Kaiutinkaapeliin banaani vai haarukka?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana seeker, 18.01.2005.

  1. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Elektronit köpöttelevät aina sieltä mistä aita on matalin ja vesilammikot kuivempia. Sarjassamme epäonnistuneet vertaukset, osa 95431.

    Eli kyllä virta mieluummin kulkee millin paksussa kuparissa kuin sen päällä olevassa 0,01 mm paksussa nikkelissä, jonka päällä on vielä 0,001 mm koristekultaus. Eli se kulta ei oikeastaan kuljeta mitään virtoja pintaansa pitkin, korkeintaan jännitteitä. Joten kaiutinkäytössä kultaus ei auta mitään virrankulkumielessä, mutta antennikäytössä se kultaus hyvinkin saattaa kuljettaa pääosan suurtaajuuksista.

    Kultauksen pääasiallisin tehtävä kuluttajalaitteissa on toimia myynninedistäjänä, juu-u.

    Teknisesti ottaen kultauksen päätehtävä on hapettumisen hidastaminen eli ylimenovastuksen ylläpitäminen minimaalisella tasolla. Mitä paksumpi kultaus, sitä enemmän liitin kestää käyttökertoja ja vastustaa korroosiota, eli liittimen irtiottoa ja kiinni tunkemista. Mekaaninen liittimien hankaus raapii kultausta pois kuin voiveitsi voita.

    Kullan alle pannaan muita kerroksia, joilla haetaan pehmeään perusaineeseen (kupari tai messinki) lujuutta lisää. Esim. nikkeli+kromi+kultaus tekee pinnasta kestävämmän kuin pelkkä kultaus.

    Kaikkien noiden kerrosten läpi signaalin täytyy pomppia, joten toivottavaa on, että ne ylimääräiset kalvot pidetään äärimmäisen ohuina, ja kultaukseen taas satsattaisiin niin paljon ainetta kuin lompakko sallii.
     
  2. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Vaikka olenkin skeptinen huuhaajutuille, käytän itsekin kultaamista, mutta käytölleni on aina olemassa tekninen perustelu.

    Esim. kaiutinkoteloissa käytän sisällä kullattua hopealankaa ilmaeristeisenä, koska parempaa ei samalla rahalla ole saatavissa.

    - hopea on erinomainen sähkönjohde ja lämmönjohde
    - ilmaeristeinen hopealanka kuljettaa signaalin valon nopeudella
    - ilmaeristeinen hopealanka pysyy viileänä mahdollisesta ylikuormituksesta huolimatta, eli kaapeli ei ala kerätä itseensä lämpöä (resistanssi kasvaa)
    - kultaus pinnassa estää helposti hapettuvan hopean luontaista korroosiota, eli lämmönjohtavuus pysyy hyvänä pitkään
    - ja niin edelleen, sopii esittää parempi saman hintainen ratkaisu jos löytyy.

    Hopealanka ei ole kiillotettua ostohetkellä, eikä sen oikeastaan tarvitsekaan olla. Päinvastoin, joku kuula/raepuhallus antaisi lisää lämmönhaihdutuspintaa, mutta olen kullituttanut hopeani ihan sellaisenaan. Jos joku siis kiillottaa hopeat ennen kultausta, se toki parantaa ulkonäköä, mutta samalla heikentää kaapelin lämmönkestoa, mutta makuasioitahan nämäkin toki ovat.

    Yksisäikeinen hopealanka pitää muuten mekaanisesti vaimentaa, muuten se tärisee ja johtaa ääntä. Eli tehdään langasta mutkitteleva ja tuetaan se sieltä täältä kiinni koteloon, jollain joustavalla massalla tai silikonikumisilla killuttimilla (pidikeaine ei saa sulaa kuumuuden takia tai hapertua muruiksi kuten luonnonkumi tekee). Toki langan voisi epoksilla upottaa puun sisään (eipähän värähtele omiaan), mutta siinä menetetään lämmönhaihdutuskyky, eli on käytettävä huomattavasti paksumpaa hopeaa kuin tuulettuvissa avojohtimissa.

    Kaiutinkotelon sisällä toimittaessa: 1,0 mm paksu lanka kelpaa diskantille, 1,5 mm keskiääniselle ja 2,0 mm paksu bassoelementille. Subbarille ei välttämättä kannata uhrata hopeaa, ellei satu omistamaan omaa hopeakaivosta takapihallaan...
     
  3. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Missä olet kultauttanut ja mitä maksaa?
     
  4. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Lähimmällä kultasepällä/hopeasepällä, joka kaikenmaailman pokaalitkin kultaa. Nimeä en muista, viime keikasta on vuosia aikaa, kun en tässä romukämpässäni ole saanut mitään rakentelua aikaiseksi. Eli vasta sitten kun inspiraatio jälleen iskee, otan selvää missä ja mitä maksaa. Kultauspalvelua kyllä saa sieltä sun täältä: mars selaamaan keltaisia sivuja tai nettiä.

    Käsityö siinä enemmän maksaa, eli kannattaa samalla kerralla kullata isompi erä kaikkea roinaa. Eli tavallaan joutuu palkkaamaan kultaajan tunniksi, ja maksaahan se. Itsekin voisi kullata, jos viitsisi opetella menetelmät. Pirun tarkkaa hommaa se silti on, eli puhutaan sekunneista, että oikea määrä kultaa on pintaan saatu, kokemusta vaatii hän. Herkästi osa kappaleesta jää ilman kultaa ja toisaalla taas on ihan oranssiksi asti humahtant.
     
  5. seeker

    seeker Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2002
    Viestejä:
    348
    Saadut tykkäykset:
    0
    Selvä juttu. Taidan siis käyttää kaapeleissa haarukkaliitintä, kuin olin alunperin ajatellutkin :) Olisiko sinulla asiantuntijana antaa jotakin vinkkiä tuosta tuplakaapeloinnista? Kannattaako sitä edes vaivautua tekemään?

    Mitä liikettä suosittelisitte noiden haarukoiden hankintaan? Lähinnä stadin liikkeet kiinnostavat...
     
  6. 10inch

    10inch Käyttäjä

    Liittynyt:
    10.08.2004
    Viestejä:
    1 154
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lukaise
    tämä thread niin ei DVB-G:n tarvitse vastata (tuolla hän jo tyylilleen uskollisesti värikkäästi asiasta kertookin :thumbsup: )
     
  7. DIAR

    DIAR Ugh! Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 206
    Saadut tykkäykset:
    9
    Tässä omat näkemykset liitännöistä.

    Itse suosin banaaniliittimiä, koska ne sopivat useimpiin naparuuveihin (poikkeuksia toki löytyy). Haarukka ei mene useimpiin eristettyihin (esim Dynaudio) /ahtaisiin liittimiin (esim. AV-vahvistin).

    Banaaniliittimet ovat nopeita liittää ja liitos pysyy tiukkana eikä naparuuvia ei tarvitse kiristellä vähän väliä kuten haarukkaliittimien kanssa (monet naparuuvit eivät kiristy kunnolla).

    Käärylebanaanien liitos on huono (kokeillut useita, löystyvät ajan myötä), mutta hyvät banaanit ovat todellakin hyviä. Hyviä halpiksia saa esim. YEOY:stä (ei kullattuja eikä hopeoituja) ja täydellisyyttä hipovia saa esim. Highend Studiolta QED:n valikoimista (itsellä näitä. Yhdestä metallinpalasta veistetty ja liitos todella tiukka ja suurella pinta-alalla).

    Jos haarukka sopii liittimiin ja liitäntöihin pääsee helposti käsiksi niin hyvälaatuisen haarukan saa kaupasta edullisemmin kuin hyvälaatuisen banaaniliittimen (esim. hyllyssä olevaan av-vahvistimeen on pirullisen vaikeaa liittää haarukoita). Löytyisiköhän Biltemasta sopivan kokoisia kullattuja haarukoita.

    Haarukat ovat hyviä jos naparuuvien takana on ahdasta kuten seinälle asennettavien kaiuttimien kohdalla. Banaaniliittimet vievät useimmiten noin 5 cm tai enemmänkin tilaa kaiuttimen takana.

    Banaaniliittimet, joissa on ruuviliitos ovat aivan turhia pitkäaikaisessa käytössä. Paljon parempi on ruuvata johto suoraan kaiuttimen/vahvistimen naparuuveihin. Ylimääräinen hapettumiselle altis liitos on pelkästään pahasta. Mielestäni paras tapa on tehdä hyvään liittimeen puristusliitos/juotos ja vetää päälle kuumaliimalla varustettu kutistesukka, jolloin liitos on hyvässä suojassa hapettumiselta.

    Liittimiä voi vaikka kerran vuodessa putsata jollain hapettumia poistavalla aineella ja jos liittimeen on ruuvattu paljas johto, johdosta voi leikata hapettuneen pätkän pois ja kuoria puhdasta kuparia (tai mitä lie) esille.

    Tässä vielä J. Pesosen kirjoittama artikkeli kaiutinkaapeleiden väsäämisestä, jossa puhutaan myös liitosten tekemisestä:

    http://koti.kontu.la/jsalonen/cgi/article.pl?action=1428502234&class=5
     
  8. jms

    jms Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    1 845
    Saadut tykkäykset:
    4
    Jaa kun liitännän ja kaapelin välissä on hieman vähemmän liitintä?
    Et kai nyt tosissasi meinaa, että sillä olisi jotain käytännön vaikutusta ääneen?
     
  9. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Siksi, että on mahdollista saada suurempi kosketuspinta JA suurempi pintapaine, joista seikoista vastusarvo määräytyy. Banaani kun on 4 mm reikään tungettava standarditappi, mutta ruuviliitoksia löytyy äärettömän suuriin saakka, esim. sähköjunissa ja laivojen sähkömoottoreissa kuskataan mielettömiä virtoja tosi isojen haarukoiden/reikäliittimien kautta. Ja keskikokoisia malleja on itsekin tullut ruuvailtua voimavirtatekniikassa. Eli banaani todellakin on aivan mopotasoa jos ylimenovastuksesta ja virran maksimiarvoista puhutaan.

    Ja ainoa luotettava banaanipistokemalli on jousivoiman ylläpitävä tyyppi, jossa on esim. erillisestä jousiteräksestä tms. valmistettu jousielementti (tai useita), joka painaa sähköä johtavan metallin kiinni reiän laidoille laajalta pinta-alalta. Jousi voi olla ytimessä, se "vetää" kehän kontakteja pulleasti kaarelle kuin jousipyssy ikään.

    Tai siellä ytimessä on se kiristettävä kiilaruuvi joka kiristysruuvia vääntämällä sulloo pistokkeen kosketusmetallit vastakkeen reiän laitoja vasten.
    _____________________

    Mittaustekniikassa käytettävät jousivoiman omaavat "monihaaraiset" banaanit ovat lähin halpa vaihtoehto, joka mieleen tulee. Niissä on melko väsymätön ja kova jousivoima, hapettumista estävä pinnoite (esim. aito kovakromaus kalliissa, halpa nikkelikromi halvemmissa malleissa). Näissä raha menee teknologiaan, ei hifinimikaiverrukseen.

    Yleiselektroniikasta tämmöisiä saa, hintaansa nähden erinomaisia:
    http://www.yeoy.fi/index.php?main=64&productCat=740&productID=8655
    http://www.yeoy.fi/index.php?main=64&productCat=740&productID=2486

    Eli jos pannaan kulutustestiin saman hintaluokan instrumenttiliitin ja joku juppihifiliitin, se hifimalli häviää kisan. Siitä kuluu pinnoite ja jousivoima pois. Hifiliitin onkin tarkoitettu vain muutamaan kiinnitykseen, teollisuuden liittimet taas kovaankin käyttöön.

    Tuossa eräs kunnon valmistaja, jonka liittimillä voi kiloampeerejakin siirrellä:
    http://www.amphenol-aerospace.com/radsok/Technology.stm (eipä ole "hifi"liittimiä lentokoneissa tai avaruudessa...)
    _____________________

    Äänelliset erot saadaan esiin karrikoidulla testillä, eli ohjataan lp-levysoittimen äänirasian signaali testattavan liittimen läpi. Tai mikrofonin signaali tai pietsokaiuttimen ääni.

    Kun virran määrä on tarpeeksi pieni, se ei enää jaksa läpäistä liitoksen oksidikalvoa, ja ääni jää kuulematta tai säröytyy mennessään. Ei saa käyttää testissä suurtaajuussignaalia, esim. antennisignaalia, koska isot taajuudet pomppaavat esteiden yli. Tv-kuvakin näkyy vaikka antenniliitintä pitelee parin millin verran irti liittimestä.
     
  10. HelaKammo

    HelaKammo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    726
    Saadut tykkäykset:
    3
    Itsellä on etukaiuttimissa juuri tuon alemman banaanin mallia olevia liittimiä ja niiden ainoa puute on suojakumin reijän mitätön paksuus. Kaiutinkaapelin kun saa läpi, niin kohta tuo muori jo ratkeaa halki, eli reikää pitää joko suurentaa tai sitten johtoa ohentaa, normi biltemaankin sai aikansa tapella noita paikalleen. Muutoin oikein hyvä ja halpa liitin, ja pysyy jopa kiinni, eikä pomppaa heti irti.
     
  11. Dr. G.

    Dr. G. Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    1 025
    Saadut tykkäykset:
    0
    Osaatko sanoa mahtuuko 4 mm^2 :n kaapeli tuohon?
    Edit: Eli siis siihen itse liittimeen.
     
  12. mouhja

    mouhja Guest Guest

    Liittynyt:
    14.10.2003
    Viestejä:
    78
    Saadut tykkäykset:
    0
    DVB-G: Menetkö edes paskalle miettimättä millä tavalla sen tekisit?

    Eikö noi sun jutut mee vähän turhan pitkälle?

    En väitä että et olis oikeassa, mutta eikö tuo mene jo vähän turhan tieteelliseksi?

    Ja se miten mollasit minua jutullasi oli aiheetonta. Käytännössä asia on näin kun sanoin vain hullut tekevät asiat sinun tavallasi.
     
  13. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Minä teen kyseisille liittimille kuten piirroskuvani osoittaa, eli sivureikään sullon johtimen (12-neliömillinen johtokin mahtuu hikisesti ilman ohenteluita, 10 neliömilliä vallan kevyesti), juotan kiinni hyvällä tinalla ja tehokkaalla kolvilla (johtimen muovi alkaa sulaa ellei ole teflonia), ja lopuksi koko alue epoksilla suojataan. Syntyy hapettumaton ja vähävastuksinen 90 asteen kulmaliitin pilkkahinnalla.
     

    Liitetyt tiedostot:

  14. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Älä suotta pillastu, sinähän teet mitä insinöörit määrää, eli joku päättävä taho on laatuluokituksen määrännyt, se ei ole sinun vikasi jos tuo päättäjä on huonokuuloinen tai budjetti rajoitettu. Suosittelen alumiinikaapelien käyttöä pitkissä vedoissa, ne ovat halvempia kuin kuparikaapelit. Mutta senkin valinnan on jo joku muu päättänyt puolestasi.
     
  15. Chauron

    Chauron Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.02.2004
    Viestejä:
    3 205
    Saadut tykkäykset:
    10
    Ei kannata alkaa noinkaan sanomaan, gurulta tulee monesti vastaus jonka vain itse guru ymmärtää (tai toinen guru). Saattavat tuntua monesta ei-niin-elektroniikkamielisestä ikävältä ja oudolta mutta kyllä sieltä sen totuuden siemenen löytää.

    DVB-G on jo elektroniikan ja materiaaliopin tietämyksessä sen tason guru, legenda ja oppi-isä foorumilla että en kyllä käy kiistämään hänen tekstejään.

    ps. DVB-G, millä materiaalilla ja millä liittimillä toteuttaisit piuhoituksen jos käytettävissä on maksimissaan 100 euroa rahaa, piuhan tarve on ~ 10 metriä ja liittimien tyypit kaiuttimessa on kierrettävät naparuuvit joihin banaanitkin kelpaavat. Taitaa moiset hopealangat äkkiä tulla kovin kalliiksi vedellä kymmeniä metrejä.
     
  16. seeker

    seeker Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2002
    Viestejä:
    348
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitokset kaikille ja erityisesti DVB-G:lle hyvistä neuvoista ja vinkeistä. Vaikka pienistä asioista on kyse äänenlaadunkannalta, itse ainakin yritän ottaa ne hyvin huomioon sillä kokonaisuushan se ratkaisee - vai mitä? :)

    Pitäähän sitä vielä vähän pilkkua viilata: itselläni on normaalia tinaa sekä hopeoitua tinaa - kumpaa kannattaisi käyttää jos joutuu tekemään juotoksia? Käsittääkseni hopeaa suositellaan ainakin esim. signaalitasoisen liittimien juotoksissa - pitääkö paikkaansa?
     
  17. mouhja

    mouhja Guest Guest

    Liittynyt:
    14.10.2003
    Viestejä:
    78
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo ei siinä mitään että on homma hallussa ja haluaa tehdä viimisenpäälle tarkkaa työtä. Se on hyvä että täällä tulee tosi tietoakin eikä aina mutu tietoa.
    Mutta tätä lukevat tavalliset ihmiset ja nuo mainitsemasi tavat ovat varmaankin 99%:lle lukijoista mahdottomuuksia.

    Kun asian esitetään noin, niin monet luulevat että se on ainut oikea tapa.
    Opiskelijat säästävät viimeiset pennoset että saavat ostettua kalliita kaapeleita yms.
    Eivätkä ymmärrä että ei ole välttämättömyys laittaa satoja euroa kaapeleihin.
    Ne on varmaankin viimeiset mihin kannattaa alkaa panostamaan ja jos ylimääräistä rahaa on.

    Vai olenko ihan väärässä?
     
  18. mouhja

    mouhja Guest Guest

    Liittynyt:
    14.10.2003
    Viestejä:
    78
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuohon vielä sen verran, että olis varmaan aika kallis rakentaa elokuvateatteri/ konserttisali/juhlasali tai jokin muu olohuonetta isompi ku joka kaiuttimella pitää olla oma pääte.
     
  19. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Noin kilo hopeaa (noin 200 euroa) taitaa mennä 10 m matkalle stereokaiuttimiin tai tuplajohdotettuna per kaiutin. Joten liian kalliiksi käypi moinen. Etenkin kun langat pitäisi vielä kullata. Tai vahata vuosittain.
    ____________________

    Minä aluksi vaihtaisin kaikki runkoliittimet kaikista laitteista. Johonkin mikä itselle sopii, eli nekin tekisin itse.

    Tee-itse-liitännän ruuvina olisi M6...M12 hienokierrepultti pikavivulla (antaa tonnin tai useamman tonnin puristusvoiman), ja haarukkaliittimet tekisin muutaman millin paksusta lattahopeasta.

    Kyllä, hopea nyt sattuu olemaan pirun hyvä ja halpa materiaali kaikkeen pieneen näpertelyyn. Siihen voi kovajuottaa kiinni kuparikaapelin, eli ei mikään kapinen tinarutto enää pääse pesimään. Tai hopeakaapelin lyhyille matkoille.

    Jos alkaa näprätä enemmänkin hopean kanssa, suosittelen kultaussarjan ostamista (elektrolyysikultaus, ei lehtikultaus), liikkelle lähtö vaikka tuolta:
    http://www.goldplating.com/

    Jos käyttää haarukkaliittimen uros- ja naaraspuoliskoissa (runkoliitinhopealevy koskee kaapelin hopeahaarukkaan) yhteensä 2 kpl 20x20x3 mm hopeapalikoita, yhdelle "liitännälle" tulee hopeahinnaksi noin 5 euroa plus yksi euro siihen pulttiin ja mutteriin ja aluslevyihin.

    Saa rauhassa mennä etsimään täyshopeisia 6 euron liittimiä kaupasta, kun liitännän tulee lisäksi siirtää 600 ampeeria vaihtovirtaa, kuten tällä voi siirtää. Saattaa hintalapun pilkku köpötellä karkuun kun kaupan sedältä kysyy tuollaisen liittimen hintaa.

    En siis osaa hatusta vetäen suositella jotain kaupallista liitintä tai kaapelia, koska teen kaikki aina itse, jos se vain on taloudellisesti kannattavaa, kuten tällaisissa hopealiittimissä ON.

    Liukuvan kontaktin liittimien (esim. banaanit) teko kotona onkin vaikeampaa, siksi suosittelen sellaiseen käyttöön niitä kalliita militaariliittimiä. Mutta nämä pultilla kiristettävät voi kotonakin valmistaa aivan helposti.
     
    Chauron tykkää tästä.
  20. kakoskel

    kakoskel Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.10.2004
    Viestejä:
    443
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kullan alle ei laiteta kuparimetalleissa eikä hopeassa mitän