Licht ~ Mademoiselle Paradis (2017)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana marlan, 18.05.2018.

  1. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 377
    Saadut tykkäykset:
    224
    [​IMG]

    Kaupalliseen ohjelmistoon on saapunut harvinainen lintu, tosipohjainen draama Mademoiselle Paradis (2017), joka kertoo 1700–1800-luvulla eläneestä wieniläisestä pianisti-säveltäjästä Maria Theresia von Paradis’sta. Hän oli aikansa kuuluisimpia muusikoita, ja hänelle sävelsivät mm. Joseph Haydn ja W. A. Mozart.

    Von Paradis oli sokea, ja elokuva kertoo ajanjaksosta, jolloin hän oli Franz Mesmerin hoidettavana. Hänen näkönsä palautui joksikin aikaa.

    Mademoiselle Paradis havainnoi erinomaisen tarkasti tuonaikaista yhteiskuntaa ja sen jyrkkärajaista kerrostuneisuutta sekä suhtautumista vammaisuuteen. Periaatteessa näön palautumisen voisi luulla tuottavan silkkaa riemua asianosaiselle itselleen ja kaikille lähimmäisille, mutta tilanne ei olekaan niin yksioikoinen.
    Kun ”Resi” saa lopulta sokeutensa takaisin, katsoja voinee ymmärtää hänen onnellisuutensa. Vierailu näkevien maailmassa oli raadollinen kokemus. Mesmer kohtelee potilaita inhimillisesti, mutta hän jää vähemmistöön.
    Viiltävä ilkeily ei ole mitään Twitterin synnyttämää, vaan se on kuulunut jo varhaiseen hovielämään.

    Elokuva havainnollistaa myös psykosomaattisuutta ja sitä, kuinka lääkäri parantaa paitsi lääkkeiden myös oman persoonansa avulla. Mesmer konstruoi vaikutuksen välittäjäksi ”fluidumin”, jota ei voida havaita, mutta myöhemmin vaikutus ymmärrettiin psykologiseksi, ja siitä kehittyivät ensin hypnoosi ja sitten psykoanalyysi.

    Ajankuva on toteutettu vaikuttavasti, myös dialogin (partiellement en français), äänisuunnittelun ja musiikin osalta (lasiharmonikka!). Maria Dragus eläytyy pääosaansa, ja Devid Striesow (Franz Mesmer) edustaa — kestämättömästä teoriastaan huolimatta — järkeä ja tieteellisyyttä, ymmärryksen liekkiä pimeyden keskellä.

    1770-luvun mielisairaanhoidosta ei anneta kovin kaunista kuvaa — tosin se on kohta meilläkin todellisuutta, jos hallitus saa järjettömän sote-uudistuksensa toteutettua.

    4/5

    Ensi-ilta Saksassa: 1.2.2018. — Ensi-ilta Suomessa: 13.4.2018.
     
  2. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 213
    Koska hallitus haluaa ehdottomasti tehdä järjettömiä uudistuksia?