Kaiuttimien sisäänajo?

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Oddball, 03.09.2011.

  1. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Totta kai minä kannatan keskustelua kuultavista eroista. Vain luulluista eroista ei kannata keskustella. Se ei johda mihinkään.
     
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tässä on todisteltu erojen olemassa oloa ja kuultavissa olemista puoleen ja toiseen lähinnä omiin kokemuksiin vs. tutkimuksiin (or the lack of) viitaten, mutta koska äänentoistolaitteiden myynti on kuitenkin sekin liiketoimintaa, niin esitetäänpä seuraava argumentti:

    - jos 'sisäänajo' todella muuttaa kaiuttimien sointia, suuntaan tai toiseen, niin eikö tuo olisi kaiuttimien myynnin kannalta lähinnä, hmm, 'omaan jalkaan ampumista' liiketaloudellisesti?
    - jos hyväksymme hetkeksi, että ääni todella muuttuu sisäänajolla ja muutos on nimenomaisesti parempaan suuntaan, niin eikö pelkästään sisäänajamattomien (tai sitä kaipaamattomien) kaiuttimien kanssa kilpaillakseen kannattaisi 'sisäänajaa' kaiuttimet jo tehtaalla?
    - edellistä oletusta jatkaaksemme, jos ääni muuttuu, niin voiko se aina ja absoluuttisesti muuttua paremmaksi, vai eikö tässä ole yhtälainen mahdollisuus, että äänenlaatu käytetyssä kuuntelutilassa nimenomaisesti heikkenee? Ja jos näin on, eikö vaarana ole, että tulee myytyä tilaan vääränlaiset kaiuttimet, joissa päästään pilaamaan niiden maine?
    - edelleen, jos ääni vain ja ainoastaan paranee, eikö testeihin kannattaisi toimittaa 'sisäänajetut' kaiuttimet (ja tehdäänkö näin)?​

    Jotenkin luulin, että keskeneräisten tuotteiden myynti on tietokonepuolen hommia.
     
  3. JR1911

    JR1911 Ponies everywhere! Tukijoukot

    Liittynyt:
    27.03.2004
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    5
    Eivätköhän kaikki valmistajat toimita testeihin valmiiksi sisäänajetut kaiuttimet ja jos kauppias toimittaa asiakkaalle koekuunteluun sisäänajamattomat kaiuttimet siitä erikseen ilmoittamatta, on kyseesää mielestäni vain ja ainoastaan huono kauppias. Eivätkä kaiuttimet millään muotoa ole keskeneräisiä tuotteita, ei niiden firmwarea koskaan tarvitse päivittää tai mitään muitakaan vastaavia tietokonemaailmasta tuttuja päivityksiä tehdä. Sisäänajaakseen kaiuttimet käyttäjän ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin käyttää niitä. Ja jos kyseessä on kaksi sekä elektroniikaltaan että rakenteeltaan täsmälleen samanlaista kaiutinparia niin mielestäni voidaan olettaa niiden molempien kuulostavan täsmälleen samalta sisäänajettuina. Tietysti käytetyissä osissa voi olla laatuvaihteluita, mutta suuret vaihtelut ovat pelkästään merkki jo valmiiksi heikkolaatuisista komponenteista.

    Ja onhan esim. uusissa autoissakin tietty sisäänajoperiodi, eihän mikään autotehdaskaan toimita asiakkaille uutena autoja, joilla on jo 1500km mittarissa.
     
  4. Niko79

    Niko79 Guest Guest

    Liittynyt:
    11.10.2005
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Suurimmaksi osaksi maahantuojat toimittavat testeihin nimenomaan jo ns sisäänajettuja tuotteita,tämän lisäksi monet testaajat antavat laitteiden/kaiuttimien ns lämmetä ennen mittauksia/varsinaista analysoivaa kuuntelua. Sisäänajollahan ei pyritä varsinaisesti parantamaan ääntä vaan pyritään saavuttamaan se taso minkä valmistaja on suunnitellut. Monestihan tuotteita haukutaan juurikin ilman perusteita, esim jokin laite/kaiutin on viety sille sopimattomaan ympäristöön, eikä edes malteta kokeilla monia eri muuttujia,joita huoneissa on akustisesti ym, eli hyvin mahdollista on se että jos ns sisäänajoaikana kaiuttimien sointi muuttuu, esim bassojen osalta,voi tietty äänialue muodostautua ongelmalliseksi,siksipä juuri testiin kannattaa pyytää kaiuttimia jotka on ns ajettu sisään =) kuten aiemmin mainitsin omalle kohdalleni sattuneesta huomiosta kotonani, niin n 1kk soitteluiden jälkeen alkoi kaiuttimet olemaan ns lähellä sitä vastaavaa paria jota laajassa vertailussa kuunnellessani tein päätöksen kaiuttimien hankinnasta.Nyt joku voisi sanoa että olen vain tottunut soundiin ja osittain voi ola niinkin =) mutta eräs kaverini joka käy n kerran kuukaudessa,kysäisi että mitä olen hankkinut/tehnyt kun nyt kuulostaa paljon paremmalta kuin silloin kun ostit, tokaisin vain että olen soitellut sisään ja menihän se yli hilseen hänelläkin,mutta ei voinut väittää vastaan etteikö soundi olisi parantunut =)
     
    Viimeksi muokattu: 20.09.2011
  5. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei tuossa ollut mitään näyttöä väärästä mittaustavasta tms. joten sekin on vain mutuilua ja siten pahasti asenteellista.
     
  6. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ah, dear Alspe, luulin sinulla olevan edes jotenkin järki kädessä. Viitatun threadin kolmannessa viestissä todetaan, että mitatut arvot poikkeavat valmistajan ilmoituksesta. Koko threadissa kukaan ei väitä, että syynä olisi 'sisäänajon puute'.

    Korjaa toki jos olen väärässä.

    Tuollaisen oletuksen, että "mittaukset poikkeavat ilmoituksesta => sisäänajon jälkeen ne olisivat samat" on pahimmanlaatuista jänisten hatusta kiskomista. Mikään muu selityshän ei edes teoriassa tule kyseeseen?
     
  7. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Diyaudio topicissa aloittaja kirjoitti : waiting for driver parameters to settle in tms.

    Mä kirjoitin, että on mahdollista että parametrit asettuvat alkumittauksesta. Myöskin on mun mielestä mahdollista, että mittaustapa on viallinen. Vaan joidenkin muiden mielestä mahdollista ei nähtävästi ole kuin jälkimmäinen.
     
  8. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    :love::love::love: Kuka näin väittikään?
     
  9. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Montako litraa satasella sinun kaiutinelementtisi kuluttaa? Kyseessä on täysin eri tuotteet, joten analogia ei toimi. Viimeksi ostamassani autossa muuten ei ollut mitään sisäänajojaksoa, eikä myöskään vastaavia kilometrejä valmiiksi mittarissa.
     
  10. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    ?? Siis ollut näyttöä että mittaustapa olisi varmuudella väärä, mutta mahdollistahan se on. Missä ongelma?
     
  11. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ensimmäisen lauseen ajatus on hakusessa, puuttuuko sanoja? Vain sinä olet tässä keskustelussa nostanut esiin väärän mittaustavan. Kukaan muu ei ole edes maininnut asiaa. Lue asiat niin kuin ne on kirjoitettu, älä keksi itse lisää.
     
  12. JR1911

    JR1911 Ponies everywhere! Tukijoukot

    Liittynyt:
    27.03.2004
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    5
    Minulla ei ole bensakäyttöisiä kauittimia, eikä sellaisia tietääkseni ole olemassakaan.

    Lähinnä tavoittelin tuolla kommentillani sitä, että ei sisäänajamaton kaiutin millään tavalla keskeneräinen tuote ole kuten x_jmt_x viestissään vihjasi. Ja kyllä ainakin oman autoni ohjekirjassa oli maininta välttää kovia kiihdytyksiä ja jarrutuksia ensimmäisen 1500km aikana ja että öljyn kulutus ensimmäisen 5000km aikana saattaa olla normaalia suurempi.
     
  13. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaiuttimen muuttumista ei voi ymmärtää vain bassokartion parametrien muuttumisen kautta. Kartioelementit ovat vain yksi elementtiyyppi; dome-, nauha- plasma- ja esl-elementtien kohdalla tilanne on eri. Simulointi toimii korkeintaan jonkinlaisena apurina ja vain keski- ja bassoäänisten kohdalla.

    Kaiuttimien vaihdossa myös tekeytyneet liitokset joudutaan avaamaan ja laittamaan paikoilleen uudelleen joko välikaapeleissa tai kaiutinkaapeleissa. Vaikka monen maailmaan sopii hyvin ajatusmalli, että sähkö joko kulkee tai ei, niin asia ei ole niin yksinkertainen. Liitos tekeytyy metallien kemiallisen reaktion takia pidemmän aikaa (esim. kuparin ja kullan tapauksessa kupari muodostaa osittaisen molekyylisen sidoksen pehmeän kullan kanssa) ja kiderakenteet muuttuvat pikkuhiljaa kun elektroneja johdetaan läpi. Samaa tapahtuu uutukaisissa jakosuotimen tinoissa ja sisäisessä johdotuksessa (olettaen että väli- kaiutinkaapelit olivat jo ennestään olleet soitossa). Myös jakosuotimen kondensaattorit muuttavat resonanssikäytöstään (Q suurenee ja amplitudi pienenee tai resonanssi häviää jopa kokonaan) sisäänajossa (täällä ollaan jo ilmiön jäljillä: http://www.diyaudio.com/forums/parts/81355-capacitor-burn-break.html). Tämä voi johtua siitä, että (kun tiedetään että) kondensaattorin välieristeet mikrovärähtelevät jännitevaihteluiden (AC:n, eli vaikka musiikin) tahdissa kaikissa konkissa, ja tuo värähtelevä eristeaine voi esimerkiksi tulla joustavammaksi ajan kuluessa ja siten dempatummaksi. Vaikutus voi myös johtua jo mainittujen konkan johteiden kvanttimuutoksista (kiderakenteen muutoksista), tai molemmista, tai jostain muusta.

    Tutkimustuloksia kaiuttimien (tarkoittaen kokonaisuutena, ei pelkkinä elementteinä) sisäänajon vaikutuksista on tuskin tulossa lähiakoina puuttuvan kaupallisen intressin takia. Kunnes niitä tulee (jos tulee), kannattanee pitää mieli avoinna ja kuunnella kaiutin kerrallaan itse. Jos matkalla lisäksi sivistää itseään (sekä hankkii kokemusta), niin voi huomata, että massapsykoosi tai -kuuloharhat ei ehkä ole niin todennäköinen selittäjä kuin oikeasti kuultavat erot, joiden takana on selkeät, joskin toisinaan vaikeasti ymmärrettävät tai vielä tuntemattomat, fysikaaliset* ilmiöt. (*Äänentoisto ei tosiaan ole mystiikkaa, kuten joku väläytti.)
     
    Viimeksi muokattu: 21.09.2011
  14. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin otin sen esiin heti yhtenä mahdollisuutena KOSKA olin aika varma, että skeptisten mittarimiesten ensimmäinen mieleentuleva vaihtoehto on, että juuri elementtien mittaajan mittaustavassa olisi se vika.
     
  15. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ilmeisesti en edusta ko. joukkoa, koska minulla tuli ensimmäisenä mieleen, että ilmoitetut tiedot ovat väärät.
     
  16. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Siten et.

    Tulisiko sinulle vastaavasti mieleen, että esim. Genelec ilmoittaa kaiuttimiensa etuvasteen väärin jos harrastaja x mittaa vapaissa ulko-olosuhteissa jotain ihan muuta vastetta?
     
  17. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Et kuitenkaan itse uskonut tähän mahdollisuuteen, vaan otit sen esille vain koska oletit muiden tulevan tekemään niin? Jos etukäteen päättää mitä mieltä muut tulevat olemaan, niin silloin on vaikea lukea heidän viestejään oikein.
     
  18. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikä on kaiuttimen etuvasteen mittaus?
     
  19. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taajuusvasteen mittaus mikki suoraan kaiuttimen edessä (0 asteessa), moniteillä mikki suurin piirtein yhtä kaukana elementtien k-pisteistä. Kulmavasteen merkitys löydetään sitten päättelemällä :).
     
    Viimeksi muokattu: 21.09.2011
  20. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    :OI Kovin on vaikeaa. Kyllä uskon sen mahdollisuuteen. Nähtävästi sinä et usko siihen mahdollisuuteen, että elementti voisi ajan suhteen muuttua fysikaalisesti (tarpeeksi paljon)? Se tekee eron meidän kahden näkemyksille, sinä kiellät joitain mahdollisuuksia kokoaan, mä annan lähes kaikille mahdollisuuden kunnes toisin todistetaan.