Merchants of Doubt (2014)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana marlan, 09.05.2017.

?

Arvosanasi elokuvalle Merchants of Doubt?

  1. 0

    0 ääntä
    0,0%
  2. 1

    0 ääntä
    0,0%
  3. 2

    0 ääntä
    0,0%
  4. 3

    0 ääntä
    0,0%
  5. 4

    0 ääntä
    0,0%
  6. 5

    1 ääntä
    100,0%
  1. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 381
    Saadut tykkäykset:
    225
    [​IMG]

    Robert Kenner tuli vuonna 2008 tunnetuksi dokumentista Food, Inc. eli Ruoka-yhtymä, ja tuoreempi ohjaustyö Merchants of Doubt (2014) jatkaa samaa kriittistä linjaa. Tarkastelun kohteena on tieteen ja sen vastustajien erikoislaatuinen taisto, jota käydään julkisuudessa mutta jonka taustat jäävät useinkin hämäriksi.

    Kun yhdysvaltalaisessa julkisuudessa väitellään esimerkiksi tupakan haitallisuudesta tai ilmastonmuutoksesta, alan tutkijat saavat tiedotusvälineissä väitellä ”kriitikoiden” ja ”skeptikoiden” kanssa, mutta kriitikot eivät olekaan tiedemiehiä tai he eivät itse tutki tupakan tai ilmaston asioita tieteellisesti. Joukkotiedotusvälineet pyrkivät sinänsä tasapuolisuuteen ja antavat molempien näkökantojen edustajille suunvuoron, mutta molempien puolten edustajat esitetään keskenään samanveroisiksi — tiedemiehiksi —, vaikka näin ei ole vaan heillä on erilaiset tavoitteet: tiedemiehet yrittävät selvittää, mitä asiassa on pidettävä totena, mutta ”kriitikot” ajavat tiettyä asiaa ja tietyn tahon — suurteollisuuden — etuja, vaikka he naamioituvat erilaisten ”kansalaisjärjestöjen” (esim. lobbausjärjestön ”Citizens for Fire Safety”) edustajiksi tai asiantuntijoiksi.

    Tiedemiehet ovat keskuudessaan yksimielisiä tupakan vaarallisuudesta ja ilmastonmuutoksen todellisuudesta, kuten tieteellisten julkaisujen analyysi osoittaa, mutta ”kriitikot” yrittävät luoda vaikutelmaa, ettei yksimielisyyttä olisikaan tai että tiedemiesten väitteiden taustalla olisi taloudellisia kytköksiä. Merchants of Doubt tarkastelee keinoja, joilla tieteen tutkimustuloksia ja niiden varmuutta pyritään julkisessa keskustelussa hämärtämään ja esiintyjiä jopa mustamaalaamaan.

    Nykyhetken näkökulmasta hätkähdyttävää
    kuvamateriaalia tulee elokuvan lopulla: Rex Tillerson ja Vladimir Putin sopivat arktisten öljyvarojen hyödyntämisestä.

    Merchants of Doubt on sujuva ja viihdyttävä dokumentti ja tietopaketti, joka pyrkii edistämään totuudenmukaisuutta ja kuulee kumpaakin osapuolta. Kenner on lähempänä Bill Maherin leppoisaa ja maltillisen ironista tyyliä (Religulous) kuin Michael Mooren paatosta tai Morgan Spurlockin räväkkyyttä. Keskivertoamerikkalaisten tietämättömyys ja vedätettävyys ällistyttää jälleen kerran.

    5/5

    Sonyn pohjoismaisessa blu-rayssa (BD-50) on samat lisämateriaalit kuin muuallakin, ja kuvanlaatu on hyvä. Muutama näyte: