VPN - Hyödyke vai turhake?

Keskustelu osiossa 'Mediatoistimet' , aloittajana ElvisThePelvis, 31.03.2016.

  1. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Käyttävätkö plazalaiset VPN-palveluja turvatakseen nettiyhteytensä urkkivilta silmiltä? Netin käyttö lisääntyy ja lisääntyy striimauspalvelujen yms. yleistyessä ja samalla yhä enemmän ja enemmän henkilökohtaista tietoa liikkuu ympäri maailmaa. Elokuvafanien keskuudessa VPN-palveluista on toki ollut ne omat ilmeiset hyötynsä, mutta kasvavien tietoturvauhkien vuoksi VPN-palveluntarjoajien suosio on kasvanut. Toisaalta, vaikka Plazalla on kirjoiteltu esimerkiksi Windows 10:n tietoturvasta, niin kuinka paljon loppujen lopuksi ketään kiinnostaa Pertti ja Pipsa Peruskansalaisen nettiliikenne. Luottokortti- ja identiteettivarkauksia toki tapahtuu, mutta todennäköisyys sellaisen uhriksi joutumisessa lienee häviävän pieni.

    Onko VPN kuitenkin lopulta turhake? Vaikka suosituimpien VPN-palveluntarjoajin kuten PIA:n palvelut voivat maksaa alle 40 euroa vuodessa, mikä on aika vähän, niin vastineeksi saa hidastuneen nettiyhteyden, VPN:n toimivuuden vaihtelevuuden sekä ongelmia esim. joidenkin kotimaisten sivujen kanssa tai jos sivusto/palvelu tunnistaa VPN-palvelimen, eikä salli pääsyä. VPN:ää voi käsittääkseni käyttää softapohjaisesti clientin kautta, mikä ei useamman laitteen käyttäjää välttämättä houkuta, tai reitittimen kautta kaikille siihen yhdistettynä oleville laitteille, jolloin reitittimen teho saattaa muodostaa pullonkaulan yhteyden nopeuden suhteen ja jolloin VPN:n hallinta ei liene yhtä helppoa kuin clientillä.

    Käyttävätkö plazalaiset VPN-palveluja? Ovatko ne olleet rahanarvoisia vai onko kyse loppujen lopuksi vähän samasta kuin maksullisten tietoturvaratkaisujen kanssa (maalaisjärjellä ja ilmaisohjelmilla pärjää yhtä hyvin ellei jopa paremmin viitaten resurssisyöppöyteen)?
     
  2. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Riippuu ihan mitä sillä koneella ja netillä tekee.. Minä käytän nettiäni niin että olen sen krhm. nähnyt jopa pakolliseksi. Stream -palveluita etc. varten en sitä käytä (ja wintööt kymppiin en tule koskemaan lähiaikoina)

    Käsittääkseni (voin toki olla väärässä) on näiden identiteetti ja luottokorttivarkauksien suhteen aivan se ja sama onko VPN päällä vai ei. Todennäköisesti joku haittaohjelma on pesinyt esim. koneelle ja se urkkii tiedot välittämättä VPN:stä. Jos syötät esim. tunnuksia jonnekkin feikkipankkiin ja vastapeluri näkee k-tunnuksen ja salasanan niin ei se VPN sitä pelasta. Lähinnä VPN piilottaa sinun IP:n ja esim. operaattorit ei näe mitä teet ja missä meet.

    Ja kyllä, se suojaus hidastaa nopeutta, protokollasta riippuen (PPTP vs OpenVPN vs L2TP IP/SEC etc)
     
  3. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Omassa tapauksessani kasvatti, joskin oma nettini nyt ei muutenkaan ole viime aikoina yltänyt siihen ns. luvattuun nopeuteen. Otin kokeiluun (seitsemän päivän ajan on mahdollista saada rahat takaisin) tosiaan tuon PIA:n, jonka käyttöönotto on tehty äärimmäisen helpoksi. Tosin poikkesin tästä heti aluksi, sillä halusin asentaa sen Asus-reitittimeeni, jottei tarvisi jokaiselle laitteelle erikseen asennella ohjelmistoja. Valitettavasti tämä ei onnistunut toivotulla tavalla, sillä vaikka sainkin netistä löytämieni ohjeiden kera asennettua PIA:n OpenVPN-protokollalla, niin kaksi käytännön ongelmaa asettelivat kapuloita rattaisiin:

    • OpenVPN vaatii ilmeisesti prosessointitehoa aika paljon tuottaakseen edes 10M-yhteyden ja oma muutaman vuoden vanha Asuksen reititin ei 13M:aa enempää pystynyt tuottamaan (ennen asennusta sain Speedtestistä n. 34M:n yhteyden). Jos siis reititinpohjaista ratkaisua haluaa, niin pitää olla A) tarpeeksi tehokkaalla prosessorilla varustettu reititin (Asuksen N66U tuntuu olevan hyvä valinta tai AC-malleista AC56U), johon on B) mahdollista asentaa ns. custom firmware (DD-WRT, Tomato).
    • Serverin vaihto (sekä VPN-yhteyden sulkeminen) vaatii jatkuvaa reitittimen asetuksiin kirjautumista ja (serverin vaihdon kohdalla) uuden serverin copypastettamista.
    Niinpä päädyin sitten lopulta lataamaan PIA Clientit OS X- ja Windows -koneille (ilmeisesti PIA antaa yhdistää maksimissaan viisi eri laitetta). OS X -puolella (El Capitan) sekä IP että DNS olivat heti kättelyssä turvassa ja, mikä parasta, nopeus tosiaan kasvoi n. 45M:ään. Windows 10 -puolella taas DNS vuosi ulos operaattorin/minun tietoja. Tämä onneksi korjaantui lopulta muutamalla suhteellisen vaivattomalla toimenpiteellä.

    Onko tämä sitten kolmen euron arvoista kuussa (ihan vain vinkkinä PIA:n suhteen, että olen kuullut, että vuositilauksen kannattaa antaa kulua loppuun ennen uuden tilausta, sillä ehkä sähköpostiin tippuu jotain kivaa)? Vaikka olenkin ollut sitä mieltä viitaten Windows 10 -ketjun tietoturvavauhkoajiin, että onkohan se nyt sitten niin maailmanloppu jos joku virallinen taho kerää tietoja, sillä ei tavallinen kaduntallaaja taida olla verrattavissa poliittisesti tai sosiaalisesti tunnettuun hahmoon kiinnostavuudessaan, niin toisaalta ei näkymättömyys verkossa huonokaan asia ole. Tietenkin VPN:n muut pikkuhyödyt sekä yllätysbonuksena tämä nettiyhteyden nopeuslisä auttavat osaltaan vierittämään symbolisen pallon "hyödykkeen" kenttäpuoliskolle ketjun aiheen suhteen.
     
  4. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Itse olen käyttänyt Ipredatoria ja Viscosity clienttia (OpenVPN). Lisäksi mukana juoksee erillissofta joka sammuttaa torrentit jos/kun huomaa VPN:n tippuneen etc. Tuon tunkkaaminen reitittimeen on hyvä konsti, mutta koska haluan yhdelle koneelle vaan suojatun yhteyden ja muille koneille suojaamattoman niin tuo menee hieman "hankalaksi" toteuttaa.. Varmaan onnistuisi mutta en ole vaan jaksanut selvittää että kuinka.

    Ipredatorin valikoin siitä syystä että vahvasti luotan heidän sanaan sen suhteen että EIVÄT säilyttele logeja (kun huomioidaan ketkä tuon palvelun taustalla häärii;) ... PIAA myös testasin ja tykkäsin kyllä.. Näppärää kun voi valita itseä lähinnä olevan pannun tai jos halusi netflixiä streemata usan kautta niin sekin onnistui tuolla kivasti.
     
  5. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 327
    Saadut tykkäykset:
    282
    Aika turhakkeena pidän VPN:n käyttöä. Lähinnä se hidastaa ja monimutkaistaa yhteyksiä ja antaa väärän tunteen turvallisuudesta. Tietoturvareiät ovat siinä ruudun ja tuolin välissä, selaimessa, käyttiksessä sekä toisella puolella sitten palvelimissa. Se miten data noiden välillä liikkuu ei hirveästi kiinnosta ketään ja aika usein sekin liikkuu jo salattuna (kuten nyt tänne Plazalle). Eikä se VPN vaikuta Windows 10 yksityisyyden suojaan, ne muutokset pitää tehdä käyttiksen puolella. Toki jos osoitteitaan haluaa peitellä tai on tarve kiertää geoblokkausta niin ymmärrän toki VPN käytön.

    Itse käytä VPN:ää vain "toisinpäin" eli otan yhteyttä muualta maailmalta kotiin, lähinnä jos on halu katsella Yle Areenaa ulkomailla :)
     
  6. John-117

    John-117 Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    VPN kannattaa ajatella eräänlaisena virtuaalisen perse paljaana & iso nimikyltti kaulassa kylillä viipottelun korjaussarjana. Se on täysin pakollinen internetin laitapuolen kulkijoille yms. online-identiteetistään tarkoille käyttäjille. Jos sen hyödyllisyydestä pitää oikein kysyä, ei oikeasti tarvitse sitä. Windows 10:n itsensäpaljasteluun yms. majuri-levelin tietoturvaongelmiin se ei kyllä auta mitään.
     
  7. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    ShadeYouVPN ollut kohta vuoden verran ja harkinnassa ottaako seuraavaksi vuodeksi.
    Ainakin sillä pystyy kiertämään mobiililaajakaistan pakotetun hidastelun...en tiedä mikä raja DNA:lla on mutta jossain kohdin 50M 4G yhteys alkaa takkuilla ja siirtonopeus on vain muutama kt, VPN päälle ja tulee noin Mega riippuen serveristä.
     
  8. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    PIA tuli itselle hommattua. Kivana ominaisuutena siinä on kill switch, eli vpn tippuu -> netti tippuu... Pitäis ainakin suurimmat DNS -vuodot estää. Ihan kivasti valuu lataukset tuon läpi (~8mbit/s) 4G:llä (Norjan kautta).
     
  9. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    PIA:ia vajaa pari kuukautta käyttäneenä olen ollut tyytyväinen sijoitukseeni -- ei vähiten siksi, että nettinopeuteen on tullut himpun verran lisää puhtia. Eihän VPN:n käyttö toki mutkatonta ollut sillä jokaisella alustalla (itse käytän Windows+OS X+OpenElec) oli omat alkuongelmansa.

    • Windows: PIA:n oma sovellus toimii hyvin (joskin hieman hitaasti käynnistyy) ja on yksinkertainen käyttää, mutta DNS-vuoto vaivasi. Ratkaisuna oli jokaiseen verkkoyhteysadapteriin tehtyhnä IPv6-protokollan kytkeminen pois päältä sekä IPv4-protokollan ominaisuuksista PIA:n omien DNS serverien manuaalinen määrittäminen
    • OS X: PIA:n oma sovellus takerteli etenkin käyttiksen herätessä unesta. Suosittu kolmannen osapuolen sovellus, Viscosity, teki parempaa työtä, mutta takertelua silti löytyi. Lopulta, ennen Viscosity-lisenssin ostamista, kokeilin skeptisenä ilmaista Tunnelblick-sovellusta, joka toimikin periaatteessa kuin junan vessa ja oli kaikessa askeettisuudessaan miellyttävin käyttää.
    • OpenElec: Muutamasta vaihtoehdosta, joista suurin osa ei toiminut käyttäessäni uudempaa OpenElec-versiota, löytyi lopulta helppo ja toimiva lisäosa nimeltään VPN Manager for OpenElec.
    Kyllä tässä pysytään ja kännykkään on laitettu vajaan vuoden päähän muistutus palvelun lopettamisesta ennen automaattisesti uuden PIA-vuoden tilaamista, sillä muistan lukeneeni, että PIA lähettää alennuskoodin vanhoille, ei-palaaville asiakkaille houkutellakseen heidän pysymään palvelussaan. Tosin vuosihinta on jo itsessään niin halpa, ettei tuolla niin kovin suurta merkitystä edes allekirjoittaneen talouteen ole.
     
  10. mikita

    mikita Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.03.2008
    Viestejä:
    233
    Saadut tykkäykset:
    12
    On tosiaankin vaikea keksiä mitä turvallisuutta nämä kaupalliset VPN-palveluntarjoajat tuovat. Jos normaalitilanteessa turvallinen yhteys kattaa omasta koneesta asunnossa olevaan dsl-modeemiin saakka niin VPN-yhteydellä sitä saa jatkettua toisessa maassa olevan kaupallisen yrityksen palvelimeen. Sieltä sitten jatketaan internetin villissä maailmassa selailemista. Ja mennään yksityisyyden suhteen myös sen maan lakien mukaan. FBI tulee firmaan heiluttelemaan "national security" korttia niin aika äkkiä on asiakastiedot laulettu. Ymmärtääkseni kaupallisten VPN-palveluiden ainoa tarkoitus on kiertää erilaisten streamauspalveluiden maarajoituksia.

    VPN:n tarkoitus on yhdistää kaksi luotettua verkkoa turvallisesti toisiinsa internetin yli. Itsellä on kotona palomuuri joka tukee vpn:ää ja olen ulkomailla ollessani kytkeytynyt siihen katsoakseni joitakin kotimaisia tv-ohjelmia (ruutu, areena, katsomo)
     
  11. John-117

    John-117 Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    Perusasioita, perusasioita... VPN:n käytössä kriittistä onkin valita VPN-operaattori oikein. Sellainen, jolla on palvelin tiukan tietosuojalainsäädännön maassa l. minkä tietosuojalait mahdollistavat palveluntarjoajan olla pitämättä liikennelokeja asiakkaittensa tekemisistä. Ei lokeja = ei yhdistettäviä aikaleima/IP -tietoja. FBI yms. saa heilutella heiluviaan rauhassa koska tyhjästä on paha nyhjästä, ei ole olemassa tietoja mitä luovuttaa.
     
  12. mikita

    mikita Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.03.2008
    Viestejä:
    233
    Saadut tykkäykset:
    12
    Toki, toki. Mutta yksi pointtini oli että noiden kuluttajille myytävien VPN-palveluiden business on kiertää erilaisten viihdepalveluiden maarajoituksia. En tiedä kuinka paljon on hyötyä maksaa esim. päästäkseen nauttimaan islantilaisten streampalveluista.

    Toki sitten kiinassa ja arabimaissa voi olla ihan toinen juttu jos palvelun siellä uskaltaa hankkia.
     
  13. John-117

    John-117 Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    VPN:ää voi käyttää muutamiinkin erilaisiin tarkoituksiin, joo. Tavallisen klik-klik-next -poropeukalon käsissä paraskaan VPN ei tosin takaa mitään, koska the tietoturvaongelma on koneen ja tuolin välissä. Ja mistään indokiinasta asti ei todellakaan tarvitse lähteä no logs -operaattoria etsimään, löytyy "vähän" lähempääkin.
     
  14. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Oli sen verran hidas että vaihdoin TorGuardiin kun saa nyt puoleen hintaan.
    Tuntuis olevan selkeesti nopeempi.
    Tässä muutama perusjuttu myös jotka hyvä huomioida.