Paranormal Xperience 3D (2011)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana marlan, 03.02.2016.

  1. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 377
    Saadut tykkäykset:
    224
    [​IMG]

    Sergi Vizcainon Paranormal Xperience 3D (2011) edustaa espanjalaista nykykauhua, joka on tuonut valkokankaille muutamia kiinnostavia ja tyylikkäitä elokuvia. Paranormal Xperience 3D on nimensä mukaisesti kuvattu 3D:nä, ja visuaalisesti se onkin onnistunut: kolmiulotteiset kuvakompositiot ovat eräin paikoin visuaalisia ja kuvauksen laatu ylimalkaan hyvä; samoin tilaääntä käytetään taitavasti.

    Juoni vaikuttaa kuitenkin väkinäiseltä. Viisi lääketieteen opiskelijaa ovat menestyneet opinnoissaan kehnosti ja joutuvat suorittamaan erikoislaatuisen lisäkurssin: heidän on lähdettävä autioituneeseen maalaiskylään, jossa kuulemma kummittelee, ja tutkittava, esiintyykö siellä tosiaankin paranormaaleja ilmiöitä. Mielenvikainen kylänlääkäri tri Matarga oli alkanut kiduttaa ja murhata asukkaita sodan jälkeen ja jatkanut ilkitöitään, vaikka hänet oli otettu hengiltä.

    Kun opiskelijat ovat asettuneet kylään ja alkavat tutkia paikkoja, yksi toisensa jälkeen
    joko pahoinpidellään henkihieveriin tai murhataan raa’asti. Ensin näyttää siltä, että tri Matarga tosiaankin olisi asialla, mutta todellisuudessa murhaaja onkin päähenkilön vinksahtanut pikkusisko, joka oli pikkutyttönä ampunut isänsä ja jota isosisko oli sittemmin suojellut ja väittänyt, että isä oli itse ampunut itseään päähän. Manipulointi ja todellisuuden vääristely oli pannut pikkusiskon pään sekaisin ja nyt teki hänestä lopulta sarjamurhaajan. Elokuvan päättyessäkään isosisko ei halua myöntää, että tapahtumat olivat johtuneet ylisuojelusta.

    Mitään yliluonnollista ei loppujen lopuksi siis tapahtunut.

    Juonen asetelma — murhaaja onkin jonkun henkilön kuvitelmaa — viittaa melko lailla elokuvaan Haute tension.

    Paranormal Xperience 3D:n merkittävimmät ansiot ovat visuaaliset: kuvaus kannattelee tarinaa parhaansa mukaan. Mukana on sekä taitavia että kömpelöitä erikoistehosteita, ja juoni taiteilee klišeemäisyyden rajamailla. Tämä kannattaa katsoa 3D:nä.

    2½/5

    Brittiläisessä blu-rayssa (Kaleidoscope) on kaksi ongelmaa: tekstitys on koko ajan samassa tasossa hiukan kuvaruudun edessä, ja välillä se jää eteentyöntyvän aineiston sisään ja pilaa 3D-vaikutelman. Lisäksi kuva ja ääni ovat kaiken aikaa epäsynkronissa, mutta en osaa sanoa, johtuiko tämä mediasta vai laitteistani.

    Muutama kuvanäyte brittiläisestä blu-raysta:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]