Sekalaisten kysymyksien ketju

Keskustelu osiossa 'Yleistä' , aloittajana tootsi, 06.03.2007.

  1. pyrom

    pyrom Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.04.2012
    Viestejä:
    156
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä toi subbari on kalibroitu noiden kaiuttimien kanssa samaan desibeliin soivaksi ja sitten sen jälkeen laitoin kolme napsua gain nappulasta lisää. Jakotaajuus on 100
    Joissakin vanhoissa LP levyissä vaan on hieman ponneton se basso niin olen tehnyt näin että säätelen tuota sw-+ namiskuukkelia tallenteesta riippuen aika laidasta laitaan,tosin nykyisissä blu-ray tai cd levyissä on niin kohdilleen miksatut bassot että kytken subbarin kokonaan pois päältä.
    Juuri pari päivää sitten latasin netistä rew v5 ohjelman mutta en ole kerennyt vielä mittailemaan kun ihan pelleily mielessä,mutta voisin väittää korva kuulossa että juuri tälläinen alataajuuksien korostuma täältä löytyy ja vaihdoin subbari paikkaa läheltä kulmaa keskemälle ,mutta edelleen se siellä tuntuisi kummitelevan,mutta kunhan saan hommattua uuden subbarin niin hommaan jonkin sortin anti-moden samalla.
     
    Viimeksi muokattu: 13.01.2014
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tuota... jos katkaiset ainoastaan virrat, niin silloin jää koko kaista alle 100hz pois.
    :hitme:

    Sano nyt kuitenkin, että jossain päin ketjua on se RIAA-korjain, onhanhan?
     
  3. pyrom

    pyrom Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.04.2012
    Viestejä:
    156
    Saadut tykkäykset:
    0
    klikkaan n:3 sekunnissa sw:n----no ja koko kaista menee kaiuttimille eli en nyt kirjaimellisesti mene subbari taakse ja sammuta sitä vaan valitsen sen pois käytöstä ja tossa levarissa on sisäänrakennettu korjain.
     
  4. 9874576348

    9874576348 Guest Guest

    Olisi tarkoitus ostaa nykyisen normaalin kolmen hengen sohvan tilalle divaanisohva. Haasteena on, että divaaniosa tulisi sijaitsemaan juurikin subwooferin edessä. Sohvan ja divaanin koosta riippuen divaanin ja subwooferin väliin jäisi noin puoli metriä tilaa, huonommassa tapauksessa 30cm. Tällä hetkellä subwooferin ja sohvan välillä ei ole mitään esteitä ja etäisyys 90cm. Alabassona refleksikoteloinen SVS PB-1000. Kämppä betonia ja subwooferi sijaitsee lähellä seinää ja noin 60cm kulmasta. Subwooferin paikkaa ei voi muuttaa. Anti-Mode käytössä.

    Onko tiedossa ongelmia, vaimentumia?
     
  5. aadolff

    aadolff Guest Guest

    Liittynyt:
    09.02.2013
    Viestejä:
    3
    Saadut tykkäykset:
    0
    Terve. Ongelma ois seuraava: Mulla on ollu xbox ja digiboksi kytkettynä hdmillä pioneerin vahvistimeen ja siitä hdmillä telkkariin. Kaikki pelannu mallikkaasti. Nyt ostin uuden smart tv:n ja kaikki vanhat jutut toimii. Mutta kun katsoo tv:n kautta esim netflixiä niin millä saisi äänen vahvistimelle. Tällä hetkellä tulee kyllä kuva mutta ääni katoaa johonkin. Pitääkö väliin laittaa joku toinen johto hdmin lisäksi. Kiitos ja anteeksi tietämättömyyteni.
     
  6. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Se ääni pitää saada televisiosta vahvistimeen:

    1: television digitaalisesta lähdöstä vahvistimeen. Yleensä optinen. Televisiosta voi olla tarpeen kytkeä äänilähtö päälle. Esimerkiksi "ääni: äänijärjestelmä" tai vastaava. Sitten vaan vahvistimesta tuloa koskeva valinta päälle. Eli jos se naru on kiinni "optical tv in", niin vahvistimesta valinta "tv".

    2: äänen paluukanava HDMI:tä pitkin. Tämä vaatii, että sekä televisiossa, että vahvistimessa on tuki ARC:lle (audio return channel). Tietämättä laitteiden merkkiä ja mallia on paha sanoa. Muutaman vuoden ikäinen ominaisuus. Edelleen television päässä se tuki voi olla vain yhdessä HDMI-portissa. Manuaali auttanee.

    3: huono idea, mutta kaiken muun pettäessä television analogilähdöstä tai sellaisen puuttuessa kuulokereiästä analoginaru vahvistimeen. Muutoin sama, kuin kohta 1.
     
  7. Kalle_

    Kalle_ Guest Guest

    Liittynyt:
    30.10.2013
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen rakentamassa ekoja kajareitani, ja lopulta päädyin MarkAudio CHR-70 GEN. 3 elementteihin, kun löysin niille hyvät kotelopiirrustukset 7,5l suljettuun koteloon. Toimiiko ne hyvin ilman taajuusvasteen korjauksia eli voinko juottaa elementit suoraan naparuuveihin? Aluksi mietin Tangbandin W3-371sc elementtejä, mutta miten hyvin ne kestää luukutusta pienessä refleksikotelossa? Huone johon kaiuttimet ovat tulossa on tosin aika pieni. Niin ja riittääkö 15mm lastulevy kotelomateriaaliksi?

    Kiitän vastaajia.:)
     
  8. iluvai

    iluvai Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    759
    Saadut tykkäykset:
    6
    Ite tein 18mm lastulevystä MarkAudio CHP-70:sille 5 litran refleksikotelot,viritin 80hz ja hyvin soipi.Ei noista mitään ihan kauheita äänenpaineita lähde mutta pieneen huoneeseen sopii hyvin.Nyt kaiuttimet majailevat ulkokuistilla(lasitettu) ja subbarin peerless XXLS 12" suljetussa 100L kotelossa avustamana antavat hyvän äänen(tukin refleksiputket niin sointi parani.
     
  9. Kalle_

    Kalle_ Guest Guest

    Liittynyt:
    30.10.2013
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Refleksikoteloita itsekin suunnittelen, joku ajatuskatkos tuli tossa edellisessä viestissä. Subbarinhan noi todennäköisesti tarttee, jos bassoa haluaa, mutta sen ehtii myöhemminkin.
     
  10. aadolff

    aadolff Guest Guest

    Liittynyt:
    09.02.2013
    Viestejä:
    3
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos x_jmt_x, optinen kaapeli toiminut komeesti nyt jonkun aikaa.

    Seuraava kysymys tulee tässä. Käytössä on nyt Boston Acoustics Soundware 5.1 kaiuttimet: http://www.hifitalo.fi/boston_acoustics_soundware_xs_se_51

    Olen ollut kaiuttimiin tyytyväinen, riittävät varsinkin tv:n katseluun ja pelaamiseen, mutta musiikin kuunteluun olen viime aikoina kaivannu lisää laatua. Olisiko siis järkevää ostaa pelkästään uudet etukaiuttimet? Hinta voisi olla tuhennen euron luokkaa. Toisaalta kunnon kaiuttimiin voisin hiukan enemmänkin sijoittaa. Onko ajatuksessa järkeä vai olisiko parempi vaihtaa koko sarja?
     
  11. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ikuisuuskysymyksiä. Sitä, että lähtisi halpissarjaa ja hyviä hifikaiuttimia sekoittamaan keskenään ainakaan niin, että keskikaiutin jäisi nykyisestä, tuskin kukaan suosittelee tekemään.

    Kenties eniten valinnanvaraa (joskin hintavin) vaihtoehto olisi se, että ostat nyt sen 2.0 (tai 2.1) setin ja laitat vaikka rinnakkain. Musiikit sillä uudella setillä, ja jos tosiaan pidät sitä keskikaiutinta ja surroundeja niin elintärkeinä, niin leffat vanhalla. Todennäköisesti tuossa käy niin, että toteat tuon nykyisen sarjan kelvottomaksi viidessä minuutissa; tonnilla saa jo hyvälaatuisen kaiutinparin. Tässä tapauksessa kuitenkin jää avoimeksi ikkuna laajentaa sitä stereosettiä surroundiin jos se tuntuu aiheelliselta, kunhan valitset ne ekat uudet kaiuttimet sellaiset, että lisäkaiuttimia on saatavilla vielä myöhemminkin.

    Henk. koht. mielipiteenä hyvä stereopari aina ja koska tahansa mieluummin, kuin huono 5.1.

    Mutta jos haluat jatkaa tästä aiheesta, ts. kotiteatterisetin uusiminen ja rakennus 2.0 -> 2.1 -> 5.1, niin plazalla lienee joitain ketjuja, joissa tätä on käyty läpi. Tai sitten avaa uusi. Tässä pienten kysymysten ketjussa syvällisempään keskusteluun ei missään tapauksessa kannata ruveta, tai menee ketjun pointti.
     
  12. Furore

    Furore Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.01.2007
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Marantz SR7008 saapui brittijohdolla ja kun tuota aloin vaihtamaan huomasin, että eihän se ollutkaan sillä normaalilla liittimellä vaikka niin olin ollut katsovinani, vaan maadoittamatonta C17/C18 mallia. Pistokepäässä tuossa mukana tulleessa virtajohdossa on vielä 13A sulake. Onko tuolla käytännössä mitään eroa laittaako siihen maadoitetun C13 vai maadoittamattoman C17 naarasliittimellisen johdon, kun tuota suojamaata ei vahvistimessa kuitenkaan ole?

    Näyttää olevan useammassakin vahvistimessa 2-napainen C18 liitin "normaalin" kolmepiikkisen C14 sijaan. Wikipedia kertoo tuosta:
    The C17/C18 coupler is often used in audio applications where a floating ground is maintained to eliminate hum caused by ground loops.
    Multa menee nämä sähköjutut yli ymmärryksen, kuvittelin että nimenomaan maadoituksella estettäisiin hurinaa, mutta varmaan tuolla jotain hyötyä saadaan:eek:
     
  13. JJtalo

    JJtalo Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    En viitsinyt aloittaa uutta topicia joten kysyn täällä-
    Kumminpäin kannattaisi lähteä hieromaan laitteita 3x4m huoneeseen ?
    tykki ja surround, käyttö 70 elokuvia ja sarjoja, 30% musiikinkuuntelua. Jonkunverran akustointia ( osittain alaslaskettu katto, yksi seinä ainakin tuplana ja kriittiset heijastukset akustiikka paneelilla kiinni ).
    Uuden talon rakentaminen alkaa kesällä johon tila tulee, mitään liian massiivisia rakenteita ei viitsi lähteä tekemään jotta tilan voi tulevaisuudessa tai myydessä muuttaa makuuhuoneeksi.

    katso liitettä teatterihuone1.jpg katso liitettä teatterihuone2.jpg
     
  14. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Taas kerran kehotan tarkistamaan kaiutinsijoittelun perusteet, joko Hifimaailman artikkelista tai Dolbyn ohjeesta. Toisekseen kuuntelupaikkaa ei tule sijoittaa kiinni seinään, vaan sitä kannattaisi ehdottomasti ottaa reippaasti keskemmälle huonetta. Jo vajaa metri välimatkaa jokaiseen seinään auttaa paljon äänenlaatuun. Samalla katseluetäisyyden lyhentyessä koettu kuvakoko kasvaa ihan ilmaiseksi.

    Tuleeko huoneeseen ikkunoita vai pelkästään tuo ovi? Sellaisia ei ideaalitilanteessa kaivattaisi kaiuttimien ja kuuntelijan väliselle matkalle sivuseinillä, kuten ei oviakaan. Kummankin sivuseinän tulisi olla rakenteiltaan ja pinnoiltaan mahdollisimman samankaltaiset, symmetriset, jotta oikean ja vasemman kanavan ääni käyttäytyisi samalla tavalla ja olisi mahdollissimman yhtenevä. Tähän liittyen jo mainitsitkin tuon ensiheijastusten tappamisen, eli akustointia kannattaa laittaa ja sen on oltava toteutukseltaan symmetrinen. Karrikoidusti; ei voi vaimentaa vain vasenta sivuseinää ja jättää oikeaa paljaalle betonille.
     
  15. JJtalo

    JJtalo Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kiitoksia linkeistä!
    Valitettavasti täysin symmetrisiä seiniä ei tilassa sivuilla ole, enkä niitä halua ainakaan tässä vaiheessa ruveta tekemään. Ulkoseinä on puurunkoinen jossa 250mm villaa. Toisella 3m seinällä on yksi ikkuna mutta sen laitan umpeen. Ensimmäiset heijastukset seiniltä on tarkoitus tappaa(niin hyvin kuin mahdollista) akustiikkapaneelilla. Samoin katon kautta. Laitoin kuvan vielä yhdestä mahdollisuudesta jolloin sohvan saisi helpommin seinästä irti. Tämä ratkaisu näyttäisi tällähetkellä parhaalta, mietinnässä vain että kuinka paljon oviaukosta tuleva hajavalo tekee hallaa kuvalle jos ovi on auki. Ei tietenkään mahdollista päivänvalolla, mutta esim iltaisin jos olohuoneessa hämärä valaistus.
    Kankaaksi voisi laittaa ääntä läpäisevän niin keskikanavan saisi optimaaliselle paikalle, riippuen toki kankaan hinnasta. Etukaiuttimet haluaisin näkösälle, ainakin jos ne ovat sen näköiset että niitä on ilo esitellä! Tämä vielä auki koska kaiuttimia en ole vielä päättänyt...


    katso liitettä teatterihuone3.jpg
     
  16. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Nythän ovi olisi suoraan vasemman etukajarin kohdalla, missä kuuluisi olla se akustointielementti ensiheijastusta varten. Hankaloittaa asennusta jossain määrin, vaikkei toki aivan mahdottomasti.

    Kannattaisi ehkä kuitenkin kääntää 'ylösalaisin' tuo sijoittelu, eli etukajarit ja kangas tuonne 'umpinaiseen' yläpäätyyn huonetta. Olisi akustointien tekeminen helpompaa siellä tasaisilla seinillä, kuin oven ja kulkureittien kohdalla. Etukajarit, akustiikkaelementit sekä valkokangas ovat huoneen perimmäisellä seinässä paremmassa turvassa, kun niiden ohitse ei tarvitsisi säännöllisesti kulkea. Ei tule valkokankaaseen tahroja popparinrasvaisista sormista, akustiikkalevyn pintaan halkeamia ohi kulkevien kyynärpäistä, eikä kaiuttimiin kolhuja lattian kanssa kohtaamisista... Hajavalo-ongelmakin vähenee, kun sinne välillä auki olevalle ovelle tulee enemmän matkaa.
    Se akustisesti läpinäkyvä valkokankangas olisi myöskin helpompi/kätevämpi asentaa sinne toiseen päätyyn; kun kaiuttimet jäävät kankaan taakse, niin kangas vaatii valitun kaiuttimen syvyyden verran + vähän ekstraa asennusetäisyydeksi seinästä, kaikkinensa pääsääntöisesti useita kymmeniä senttejä.. Kangas tulisi jo lähestulkoon roikkumaan oviaukon keskelle tuolla 3. mallin sijoittelulla.

    Toki huone on melko kapea, joten kaikkein massiivisimman sohvamallin ohitse kulkeminen voi helposti mennä kömpelöksi. Sohvan valinnalla toki voi vaikuttaa paljon. Huoneen järjestyksen kääntämällä siis sohvan selkänoja tulisi noin about ylemmän ovenkarvin kohdalle.

    Takaosaan sohvan taakse voi laittaa vaikkapa kapean tietokone/toimistopöydän ja/tai säilytyshyllykköitä. Kulku näille olisi melko esteetön, jos käännät katselusuunnan kuten ehdotin.. Kun takaseinän ja sohvan selkänojan väliin jättää 120cm tilaa, niin 40cm syvä tietokonepöytä sekä tavallinen pyörällinen toimistotuoli mahtuvat mukavasti. Jo 100cm rakonenkin riittää joten kuten, omasta kokemuksesta (enkä ole ihan lyhyt). Tällainen ratkaisu lisäisi huoneen monikäyttöisyyttä ja käyttöastetta aika hyvin.

    Suuntaa antavasti, jotenkin näin tekisin itse tuon kokoisessa tilassa: http://imgur.com/a/NN4U8
    (Päätysienän ikkuna kankaan takana olisi tässä tapauksessa peitetty jokseenkin pysyvästi.. Kuvista puuttuu ainakin valaistus, akustoinnit, katon alaslasku, laitetaso, subbari(t), videotykki telineineen sekä konttorituoli ja tietokone joita en jaksanut piirtää.)
     
  17. jjabi

    jjabi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2011
    Viestejä:
    532
    Saadut tykkäykset:
    2
    Eiköhän tuo aheikkisen sijoitelma ole paras mahdollinen. Myös tila käytön kannalta.
     
  18. Colt Walker

    Colt Walker Guest Guest

    Liittynyt:
    16.02.2014
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pyhitettyyn AV-huoneeseen ei kannata kantaa kuin itse AV-laitteet. Kaikki ylimääräinen, kuten esim. tietokone (pl. kannettava- ja tablettitietokone) kannattaa jättää pois ja sijoittaa muualle, mikäli vain mahdollista. Sohvapöytäkin on kys. huoneeseen kuulumaton.
     
  19. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Tästähän käsittääkseni ei ollut tulossa mitään 'pyhitettyä av-only-hiilikellaria'. Ainakaan en sellaisesta huomannut mainintaa. Kun isoja rakenteellisia muutoksia kuten äänieristystä ei olla tekemässä ja tilan on kuulemma oltava helposti muutettavissa takaisin tavalliseksi makkariksi, niin eivät nämäkään seikat kuulosta kovinkaan dedikoidulta. Huoneessa aiottiin jopa katsella matskua iltasisin ovi raollaan, kenties muun perheen väen puuhatessa viereisessä olkkarissa.

    Miksi ihmeessä ei keksisi sohvan taakse jäävälle tilalle jotain järkevää ja hyödyllistä käyttöä? Harvalla on varaa ainakaan ihan huvikseen jättää tyhjiä neliöitä käyttämättä hyödyksi. Yhtään järkevämpää ei ole myöskään sisustaa 'suomalaiseen malliin' tiukasti sienän vieriä kiertäen ja jättää keskelle lattiaa kolmea metriä tyhjää käyttämätöntä tilaa. Äänentoistokin kärsii pahasti, jos sohva on täysin kiinni seinässä. Toinen penkkirivi ei ilmeisesti ole tarpeen, kun alkuperäisessäkin suunnitelmassa oli vain yksi sohva. Muutoinhan sellaisen voisi vaihtaa pöydän ja levyhyllyn tilalle.

    Perheen yhteinen musiikki- ja tv-huone ei kuitenkaan aina ja välttämättä tarkoita suoraan absoluuttista dedikoitua teatteria, vaan niitä välimuotojakin on olemassa.

    Kovalle kiinteälle sohvapöydälle on ihan käytännössä helpompi laittaa virvoikemuki, kuin pehmeälle rahille tarjottimen kanssa. Ja kuten sanoin, kuvahan oli suuntaa antava luonnos tyyppiä "näin tekisin itse". Tietenkin JJ voi halutessaan vaihtaa pöydän tilalle rahin, tai jättää vaikka koko lattian tyhjäksi jos siltä tuntuu.
     
    Viimeksi muokattu: 13.03.2014
  20. JJtalo

    JJtalo Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kiitoksia vastauksista!
    Huone on "periaatteessa" tulossa vain AV-käyttöön, mutta jos housut ei pysy jalassa niin tuo voidaan joutua tulevaisuudessa muuntaan makuuhuoneeksi, siksi en viitsi oikein raskaisiin ratkaisuihin lähteä. Yksi tyhjä makkari tulossa(yht 4), joten vielä toinen mukula sallitaan.
    Tilan käytöstä hankala sanoa tarkasti koska oma teatteri on itsellä ollut haave jo vuosia enkä ole omistanut edes marketin surround vehkeitä, stereo äänellä ja perus 50" tv:llä oon joutunut pärjätä, koska vaimoke ei ole antanut lupaa tykille ja surround vehkeille. erillinen subbari on ollut iso EI, vaikka sopisi kuinka sisustukseen, ettei naapurit hermostu. No nyt kun omakotitalo valmistuu niin semmoise(n/t)kin saa laittaa ! Täällä korvessa/omassa kaveripiirissä ei juurikaan teatteri fanaatikkoja ole, mm. full hd (saatikka 3D) tykin kuvaa en ole eläessäni nähnyt mutta semmoisen aion laittaa :)
    Laitteistokin on täysin auki johtuen siitä että ensin pitää rakentaa talo. Nyt on jemmassa n 7ke tuohon teatterihuoneeseen, ei mikään älytön summa kun tyhjästä ponkasee mutta saa luvan riittää, päivitetään sitten kun on ensimmäinen elokuva katsottu.