UHF- vai VHF-antenni?

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana Joope, 09.04.2012.

  1. Joope

    Joope Guest Guest

    Liittynyt:
    19.03.2006
    Viestejä:
    148
    Saadut tykkäykset:
    0
    Osaisikohan joku auttaa sen suhteen, että kumpi antenni tämä meidän antenni mahtaa olla, vai onko joku yhdistelmäantenni? Vai näkeekö sitä yleensäkään suoraan kuvasta onko VHF vai UHF? Kuva on joka tapauksessa ohessa. Talo on valmistunut v. 2003.

    katso liitettä antenni.jpg
     
  2. Brahms

    Brahms ent. antiHD

    Liittynyt:
    09.05.2011
    Viestejä:
    332
    Saadut tykkäykset:
    25
    Jos tarkoitat ylintä antennia niin minun silmääni vaikuttaa olevan ns. logperiodinen yhdistelmäantenni eli molemmat taajuuskaistat on mukana, alin vaikuttais olevan jonkin sortin GSM-antenni (piikit pystyssä) ja muutenkin antennin koko ja piikkien koko antais sellasen käsityksen. Siinä välissä sitten Z-antenni ULAa varten, samalla antennilla saa sekä pysty että vaakapolaroidut kanavat mut pikkaisen vaikuttais tuo teidän ULA-antenni kärsineen kun katsoo sitä alempaa pystydipolia, ihan kuin jokin tai joku olis vääntänyt sitä.

    Lisäyksenä vielä se että pelkällä yhdistelmäantennilla ei pärjää jos haluaa sekä Digitan mastosta että Dnan mastosta, pitäis olla erillinen VHF Dnata varten kun sen mastot yleensä eri suunnassa kuin Digitan mastot. Ja sitten pitäis vielä blokata VHF-alue tosta yhdistelmäantennista, ja lisäksi säätää antennien tasot niin että yhdistelmäantennista pukkaa voimakkaampaa signaalia kuin Dnan mastoon suunnatusta, siksi ettei käy niin että Dnan signaali tukkii UHF-signaalit ja estää normikanavien näkymisen. Tai sitten vaihtaa kokonaan ne antennit erillisiksi VHF ja UHF antenneiksi. Antennivahvistimessa on hyvä olla erilliset säädöt VHF ja UHF kaistoja varten.
     
    Viimeksi muokattu: 09.04.2012
  3. Taky

    Taky Guest Guest

    Liittynyt:
    26.11.2004
    Viestejä:
    251
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miten tuo säätö tulisi tehdä - onko digiboxin singaalimittarista mitään iloa siihen?

    On erilliset VHF ja UHF antennit, myös ULA radiolle(Z-antenni), ja antennivahvistin jossa säädöt jokaiselle rikseen.

    UHF on boxin mittarista aina tapissa 100%, VHF jossain 90% tasolla ja säädöt on tehtaan asetuksissa.

    Pääsääntöisesti kaikki näkyy OK, VHF/DNA välillä satunnaisesti palikoituu, niin käynyt mielessä että jos käy ruuvaamassa VHF:ää, jos mahdollista, en tiedä joko säätö on tapissa, nappeja kaakkoon niin voiko homma mennä pahastikin metsään perstuntumalta?
     
  4. Brahms

    Brahms ent. antiHD

    Liittynyt:
    09.05.2011
    Viestejä:
    332
    Saadut tykkäykset:
    25
    Säätö on pirun tarkkaa puuhaa, en tiedä voiko digiboksin signaalimittaria ihan luotettavasti käyttää mutta suuntaa se ainakin antaa. Toisaalta eri boksit on eri herkkyyksisiä joten toinen boksi voi näyttää 80% kun toinen näyttää 100%. Lisäksi on varottava ettei anna liian suurta signaalia koska boksi voi mennä tukkoon siitäkin (yliohjautuu) ja itseasiasssa osoittaa signaalin laaduksi pienempää sen yliohjauksen takia.

    Syy miksi Dnan signaali joskus palikoituu voi johtua monestakin seikasta eli jos signaalitiellä on jotain signaalia vaimentavia elementtejä mutta kyllä 90% pitäisi riittää jo hyvään signaaliin. Yks konsti tietty mitä voisit kokeilla on käyttää vaippavirtaerotinta eli sellainen pieni antennijohdon pätkä jossa on galvaaninen erotin:
    http://www.verkkokauppa.com/fi/s?s=1&q=galvaaninen+erotin&submit=Hae

    Tuo on auttanut joissain tapauksissa. Yksi vaihtoehto on kanssa se että VHF -signaali on boksille liian voimakas, vaikka boksi näyttääkin 90% niin se voi valehdella ja signaali on yli 100%, jos alat ruuvaamaan säätöjä niin merkkaa ensin alkuperäiset asennot talteen jotta saat palautettua säädöt jos tilanteeseen ei tule apua säädöllä. Mut kokeile ensin muut keinot eli testata antennipistorasian ja boksin väliset johdot, sekä tuo galvaaninen erotin ennenkuin alat säätämään vahvistinta. Antennivahvistimen säätö on se viimeinen keino mitä kokeilla, just sen takia että säädöt on vaikeampi palauttaa ennalleen. Yksi vaihtoehto säädölle on säädettävä antennivaimennin, edellyttäen että signaali on siis liian voimakas, liian heikkoon signaaliin siitä ei ole apua vaan pelkkää haittaa koska sehän nimensä mukaan vaimentaa signaalia.

    http://www.verkkokauppa.com/fi/product/2243/qjxk/Jebsee-Electronics