Nokas (2010)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana marlan, 09.10.2018.

  1. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 377
    Saadut tykkäykset:
    224
    [​IMG]

    Norjassa tehtiin vuonna 2004 yksi Pohjoismaiden siihenastisen rikoshistorian suurimmista ryöstöistä: 11 asemiestä hyökkäsi Stavangerissa keskuspankin käteisvarastoon (Norsk Kontantservice AS). Kaikki olivat naamioituneet SWAT-ryhmän poliiseiksi, ja heillä oli automaattiaseita (mm. Kalašnikoveja). Stavangerin poliisiasema motitettiin palavalla kuorma-autolla, jotta poliisit eivät pääsisi haittaamaan ryöstöä. Suunnitelma oli kuin amerikkalaisista elokuvista (Heat), ja kaiken piti olla ohi kahdeksassa minuutissa.

    Erik Skjoldbjærg (Insomnia) ohjasi tapahtumista elokuvan Nokas vuonna 2010. Elokuva kuvattiin aidoilla tapahtumapaikoilla Stavangerin keskustassa, ja esimerkiksi poliisiaseman vieressä poltettiin jälleen kuorma-auto.

    Ryöstöä kuvataan dokumentaarisesti kolmen ryhmän kautta: rosvojen, poliisien ja pankkivirkailijoiden. Tapahtumia seurataan käsivarakameralla aina likeisesti jonkun henkilön näkökulmasta; muutamat rosvot, muutamat poliisit ja yksi pankkivirkailija nousevat keskushahmoiksi. Dokumentaarisuutta korostaa se, ettei elokuvamusiikkia käytetä kovin paljon; dramaattisuutta luodaan pitkillä otoilla ja muutamilla tyylikkäillä hidastuksilla.

    Ajankulun käsittely on haastavaa: ensin jokin tilanne nähdään rosvojen näkökulmasta, sitten saatetaan hypätä ajassa taaksepäin ja nähdä sama tilanne poliisien näkökulmasta. (Melkein kuin Christopher Nolan olisi ohjannut Jackie Brownin.)

    Ryöstötilanteessa monetkaan asiat eivät suju niin kuin piti. Rosvojen pienistä virhearvioista ja vastoinkäymisistä kasvaa lopulta sellainen suma, että tilanne menee erittäin täpäräksi.

    Poliiseilla on omat hämminkinsä: edeltäneiden ampumaharjoitusten takia aseita ei ollut ladattuna; palavan kuorma-auton takia poliisiautojen olisi pitänyt päästä kiertämään paloaseman takapihan kautta, mutta portin avain on hukassa. Poliisien aiemmat tehtävät olivat olleet mopovarkauksien ja huonosti sidottujen muuttokuormien tasoa, joten aseellista ryöstöä ja tilanteen vakavuutta on aluksi vaikea mieltää. Siviilit liikkuvat kaiken aikaa tuomiokirkon ympäristössä asioillaan ymmärtämättä, että keskustassa on väkivaltainen ryöstö menossa — ihmettelevät vain sarjatuliaseiden ääniä ja SWAT-miehiä ja hortoilevat huoletonna tulilinjalla.

    Kun ryöstö ei suju niin sukkelasti kuin oli suunniteltu, ryöstäjät ja poliisit joutuvat kiivaaseen tulitaisteluun. Stavangerin keskusta muuttuu melkein sotanäyttämöksi.

    Nokas on hetkittäin melko jännittävä, varsinkin jos tapahtumien täsmällinen kulku ei ole tiedossa.

    Yksi poliisi kuolee luoteihin, ryöstäjät pääsevät pakoon saaliinaan 57 miljoonaa kruunua, mutta heidät saadaan myöhemmin kiinni, koska kuorma-auto ei palanut kunnolla vaan sieltä saatiin DNA:ta. Suurin osa saaliista on jäänyt teille tietymättömille.

    Elokuvan olisi toivonut jatkuvan pitempäänkin ja esittelevän rikostutkintaa, mutta Nokas keskittyy varsinaiseen ryöstötilanteeseen, jota katsoja saa seurata monelta kantilta tapahtumien ytimessä.

    4/5

    Ensi-ilta Norjassa: 1.10.2010.

    Norjalainen blu-ray on yksikerroslevy (BD-25), mutta kuvalaatu on hyvä ja voi nähdä, että kuvaukset on tehty 35 mm:n filmille. Tekstitys on norjaksi ja englanniksi. Tosin videoformaatti on 1080i50 ja ääni High Resolution. Lisämateriaalejakin on, mutta niitä ei ole tekstitetty mitenkään. Muutama kuvanäyte:

     
  2. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 214
    Heti rupesi kiinnostamaan. Ei mistään löytyisi suomitekstillistä versiota?