Onko tosiaan näin???

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana Fopa, 15.09.2017.

  1. Fopa

    Fopa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.09.2017
    Viestejä:
    38
    Saadut tykkäykset:
    28
    Moi. Tässä oikea märkäkorva meinasi tehdä kotiteatterihuoneen (halvalla), mutta kun täällä lukee näitä juttuja, niin en enää edes tiedä viitsinkö yrittää. Ei kyllä rahat riitä mihinkään. Ostin kaverilta Jamon kaiutinsarjan (5.1) ja siinä mukana tulleen subbarin ovh hinta näyttää olevan n.280€. No sitten asiaan, täällä on juttua, että vähintään 500€ menee jo pelkästään subiin, mikä nyt edes jotenkin soi. Mulla nyt sattui olemaan jo ennestään yksi jamon subbari, mutta ilmeisesti noilla voi heittää vesilintua suoraan? Onko oikeasti niin, ettei noi halvemmat kamat riitä tavalliselle tallaajalle? Tällaiselle normi duunarille, tuo huoneen tekeminenkin (sisältää myös sinne tulevan wc:een) vaatii melkoisia taloudellisia ponnistuksia. Tällä hetkellä siellä nyt kumminkaan ei ole kuin sahanpurua.
     
  2. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 189
    Saadut tykkäykset:
    590
    Aika paha meidän on sanoa mikä sinulle riittää.. Saahan autonkin parilla satasella, siihen voi myös laittaa pari tonnia tai 20 000e. Kaikkihan on hyvää / kelpuutettavaa kunnes jossain kuulee, näkee tai kokee parempaa. Mene jollain tuollaisella (jamon) tai vaikkapa logitechin halvalla setillä ja päivittelet kun on rahaa enempi siihen käytössä. Jostainhan me kaikki on aloitettu ja matkan varrella priorisoitu.

    Kuvan ja äänimaailman suhteen on olemassa tiettyjä "speksejä" / raja-arvoja / vaateita joita nuo pirkkavehkeet eivät vain täytä. Esim elokuvat sisältävät matalaa ääntä 20hz taajuuksiin saakka (jopa sen alapuolelle) ja tuollaisella Jamon subwooferilla et vaan niitä saa toistettua. (toisin kun tuolla 500e maksavalla esimerkki subwooferilla)
     
    Fopa ja Arttu78 tykkäävät tästä.
  3. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 171
    Saadut tykkäykset:
    1 324
    Onneksi sentään noissakin hinnat tulevat alaspäin. 5.1-vahvistimia saa halvalla ja suht hyviä kaiutinsettejäkin edullisesti.
    Subien hinnat olivat ennen paljon korkeammat. Tuntuu siltä, että vielä 5-10 vuotta sitten sait maksaa tontun subista, joka pääsee 25 Hz:n tai alemmas ja valinnanvaraa ei kauheasti ollut. Nyt markkinoilla on todella monta hyvää subia ja edullisimmillaan 500:lla eurolla saat Saksasta tilattua 15" -subin, joka jytisee ja tärisee ihan tarpeeksi. Tietenkin pitää ymmärtää myös se, että kotiteatteriharrastus ei ole se maailman halvin. Ja sitten kun teatteri on valmis niin pitää tietenkin ostaa niitä leffoja vielä. :)

    Kuten latexii tuossa hyvin tuo esille, niin jokainen hankkii sellaisen setin, jolla pärjää ja johon on tyytyväinen. Useasti se vain menee siten, että jos hommasta kiinnostuu, niin laitteita ja kaiuttimia alkaa sen jälkeen parantelemaan. Ihan samahan se on kaikissa harrastuksissa. Aluksi lähdetään ns. aloittelijoiden kamoilla liikenteeseen ja ajan myötä hankitaan parempia.

    Sama homma on myös tykkipuolella. Toiselle riittää 600 euron projektori, kun toinen tuskailee 5000 euron laitteen kanssa, että se ei ole tarpeeksi hyvä. Mutta luultavasti jälkimmäinen on harrastanut tätä hommaa sen 10-15 vuotta ja tietää tasan tarkalleen, mitä laitteeltaan haluaa ja sitä varten on täysin dedikoitu ja pimennetty katseluhuone.

    Mutta ei kannata säikähtää. Tämänkin foorumin kuvia katsellessa huomaa, että kotiteattereita on halvoista pienien televisioiden ja kaiutinsettien kotiteattereista melkein ammattilaistason "koti"teattereihin, joiden hinta on viisinumeroinen ja hommaan käytettyjä työtunteja ei voi laskea. Molemmista ryhmistä löytyy kuitenkin ihan yhtä tyytyväisiä katselijoita.
     
    Fopa ja Arttu78 tykkäävät tästä.
  4. 3JJ

    3JJ Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2006
    Viestejä:
    1 700
    Saadut tykkäykset:
    359
    No joka tapauksessa se kotiteatterihuone niillä Jamon kaiuttimilla on kuitenkin parempi kuin ei huonetta ollenkaan. Päivittää sitten jatkossa laitteistoa jos näkee sille tarvetta.
     
  5. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    En tiedä, miten paljon on kiinni siitä, miten halvalla voidaan tehdä ja miten paljon siitä, miten halvalla halutaan tehdä. Edelleen monen ns. oikean hifivalmistajan edullisin kaiutin on siinä 200e/pari. Toisessa päässä sitten kaikilla on tuhansia tai kymmeniä tuhansia maksavat mallit.

    Pystyisikö Tannoy tai Dali tekemään kilpailukykyisen kaiuttimen 150e/pari? Kannattaako hinnalla kilpailla, jos kate on joka tapauksessa kolikoita?

    AV-vahvistimien hinnat ovat tulleet alas. Nyt saa jo alle 500e sellaisia, joissa on riittävät ominaisuudet. Samaten tosiaan aiemmin leffarymistelijän oli pudotettava se 800-1000e subbariin, kun nyt suorituskyvyltä ohi menevän saa 500e tuntumassa.

    Samaan aikaan kahvikupin hinta on noussut eurosta kolmeen. Elämä on.

    Joillekin se Gigantin 400e 5.1 sarja riittää. Ja toisille riittää kulkupeliksi se mopoauto. Tuskin jossain Tuulilasi-lehden foorumillakaan aletaan kenellekään suosittelemaan sitä mautoa, jos autoa kysellään.

    Osansa onnsilläkin, että ennen piti olla kaksi kaiutinta ja vahvistin. Nyt kaiuttimia on kuusi, vahvistimia kaksi ja vahvistimen pitää osata kaikenlaista muutakin.
     
    nepa ja Arttu78 tykkäävät tästä.
  6. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Samaa mieltä latexiin, nepan, 3JJ:n ja x_jmt_x:n kanssa. Harrastaa voi niin monella tapaa. Mielestäni yksi fiksu tapa hankkia hyvä kuuntelu- ja katselutila on vaivannäkö. Kun panostaa suunnitteluun, edullisten materiaalien hankintaan, rakentamiseen, fiksun käytetyn laitteiston hankkimiseen ja niiden huolelliseen sijoittamiseen sekä säätämiseen, voi lopputuloksesta saada oikeasti tosi hyvän. Huolellisen suunnittelun avulla voi esimerkiksi rakennusmateriaalit saada toimimaan äänieristyksenä ja/tai tarvittavana akustointiratkaisuna. Foorumilta löytyy tietoa edullisten, mutta laadukkaiden valkokankaiden teosta, aina itse tehtyihin subbareihin ja penkintäristimiin. Helkkari. Foorumilla on ketju itse tehdyistä anamorfisista linsseistäkin.
     
    nepa, x_jmt_x ja latexii tykkäävät tästä.
  7. Fopa

    Fopa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.09.2017
    Viestejä:
    38
    Saadut tykkäykset:
    28
    Tätä juuri hain. Mutta tosiaan, täällä kun lukee, niin helposti saa käsityksen, että mielummin ilman ja säästää parempaan. No, ehkäpä otan riskin ja teen ennemmin halvalla(eli kaikki raha siihen menee kumminkin), kuin olla ilman.

    Mitenhän mahtaa vinot sisäkatot vaikuttaa ääniin, sen se vaikuttaa ainakin, ettei etukaiuttimet mene seinään kiinni, tai ovat 1,5 metriä kankaan takana.
     
  8. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 171
    Saadut tykkäykset:
    1 324
    Itsekin eksyin juoksufoorumille pari vuotta sitten, kun tuli juostua 50-60 kilsaa viikossa. Foorumin perusteella et ole edes aloittelija, jos et juokse vähintään 100 kilsaa viikossa. :D Samoin pyöräilyfoorumilla selvisi, että alle tonnin pyöriä ei kannata edes harkita. :D
     
    kmruuska ja Fopa tykkäävät tästä.
  9. 3JJ

    3JJ Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2006
    Viestejä:
    1 700
    Saadut tykkäykset:
    359
    Jos budjetti on tiukka niin kanattaa pistää kaikki paukut rakenteisiin ja minimoida laitteiston osuus. Rakenteita on aika hankala päivittää jälkikäteen, laitteistolle se on helpompaa. Lisäjutut esim se WC, onko se tosiaan tarpeellinen heti alkuun, vai voisiko sen lisätä myöhemmin kunhan sille varaa vaan tilan jo nyt. Vinot pinnat auttaa seisovien aaltojen torjunnassa, joten ne ovat vain plussaa.
     
  10. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Karu laskelma:
    - Hifivalmistajan edullisin kaiutin n. 100e/kpl, 5x 100e = 500e.
    - Käsittääkseni edullisin lähes koko kuultavan kaistan eli sinne 20hz tuntumaan toistava subwoofer SVS:n 1000-sarjan malli 500e (ynnä toimituskulut, koska Suomessa ei suoraan myydä).
    - AV-vahvistin, jossa on tolkun määrä HDMI-liittimiä ja perustason ominaisuudet - riittääkö 300e, jos tarjousten kanssa käy tuuri?

    = valmistajien halvimmista osista koottu setti yhteensä n. 1300e. Hinnasta puuttuu vielä kaikki kaapelit. HDMI-kaapelit maksaa kymppejä, perus kuparikaapeli kaiuttimille 2e/metri. Tuota menee yllättävän paljon, kun viidelle kanavalle kiskotaan narua. Ja sitten subilla mono-RCA muutaman kympin. Satasella varmasti saa tarvittavat.

    No, sitten huomataan, että tuli ostettua jalustakaiuttimet, mutta jalustat puuttuu. Niissä sitten onkin katteet kohdallaan, satasella saa kaksi jalkaa. Paiskotaan keskimmäinen kaiutin täysin päin helvettiä jonnekin televisiotason lokeroon ja säästetään rahaa - neljä jalustaa yhteensä 200e, kun ostetaan kaupan halvimmat Simexit.

    Hintalappu kokonaisuudelle n. 1600e ja kotona halvinta, mitä hifikaupasta saa.
     
  11. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 973
    Saadut tykkäykset:
    338
    Mä kyllä luulen, että tällaisessa kokonaisuudessa subbari on suhteessa laadukkaampi kuin paketin muut osat. Syynä tietysti se, että subbarin laatua on helpompi arvioida numeerisesti kuin muiden kaiuttimien laatua. Toki leffarymistelyissä subbarin merkitys on suuri.
     
  12. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Saattaa hyvinkin olla, koska jos vaatimukseksi asetetaan se toiston ylettyminen 20hz tuntumaan - mikä saattaa olla tai olla olematta se kuulon alaraja - niin väkisinkin katseet kääntyvät tietyn kaliiberin laitteisiin. Elementille tulee kokoa samoin kuin kotelolle koska fysiikanlait, samoin kuin vahvistintehoa tarvitaan enemmän. Mikä taas johtaa siihen, että ihan kurttaisimpia komponentteja ja pientä koteloa ei voi käyttää -> hinta nousee.

    Eli kun vaatimus on vaikka se 25hz ylettyvä toisto, ne kumisevat lisäbassot a la Pioneer ja Jamo putoavat jonosta pois. Samalla laatu nousee - sivuvaikutuksena.

    Joskus toiseen maailman aikaan BK:n Monolith +:n ja SVS:n PC-12NSD:n ollessa ne parhaat oikeat subbarit (hinnat 850e ja 799e, jos oikein muistan - silloin), sellaista laatikkoa kuin Epik Empire mainostettiin tulevan 2/3 hinnalla rymistelemään pohjamutiin saakka. Hifimaailman testiä ei koskaan julkaistu - ainoastaan "seuraavassa numerossa" nähtiin - eikä subbareitakaan käsittääkseni oikeastaan saanut mistään. Muutama omistaja näkyi jollain foorumilla (lähinnä myyntiketjuissa), mutta massatuotantoon asti ei näyttänyt riittävän.
     
  13. Fopa

    Fopa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.09.2017
    Viestejä:
    38
    Saadut tykkäykset:
    28
  14. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 722
    Saadut tykkäykset:
    477
    ^
    Ei ole pienintäkään järkeä, mutta eihän mua tarvii uskoa.
    Jos kotelon suunnittelu ja tilavuuksien yms. laskenta on hanskassa, en minä kiellä....
    Se vaffi Jamossa ei ole välttämättä mikään maailaman paras.

    T: Vesku
     
  15. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ei. Se Jamon vahvistin on 99% varmuudella mitoitettu juuri tuolle elementille, mikä tarkoittaa, että sen käyttäytymisestä jonkun toisen elementin kanssa - tai että se edes jaksaa mitään tolkun elementtiä puhallella - ei ole mitään takeita.

    Jos on mahdollisuus rakentaa itse, niin ihan oikeita subbarielementtejä ja -vahvistimia on maailma pullollaan pikkusiististä sisustusvehkeestä talon rakenteet rikkovaan. Huomattavasti kustannustehokkaampaa, kuin ostaa kaupasta.

    Sivuhuomautuksena, lähes kaikki ns. kaupallisten subbarien vahvistimet on sovitettu elementin sähköisiin ominaisuuksiin. Muu olisi hölmöä ja ei välttämättä ole elementtien natiivivasteet ihan niin siistejä.
     
  16. ProPatria

    ProPatria Aktiivinen käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.12.2009
    Viestejä:
    734
    Saadut tykkäykset:
    139
    Mitä mahtanee tarkoittaa että Suomessa ei suoraan myydä SVS:n 1000-sarjaa? Ainakin Joensuun kuva ja äänellä on edustus.
     
  17. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Vanhentunutta tietoa. Jossain vaiheessa tilanne oli se, että SVS halusi keskittää Euroopan myynnin kokonaan L-Soundille Norjaan ja kivijalkaedustus Suomessa lopetettiin. L-Soundin aloittaessa oman Arendalin tarjoamisen SVS jäi vaille edustajaa. Nyttemmin Concept Hifi näyttää saaneen edustuksen pyörimään.
     
  18. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 722
    Saadut tykkäykset:
    477
  19. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 431
    Saadut tykkäykset:
    769
    Tervetuloa foorumille Fopa, mutta Onko tosiaan näin??? ei ole hyvä otsikko millekään viestiketjulle, koska se kertoo vain sen, että joku "newbie" haluaa tietää jotain. Osuvampi otsikko olisi ollut vaikkapa Paljonko kotiteatteriharrastus maksaa?

    Ihmisestä itsestään on kiinni, mikä riittää ja mihin on varaa. Jos haluaa parempaa ja on valuuttaa käytettävissä, niin kauppaan vaan. Jos on köyhä niin sitten kärsitään ja kärvistellään. Ei se sen monimutkaisempaa ole.
     
  20. Snäckby

    Snäckby Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    12.04.2016
    Viestejä:
    1 597
    Saadut tykkäykset:
    122