Jason Bourne (2016)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Plisukainen, 21.04.2016.

  1. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 381
    Saadut tykkäykset:
    225
    Tasokkaan toimintaviihteen ystäville koitti kissanpäivät, kun Matt Damon ja Paul Greengrass palasivat aiheeseen Jason Bourne. Uusin elokuva hipoo samaa tasoa kuin alkuperäinen trilogia Medusan verkko (2002), Medusan isku (2004) ja Medusan sinetti (2007). Toiminta on jälleen sujuvaa ja sähäkkää ja asiat selviävät aina melkoisen nopeasti, mutta ATK-tekniikka on ajantasaista ja panokset kovia.

    Jason Bourne on oivallisesti tehty ja varsin viihdyttävä ja Damonin ansiosta mukaansatempaava — vaikka hän välillä mutristeleekin kuin Karl Urban Dredd’issä ja selittämätön astma iskee tämän tästä. Mutta kun Vincent Cassel
    lähtee SWAT-vaunulla kyntämään Las Vegasin iltapäiväruuhkaa ja Damon rääkkää Porschea, se on kyllä menoa.
    Ainakaan Tennispalatsi 1:ssä kokemus ei jättänyt kylmäksi.

    Ylimalkaan kuvauspaikkoihin, väkijoukkoihin ja erikoistehosteisiin on satsattu ja miljööt ovat realistisen töhryisiä (Berliinissä ja Ateenassa), vaikka ne tuntuvat Greengrassin tärisevässä kuvaus- ja leikkaustyylissä menevän aina hiukan hukkaan. Onneksi tärinät eivät tällä kertaa paisuneet aivan liiallisuuksiin, niin kuin Green Zonessa pääsi käymään.

    Alicia Vikander tekee jälleen aivan upean roolin.
    Julia Stiles sai hänestä oivan manttelinperijän elokuvasarjaan.

    Oliko elokuvassa puutteita? — Jotkin jaksot CIA:n komentohuoneessa vaikuttivat joutokäynniltä, ja ylimalkaan tietyt Bourne-tarinoiden juonikuviot alkavat jo hiukan toistaa itseään. Alkaakohan aihepiiri olla tyhjiin lypsetty? Jason Bourne jää hiukan jälkeen vaikkapa Medusan sinetistä mutta ylittää toki roimasti Medusan perinnön tason.

    Joka tapauksessa on upeaa, että trilogia on nyt laajentunut tetralogiaksi. Toistaiseksi vuoden parhaita toimintaelokuvia ellei paras.

    4/5
     
    Viimeksi muokattu: 28.09.2016
  2. sokka

    sokka Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    5 768
    Saadut tykkäykset:
    318
    Oli kyllä todella hyvä. Tämä rymistely on ei tuntunut loppuvan edes pienissä aallon pohjissa. Näin ekan katsonnan jälkeen tuntuu, jopa parhaalta Bourne sarjan osista. Pidin kovasti.

    5/5

    Sori en voinut vastustaa kiusausta :D
     
  3. mustis

    mustis Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.11.2004
    Viestejä:
    1 511
    Saadut tykkäykset:
    18
    Tässä oli kaikkea, mitä Bournelta voi odottaa: muistoja menneisyydestä, toimintaa, uskottavia tapahtumia ja nykyaikaista tekniikkaa ja henkilöillä omia salaisia suunnitelmia. Ei tämä sarjaan oikein mitään muuta uutta tuonut kuin Alicia Vikanderin, mutta oikein hyvää perus-Bournea. Toimintakohtaukset olivat Greengrassin tyyliin murto-osasekunnin mittaisista kuvista kasattuja, mutta tällä kertaa siitä huolimatta pysyi hyvin kärryillä siitä, miten tilanne etenee ja kuka kulloinkin on niskan päällä.

    Vincent Cassel on sen luokan vastustaja Damonille, että loppuun saakka saa jännittää voittaako Damon niinkuin näissä hommissa yleensä vai onko lopputulos sittenkin ratkaisematon. Katsokaa elokuva niin tiedätte kuinka käy. .Mielestäni kovinvastus Bournelle tähän mennessä.
     
  4. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 977
    Saadut tykkäykset:
    339
    Kyllä tämä vähän pettymys oli. Sinänsä jokainen kohtaus oli erinomainen toteutettu teknisesti ajatellen, mutta juoni ei ollut kovin kiinnostava. Aiemmissa osissa Jason Bournen ja Nicky Parsonsin kemia oli merkittävä leffaa kannatteleva juttu, mutta nyt se puoli jäi valjuksi. Loppupuoli toimi vähän paremmin. Heikoin Bourne-sarjan leffoista (paitsi Bourne Legacya en ole nähnyt). Jos haluaa nähdä vain runsaasti actionia, niin tässä on sitä paljon ja hyvin tehtynä, mutta mä odotin vähän enemmän.

    3/5
     
  5. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 989
    Saadut tykkäykset:
    262
    Ei paska muttei mikään hirmu hyväkään. Perusvarmaa mäiskettä, jossa ei oikein ole mitään yllättävää. Hieman saisi juonellisesti pysähtyä eikä ryntäillä päättömänä paikasta toiseen. Rymistelyn visuaalisuudesta plussaa, vaikka välillä mentiin vähän överiksi Bournen pirtaan.
     
  6. Liekinheitin

    Liekinheitin Käyttäjä

    Liittynyt:
    15.01.2004
    Viestejä:
    4 525
    Saadut tykkäykset:
    87
    Onkohan kovasti haitaksi, jos aiemmat ovat näkemättä? Yritän tässä arpoa, mihin käyttäisin tämän kuun puolella yhden sarjalipun.
     
  7. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 989
    Saadut tykkäykset:
    262
    Aika paljon viitataan osiin, joissa Matt Damoni seikkailee eli 1., 2. ja 3. osaan...joten ei kannata tätä katsoa ilman noita...tosin niistä kyllä aika hyvin pääsee jyvällä, kun tässä selitellään mennyttä...no en siltikään suosittelisi. :)
     
  8. Pazze

    Pazze Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2003
    Viestejä:
    5 015
    Saadut tykkäykset:
    150
    Täten kirjoihin merkittäköön, Pazze tunnustaa olleensa väärässä. Tämä ei ollut avian loistava 5/5-arvosanan leffa, mutta hyvä silti. Jason Bourne oli hyvä toimintaelokuva ja sopi loistavasti jatkoksi Damonin Bourneihin. Sitä saatiin mitä tilattiin, eli kamera heilui, actionkohtausten leikkaukset olivat niin nopeita, että välillä alkoi pyörryttää. Juonessa viitattiin menneeseen ja taphtumat väännettiin typeryksille rautalangasta. Ja kaiken hyvän lisäksi hahmot olivat juuri sopivan epäuskottavia. Mun mielestä Alicia Vikander oli liian nuori rooliinsa, mutta mitäpä mina tiedän. No, kaiken kaikkiaan sain mitä tilasin, ja ostan BD:nä kunhan ilmestyy ja toivon että uutta Bournea saadaan taas parin vuoden päästä. 4/5
     
  9. Vole

    Vole Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.03.2010
    Viestejä:
    1 927
    Saadut tykkäykset:
    81
    Yön yli elokuvaa pohdittuani täytyy sanoa, että tuntemukseni tästä teoksesta kääntyvät enemmän ja enemmän negatiivisen puolelle. Jason Bourne (elokuva) tuotiin nykyaikaan, maailmaan jossa valtiot pystyvät vakoilemaan kaikkia ja vain tietomurrot pelottavat niitä. Damon oli kolmannen Bourne -seikkailun jälkeen sanonut ettei ole kiinnostunut jatkamaan tässä roolissa, koska sarja oli hänen mielestään taputeltu. Sittemmin mieli muuttui, kun kuulema vastaan tuli mielenkiintoinen käsikirjoitus. En ole ihan varma oliko se käsikirjoitus tämän elokuvan kässäri.

    Vaikka Jason Bournen puitteet ovat kunnossa ja elokuva jatkaa pitkälti alkuperäisen trilogian tyylillä, suuhun jäi lähinnä rahastuksen maku. Uusin osa ei tuo sarjaan juuri mitään uutta, vaikka siinä onkin paljon puhetta Bournen menneisyyteen liittyen, ei siitä loppujen lopuksi opita paljoa. Muilta osin leffa on sitä samaa mitä aiemmat osat kliseineen päivineen, mikä juuri tuo sitä uudelleen lämmityksen makua. Lisäksi tuntui, että Vikanderin hahmon motiivit jäivät hieman epäselviksi ja Deep Dream -hommaan käytettiin enemmän aikaa kuin olisi ollut tarve. Alkuperäisen trilogian fanina olisin toivonut vähän enemmän tältä, etenkin kun sarja herätettiin henkiin useiden vuosien jälkeen, jolloin toivoisi että siihen olisi jokin hyvä syy, mitä ei mielestäni nyt ollut. Valitettavasti Hollywood ei enää osaa keksiä mitään uutta, joten Bourne -sarja joutui takaisin henkiin herätyksen uhriksi.

    3/5 Annetaan noinkin hyvä arvosana, vaikka arvostelustani varmaan välittyy enemmän negatiivnen kuva, mutta elokuva on silti nykyisiin, keskiverto toimintaelokuviin verrattuna parempi eikä siinä ole isoja ongelmia. Jos tämän osan näkisi vaikka ensimmäisen Bournen jälkeen niin tästä voisi pitää enemmän, koska silloin tämä ei tuntuisi niin samalta vanhalta kuin nyt. Valitettavasti odotukseni olivat korkealla edellisten osien takia, joten en vain voi täysin suhtautua tähän vain itsenäisenä elokuvana. Ikinä ei pitäisi jättää arvostelussa positiivisia asioita viimeiseksi, mutta pakko antaa erityismaininta elokuvan alusta, siis erityisesti Ateenaan sijoittuva toimintakohtaus oli erittäin hienosti tehty ja alku tempasi muutenkin hyvin mukaan. Valitettavasti muu elokuva ei päässyt tuon alun tasolle.
     
  10. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 746
    Saadut tykkäykset:
    481
    Tulipahan tämäkin katsottua Maxivisionin boksin kautta ceenomore-palvelusta.
    Kovin oli kliseinen pläjäys jota kovasti vaivasi nukyään turhan suuressa osassa oleva parkinson-kameramies, josta vähintään puolikkaan pisteen vähennys.
    2.5/3

    T: Vesku
     
  11. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 585
    Saadut tykkäykset:
    215
    Näin toisen katselukerran jälkeen on arvosanani ****½/*****. Erittäin vaikea löytää mitään muuta vikaa kuin se että tokihan tämä toistaa itseään, eli on ikäänkuin päättymätön tarina kyseessä:

    Joka episodissa tulee mukaan uusia keltanokkia, tai vanhoja jääriä, joita vedetään enemmän tai vähemmän höplästä, ja viedään muka ylevän periaatteen mukana mukana kaikkiin törkeyksiin... ja osa on tietoinen siitä jo lähteissä että mikä on pelin henki. Vastaako totuutta, sitä emme tiedä.
    Muutama pöljä teknisiin seikkoihin liittyvä juttu leffasssa oli, mm. se että miksi jotakin todella salaista dataa sisältävä USB-tikku pitää avata koneessa jossa ei ole toimivaa virustorjuntaa sen ollessa vieläpä kiinni verkossa, ja toisaalta se että miten huoneessa olevan puhelimen kautta voi noin vain tuhota/pimentää läppärin..


    Nykyään tilanne faktan ja fiktion sekä mahdottoman ja mahdollisen erottamisessa on ilmeisestikin siinä mielessä hankala että... emme pysty sitä tekemään. Tosiasia lienee se että suurin osa tässäkin leffassa esiintyneistä menetelmistä on käytössä tai ainakin mahdollisia, kyse on vain todennäköisyydestä eli siitä että ketä kannattaa seurata ja kuinka paljon resursseja voidaan käyttää. Pahuksestako sen enää myöskään tietää, että mihin toimenpiteisiin mikäkin, ns. sivistynytkin, valtio ja taho on valmis omien salaisuuksiensa säilyttämiseksi. Enää ei todellakaan voi olla varma siitä että kuka on överiksi heittäytynyt foliohattuilija.

    Leffa oli tehty vuonna 2016 eikä ollut juurikaan vanhentunut neljässä vuodessa miltään osin. Juuri nyt tosin lienee tilanne hiukan muuttunut: Mitenkähän COVID-19 on vaikuttaa tiedustelu- ja vakoilumaailmaan kun satunnaiset ihmiset eivät enää tapaa samassa määrin puistonpenkeillä kuin "ennen koronaa"?

    Kamera heilui kuten ennnekin ja takaa-ajokohtaukset olivat vähintäänkin OK. Kai siitä kameran huojunnastakin on jo oppinut pitämään...

    Tätä tavaraa saisi todellakin tulla lisää. Parempia nämä ovat olleet kuin 007 -seikkailut.

    Ja se Mobyn biisi eli Extreme Ways on yhä hyvä lopputekstisävelmä..