetta, niin en voi testata.
     
  20. viitas

    viitas Guest Guest

    Liittynyt:
    24.12.2005
    Viestejä:
    459
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jep, sillä vaihdetaan UI:den välillä.