Levyt mätänevät?

Keskustelu osiossa 'DVD-leffat' , aloittajana Mika, 16.05.2000.

  1. BillyBob

    BillyBob Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.08.2006
    Viestejä:
    355
    Saadut tykkäykset:
    12
    Onkos noissa parissa levyssä tämä mätäneminen sitten tullut tässä vuosien saatossa, vai ovatko ne olleet alunperinkin jotenkin surkeassa kunnossa, mutta sitä ei ole ehkä tullut tarkastettua? Kun itselläni on ollut ongelmia jonkun levynkanssa, niin s eon ollut kyllä rikki jo ihan alusta asti.

    No joo. Tämä on tietysti "ongelma". Tosin katselin tänä vuonna taas kerran Evil Dead 2 limited uncutsuperwhatever version ja Hard Boiled leffan läpi ja niissä ei ole ollut mitään ongelmia, eikä myöskään näy mitään kakkaa pinnassa. Ne ovat ensimmäisiä levyjäni jostain 8-9 vuoden takaa. En ole kyllä oikein tollaseen termis-levyn kaltaiseen tahmeaa juttuun törmännyt. Muistelisin, että joku Terminator julkaisu oli alunperinkin huono ja siinä painoksessa oli jotain vikaa. Uhrilampaita ja noita muitakaan ei ole tullut kyllä hankittua, että niistä en sitten tiedä.

    Itse en kyllä oikein edes loppujen lopuksi tiedä, että miltä mätä levy näyttää. Onhan niissä aian välillä jotain kauneusvirheitä siellä kiiltävällä lukupuolella, mutta mitään tahmaa tms. en vielä ole havainnut. Ja tuo kuvan levy näyttää tosiaan siltä kuin joku olisi hönkäissyt levyn pintaan ja sitten kosteus olisi tiivistynyt pinnalle. Tosin tässä tapauksessa sinne jonnekin levyn pintojen väliin.
     
    Viimeksi muokattu: 08.12.2009
  2. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 759
    Saadut tykkäykset:
    325
    Joskus yli puolitoista vuotta sitten ostetussa Blues Brothersin 25th Anniversary Editionin molemmissa levyissä on tapahtunut jotain outoa. Jäljet eivät lähteneet ainakaan pyyhkimällä tai vedellä pois. Tuohan julkaistiin joskus 2006. Parempi että katsotte itse..
     

    Liitetyt tiedostot:

    • 041.jpg
      Tiedostokoko:
      41,3 KB
      Katsottu:
      1 094
    • 048.jpg
      Tiedostokoko:
      41,4 KB
      Katsottu:
      975
    Viimeksi muokattu: 28.12.2009
  3. BillyBob

    BillyBob Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.08.2006
    Viestejä:
    355
    Saadut tykkäykset:
    12
    No vähän paha sanoa kun noita kuvia "mädistä" levyistä kun tuntuu olevan vähän erilaisia. Minusta tuo kuvassa 048 näkyvät jäljet ovat kai melko normaaleja kuvioita levyn pinnassa. Hassua kylläkin, että levy näyttää jokseenkin erilaiselta tuossa ekassa kuvassa. Ne ovat hieman kummallisempia jälkiä. Kaipa se hapettuminen/lahoaminen meinaa usein sitä, että levyjen kerrokset irtoavat ja sinne pintojen väliin väliin pääsee kosteutta tms. ja eivät ne ole kyllä ihan tuoltakaan silloin näyttäneet. Tosin esim. kerran tässä tuli esille yksi BD tapaus, jossa pinta oli ihan sen näköinen kun joku olisi suihkinut siihen jotain valkoista/vaaleaa tekolumisiroitetta tms. En nyt muista levyn nimeä, mutta kyse oli viasllisesta erästä, joka oli päässyt myyntiin.

    Mutta ehkä tärkein kysymys on se, että toimiiko se levy kuitenkin. Ehkä niin kauan on paras olla liikaa hermoilematta erilaisista kuvioista yms. levyn lukupuolella kunhan levyt toimivat normaalisti. Ja ainahan se levyn huono toimivuus ei johdu pelkästään itse levystä vaan esim. itselläni taitaa mennä tuo soitin kohta vaihtoon kun sillä alkaa olla ajoittain ongelmia lukea ihan uusiakin levyjä. Voisi muuten mainita, että minulla kaikki levyt, joissa on ollut jo alunperin jotain ongelmia toimivuuden kanssa, ovat ihan sinänsä normaalin näköisiä sieltä kiiltävältä puolelta.

    edit: ahaa...joo luin huolimattomasti. Siinähän onkin ollut kaksi eri levyä kun puhutaan molemmista levyistä. No ekassa levyssä on kummia jälkiä ja toisesta ei osaa oikein sanoa, että on tuo nyt yhtään mitään.
     
    Viimeksi muokattu: 30.12.2009
  4. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 759
    Saadut tykkäykset:
    325
    Itse asiassa tuon toisen levyn jäljet lähtivät fairylla pesemällä pois. Ensimmäinen levy on yhä samanlainen ja näyttää siltä, että nuo jäljet eivät olisi levyn pinnan päällä vaan sisällä.
     
  5. NudistPriest

    NudistPriest Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.01.2006
    Viestejä:
    669
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tähän mennessä on "mädäntynyt" vasta 1 CD. Siitäkin on aikaa jo vuosia. Tökkäsin kerran ko. levyn soimaan ja ihmettelin, kun tökki ihan pirusti. Ihmetys oli suuri, kun katsoin levyä. Pinta oli samea ja siihen oli muodostunut kidemäisiä kuvioita kuin lasiin pakkasella.

    Suurin osa lähti pois fairylla ankarasti hinkkaamalla ja levy toimi lopulta, mutta osa levyn pinnasta jäi edelleen sameaksi. Sittemmin ko. levy ei tuhoutunut enempää. Harmi, ettei tullut otettua valokuvaa ja lahjoitin ko. levyn muutama viikko sitten vaimon pikkuveljelle.
     
  6. ViceR

    ViceR Guest Guest

    Liittynyt:
    05.08.2008
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Samantapaisia täpliä ja tuhnua ilmestynyt osaan levyistä kuin tämänkin postauksen ensimmäisessä kuvassa. Parissa Babylon 5 -levyssä erityisesti.

    Pelaavat edelleen ongelmitta soittimessa, mutta kyllähän se vähän pelottaa mikä on tilanne kokoelman kanssa parin vuoden päästä :(
     
    Viimeksi muokattu: 07.08.2010
  7. Kylooni

    Kylooni Guest Guest

    Liittynyt:
    26.04.2006
    Viestejä:
    221
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarkistin hetimiten oman ensimmäisen B5 kauden (ostin heti kun R2 versio aikoinaan julkaistiin), eikä näissä ole mitään merkkejä. Missä kaudessa ja milloin se on hankittu? Mieleen hiipii se, että jossain vaiheessa on vaan prässäysvaiheessa säästetty pieni penni..
     
  8. Anathor

    Anathor Käyttäjä

    Liittynyt:
    11.12.2009
    Viestejä:
    939
    Saadut tykkäykset:
    58
    Onko levyjen säilytys kuinka tarkkaa?

    Siis, tarkoitan sitä että cd/dvd-levyt ovat hyllyssä ja seinän takana on pakastinkaappi joka kesällä jonkin verran lämmittää seinää. Ihan kädellä kokeiltuna jostain kohtaa seinää lämpenee ihan tuntuvasti siis juuri niin että sen tuntee.
    Levyhylly on n. sentin matkan päässä seinästä ja levyhyllyn takaseinä vielä eristää.

    Onkohan tuossa pidemmän päälle vaarana että levyille käy jotain?
     
  9. ViceR

    ViceR Guest Guest

    Liittynyt:
    05.08.2008
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kakkoskaudessa noita ainakin esiintyi, joskus viime vuonna ostettu (R2). Tarkistin pari muutakin sarjaa/leffaa randomisti, ja löytyi täpliä osasta sieltäkin.

    Joudun säilyttämään levyjä tällä hetkellä tylysti laatikoissa, kun hyllyjä ei käytännössä ole käytössäni tässä pienessä solukämpässä.
     
  10. JR1911

    JR1911 Ponies everywhere! Tukijoukot

    Liittynyt:
    27.03.2004
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    5
    Tänään taisi tulla vastaan omasta kokoelmasta 'mädäntynyt' levy. Levyn pinnassa näkyy outo samea kuvio, eikä tietokoneen DVD-asema suostunut levyä tunnistamaan. CD-soitin sitävastoin tuntuu vielä pikaisen testaamisen jälkeen toistavan leyä ongelmitta.
     
  11. MrBarfly

    MrBarfly Guest Guest

    Liittynyt:
    16.08.2003
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tein jo uuden aiheen kun en tiennyt tästä ketjusta. Aikaa meni 22 päivää, nyt on nopeasti menty läpi henkilökohtainen DVD kokoelma, 912 levyä. 21 levyä eivät toistu laisinkaan, edes valikkoon asti - näissä levyn pinnan näkee jo silmällä täysin tuhoutuneen. 28 levyssä näkyvää "mädäntymistä" mutta toistuvat testattaessa; ongelmakohta löytyneekin luultavasti katsottaessa koko levy läpi. DVD:t ovat sijainneet asunnossani vitriineissä hieman vajaa vuosikymmenen jonka aikana olen kokoelmaa kartuttanut. En keksi ensimmäistäkään säilytysolosuhteista löytyvää syytä levyjen "mätänemiseen" muuta kuin tehtaan huono prässäys - noita korruptoituneita levyjä kun on näköjään ainakin kolmea laatua; "huurupintaista", "täpläistä" ja tuota tässäkin ketjussa mainittua "pakkasjälkeä". 3 viikkoon en ole leffan leffaa ostanut - pisin aika itselleni koskaan - eikä taida ihan heti tulla ostettuakaan.

    Erityismaininnan annan Suomen C.S.I. bokseille (ne ensijulkaisut), omistani kaudet 1 ja 2 typötyhjiä, kolmoskausi katoamassa kovaa vauhtia. Samaa vammaa löytyi ystäväni C.S.I. bokseista sekä pikkuveljeltä. Tuossa toisessa ketjussa mainitsemani Sopranos (se pizzalaatikkomalli) on ilmeisesti myös ollut kunnon pommisijoitus, levyjen elinikä n. 5-6½ vuotta. Turhauttavaa kuin mikä.
     
  12. lfe man

    lfe man Guest Guest

    Liittynyt:
    19.10.2010
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitäkää levynne vaakatasossa niin liima ei pääse tippumaan huonosti liimatuissa levyissä.
     
  13. Kari Häkkinen

    Kari Häkkinen Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.08.2008
    Viestejä:
    1 950
    Saadut tykkäykset:
    9
    Jos joku haluaa tehdä tutkimustyötä asian tiimoilta - mikä olisi todella suositeltavaa, niin hoksasin juuri mielenkiintoisen johdonmukaisuuden: Kaikki kuusi pilaantunutta levyäni (FS Filmin/MGM UK:n Uhrilampaat, Rocky I-V-koosteen kaksi ekaa, Terminator, Kala nimeltä Wanda ja Warnerin Superman-koosteen [13DVD] ensimmäinen levy) ovat olleet digipackeissä.:confused:

    Jotkut ovat pahvikansista innoissaan niiden muka tyylikkyyden vuoksi. DVD-kotelot eivät kuitenkaan ole koriste-esineitä tai kodin sisustuselementtejä, vaan niiden yksinomainen tarkoitus on toimia levyjen säilytyspaikkana. Eli kotelon tulee olla käytännöllinen ja kestävä. Digipackit eivät ole kumpaakaan. Ja jos niillä on lisäksi jotain edes välillistä osuutta levyjen tuhoutumiseen ...

    CD:itä on kertynyt 26 x 70 cm, eikä vuosikymmenten saatossa yksikään ole pilaantunut.
     
  14. -Tinke-

    -Tinke- Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.04.2004
    Viestejä:
    377
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pelottavaa.. Täytynee varmaan irrottaa digipack-levyt ja laittaa muovitaskuihin. Kotelot koristeiksi tempaus, heh heh.

    Täytynee itsekkin tehdä inventaariota, sitten kun on ylimääräistä aikaa käytettävissä. Pitkä prosessi tulee olemaan, jos levyjä tytynee testatakkin.

    Vaadin täysivaltaista tutkimusta levyjen tuotannon puolelta, syy ja seuraussuhteet esiin! Ongelmalevyjen listausta, road mapping aikakuvausta, levyjen huolto ehdotuksia. Ottakaahan joku yhteyttä valmistukseen :rolleyes:
     
  15. Molle

    Molle Sore wa himitsu desu Tukijoukot

    Liittynyt:
    27.03.2000
    Viestejä:
    1 093
    Saadut tykkäykset:
    68
    MGM:n digipackit ovat aina olleet ongelmallisia levyjen lukupintojen "mähnäytymisen" suhteen. Itse olen aina saanut tuolla tavalla tahrautuneet levyt lukukuntoon lämpimällä vedellä huuhtelemalla. Esimerkkeinä 'Fish Called Wanda Special Edition', 'Silence of the Lambs SE', 'Usual Suspects SE' ja 'Terminator SE'.
     
  16. Kari Häkkinen

    Kari Häkkinen Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.08.2008
    Viestejä:
    1 950
    Saadut tykkäykset:
    9
    Uhrilampaat on kai se yleisimmin mainittu tuhoutunut DVD, mutta FS Filmillä oli elokuvasta kaksi eri julkaisua, special edition (2001) ja ultimate edition (2005). Molemmat tuplia. Tietääkseni ongelmallinen oli ainostaan tuo ensimmäinen.

    Koska britti-SE:ssä oli tekstit suomeksi, oli painos ilmeisesti sama kuin Suomessa julkaistu.
     
  17. MrBarfly

    MrBarfly Guest Guest

    Liittynyt:
    16.08.2003
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä esimerkki näyttäisi olevan tuo Uhrilampaat; molemmat omistamani Suomi-painokset mustilla pilkuilla. Brittilevynä löytyy 1 ja 2 levyn versiona, näissä ei mitään. Muutenkin alkaa olla sellainen kutina, että suomilevyt on prässätty jotenkin ennätyshuonosti/kestävät vähiten aikaa... missähän puolassa suomalaiset jakelijat levyjään tekevät, olisi mukava tietää, kun kotimaassa on tehtaita myös jotka ovat, näin kuvittelisin, tasokkaita. Yhtäkään made in finland merkkiä ei ole tullut vastaan, EU:ta ja itämaita vaan. Vielä tällainen erikoisuus, eräät vanhimmista levyistäni ovat Anchor Bayn julkaisuja - yhteensä 33kpl - ja nämä ovat kaikista dvd:istä priimakuntoisia, eikä minkäänluokan toistumisongelmia yms. nyt olen 8 leffaa katsonut läpi.
     
  18. Kari Häkkinen

    Kari Häkkinen Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.08.2008
    Viestejä:
    1 950
    Saadut tykkäykset:
    9
  19. mdk 5.1

    mdk 5.1 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.06.2003
    Viestejä:
    1 014
    Saadut tykkäykset:
    98
    Sinällään hassua kun kyseessähän on jenkkijulkaisuille melko tyypillinen kotelotyyppi. Esim Star Wars Complete Saga blu-raythän siellä julkaistiin tuommoisessa kotelossa. Näyttää kyllä selvästi hienommalle kuin muovikotelo, vaan eipä toki ihme että levyt naarmuuntuvat tuommoisissa herkästi.
     
  20. Vorkkis

    Vorkkis Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.11.2005
    Viestejä:
    702
    Saadut tykkäykset:
    4
    Itseasiassa koko käytäntö, eli leffoja ja musiikin julkaisu erittäin epäkäytännöllisissä boxeissa tulisi kieltää.
    Liian monta julkaisua jo joissa joku suunnittelijanplanttu ei ole ikinä ajatellut käytännöllisyyttä ja toimivuutta.

    Ja sitten kuluttaja saa aina jännittää tuleeko ehjänä uusi levy..