Kaiuttimien sisäänajo?

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Oddball, 03.09.2011.

  1. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    1. Olkoonkin, että se olisi G:n näkemys, niin se olisi tutkimukseen perustuva, eikä sitä mutuilua, edelleenkään. Itse arvostaisin minkä tahansa kaiutinvalmistajan faktatiedon korkeammalle, kuin kymmenen muun mutuilun.

    2. Miksi kaikki hifikauppiaat myyvät 1000e/metri kustantavia kaapeleita, välijohtoja yms., jos niillä ei mitään merkitystä ole? Tuo "sisäänajotarve" on taas yksi myyntiargumentti, millä saadaan ostaja rakastumaan tuotteeseensa. "Nämä kuulostavat jo nyt näin hyvältä, mutta odotas, kun pääset sisäänajamaan ne kotonasi, niin...".

    Voihan sillä "sisäänajolla" olla merkitystä, mutta toistaiseksi ei ole tullut tutkittua tietoa siitä(kään) vastaan.
     
  2. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tähän antoikin jo x_jmt_x hyvän vastauksen. Kuka tahansa kaiutinsuunnitteluohjelmia, esim. WinISD, käyttävä voi itse simuloida ripustusten jäykkyyden vaikutusta vasteeseen. Jos ohjelmien käyttäminen ei onnistu, niin tässä eräs harjoitustyö jossa tätäkin puolta on tutkittu.
     
  3. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hieman kärjistät (ykskytä rummuttaa tahtia lisää)

    2. kaikki hifikauppiaat eivät myy 1000€/m johtoja varsinkaan sanoen ettei niillä ole väliä. Eivätkä hifikauppiaat yleensä demoa suoraan laatikosta vedettyjä kaiuttimia, ainakaan ns. kovemman hintaluokan kaiuttimia. Ehkä 200€ purkkeja soitetaan koska aika ei kaikkeen riitä eikä niistä muutenkaan jää profittia myyjälle, muutenkin niitä myytäisiin kuin saippuaa.

    Lisäksi pelkkä Fs:n lasku bassoelementissä ei riitä mittaustulokseksi, jos muut parametrit muuttuvat niin on mahdollista että kuultu sointitasapaino muuttuu selvästikin. Lisäksi diskanttielementti, sen sointia ei voi T/S-parametriesta käsittääkseni edes nähdä.

    Mm. tässä topicissa eräs elementti oli mittausten mukaan täysin päin honkia valmistajan ilmoitukseen nähden. On toki mahdollista, että elementit (molemmat) ovat viallisia tai mittaustapa väärä.
     
  4. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miten tämä nyt sitten liittyi elementtien ominaisuuksien muutokseen. Keskustelussa ei sellaista osoitettu. Ei ole mitenkään tavatonta että elementistä mitatut arvot poikkeavat valmistajan ilmoittamista. Pelkästään ero mittaustavoissa riittää. Joskus taas valmistaja muuttaa tuotetta, mutta ei muista päivitää speksejä.
     
  5. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tai sitten 200 tunnin päästä ne ovat ilmoitetun kaltaiset.
     
  6. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo oletus on pelkää mutuilua. Siitä ei ollut linkitetyssä keskustelussa mitään näyttöä.
     
  7. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Koko keskustelu on jo kilometrien päässä topikistaan, mutta mitä sitten.

    Yleinen käsitys heidän keskuudessaan, jotka väittävät äänen muuttuvan "sisäänajolla", vaikuttaisi olevan, että ääni paranee. Jopa niin selkeästi, että sisäänajon merkitys on tunnustettava faktana.

    Jos tämä pitää paikkansa, niin puhtaasti business-kulmasta arvioituna, minkä ihmeen takia valmistajat eivät suorita tätä "sisäänajoa" jo ennen myyntiä? Luulisi tuotteiden suosion vain kasvavan, kun saundi paranee. Mikä järki on roudata kauppaan koekuunneltavaksi asti tuotteita, jotka eivät ole 'parhaimmillaan' ja huudella perään, että se ääni paranee, kunhan olet latonut eurot tiskiin ja soittanut parisataa tuntia.

    Pahimmillaan tuo äänenlaadun väitetty muutos - joka on väitetty muutos, kunnes joku esittää muuta, kuin omilla kaiuttimilla omin korvin subjektiivisesti tehtyjä havaintoja - saattaa johtaa jossain siihen, että akustiset olosuhteet huomioiden kaiutin kuulostaa huonommalta 'sisäänajon' jälkeen?
     
  8. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 978
    Saadut tykkäykset:
    339
    Genelecin kantaan luottaminen on mielestäni ihan järkevää siinä mielessä, että Genelecin juuret ovat ammattikäytössä ja se näkyy tuotteissa edelleen vahvasti. Yksityishenkilöille myytävissä tuotteissa mielikuvat ovat tärkeitä ja tuntuu, että äänentoistolaitteissa tämä tarkoittaa markkinoinnin kannalta ylimitoitusta erinäisissä ehkä ei-niin-oleellisissa asioissa. Ammattipuolella oleellista on käytännössä mitattava suorituskyky, eikä hienosteluun ole syytä. Tuo kaiuttimien sisäänajo haiskahtaa hiukan tuollaiselta fiilispohjaiselta markkinointijutulta.
     
  9. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Noo, G:n kantaan luottaisin varauksettomasti vain heidän tuotteidensa osalta.

    Silti, tässäkään keskustelussa ei ole esitetty muuta tukea sisäänajon tarpeellisuudelle, kuin 'kuuleehan sen' ja valmistajan perustelemattoman suosituksen.

    Yhtä vankoin argumentein myydään kaikeinmaailman tammijalkoja vahvistimelle ja pitämään johtoja irti lattiasta.

    Uskokoot, ken haluaa.
     
  10. Niko79

    Niko79 Guest Guest

    Liittynyt:
    11.10.2005
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tää lähti taas tälle linjalle,jota en odottanut tältä foorumilta löytyvän! mutta en jatka asiasta sen enempää vaan lopetan omalta osaltani,olen tyytyväinen että joku muukin on huomannut soittotuntien tuoman muutoksen ääneen vaikka sitä ei millään tavalla pystyisi mittauksella riittävän konkreettisesti osoittamaan, menköön sitten vaikka uskonnon piikiin,toisinkuulijat tervetuloa kerhoon!:)
     
  11. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Äläpä siinä nyt rummuttele paremmuuden tunteessasi. :) Täällä lähinnä kielletään kaikki paitsi vapaakenttävaste ja subbarin toisto varsinkin alla kuulorajan. Siinä sitten ääntä arvioimaan huoneessa.
     
  12. Niko79

    Niko79 Guest Guest

    Liittynyt:
    11.10.2005
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    En mä tuskastunut,huomasin vain että pään lyöminen seinään on turhaa!
    kun ns mittaustuloksia suoranaisesti kaiuttimien kohdalta ei oikein löydy, sähkömekaaniselta puolelta tosin sitten on jo tietoa jotka käsittelevät komponentteja joita kaiuttimistakin löytyy =) Oma ns uskoon tulemiseni juontaa juurensa siihen että mulla oli testissä kotona usea pari kaiuttimia testissä,tähänkin joku voisi sanoa että ei niissä eroa ole, jos eroja ei kuule:) Päätin sitten että 1 niistä on meille sopivat ja soitto liikkeeseen että kaupat tuli, liikkeestä tuotiin uudet ja myyjä jäi vielä katsomaan että kaikki ns ok! pettymys oli aikamoinen! kaiuttimet eivät kuulostaneet yhtään siltä kuin ns testipari,ilmaisin asian kauppiaalle joka puhui juurikin sisäänajon tarpeellisuudesta,laitettiin vielä testissä ollut pari soimaan, ja nehän ns toimi, basson määrä kasvoi, erottelukyky parani etc. Aloin jo epäilemään että kaittimissa olisi tehty jotain sisäistä mutosta etc, kauppias tosin sanoi että voin minä heidän demo kappaleensakin ostaa jos siltä tuntuu,mutta se vaan on kiertänyt ympäri suomea, joten jälkiä on, mutta ei muuta eroa =)Sanotaanko näin että jos kauppias olisi toimittanut demoon ns uudet kaiuttimet,niin olisi jääneet nämä mainiot kaiuttimet hankkimatta, joten siitä on lähtenyt tämä ns puolustuspuhe siitä että kaiuttimet vaativat sisäänsoittoa!
     
  13. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Elkää liioitelko. Eivät kaikki "hifistit" usko kaikkiin mahdollisiin kuukivikonsteihin. Esimerkiksi dynaamisen elementin fyysiset muutokset ajan suhteen ovat aika paljon maallisempi ja mahdollisempia.
    Yhtälailla te skeptikot olette uskovaisia kun elätte uskossa että siinä ja siinä ei vaan voi olla kuultavaa eroa. On ihan turha kuvitellakaan kuulevansa mitään erityistä kun aivot on suggestoitu erojen olemattomuuden moodiin.
     
  14. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meidän ei tarvitse ollenkaan pohtia sitä tapahtuuko elementin ripustusten jäykkyydessä muutoksia vai ei, koska muutokset eivät vaikuta juurikaan kaiuttimen sointiin vaikka ne olisivat suuriakin. Kaiutinsysteemissä on muiden tekijöiden vaikutus suurempi. Kokeile itse simuloiden.
     
  15. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    ^^Laadukasta keskustelua, mutta mitä muuta täällä saattaa odottaa. Teiniobjektivistivaiheesta pääsee oikeasti yli sillä, että sivistää itseään äänentoistoon liittyvällä teorialla ja fysiikalla ja oppii tuntemaan lisää alueesta, mistä väittää. Jos äänenlaadulliset erot toimii - ei toimi -tason lisäksi ei kiinnosta esimerkiksi käytännönläheisen, välinpitämättömän tai taloudellisuutta maksivoivan suhtautumisen takia, niin aikansa kannattaa käyttää hyödyllisemmin kuin väitellä näistä muunlaisista eroista vähäisillä tiedoilla.
     
    Viimeksi muokattu: 20.09.2011
  16. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, ripustukset on ääritypistetty vaikutus. Lisäksi vaikuttaa kartion väsyminen monilla kartiomateriaaleilla (kartioresonanssikäytös ja suuntakuvio), jakosuotimien komponenttien ominaisuuksien muuttuminen ja kaiuttimen puhekelan, johtimien ja tinauksien kiderakenteen muuttuminen (etenkin kahden eri metallin liitoskohdissa). Johtimien kiderakenteen hienoisilla muutoksilla johdin voi alkaa toimia jopa eristeenä (ks. Anderson Localization). Kiderakenne muuttuu sähkön kulkemisen kannalta edullisemmaksi ajan saatossa kun johtimesta ajetaan elektroneja läpi. Mutta tällaiset ilmiöt ovat toki sellaisia ettei kuultavia vaikutuksia voi olla ;).
     
    Viimeksi muokattu: 20.09.2011
  17. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Uskonto-homeopatia trollaus ei ole asiakeskustelua, vaikka pelkkä kyseenalaistus näillä "hauskoilla" vertauskuvilla höystettynä kuuluu toki avoimeen keskusteluun ja mielipidevapauteen sinänsä.
     
    Viimeksi muokattu: 20.09.2011
  18. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos mielestäsi näillä ilmiöillä ei ole kuultavaa vaikutusta, niin miksi vaivaudut niistä täällä kertomaan. Jos ryhdymme listaamaan kaikkia asioita, jotka eivät vaikuta ääneen kuultavasti niin listasta tulee loputtoman pitkä. Kannattaa siis pitäytyä kuultavia eroja aiheuttavissa ilmiöissä.
     
  19. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    :thumbsup: ;). Mutta olet ihan oikeassa siinä, että noista asioista on turha avata versoa täällä, vaikka niillä olisi kuultavaa vaikutusta.
     
  20. Niko79

    Niko79 Guest Guest

    Liittynyt:
    11.10.2005
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olisikos sitten negaativisuus tai jokin muu kriittisesti asioihin suhtautuva foorumi sinulle sopiva?? keskusteluhan starttasi lähinnä siitä että eräs henkilö täällä oli huomannut sisäänajon positiivisen vaikutuksen, hänelle sitten vastattiin että ei pidä paikkaansa tyylisellä vastauksella ja väitettiin että jokainen "kunnollinen" yritys luovuttaisi kaiuttimet ,että ne soi paketista otettuna juuri niin kuin pitää.Johon taas vastattiin puolustavalla kommentilla, Kunnollisella keskustelullahan pyritään jakamaan tietoa joka on joko puolesta tai vastaan eikä loukkaamaan toisia,mutta eiköhän tämä asia ole loppuunkäsitelty kun on mennyt jo niin paljon off topicin puolelle, tästähän voi laittaa vaikka oman ketjun jossa voi jatkaa vaikka maailman tappiin =)