Life (2017) (Daniel Espinosa / Rebecca Ferguson, Jake Gyllenhaal, Ryan Reynolds)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Professional, 05.02.2017.

  1. Professional

    Professional Stirlingite Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.08.2004
    Viestejä:
    11 300
    Saadut tykkäykset:
    594


    IMDb

    Hmm, Alien meets Gravity. Avaruuskauhuilua ei ole ikinä liikaa :)
     
  2. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Onkos kukaan muu käynyt katsomassa tätä?
    Lauantaina kävin itse ja viihdyin hyvin. Ikävää on vain se, että elokuvasta olisi helposti saanut vieläkin paremman tai jopa klassikkoteoksen. Nyt se jäi hieman keskinkertaiseksi elokuvaksi.
    Life on ohjaajan mukaan kunnianosoitus Alienille, mikä kyllä osittain pitää paikkansa. Eniten se näkyy elokuvan logossa. :)

    Alku ja loppu olivat hyviä, mutta keskellä mentiin aika keskinkertaisesti.
    Ehkäpä se 3,5 / 5 tähteä. Tulee kuitenkin hankittua kotiin, kunhan ilmestyy. Kokonaisuutena jäi siis mukava fiilis.
    Taidan kommentit tunkea kokonaan spoilereihin:
    Elokuvan ohjaaja kertoi, että lähti tekemään elokuvaa vain koska siinä oli niin erilainen loppu. Ja se kyllä näkyykin, koska muu elokuva oli sitten niin keskinkertainen.
    Elokuvan alkuun on panostettu hyvin ja asetelmat saadaan oikein mielenkiintoiseksi. Tosin hieman vauhdilla edetään, mutta niinhän sitä yleensäkin elokuvissa. Sen jälkeen vain yritetään saada elokuva kantamaan, kunnes päästään siihen mielenkiintoiseen loppuun.

    Ryan Reynoldsin kuolema alussa oli mukava ylläri. Hän oli alunperin elokuvan päätähti, mutta aikataulut jonkin toisen elokuvan kanssa eivät sopineet yhteen, joten Reynolds ihan mukavasti ja mukavalla tavalla tapetaan pois jo melko alussa. Pääosaan nostettiin sitten Jake Gyllenhaal.

    Myöskin komentajan hukkuminen avaruuspuvun sisään oli ihan kivan erilainen kuolema. Tuo muuten perustuu ihan oikeaan vaaratilanteeseen, kun jokunen vuosi sitten eräs astronautti sai vesivuodon avaruuspuvun sisään ja pääsi takaisin iss:lle siinä vaiheessa, kun vettä oli jo "korvissa" asti ja oikein mitään ei kypärästä ulos nähnyt ja sai pelätä hengittääkö vettä vai ilmaa, kun kypärässä leijui niin paljon vettä.

    Muutenhan kuolemat olivat perinteisiä "olio syö ihmisen hengiltä tekoveren kanssa" -juttuja. Tosin tietokoneella tehty tekoveri oli hieman ikävän näköistä. Siis toki yritettiin saada käyttäytymään, kuten neste painottomassa tilassa, mutta veri oli aika jännää, kun se ei näyttänyt tarttuvan mihinkään. Reynoldsikin oksenteli verta mukavan paljon, mutta silti vain pieni punainen jälki oli suupielessä. Sen lisäksi ko. kohtauksessa oli hassua, kun veri tuli suusta ulos, mutta jotenkin kummasti levisi siitä viuhkamaisesti joka suuntaan muualle kaverin ympärille paitsi eteenpäin (jolloin se olisi osunut seinään ja oli lienee liian vaikeaa tehdä cgi:llä sellaista).

    Sen lisäksi elokuvaan oli tehty ikävää realismin yksinkertaistamista. Se hieman näissä uusissa scifielokuvissa, joita viime vuosina on tullut, mättää että ne kaikki pyrkivät olemaan muka mahdollisimman realistisia, mutta sisältävät kuitenkin isot kasat kaikkea muuta kuin realismia. Okei, avaruusalienit eivät ehkä ole realistisia, mutta ympäristö on pyritty tekemään sellaiseksi, sitä kuitenkaan olematta. Tämäkin elokuva voisi olla täysin realistinen niiltä osin kuin mahdollista, mutta eipä ole. Ehkäpä ne eivät tavallista ihmistä haittaa, mutta omaa elokuvakokemusta kyllä. Asemalta päästettiin elokuvan aikana ulos kaasuja vaikka kuinka, mutta ainoastaan yhdessä vaiheessa lopussa sillä sitten onkin vaikutusta aseman kiertorataan. Jostain kumman syystä myös Soyuz-pakokapseli (johon menee kolme ihmistä) oli korvattu kahdella yhden ihmisen pakokapselilla, jossa ei ole mitään järkeä. Yhtä ihmistä varten ei kannata tehdä kallista kapselia varsinkaan, kun kaikkia ei noilla saisi pelastettua. Tuollaiset syövät ainakin omalla kohdallani selkeästi elokuvan pisteitä.

    Elokuvassa oli muutenkin hieman ikäviä oikomisia juonessa. Esim. yllättäen ison avaruusaseman pienien ohjausmoottorien polttoaine loppuukin juuri sillä hankalimmalla hetkellä, Reynols käyttää liekinheitintä ympäri laboratoriota, mutta palosammuttimet menevät päälle vasta, kun hän "luopuu" liekinheittimestä ja se leijailee valmiusliekki päällä palohälyttimen viereen. WTF? Eikö siinä labrassa ole kuin tuo yksi hälytin, joka ei ollenkaan reagoi savuun tai kuumuuteen, vaan ainoastaan vasta kun elävä liekki menee hälyttimen sisään? Aika turha hälytin sanonpa vain, jos toimii vasta siinä vaiheessa, kun koko labra on kattoa myöten tulessa. Ja sitten se älynväläys, että päästetään niistä tiloista ilma pois, jossa Alien on, jotta se menee horrokseen. Sitä ennen Alien kuitenkin oli 10 minuuttia tyhjiössä ilman mitään ongelmia. Totesivat toki, että tuskin se voi kauempaa siellä olla, mutta mitään faktaa siitä ei ollut. Ja kaikenlisäksi iss:ssä on kohtia, joista tuollaisen voiman omaava alien pääsisi helposti läpi ja aseman sisälle. Muutenkin oli jännää se, että hanskan kokoinen alien murskasi miehen kädestä luut, mutta koiran kokoinen alien ei sitten oikein sitä voimaa enää mihinkään käyttänytkään. Mitä nyt yritti pleksilasia (tjsp) murskata eikä sitäkään saanut rikki.

    Alien itsessään oli perinteinen cgi-alien. Aluksi ihan jees, mutta mitä pidemmälle mentiin ja mitä isommaksi se kasvoi, niin sitä enemmän tietokoneelta se näytti. Muutenkin cgi alkoi paistamaan efekteistä läpi sitä enemmän mitä enemmän avatuusasema hajosi.

    Sitten se loppu. Musiikkin kanssa se oli oikein mukava ja erilainen. Itse ajattelin aluksi, että alien on jotenkin jakautunut/lisääntynyt ja toinen on sitten naisen luona, mutta eipäs ollutkaan. Mutta oikeastaan koko sinänsä erilainen loppu kusi siinä, että asiaa ei ajateltu loppuun saakka. Elokuvan nimihän olisi voinut olla myös "Palomuuri" (mutta sellainen on jo olemassa), koska mistään muusta siinä ei oikein juteltukaan. Jos kuitenkin palomuuri 3 oli se, että jos asemaan ei saada yhteyttä (ja nähdään vielä kaukoputkilla että kaikki ei ole kunnossa) lähetetään Soyuz puskemaan ISS ulkoavaruuteen, niin palomuuri 4 olisi ollut se, että mitään pelastusalusta iss:ltä ei myöskään tuollaisessa tilanteessa päästetä maahan, koska alien voi olla kyydissä. Eli elokuvan olisi oikeastaan pitänyt loppua siihen, että kapselin päälle tiputetaan jokin taktinen ydinase, joka höyrystää alienin. Eli palomuuria ja sitä myöten juonta ja sitä myöten elokuvaa ei siis mietitty ihan loppuun saakka.

    Alienille olisin jonkin äänen myös kaivannut. Ei mitään ärjymistä, vaan vaikkapa jokin lintumainen, haikea ääni, joka yrittää löytää kumppaneitaan. Henkilöthän totesivat, että alien ei sinänsä yritä muuta kuin pysyä elossa, joten ehkäpä leffaan olisi sopinut vielä jotain hieman inhimillisempää aspektia alienille.

    Itse tykkäsin alkuasetelmasta kovasti ja loppukin oli mukava. Voisin kirjoittaa siihen välille paljon paremmin sopivan tarinan kuitenkin. :D
     
    Viimeksi muokattu: 27.03.2017
  3. jleinonen

    jleinonen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.08.2001
    Viestejä:
    627
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kävin tämän eilen katsomassa. Alku oli ihan jees, mutta loppu liiankin arvattava. Hieman pisti silmään aluksi "leijuminen", koska näytti niin vaijeririipunnalta :( Yleisö myös vilkuili kännyköitänsä, joten täysin mukaansaimevä tämä ei valitettavasti ollut. Myös itselle hienoinen pettymys eli 2/5
     
  4. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Porukkaa lähti pois, kun olin itse katsomassa. Ensimmäinen kerta ikinä, kun porukkaa lähtee pois kesken elokuvan. Olivat tosin pari teinityttöä, joten liekö sitten kuvitelleet elokuvaa toisenlaiseksi tai jotain.

    Se pitää vielä elokuvasta mainita, että missään kohdassa ei jännittänyt pahemmin eikä mitään alienmaista kauhujännitystä leffasta saa hakemallakaan.

    Kaikesta negatiivisuudesta huolimatta itse tykkäsin elokuvasta kuitenkin.
     
  5. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
  6. tuna

    tuna Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    09.12.2004
    Viestejä:
    2 542
    Saadut tykkäykset:
    303
    Ryan Reynolds ja Jake Gyllenhaal, houkutteli tytöt teatteriin;)
     
    nepa tykkää tästä.
  7. Digital Man

    Digital Man Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.06.2000
    Viestejä:
    669
    Saadut tykkäykset:
    4
    Pidin elokuvasta vaikka muutamia "toimin typerästi" kliseitä löytyykin. Pisti myös silmään että tietokoneella tehdyt otokset olivat sumeita ja kuvatut otokset tarkkoja.
     
  8. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    224
    Life osoittautui myönteisemmäksi yllätykseksi kuin trailerin perusteella osasi odottaa. Juoni yhdistelee Alienia, Gravityä ja monia muita tieteiselokuvia: avaruudesta löytyy elämää, joka osoittautuu vihamieliseksi (Se toisesta maailmasta, Apollo 18, Europa-raportti); sarjamurhaajahirviö pääsee avaruusalukseen (Pimeä tähti); tutkija luo elämää, joka kääntyy häntä vastaan (Splice, Ex Machina). Perinteisistä aineksista on koostettu kohtuullisen viihdyttävä, sujuvasti etenevä ja paikoin jännittäväkin toimintaseikkailu, joka tavoittelee realismia.

    Koska en — valitettavasti — ole koulutukseltani raketti-insinööri, monet teknisesti kyseenalaiset yksityiskohdat menivät katsomisen aikana täydestä kuin väärä raha enkä kiinnittänyt niihin huomiota. Onko tarkoituksenmukaista ruveta niitä ruotimaan ja määrittämään elokuvan arvoa niiden perusteella, ikään kuin Life olisi avaruuslentotekniikan opetusvideo eikä aikuisten satu? Entä jos avaruusseikkailun avulla tässä kerrotaankin vertauskuvallisesti aivan toisenlaisesta tilanteesta,
    esimerkiksi raskauspeloista tai synnytyksenjälkeisestä masennuksesta? Tällöin avaruusasema edustaisi naisen ruumista, Marsista (!) saapuva hitunen siittiötä, Calvin sikiötä, joka alkaa kasvaessaan uhata äitiä ja päästyään ulos laboratorio-kohdusta surmaa lopulta vanhempansa. —No, muitakin tulkintoja voidaan esittää.

    Loppuratkaisu on tragedia, mutta siihen saavutaan hiukan kömpelösti, koska katsojan annetaan selvähkösti ymmärtää, että pelastuskapselit olisivat lentäneet niin kuin pitikin. Ollaan kaukana Gravityn optimismista.

    Calvinin CGI oli vakuuttavaa, toisin kuin leijaileva ATK-veri, joka ei tehnyt täysin uskottavaa vaikutusta.

    Tennispalatsi 6:n esityksessä ei ollut moitittavaa; tosin Life olisi ollut mukava katsoa Atmos-äänin, koska tilaääneen ja äänisuunnitteluun oli panostettu.

    4/5

    Timo Porrille oli sattunut kömmähdyksiä, kun venäläiset nimet olivat jääneet tekstityksessä englanninkielisiin muotoihin. Naisastronautti Golovkinan etunimi on Jekaterina, ja Venäjän avaruusohjelma on Sojuz.
     
  9. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 082
    Saadut tykkäykset:
    432
    Hyvät näyttelijät, asialliset tehosteet, juoni aika peruskauraa mutta toimiva... mutta ei tämä nyt oikein napannut. Ehkä traileri kertoi liikaa niin yllätyksellisyys jäi puuttumaan. Malliesimerkki leffasta joka on vähemmän kuin osiensa summa vaikkei nyt sentään huono olekaan.

    3/5
     
  10. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Liikaa ei ollut tietoa leffasta etukäteen, nähnyt telkusta ohimennen trailerin. Tätä taustaa vasten leffa oli ihan positiivinen kokemus. Ei juonellisesti ehkä mitään uutta, mutta hyvällä tasolla toteutettu kaikin puolin. Joitain juonellisia kohtia joutuu kyllä katsomaan vähän sormien läpi. En kertaa niitä nyt tässä (vaikka en itsekään odota leffojen olevan avaruuslentotekniikan opetusvideoita).

    Itselleni tämän tyyppinen tiedemiesten / ihmisten typeryyteen asti menevään uteliaisuuteen / optimismiin (ja sitten kaikki meneekin ketuiksi) nojautuva (scifi-)elokuva on sitä herkullisinta genreä.

    Leffa imaisi ihan mukavasti mukaansa. Tästä oli itselleni osoituksena, kun teatterissa sylissäni olleen takkini hiha valahti juuri sopivassa kohdassa jalkaani pitkin. :D

    Pitkälle leffaa katsoessa ajattelin sen olevan solidi 3/5, mutta loppu pelasti. Annan loppuarvosanaksi 3,5/5 eli IMDb-asteikolla 7/10.

    Curiosity killed the cat! :)
     
  11. Plisukainen

    Plisukainen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    26.01.2005
    Viestejä:
    1 971
    Saadut tykkäykset:
    169
    Ihan ok scifikauhu, hyvästä jää uupumaan vähän keskivaiheen heikomman osuuden takia. Ja sinällään tässä ei mitään kovin uutta näkökantaa ole tuotu mukaan, näitä on nähty aiemmin aivan riittävästi. Casting aika pätevä, äänimaailma ja visuaalisuus hyvät. Aloitus ja lopetus ovat toimivia, ja Calvin oli ihan onnistunut limanuljaska.

    3/5