TV:n kalibrointi Gigantissa hintaan 100€. Kannattaako?

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana Heinmann, 27.08.2014.

  1. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    UF850V mallista ainakin löytyy 20-pisteen valkotasapaino ja kyseisen testiyksilön lähtökohdat jo selkeästi paremmat kuin tuo em. raportti UF830V mallista.
    Voisiko tosiaan olla sellainen lapsus että olisi yritetty säätää dynaamista tms. kuvatilaa joissa gamma voi olla ties minkälainen vuoristorata, eikä sitä tasoitettua edes saa, anyhow jos kyseisen raportin lähettäjä tätä lukee ni asiasta kantsis kenties reklamoida ;)
     
    Viimeksi muokattu: 08.06.2016
  2. sage

    sage Guest Guest

    Liittynyt:
    08.06.2016
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tuli itse kokeiltua tuota palvelua myös ja nyt kun sain raportin käteeni aloin pohtimaan että kuuluuko se oikeasti näyttää tältä. Kyseessä siis 65" Samsung:n telkkari UE65JU6075U, myyjä sanoi että työkalut joilla kalibroidaan on todella hyvät ja kalliit joita käyttävät myös isot firmat jotka tekevät näitä ammatikseen. Noh, nyt kun raportista katsoin niin tuo SpectraCal C6 laite näyttää maksavan n. 700USD eli ei mikään tuhansia maksava laite näytä olevan kyseessä niinkuin minulle annettiin ymmärtää.

    Ennen kalibrointia:
    [​IMG]
    Kalibroinnin jälkeen:
    [​IMG]
    Ensimmäisenä silmään pisti tuo colorspace jossa sininen on n. 5 ja nopeasti googletettua katselin että DeltaE 2000 arvot pitäisi olla alle 3 tai mieluummin alle 1(?). Mikä tuo 100W on niin ei kerro itselleni mitään.

    Eli mitämieltä täällä on foorumin väki tästä? Onhan tuo nyt paremman näköinen käyrä mutta voiko sen laskea täysin kalibroiduksi?
     
  3. John-117

    John-117 Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    Gamma on mennyt "kalibroinnissa" aivan hanurilleen, luultavasti mitattu jokin taustavalon-automaattidimmeri päällä. RGB on käppyrän mukaan paremmin nipussa , mutta numeroina dE -arvot ovat kalibroinnin jäljiltä huonontuneet. Otappa tuosta selvää... Ainoa selkeä onnistuminen tuossa kalibroinnissa on värit, jotka ovat "jälkeen" -kuvassa selvästi parantuneet. Tärkeintä väritoiston parametria, värien luminanssia, ei tosin ole edes mitattu.

    "Työnnettävä takaisin & nussittava uudelleen" olisi minun yhteenveto tuon näköisestä kalibrointiraportista. :D
     
    sage tykkää tästä.
  4. Jmt1

    Jmt1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.04.2009
    Viestejä:
    221
    Saadut tykkäykset:
    12
    Onkohan nuo lähtöarvot mitattu silloin, kun kuvatila on normaali tai dynaaminen? Ainakin tuntuisi siltä kun tuo valkotasapaino on noin paljon siniseen kallellaan. Minusta olisi perusteltua laittaa kuvatilaksi ensin elokuva, ammattilainen tai ISF, hoitaa perusasetukset kuntoon ja mitata vasta sitten nuo lähtöarvot. Mutta asiakkaalle nuo muutokset saadaan tietysti näyttämään paljon dramaattisemmilta, kun lähtöarvot otetaan out-of-the box tilanteesta. Mutta koska kuka tahansa voi saada kuvan paremmaksi vain vaihtamalla kuvatilaa ja tekemällä perusasetukset, niin mielestäni elokuva-tilan lähtöarvojen ja kalibroidun tuloksen välinen ero on oleellisempi. Paljoa en henkilökohtaisesti ole vielä kalibroinut, mutta keskimääräinen 24 dE-arvo kuulostaa kyllä liian korkealta, etenkin kun nuo suurimmat poikkeamat näyttävät osuvan juuri tuolle 40-70% välille, missä mahdolliset virheet ovat käsittääkseni helpoimmin huomattavissa ja joka pitäisi saada ensimmäisenä kuntoon.
     
  5. pteittinen

    pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.04.2001
    Viestejä:
    6 492
    Saadut tykkäykset:
    178
    Kolorimetrin lisäksi tarvitaan softa ja testikuvageneraattori. CalMAN-softa maksaa versiosta riippuen muutamasta satasesta kolmeen tonniin. Rapsan mukaan generaattorina on käytetty VideoForge II:ta, joka on todennäköisesti sama purkki kuin SpectraCalin kaupittelema VideoForge HDMI, hintaa pari tonnia ja verot + tullit päälle. Mutta eipä kalliista työkaluista ole mitään iloa, jos niitä ei osata käyttää.

    Alle 3 piisaa vallan mainiosti, koska alle kolmen virhettä ei voi ihmissilmällä erottaa. Mutta tuossa sinisen virhe on päälle viiden, joten lisärukkaamista kaipaisi.

    100W on puhdas valkoinen, eli 100 prosentin valkoinen. Ovat jollain ilveellä saaneet sen punaisen alueelle koko värikolmion ulkopuolelle. Tunarointia.

    Tuon lapun perusteella... ei hitossa.
     
    Viimeksi muokattu: 08.06.2016
  6. pteittinen

    pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.04.2001
    Viestejä:
    6 492
    Saadut tykkäykset:
    178
    Sinisessä valossa on eniten "potkua", joten sinisen korostuminen vihjaa minusta siihen että käytössä on ollut jokin valoisassa huoneessa katseluun tarkoitettu Bright-kuvatilan tapainen. Ettei nyt vaan olisi ollut tehtaan oletuksena valittuna, ja sitä on sitten lähdetty ruuvaamaan.
     
  7. debuggaaja

    debuggaaja Guest Guest

    Liittynyt:
    02.11.2014
    Viestejä:
    88
    Saadut tykkäykset:
    1
    Saman vuosimallin LCD-Samppa kuin sinulla, erona vain koko ja se että tämä on 7000-sarjaa:

    http://www.hdtvtest.co.uk/news/ue48ju7000-201509274187.htm

    Katsot tuosta esim. tuota kalibroinnin jälkeistä "rgb balance" graafia, niin... Tuo on siis esimerkki kalibroinnista, jonka on tehnyt henkilö joka tietää mitä tekee.
     
  8. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Kiitos raportista, nyt kaksi nähtynä voi todeta ettei heillä todellakaan ole tämä homma hallinnassa, valitettavasti o_O
    Tuossa aiemmassa tapauksessa oli sentään yritystä vaikka gamma olikin aivan pielessä, mutta tämä Sinun telkkusi on kyllä kaikkea muuta kuin kalibroitu, luultavasti Elokuva katselutila on tehdasasetuksellakin parempi kuin tässä lopputulos!
    Ei tuosta voi mitään maksaa ja toivon että otat heihin yhteyttä ja pyydät selvitystä miten tuota voi sanoa kalibroiduksi.

    Yritin itse Powerin facebook sivuilla lypsää tietoa tästä palvelusta eikä sitä tuntunut oikein saavan, kertoivat vaan että käyttävät samaa laitteistoa kuin mm. Disney, BBC ja Netflix. Tyypillistä "haista paska myyntipuheita".
    Jokainen yksilö kuulemma kuitenkin erikseen säädetään ja siitä saa raportin.
    (poistin naamakirjatilini, niin näitä tarinoita ei sieltä enää löydy, korkeintaan Googlen välimuistista)
    150 euron investoinnilla pääsee paljon parempaan lopputulokseen kuin tässä, on tosiaan ihan sama vaikka olisi miljoonan laitteisto jos ei ole hajuakaan mitä pitäisi tehdä.
    Mahtaakohan jokaisessa Powerissa olla kyseinen palvelu vai säädetäänkö kaikki samassa paikassa...oli miten oli, niin syytä olisi kouluttaa kaverit hommaan ennen kuin jatkavat tätä toimintaa!

    Kuten tässä jo todettiin on Sinunkin tapauksessa lähtökohta aivan perseellään eli dynaaminen katselutila tai mikä lie, eikä välttämättä vaikuta että sitä Elokuvaan olisi edes muutettu eikä kytketty kuvan pilaavia ominaisuuksia pois.
    Vai miten on, mikä kuvatila siellä on valittuna? Mites dynaaminen kontrasti yms. asetukset, onko päällä? Jos ja kun tästä reklamoit ei niitä välttämättä kannata itse lähteä vielä muuttelemaan tai laittavat Sinun syyksi :) Oliko mukana asetukset kirjattuna? Siis värien säädöt, valkotasapaino, värilämpö jne ?

    Gamman kuuluisi seurata tuota keltaista referenssilinjaa ja sen arvon tulisi olla jotain 2.2 tai 2.4 (vähän myös makuasia), BT1886 gamma kaareutuu hieman tummassa päässä.
    dE arvot tosiaan 3 tai alle sen niin valkotasapainossa kuin väreissäkin, jotka kyllä miltei kaikissa nykytelkuissa saa säädettyä (Sonyssa ei taida olla CMS:ää mutta niissä värit ovat jo tehtaan jäljiltä usein todella hyvin säädetty).

    Luminanssi arvo tuossa valkoiselle on noin 170, se riippuu kuinka kirkkaassa tilassa telkkua katsellaan, tuo on pimeässä huoneessa aika paljon mutta sitä voi pienentää taustavalon asetusta pienentämällä eikä se juuri vaikuta kalibrointiin.
    Värilämpö tulisi olla 6500K, tässä kait jotain 6200, raportista on jäänyt aivan oikea reuna tulostumatta eli vähän tarvitsisi apua myös heidän mikrotueltaan tulostimen asetuksissa :)

    Siis eipä todellakaan ole kalibroitu tämä televisiosi, ei muuta kuin reklamaatiota heille.

    edit: Powerin toimitusjohtaja Mika Aro lupasi viedä asiaa eteenpäin, josko saavat palvelun vielä kohdilleen ja kaverit koulutettua hommaan ;) Satanen kalibroidusta televisiosta ei ole paha jos se tehdään kuten kuuluu!
     
    Viimeksi muokattu: 08.06.2016
    pteittinen tykkää tästä.
  9. sage

    sage Guest Guest

    Liittynyt:
    08.06.2016
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jep se on tässä nyt tullut todettua, itse katselin myös hyvän videon youtubesta: suosittelen katsomaan tuon mikäli asia kiinnostaa. Selvensi ainakin itselleni tuon kyseisen prosessin.

    Itse maksoin tästä kalibroinnista 99€ ja otin lähinnä siksi että kyseessä kuitenkin suhteellisen iso telkkari ja tarkoitus pitää sitä useampi vuosi niin tuo kerta kustannus laitteen hintaan sekä aikaan verrattuna ei minusta ole suuri. Varsinkin kun luvattiin että sitten on studio tason värit laitteessa ;)
    Dynaaminen kontrastit otettu pois, mustan sävy myös pois sekä väriavaruus on "Muunneltu". Kuvatilana on Vakio. Elokuvatila pois käytöstä. yms. Eli jotain ehkä on tiedetty mitä pitää tehdä mutta ... :( Minulle luvattiin että laitteen mukana toimitetaan asetuslappu jonka perusteella nuo asetukset voi laittaa samoiksi myöhemminkin jos esim. ohjelmistopäivitys ne nollaa. Noh tälläistä lappuakaan ei tullut telkkarin mukana vaikka se luvattiin.
    Tämänkin huomasin ja muutaman ärräpään päästin siinäkin, että miten voi näin huolimattomasti asian hoitaa.
    Reklamaatio soitto lähtee huomenna, omassa tapauksessani tämä ei muutenkaan mennyt kuten piti ja televisio joka alunperin piti olla noutovarastossa ostopäivänä, toimitettiin useiden kyselyjen ja soittejen jälkeen 3 viikkoa myöhässä. Ja nyt sit kalibrointi tehtynä vähän miten sattuu.
     
  10. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    99 euroa ei ole yhtään liikaa ja omasta mielestä on fiksua ottaa kyseinen palvelu jos ja kun saavat sen asiallisesti toimimaan.
    Jos on varaa laittaa jopa tuhansia televisioon, niin satanen siihen päälle ei ole paha jos sillä saa sellaisen kuvan jota televisio pystyy tarjoamaan.
    Valitettavasti tässä ei kuitenkaan lupaus "studiotason kuvasta" ole toteutunut :oops:
    Luulisi että Vakio kuvatilan olisi saanut säädettyä, Elokuva olisi ollut kuitenkin se oikea lähtökohta ja värilämpö joko Lämmin1 tai Lämmin2.
    Huoltomenusta saa avattua myös CAL-DAY ja CAL-NIGHT katselutilat.
    Siis entistä enemmän herää epäilys että säädön tehnyt kaveri ei tosiaan ole tiennyt mitä pitäisi tehdä tai sitten asetukset on kopioitu jostain toisesta yksilöstä ja toimii esimerkkinä siitä ettei asetusten kopioinnilla saada kalibroitua televisiota, ei edes sinne päin.
    Tätä kyllä ihmettelen, kyllä ne asetukset pitäisi olla jossain ylhäällä, tuossa raportissa on tuo "Notes" kohta, laittaisivat vaikka siihen. (jos Sinulla on myös 3. sivu kuten tuossa aiemmassa oli)

    Toivon mukaan saat asian hoidettua :)

    Laitoin tosiaan linkin Powerin toimitusjohtajalle tästä keskustelusta ja lupasi viedä asiaa eteenpäin, hatunnosto hänelle kun viitsii vastata sähköpostitse, harvinaista nykyään! Toivotaan että hän saisi muutosta tähän palveluun :)
     
    Viimeksi muokattu: 08.06.2016
  11. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 764
    Saadut tykkäykset:
    325
    Veikkaan, että kannattaa varautua esittämään todistusaineistoa, että televisio on väärin kalibroitu. Ei ole kokemusta yhdenkään yrityksen kalibrointipalvelusta, mutta en uskoisi voittoa tavoittelevien firmojen suostuvan rahojen palautukseen tai uudelleenkalibrointiin, jos asiakkaan argumentit ovat luokkaa "gamman pitäisi olla 2.2 tai 2.4", "DeltaE 2000 sinisen osalta on yli 5, vaikka pitäisi olla alle 3" tai "valkoinen on kokonaan värikolmion ulkopuolella punaisella alueella". Paras todistusaineisto olisi raportti omistamastasi yksilöstä oikein kalibroituna, mutta lienee mahdottomuus. Niinpä joudut todennäköisesti muilla keinoilla todistamaan, miksi esimerkiksi yllä olevat argumentit pitävät paikkaansa.

    PS. https://www.dvdplaza.fi/forum/threads/sony-kdl-55ex723-ja-valovuoto.89109/page-2#post-1555261

    HUOM! Tämä viesti ei liity Poweriin tai mihinkään muuhunkaan tahoon/yritykseen mitenkään eikä se esitä heidän toimintatapojaan vaan on yleistä spekulointia, miten kalibrointipalvelua tarjoavat firmat saattaisivat asiakkaan valitukseen suhtautua.
     
    Viimeksi muokattu: 08.06.2016
  12. sage

    sage Guest Guest

    Liittynyt:
    08.06.2016
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    1
    Samaa mieltä jonka takia myyjä saikin minun pääni käännettyä tähän.
    Lämmin1 värilämpönä käytössä.
    Noh, lukeehan lapussa myös Store Information kohdassa Storeline, WA joten jos siihen olisi luottaminen niin aika reissun tämä mun telkkuni on tehnyt kalibrointiin :D
    Aika näyttää, power:n kanssa ei ole ennen tullut asioitua ja toistaiseksi mielikuva on suhteellisen negatiivinen. Kun vertaa muihin kauppoihin joita olen tottunut aikaisemmin käyttämään.
     
  13. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Jos valkotasapainon average dE on 24 kalibroituna, niin pitääkö siitä tosiaan esittää jotain faktoja että hommaa ei ole tehty kuten pitää?
    Etenkin kun ENNEN kalibrointia average oli 12 :D
    Itse kävisin mielellään tämän taistelun Powerin ja kuluttajaoikeusneuvojan kesken, vaikka olisi kuinka pitkä ja todella kivinen tie :)
     
  14. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 764
    Saadut tykkäykset:
    325
    Riippuu varmaan ihan firmasta ja reklamaation vastaanottajasta/sen käsittelijästä. Mutta esimerkiksi tuossa väitteessä ei ole perustelun perustelua. Karrikoidusti vähän sama kuin menisi kauppaan sanomaan, että television tuumakoko olisikin 39 eikä 40 tai töllössä on läjä kuolleita pikseleitä ja vaatisi rahojaan takaisin ilman todistetta, että näin tosiaan on. Miksi mikään firma uskoisi asiakasta tuosta vaan? Jos näin olisi, jokainen asiakas yrittäisi ja saisi jokaisesta palvelusta rahat takaisin.
     
  15. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Jos puhutaan television kalibroinnista, niin kyllä siihen on olemassa standardit ja rajat johon siinä tähdätään.
    Eikös Gigantti ole muuttanut palvelun "optimoinniksi" jolla voi pestä kätensä ja tehdä sillä asiakkaan antamalla satkulla mitä haluavat, kopioida jostain toisesta asetukset tai olla kopioimatta.
    En jatka tästä aiheesta jos olemme "El Grande" näin kaukana näkökannoissa.
     
  16. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 764
    Saadut tykkäykset:
    325
    Eikös silloin ole nimenomaan syytä varautua näyttämään nämä "standardit" ja "rajat"? ;) Itse ainakin varautuisin, jos tilanne sattuisi eskaloitumaan vaikeaksi :)
     
  17. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Niin että Jenkkityyliin syytön kunnes toisin todistetaan, olisko palvelun tarjoajalla kuitenkin joku vastuu tarjoamastaan palvelusta eikä lähteä tässä perse edellä puuhun?
    Totta toinen puoli, eihän Gigantti ja Power kumpainenkaan kerro mitä palvelu sisältää kun ei verkkosivuillakaan ole mitään mainintaa koko asiasta.
    Powerin raportissa kuitenkin mainitaan sana kalibrointi ja siitä kyllä sitten tarvittaessa niitä "standardeja ja rajoja" voi esiin kaivella netistä tai tarvittaessa asiantuntijoilta joita Suomestakin jokunen koulutuksen saanut löytyy.
    Tosiaan valkotasapaino on mennyt huonommaksi tässä esimerkkitapauksessa, osoittaako se jotain palvelun tasosta?
     
  18. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 764
    Saadut tykkäykset:
    325
    Tietääkseni meidänkin oikeusjärjestelmä noudattaa samaa sääntöä. Syyttäjällähän se todistusvastuu on.

    On varmasti. Mutta eiköhän tuon raportin tasoinen osoitus ennen ja jälkeen -eroista sekä siitä, että ei kaikilta osin sentään aivan päin persettä ole, ole riittävä vastine "jonkunasteisesta" palvelun tasosta.
     
  19. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Kertoo toki, huonommaksi on menty lähtötilanteesta.
    Et ole tainnut ihan kauheasti asiaan vihkiytyä?
     
  20. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 764
    Saadut tykkäykset:
    325
    Eipä tuo nyt kaikilta osin ole huonommaksi mennyt. Onhan esimerkiksi sinisen DeltaE 2000 laskenut 9 -> 5. Ja muilla väreillä on päästy jopa alle yhden!