Harrastetilaan kotiteatteri

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana tommiw, 18.11.2017.

  1. tommiw

    tommiw Guest Guest

    Liittynyt:
    08.06.2015
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt muuton jälkeen olisi tarkoitus laittaa 19 m2 (324cm x 586cm) tilaan pientä kotiteatteria ja kun Black Fridaykin lähestyy niin haluaisin kartoittaa vaihtoehtoja jos vaikka sattuisi tulemaan sopivia tarjouksia.

    Minulla olisi olohuoneessa jo subbarina BK XXLS400, jonka voisin siirtää tuohon tulevaan kotiteatteritilaan, joten olisiko ehdotuksia mitkä kaiuttimet sopisivat tuon subbarin kanssa?
    Pistäisin kaiuttimet varmaan maantasalle, joten mitään erityisen kalliita jalustakaiuttimia en tarvitsisi.
    Varmaankin aluksi tarve olisi 3 kaiutinta (yksi niistä keskikaiutin) ja mahdollisesti myöhemmin takakaiuttimet tulisi hankittua. Suhteellisen pieni koko ja kovakuorinen suojus plussaa mutta ei välttämätöntä. Valkoinen värikin plussaa mutta ei välttämätöntä ;)

    Harkitsin aluksi Genelecejä mutta jos kerta jokaiseen tulee laittaa virtapiuha niin se ei kyllä houkuta eli ihan passiivikaittimet olisi hakusessa.

    Vahvistimelta en suuria ominaisuuksien kannalta vaadi vaan riittäisi, että PS4, digiboxi, Chromecast ja Chromecast Audion saa kytkettyä.

    Miten nuo kytkennät muuten menisi. Eli kytketäänkö kaikkien laitteiden kuvalähteet HDMI:lla AV-vahvistimeen ja sitten vain yhden HDMI-piuhan välityksellä kuva välitetään videotykille?
    En ole koskaan AV-vahvistinta omistanut, joten kaikki nämä hämärän peitossa.

    Jos nyt laittaisin hintahaarukan 500€ - 2000€ tuolle 3 kaiutinta + AV-vahvistin järjestelmälle niin mitäköhän osaisitte suositella? Myönnän, että aika löyhä hintahaarukka kun edullinen järjestelmä käy mutta kuitenkin paremman laadun toivossa olen valmis ehkä hieman enemmän maksamaan kun tässä talossa toivottavasti tullaan vielä ainakin noin 15v asumaan. Jos siis rahalla oikeasti saisi selkeää parannusta.

    Kaveri suositteli Amphion Helium3:sia, jotka kyllä omaan silmään maistuvat mutta ajattelin nyt kysyä enemmän asioista tietäviltä kun laitteet hankitaan kerran ja sitten niitä käytetään pitkään :)

    Kiitos vastauksista jo etukäteen!
     
  2. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 973
    Saadut tykkäykset:
    338
    Subbarivalinta taitaa rajata suuret äänenpaineet pois. :)

    Helium3 on jalustakaiutin. Jalustakaiutin on suunniteltu laitettavaksi jalustalle. Jos laitat jalustakaiuttimen lattialle, niin bassot alkavat kumista. Lisäksi muukin osa toistosta toimii paremmin, kun kaiutinelementit ovat suunnilleen korvien tasalla. Kyllä jonkinlaiset jalustat kannattaa viritellä, jos et lattiakaiuttimia hanki.

    Noin se käytännössä menee. Vaatimuksesi täyttyvät käytännössä markkinoiden suunnilleen kaikilla AV-vahvistimilla, mutta Black Friday saattaa tuoda hyviä tarjouksia kalliimmistakin malleista. :)

    Minimissään ehkä 300e vahvistimeen ja sitten kaiuttimiin parisataa euroa per purkki. Helium3 olisi 300 euroa per purkki. Jos paria tonnia meinaa satsata, niin sitten kannattaisi varmaan vaihtaa jo subbari järeämpään.
     
  3. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Moi tommiw,

    Mitä tarkoitat tulevalla kotiteatteritilalla? Onko tila vielä rakentamaton? Jos on, niin on monia asioita, jotka kannattaa suunnitella ennakkoon.
     
  4. tommiw

    tommiw Guest Guest

    Liittynyt:
    08.06.2015
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vastauksesta. Seinänaapurista johtuen mitään sen järeämpää ei varmaan tarvitakaan. Hakusessa olisi tasapainoinen setti, joka myös musiikin kuunteluun toimisi. Olisiko kaiuttimista ehdotuksia?

    No kaksi etukaiutinta voisi varmaan jalustoilla olla mutta keskikaiutin joka tapauksessa pitäisi olla lattialla valkokankaan alla. Varmaan keskikaiutin olisi sama kuin etukaiuttimetkin?

    Kaverini suositteli myös Denon AVR-X3300W vahvistinta mutta meneeköhän jo ylivarustelun puolelle?
     
  5. tommiw

    tommiw Guest Guest

    Liittynyt:
    08.06.2015
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei ole rakentamaton. Eli tilassa on kiviseinät ja betonilattia, joka tosin päällystetään golf-puttimatolla. Maton/listojen alta saan vedettyä johdot kaiuttimiin ja johdot tulisi olla varmaankin yli 6m pitkät. Olisihan tuonne toki jotakin akustiikkalevyjäkin mahdollista laittaa seiniin.
     
  6. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Kiven ja betonin ympäröimä tila heijastaa kaiken kaiuttimilta tulevan moneen kertaa huoneessa, mikä heikentää äänentoistoa kuuntelupaikalla. Tehokkaimmat muutokset äänentoistoon tulee tällaisessa tilassa ensiheijastuksiin puuttumalla ja joko massiivisella bassojen vaimentamisella tai hyvällä sähköisellä taajuusvasteen muokkaamisella. Alaslaskettu katto olisi taas yksi hyvä tapa pienentää jälkikaiunta-aikaa. Jos akustiikkaan on valmis panostamaan, niin on hyvä myös pyytää asiantuntevaa ohjetta ratkaisujen käyttöön. Tällaista saattaa saada erllisen akustiikkasuunnittelufirman lisäksi myös kaiutin- ja AKU-elementtien hankinnan kylkiäisenä.

    Denon AVR-X3300W on varmasti riittävän hyvä. Jos tarkoitus ei ole vetää kattokaiuttimia, niin vähemmälläkin pärjää mainiosti. X2400:kin olisi varmaan hyvä. Toisaalta voi olla fiksu ratkaista av-vahvistin hyvin toimivan taajuuskorjaimen mukaan. Tällöin kannattaa tsekata sopivan hintaluokan vahvistimien korjaimet.
     
  7. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 973
    Saadut tykkäykset:
    338
    Nosta mieluummin valkokangasta sen verran, ettei keskikaiutinta tarvitse laittaa ihan lattialle. latexii varmaan ehdottaa ääntä läpäisevää valkokangasta, mutta se menee jo overkill-ratkaisuksi tällaisessa perustason kotiteatterissa.

    Siinä olisi tuo Arttu78:n mainitsema laadukas huonekorjaus. Halvemmissa malleissa vastaavaa ei ole. Tuo on viime vuoden malli, joten sitä voi saada varsin edullisesti poistotarjouksista.
     
  8. tommiw

    tommiw Guest Guest

    Liittynyt:
    08.06.2015
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannattaisiko tässä tilanteessa siis tyytyä hieman pienempiin kaiuttimiin jos noita alaääniä ei kannata betonibunkkerissa liikaa korostaa. Olisiko kaiuttimista suosituksia?
     
  9. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 189
    Saadut tykkäykset:
    590
    No jos 200eurlla rakentaa valkokankaan tälläiseen suhteellisen budjettitoteutukseen niin mitä vikaa siinä on ? se nyt vaan sattuu olemaan kaupan päälle akustinen.. Ei varmaan haittaa yhtään ketään.


    Eipä niillä kaiuttimien fyysisillä mitoilla ole väliä, eikä kaiuttimen tuumakoolla. (JOS unohdetaan sijoituksen helppous) Pienestä ja isosta purkista saa (yleensä) keski ja korkeilla taajuuksilla samat äänenpaineet irti ja samanlaisia ääniaaltoja ne muodostaa, sekä akustisia korjauksia vaatii. Sen 100dB 60hz voi saada isosta ja pienestä kaiuttimesta helpostikin pihalle. Yleensä isompi kaiutin vaan soi "paremmin".

    Täysin sama pätee subwooferiin. 18" -tuumaisesta saa 100dB irti 20hz taajuusalueella. Saman voit saada irti 12" -tuumaisesta. Tässäkin yleensä isompi soi "paremmin". Eikä sitä subwooferia käsittääkseni aina soiteta täysillä mitä tuohon naapurisopuun tulee.. Jos auto kulkee 200km/h niin ajatko silläkin aina täysiä ? .. isoa ämyriä voi myös ajaa pienellä volumella.

    Kaiuttimia taas on aivan laidasta laitaan, niitä kannattaa käydä kuuntelemassa alan liikkeessä ja koittaa bongata esim. tulevasta black friday myyntipvästä.

    Jotkut hurjimmat liikkeet antaa jopa kotiin kuunneltavaksi, jota suosittelen kun tila on edes jonkinmoisessa kuunteluun kelpaavassa kunnossa (on sohvaa, verhoa mattoa etc.. jotka jo osittain omalla olemassaolollaan toimii akustisina elementteinä)
     
  10. tommiw

    tommiw Guest Guest

    Liittynyt:
    08.06.2015
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joskus aikoinaan ostin analogisen Rega Mira 3 vahvistimen ja kaiuttimiksi Dynaudio Focus 110 ja ne meillä on edelleenkin olohuoneessa ja tyytyväinen niihin olen ollut varsinkin musiikin kuuntelussa. Silloin kävin kaiuttimia enemmänkin testailemassa mutta nyt olisin jopa suhteellisen sokkona valmis ostamaan jos hyviä tarjouksia tulee. Eli oikeastaan antaisin hankintani muiden kokemusten armoille :)

    Jos sattuisi löytymään ok hinnalla 3x Helium3 ja Denon AVR-X3300W niin toimisikohan setti siedettävästi BK XXLS400 kanssa? Ja vieläpä betonibunkkerissa, johon huomenna tosin asennetaan koko lattian kattava puttausgreeni. Mielelläni kuulisin muutamista vastaavista kombinaatioista jos vaikka sattuu tulemaan myöhemmin tarjouksia vastaan.
     
  11. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 189
    Saadut tykkäykset:
    590
    Heliumit on kyllä hyvät kaikattimet ja niitä liikkuu aika paljon käytettyinäkin. Tuo vahvistin oli myös itselläni joten sen puolesta voinen peukuttaa (vaihdoin sen Marantzin vastaavaan johon saa pari atmos -kaiutinta enempi)

    --edit--

    Denon AVR X3300 näyttäisi olevan tällä palstalla vahvistimien myyntipuolella tarjolla.. Kannattaa vilasta.
     
    Viimeksi muokattu: 20.11.2017
  12. tommiw

    tommiw Guest Guest

    Liittynyt:
    08.06.2015
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sitten kysymystä aivan erilaisista kaiuttimista. Nyt kun mietin tarkemmin tuota tilaa niin harrastetilan käytettävyyden kannalta mahdollisimman litteä kaiutin olisi toiveissa. Luonnollisesti joudun äänenlaadussa tulemaan vastaan jos otan satelliittikaiuttimen kunnon jalusta-kaiuttimen sijaan.

    Mietin nyt vaihtoehdoksi Kef T301-sarjaa ja nimenomaan etukaiuttimia ja keskikaiutinta.
    https://www.verkkokauppa.com/fi/product/46432/fhvgd/KEF-T301-satelliittikaiutinpari-valkoinen
    https://www.verkkokauppa.com/fi/product/42099/fhvgr/KEF-T301c-satelliittikeskikaiutin-valkoinen

    Näiden lisäksi tulisi huoneen takaosassa olemaan tuo BK XXLS400-subbari mutta mitenkäs vahvistin. Olisiko tuo Denon AVR X3300 näille sopiva vahvari? Vai olisiko jokin huokeampi vaihtoehto aivan yhtä riittävä näille? Myöhemminhän voisin settiin lisätä vielä takakaiuttimiksi sarjaa pienemmät Kef T101-kaiuttimet..
     
  13. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Minulla ei ole kokemusta noista Keffeistä, joten en osaa ottaa kantaa. Jo olemassaolevat Dynaudio Focus 110 kaiuttimet minä tuonne sijoittaisin ja hankkisin vielä yhden keskikaiuttimeksi. Takakaiuttimiksi hommaisin joko samanlaiset tai vähän pienemmät vastaavat. Jos Golf-harrastaminen asettaa vaatimuksen lituskaratkaisuille, niin voit harkita myös seinään upotettavia kaiuttimia. Sitten pitää askarrella toki jo vähän enemmänkin.
     
  14. tommiw

    tommiw Guest Guest

    Liittynyt:
    08.06.2015
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos Arttu kommentista! Tässä linkki http://aijaa.com/WDrQ5J, jossa kuva tuosta paikasta, johon etukaiuttimet tulisi sijoittaa. Siinä tosiaan oviaukkokin on hieman kulkureitillä ja lapset kavereineen kun alkaa säätämään niin rakkaat Dynaudiot saattaisivat olla koetuksella :)
    Minulla on tarkoitus vielä saumata tuo gyproc, maalata pohjamaalilla ja myöhemmin vielä valkokangasmaalilla.

    Sen verran päivitystä, että tilasin eilen Sonyn STR-DN1080 Gigantista hintaan 399€. Varmaan tuolla pärjää ihan ok vaikka aluksi mielessä olikin Denon AVR-X3300W.
    Nyt kun näette paikan, johon kaiuttimet tulisi sijoittaa niin olisiko mitään ehdotuksia kätevästi sijoitettavista etu- ja keskikaiuttimesta? BK XXLS400-subbari olisi siis niiden kaverina.

    Ei varmaan tällä palstalla ole kovassa huudossa tuollaiset kaiuttimet, joissa tehdään tilan vuoksi kompromisseja mutta jos vaikka pystyisi listaamaan vähiten huonoja ;)