Lyst (2017)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana marlan, 29.09.2018.

  1. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 382
    Saadut tykkäykset:
    225
    [​IMG]

    Norjasta saapui verkkaisella Hurtigruten-kuljetuksella myös Severin Eskelandin kauhuelokuva Lyst (2017) blu-rayna. Elokuvassa puhutaan norjaa, ruotsia ja englantia, ja se on kuvattu sukkelasti erään toisen hankkeen kariuduttua. Mainoslause ilmoittaa: ”I ditt sinn kan ingen høre deg skrike.”

    Osoittautui, että kyseessä on yksi kehnoimmista tekeleistä, mitä on aikoihin nähty. Tämä olisi pitänyt aavistaa jo karkeista alkuteksteistä.

    Lisa Rostorp (Magdalena From Delis) on ruotsalainen menestyskirjailija, joka on asettunut Norjaan. Siellä hänelle on tapahtunut jotakin kamalaa — ilmeisesti hänet raiskattiin kotonaan, mutta tämä jää hiukan epäselväksi, kuten kaikki muukin tässä tuotoksessa — ja hän on erakoitunut taloonsa, teipannut ikkunat umpeen ja psykiatri (Sondre Krogtoft Larsen) käy häntä katsomassa.

    Rostorp nauttii psyykenlääkkeitä ja alkoholia ja näkee kaameita, todentuntuisia painajaisia, joissa hänen kimppuunsa hyökätään. Todellisuus ja mielikuvitus alkavat vähitellen sekoittua. Hän saa postissa muistitikun, jonka videotiedosto kuvaa hänen raiskaustaan, mutta kun hän näyttää tiedoston poliiseille, hän makaakin yksin sängyssä tyydyttämässä itseään. — Skitsofreniaa, tajuatteko? Hän on lähettänyt postia itselleen.

    Rostorp tappaa useita miehiä raa’asti talossaan, mutta sitten verijäljet katoavat ja ukot käppäilevät jälleen maisemissa — se olikin kaikki vain unta!

    Vai oliko sittenkään!!??

    Lyst mässäilee sekapäisyydellä ja väkivallalla. Rostorp hakkaa miehiä vasaralla päähän ja repii sillä ex-poikaystävältään toisen kiveksen irti, sahaa kaulan poikki jne. Kaikki tämä onkin vain painajaisunta. Vai onko sittenkään!!?? Ehkä värisävyillä on koetettu ilmaista, milloin ollaan valveilla, millloin unessa, mutta erittely ei vaikuta onnistuneen.

    Harvoin näkee dramaturgisesti yhtä avutonta pökälettä. Lyst vihjaa ja vihjaa ja vihjaa ja vihjaa mutta ei tule lasta ei p@skaa. Karkealla ambient-äänimaisemalla koetetaan venyttää kauhutunnelmaa loputtomiin. Kaikki jätetään vetelästi avoimeksi ja katsojaa turhautetaan oikein hekumoiden. Tällainen ontto tekele kykenee lähinnä muistuttamaan, miksi Inho ja American Psycho ovat nautittavia ja koherentteja mestariteoksia. Tällaista Lystiä ei pahemmin jää kaipaamaan.

    Lopullinen arvio sisältää lohtupisteen, koska elokuvassa kuitenkin näytetään kosolti tissejä ja melkein p¡mppi.

    0/5

    Ensi-ilta Norjassa: 21.4.2017.

    Pohjoismaisessa blu-rayssa (BD-25) on taustadokumentti, mutta sitä ei ole tekstitetty. Kuvanlaatu on kohtalainen, mutta videoformaatti on 1080i50. Muutama näyte:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Tätiltä mänj sormi piiloon!

    [​IMG]

    [​IMG]

    Ukko makkoo vasara Persangerinvuonossa... Kohta siltä lähtöö peä irti!

    [​IMG]

    Niin, kahtokkeepa vuan tämäki elokuva kiletisti loppuun! Sykijatri käsköö.

    Traileri