Oma kotiteatteri 95% valmis

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Jupazuba, 02.08.2017.

  1. Jupazuba

    Jupazuba Guest Guest

    Liittynyt:
    23.02.2009
    Viestejä:
    88
    Saadut tykkäykset:
    2
    Täällä heppu kenellä ei ollut minkäänlaista aiempaa timpurikokemusta, joten mentiin vähän harjoituksen kautta. Aika pintapuolistahan tämä kuitenkin oli. Eli väsäilin leffateatterin n. 10m2 kopperoon.

    Lähtökohtaisesti tein huoneesta mustan Tikkurilan Black -täydellisen musta sisämaalilla. Lattian tosin vaalealla laminaatilla, joka on hieman jälkikäteen harmittanut. Halusin samaa kuin koko kämppään tulee, mutta olisihan leffahuoneen kohdalla voinut tehdä poikkeuksen ja valita tummemman. Iso tumma matto nyt kuitenkin peittää aika paljon lattiasta. Takaseinälle tein koolauksen, villat väliin ja kuusipaneelia päälle. Jonka vielä vahasin suht tummaksi/ruskeaksi Eebenpuun värisellä puuvahalla. Niin ikään kankaan taakse etuseinälle koolaus ja villaa. Ulkoseinän eli ikkunan puolelle tuli katosta lattiaan asti teatterisamettiverhot ja ikkunan kohdalle vielä puusälekaihtimet. Toiselle sivuseinälle 4kpl Konto-akustiikkapaneeleita levyn verran irti seinästä. Takaseinälle myöskin Konto-paneeleita. Heti korvan taakse 3kpl 4cm levyjä levyn verran irti seinästä. Ylemmäs 2kpl 2cm levyjä levyn verran irti seinästä. Kattoon sitten ensiheijastuksia vastaan ottamaan 5cm akustiikkapaneelia n. kymmenen senttiä katosta roikkuvana. Sen jälkeen 2kpl diffuusoreita ja 3kpl 2cm Kontoja levyn verran irti katosta.

    Se mikä yllätti oli että kun tein säätötestejä musiikille pelkät verhot toisella puolella ja paljas seinä toisella teki vahvari merkittävästi erilaiset korjaukset vasemmalle ja oikealle kanavalle. Vahvarina Yamaha RX-A2020. Kun taas laitoin toisellekin puolelle jotain ensiheijastuksia vastaan eli 4kpl Kontoja ja aloin ajamaan vahvarin mikkisoftaa niin ikinä ei ole tullut niin identtisiä tuloksia kanavien kesken. Eli itse päättelin että aikamoisella tuurillakin onnistui tuottamaan hyvin samanveroiset akustoinnit kummallekin puolelle huonetta, vaikkakin aivan eri taktiikoilla. Toisella puolella siis teatterisametti ja puusälekaihtimet ikkunan edessä ja toisella Konto-levyt hieman irti seinästä.

    Etunurkkiin hankin bassoansat. Ensitestailujen jälkeen tuntui hieman vajavaiselta akustoinnilta ja päädyin työntämään ansan ja seinän/nurkan väliin ylimääräiseksi jäänyttä villaa. Ensin 10cm, joka mielestäni teki jo jotain ja sitten lopulta täyteen eli n. 20cm ja lopputulos on selvästi parempi kuin ilman villoja.

    Kajareina on Monitor Audio Silver 8 -tolpat, Silver Center ja Silver 1:set surroundina. Subbarina Elac S12EQ. Valkkasin tämän subin oman huonekorjaimensa takia. Silver 8:ssa on kaks 6,5" bassoelementtiä omissa erillisissä koteloissaan ja kummallakin oma refleksinsä. Tiedossa oli että setti on hieman ronski huonekokoon nähden ja liikkeessäkin arveltiin että pienempi Silver 6 voisi olla sopivampi. Himoitsin kuitenkin jytkympää settiä, joten otin Silver kasit. Tämän hetkisillä akustoinneilla en ihan refleksit vapaina ole vielä saanut kaikkea "boomia" pois. Kuitenkin riittää että tulppaa toisen refleksin niin toimii omaan makuun erittäin hyvin. Alkujaan piti tulpata kummatkin refleksit ja silti oli vähän niin ja näin.

    Otsikossa on 95% valmis, koska odottelen vielä tilaamaani mekanismisohvaa ja vähän pitää johtoja yms myös jemmailla vielä. Huoneessa kiertää katot ja seinien nurkat mustaa paneelikourua.

    Tykkinä BenQ W2000.

    Äänisäädöthän menee vielä uusiksi kun tulee lopullinen kalustus. Nyt olen löytänyt parhaan tuloksen hieman viilaamalla vahvarin tekemää equtusta. Kytkemällä Equtukset pois ei sekään huono ole, mutta mielestäni vahvari on tehnyt kuitenkin piirun verran parempaa jälkeä. Elacin subi toistaa alle 40Hz ja sen oma huonekorjain toimii mielestäni melko hyvin. Musiikille subia ei tarvitse ja leffoilla jytkyä riittää vaikka kuinka. Huone toimii aika fifty/sixty leffojen katteluun ja musan kuunteluun.

    Pienessä huoneessa kännykkäkameralla on hieman haastava ottaa hyviä kuvia, mutta tässä niitä jokunen. Seassa on työvaiheista, välituloksista ja sitten hieman lopputuloksistakin. Takaseinälle valitsin punaiset akustiikkapaneelit, koska sohvakin tulee sen värisenä.

    http://aijaa.com/bicsBx
    http://aijaa.com/6uLc0P
    http://aijaa.com/qreVPp
    http://aijaa.com/9OApNR
    http://aijaa.com/3BJ6Z3
    http://aijaa.com/qreVPp
    http://aijaa.com/XyXx84
    http://aijaa.com/TIErto
    http://aijaa.com/0mhwJh
    http://aijaa.com/q2qvhh
    http://aijaa.com/m7EOia
    http://aijaa.com/bPKzZa
    http://aijaa.com/p8lmuj
    http://aijaa.com/Fi1bWL
    http://aijaa.com/CeydOW
    http://aijaa.com/Aaq3ml
     
    Mikkeli13 ja Hippo tykkäävät tästä.
  2. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    ^ kompakti ja hyvännäköinen :). Varmasti kelpaa leffatella... Jos joskus tuota vielä päivittelet niin joku flatpäckki akustisen screenin takana voisi toimia :)
     
  3. Jupazuba

    Jupazuba Guest Guest

    Liittynyt:
    23.02.2009
    Viestejä:
    88
    Saadut tykkäykset:
    2
    Akustista screeniä funtsin kyllä suunnitteluvaiheessa, mutta koin jotenkin että jo pieni huone kävisi liian pieneksi jos kuvaa tuodaan puoli metriä lähemmäs ja lisäksi nyt käytössä olevalla tykillä ei saisi edes noinkaan isoa kuvaa, kun venytetty aika äärimmilleen. Luulen että ennen kuin 4K-tykkejä saa sopuhintaan ei ole tarvis päivitellä :)
     
  4. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Seinälle tai jopa seinän sisään (vähintään 76mm koolaukseen) asennettavilla kaiuttimilla saisi etenkin surround-kanaviin sivuille tai taakse paljon lisää ilmaa korvan ja kaiuttimen väliin. Ja mikseipä myös Atmokset kattoon samalla. Mutta jos tuo ei nytkään kuunteluita häiritse, niin sitten ei mitään kuin soittoa vaan. [​IMG]
     
  5. Jupazuba

    Jupazuba Guest Guest

    Liittynyt:
    23.02.2009
    Viestejä:
    88
    Saadut tykkäykset:
    2
    En viitsi avata uutta ketjua niin laittelen tähän perään. Olen tässä jatkanut omia testejä bassoansojen parissa. Eli hankin jo aiemmin kumpaankin etukulmaan tämmöiset
    https://www.thomann.de/fi/eq_acoust...lack.htm?sid=b26a3a5eff47d269568c37337a673c5c

    Sen jälkeen olen koittanut tehostaa vaikutusta/vaimennusta. Täytin nyt kokonaan ansan ja seinän kulman väliin jäävän tilan villalla ja iskin vielä päälle hatuksi palat liimapuulevyä.
    Tähän tyyliin
    http://aijaa.com/RQuHW1
    http://aijaa.com/8ccYBF

    Akustiikasta enemmän ymmärtäviltä kiinnostaisi onko jotain arviota onko tuosta ansan "sulkemisesta" jotain mahdollista hyötyä? Itse ajattelen että ääni joutuisi kauemmin pyörimään ansassa ja vaimenee siten enemmän. Puukin kun osaltaan imee ääntä.

    Mittaustulokset nyt tietenkin kertoisi enemmän. Nyt on vaan oma mututuntuma että mitä enemmän on lisännyt juttuja sitä paremmin homma tuntuisi toimivan. Lumevaikutuskin voi olla mahdollinen.
     
  6. mcr483

    mcr483 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.07.2009
    Viestejä:
    70
    Saadut tykkäykset:
    4
    Rakennustekninen ongelma tuossa ainakin on jos ulkoseinä.
     
  7. Jupazuba

    Jupazuba Guest Guest

    Liittynyt:
    23.02.2009
    Viestejä:
    88
    Saadut tykkäykset:
    2
    Voitko avata hieman asiaa? :) Tuo huoneen etuseinä ei ole ulkoseinä, mutta toinen ansa on osittain ulkoseinää vasten. Eli huoneen yksi sivu on ulkoseinää.
     
  8. mcr483

    mcr483 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.07.2009
    Viestejä:
    70
    Saadut tykkäykset:
    4
    Kastepiste siirtyy höyrynsulun väärälle puolelle joka johtaa homeeseen aikaa päälle. Ongelma poistuu kun jättää pari senttiä ilmarakoa bassoansan ja seinän väliin.
     
  9. Jupazuba

    Jupazuba Guest Guest

    Liittynyt:
    23.02.2009
    Viestejä:
    88
    Saadut tykkäykset:
    2
    Aivan. No tuossa on kyllä rakoa sekä alla sekä ansan toisella reunalla että villat on suorassa yhteydessä ilmaan.
     
  10. krauta

    krauta Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.11.2002
    Viestejä:
    254
    Saadut tykkäykset:
    6
    Pientä tarkennusta, kastepiste ei ole ikinä oikeassa paikassa rakenteissa. Jos sellaisia pääsee muodostumaan, on joku pielessä, eli ei se mihinkään väärään paikkaan voi siirtyä.

    Jos rakenteisiin ei saa tarpeeksi eristettä höyrysulun taakse, eli kastepisteen mahdollisuus on olemassa, voi käyttää XPS-levyä tai vastaavaa sisäpinnassa, jos ko. levy on tarpeeksi paksua, ei siihen muodostu normaalioloissa kastepistettä.
     
  11. mcr483

    mcr483 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.07.2009
    Viestejä:
    70
    Saadut tykkäykset:
    4
    Joo siis liika eriste höyrynsulun sisäpuolella aiheuttaa sen kastepisteen muodostumisen.