CAT6-parikaapeliverkko

Keskustelu osiossa 'Mediatoistimet' , aloittajana Kerberos2011, 06.03.2012.

  1. arthur

    arthur Guest Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    2 430
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pientä nillitystä terminologiasta. 1000Base-T käyttää neljää kuparikaapeliparia (ei linkkiä, jotka ovat ihan eri teknologiaa).
    Käytönnössä Cat 5 tai parempi (5e, 6) toimii, kuten Wikipediastakin voi lukea. Paremmasta kaapelista on hyötyä lähinnä kun matka pitenee.
     
  2. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä puhuttiin nyt siis rasiakaapeloinnista. Rasiakaapelointi on rasialta ristikyntäpenaalille kulkeva kaapelointi. Se on eria asia kuin kahden metrin LAITEKAAPELI verkkokortista modeemin peräreikään.
    Rasiakaapelointi on yli paskahuussi-mittakaavan yleiskaapeloinneissa yleensä vähintään 20 metriä pitkä. Em. yli opiskelijaboksin kokoluokan kotiasennuksissa, esim. okt:n/rivarin monikerroksisissa kaapeloinneissa, voi hyvin painella monia kymmeniä metrejä tuon ylikin. Sillä kaapelireitit eivät aina kulje linnuntietä välikattoja yms. oikoreittejä pitkin. Tämä tietää CAT 6:lle tarvetta. Sen takia se on kehitetty ja olemassa.

    Verkon rasiakaapelointi on "aito gigabitin ethernet ratkaisu kotiinsa", mikäli näemmä jo edeskaapeloineen keskustelijan sanoin "CAT 6 permanent link -mittauksesta verkkoanalisaattorilla ei tule hylsyä" kotiinsa.
    CAT 6 -mittaus koeponnistaa kaapeloinnin gigaeetterin taajuuksilla ja spekseillä. Lyhyenä paskahuussi-vetona vähän häiriöisessä ympäristössä CAT 5e läpäisee, mutta vaativammissa kohteissa alkaa failure-valo analisaattorissa vilkkua + piipitys ja kiroilu kuulua. Verkko ei toisin sanottuna läpäise mittausta CAT 6:na. Jolloin sitä ei voida sanoa aidoksi gigaeetteriksi. Siitäkin huolimatta huso voi siellä kulkea hyvinkin gigamaisia nopeuksia, MUTTA EI KUITENKAAN TÄYTTÄ 1000 Mbps vauhtia.


    Gigan linkkivalot laitteissa syttyvät kyllä kunhan kaikki neljä paria on kytketty ja kaapeli ylettää molemmissa päissä perille asti. Mikä 98 %:lle kotiinsa-mutulla-kalsarit-jalassa -nassittajista ja nussittajista ihanasti jo riittääkin.


    Niitä on myöskin tehty ja epäonnistuttu.
    Täydellistä epäonnistumista (huso ei kulje ollenkaan) lievemmällä tasolla epäonnistunutta eetteri-kaapelointiaan tavallinen bluray-Taffan ei huomaa, vaan alkaa vemputtamaan jotain verkkokortin/piirisarjan ajureita, "nopeampia" ohjelmia koneisiinsa, päivittämään käyttöjärjestelmää "nopeampaan" yms. hölmöläisten perusreaktioita tuntemattoman tietokoneongelman edessä.

    Ei ole mitään hyötyä, mutta saattaa kuitenkin auttaa? Taidat olla ihan oikeva asijantuntija.
     
  3. Frequnator

    Frequnator Guest Guest

    Liittynyt:
    06.05.2007
    Viestejä:
    92
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hauska ketju vaikka vähän myöhässä luinkin... Kuka Cat6 kaapelointiin enää tyytyy kun parempaakin on saatavilla? =]

    nimim. Katse tulevaisuuteen ja Cat6A liittimillä ja Cat7 kaapelilla oman kämpän verkkoa rakentanut. Ja kuso (10G) kulkee vaan...

    Edit: ei siis sillä että itselläni olisi (vielä) ainuttakaan 10G nopeuteen yltävää laitetta mutta mistäs sitä tietää jos viiden vuoden päästä on jo :) Eipähän tartte kaapeloida uusiksi olkkarin ATK-pisteitä kun nyt teki riittävillä komponenteilla verkkoa ja mittasi läpi.
     
    Viimeksi muokattu: 19.01.2014
  4. bluray

    bluray Guest Guest

    Liittynyt:
    14.01.2011
    Viestejä:
    223
    Saadut tykkäykset:
    1


    Trollille ei pitäisi vastata mutta.... kai laitoit samalla myös verkkorasioiden peitekannet aitokullatusta (24 karat) tavarasta? Makuuhuoneen CAT7-töpseli on syytä koristella smaragdein, jotta varmasti näkyy että isännällä on huushollissa ylimääräistä pätäkkää poltella verkkoratkaisuihin, joita a) kukaan ei hyödy mitään b) kukaan ei tarvitse c) kukaan ei edes hoksaa eroa köyhempiin ratkaisuihin.


    Täällä mennään vielä CAT 5E kaapelin kanssa ja hyvin pelittää ja riittää kaikkiin tarpeisiimme aivan loistavasti. Näyttäisipä tuo nousevan jopa 1 Gigabitin vauhtiinkin tarvittaessa. Sen verta köyhäilin (köyhä kun olen enkä häpiä myöntää), että Gigabit Ethernet-kytkimeksi jouduin valitsemaan kiinalaisen tuotteen. Aivan järjettömiä summia en viitsi johonkin Kodin Lähiverkkoon kuitenkaan syytää rahaa kun ei kerran varsinaista käyttöä sille investoinnille ole.

    Lähiverkko on kyllä vedetty jäykkiin sähköputkiin, joten tarvittaessa pystyn vaihtamaan kaapeloinnin vaikka optiseen kuituun. Jos se joskus tulevaisuudessa osoittaituisi tarpeellliseksi ja tulisi hinnaltaan mahdolliseksi ratkaisuksi. Tuota putkiston vetoa suosittelisinkin omakotirakentajille. Investointi nimittäin se on sekin ja nimenomaan tietoliikennepuolella voi tulevaisuudessa olla tarvetta vaihdella niitä "kodin IT-letkuja". Kannattaa kuitenkin aina rauhallisesti odotella, että ns. uutuuslisä katoaa hinnoista ja teknologia kypsyy ja vanhenee. Samalla se myös halpenee huomattavasti.

    PS. Pröystäilyyn ja liioissa rahoissa kylpevien suosittelen kyllä satsaamaan perinteisiin pröystäilyn keinoihin kuin "rahan kaatamiseen tarpeettomaan LAN-investointiin". Esim palladiumista tehdyt ovenkahvat, rubiinein koristellut postilaatikon pielet ja kartanon piha täynnä uudenkarheita länsimaisia loistoautoja kyllä herättävät naapureissa huomattavasti enemmän kateutta kuin joku "CAT7 kaapeloitu kodin lähiverkko".

    Sitäpaitsi, Maybachista on heti hyötyä eikä vasta "5 vuoden päästä".
     
  5. Frequnator

    Frequnator Guest Guest

    Liittynyt:
    06.05.2007
    Viestejä:
    92
    Saadut tykkäykset:
    0
    Myönnän että "ehkä hieman" provokatiivinen oli viestini, mutta trolliksi ei ollut tarkoitus alkaa kuitenkaan. :) Pahoittelen siis aiheuttamaani mielipahaa.

    Tuo oma ratkaisuni johtui lähinnä siitä että hintaero ei ollut mahdottoman merkittävä esimerkiksi cat6 ratkaisuun ja myös se että työn osuus ei maksanut mitään kun itse teki ja oli pelit ja pensselit sekä osaaminen omasta takaa.

    Sen myönnän kyllä täysin että gigabitin nopeuteen kykenevä verkko riittää varmasti miltei kaikille omakotitalon rakentajille, oli tekniikkana sitten cat5e tai cat6 eikä se ole yhtään huono valinta! Itselleni kun tuo Cat6a on tuttu liitin niin ei tarvinnut kauaa miettiä mitä omaan kämppään väkästelee.

    Suurin huolenaiheeni omakotitalojen atk-verkoissa yleensä tulee vain siitä että yleensä verkon tekee sähkömies joka ei mittaa verkkoa kuin yleensä vain paritesterillä ("jos parit on oikein niin pitäähän sen toimia"). Oikeat suorituskykyä mittaavat mittarit kun maksavat mansikoita. "Ei niitä verkkoja ole tapana mitata" kuului olleen vastaus kun yksi naapurini oli omalta sähkömieheltään ymmärtänyt kysyä mittausraporttia.

    Sinänsä kun verkkojen kanssa tekee työtä niin itse näen hassuna yhtälönä yleisen tilanteen että asiakas (omakotitalon rakentaja) maksaa verkon teosta (eli ns. tilaa tuotteen), mutta kun valmiin verkon suorituskyvystä ei tehdä mittausraporttia niin asiakas joutuu vain luottamaan siihen että kyllä se verkko toimii kuten on tilattu. Ja yleensähän se toimiikin (riittävästi), harva huomaa normaalikäytössä heti nouseeko linkit 100Mbps vai 1000Mbps linkille. Cat5e käy gigaiseen liikenteeseen kyllä, mutta siihen suorituskykyyn vaikuttaa moni muukin asia kuin käytetyt komponentit (kuten tekijän huolellisuus, onko kaapelia survottu kuten MMj:tä tai vedetty liian jyrkkiin kulmiin tai pitkän matkaa samalle reitille sähkökaapeleiden kanssa jne...)

    Sitten jos taas itse tekee verkot eikä tilaa toteutusta muilta niin asia on taas eri, silloin yleensä tekee verkon omiin tarpeisiinsa sopivaksi ja todennäköisesti myös testailee omat aikaansaannokset ja on niihin tyytyväinen. :)

    Jos jollain on kysyttävää tai mielenkiintoa kodin verkkoasioihin niin autan mielelläni jos vain osaan. On tässä muutamien viime vuosien ajalla tullut tehtyä ihan riittävästi atk-verkkoja ja liittimiä kaiken muun ohessa että jotain voin yrittää kertoa aiheeseen.
     
  6. bluray

    bluray Guest Guest

    Liittynyt:
    14.01.2011
    Viestejä:
    223
    Saadut tykkäykset:
    1
    No nyt oli jo hieman asiallisempaa tekstiä sinulta. Aiempi viestisihän oli täysi ns. trolliviesti.

    Tietysti jos on ammattitaito omasta takaa, vehkeet saa "lainaan" työpaikalta ja ehkäpä vielä mukaan tarttuu "ilmaiset" lähiverkon rakentelutkomponentitkin, niin kyllähän se "kannattaa" vaikka kullasta vedellä liittimet ja iridium-luokan kuitukaapelista härpäkkeet sinne huusholliinsa. Se kun on nykyään hartiapankkilaisen harvoja iloja, joissa pääsee talonrakennuksen aikana "pätemään" jos ei naulapyssy tai spakkelilasta sattuneesta syystä kädessä pysy.

    Veikkaan, että vastaavia "luontoisetuja" käyttelevät kaikki muutkin ammattiryhmät muurarista sähkäriin. Muurari varmaankin muuraa itse talonsa ja kehuu kuinka helvetin halvaksi se kivilinnan teko tuleekin - kun sattunut "sopivasti" eri työmailta tarttumaan mukaan laastit, massat, tiilet sun muut ylijäämäeristä. Sähkömies tuskin tilaa toista sähkäriä taloprojektinsa sähköjätekemään ja mukavasti on pientä MMJ-etuakin omassa projektissa. Muutenkin kuin vain sähkökaapelin ostohinnan tukkualennuksissa.

    Veikkaanpa vaan että nämä "ilmaiseksi rakentelijat" eivät ketään ok-taloprojektiaan aloittelevaa kiinnosta nollan vertaa.

    Ei liity sinun viestiisi sinänsä mitenkään mutta kun täällä aina hehkutellaan kuinka se KattiKuutonen "on ihan yhtä halapaa kuin kaikki muukin", niin otinpa huvikseni pienen pistokokeen markkinoille 1/2014. Että onko tosiaan nyt näin, että tässä kuluneiden vuosien varrella hintaero kutistunut nollaksi?

    Pistokokeen tein saitissa http://kauppa.tietosahko.fi/ - ja ennenkuin joku rupeaa vänkäämään, että "onpa ihanan kallista"; niin huomannette ettei tarkoitukseni ollut etsiskellä mitään netin halvinta ostopaikkaa vaan tehdä suhteellisia vertailuja. Tietosähkön webbikaupan hinnoista en tiedä ovatko lintuja vaiko kaloja, mutta jos siellä Katti 5eemeli on 60 senttiä metri ja Kutoskatturoinen maksaapi liki tuplaten enämpi, 1,1 euroa metriltä, niin eiköhän se anna hieman suuruusluokista kuvaa?

    Sama näyttää pätevän liittimiin ym. oheiskrääsään mitä sinne LAN-rakenteluun joutuu sysäämään. Hintakerroin Katti seiskalle/kutoselle on kuitenkin olemassa. Sen panin kyllä merkille, että esim. liittimet saa nykyään paljon halvemmalla kuin omana aikanani! LANin rakentelusta on kait tullut sen verta enempi laajempi harrastus vai mistä johtuu? Oma rakennusprojektini nyt on 10 vuotta vanha, joten muistikuvat voivat pettää - mutta ellen väärin muista niin siihen aikaan pelkästä Cat 5E liittimestä sai pulittää reippaasti yli 10 rahaa, jopa 20 euroa ei ollut mahdottomuus. (Toki liitin oli 3M:n laatukampe, mutta silti)

    Nykyään näköjään Cat 5E liittimiä saa jopa alle euron. Toki kyseessä on joku tarjous(poisto?). Mutta silti.

    Jos joku on sitä meiltä, "merkityksettömiä eroja". Niin voi voi. Täällä netissä se on niin helppoa olla rahamiehiä. Omasta projektistani muistan sen verta kyllä, että sitä LAN-kaapeliakin menee aika ***vetisti yhteen isompaan OK-taloon. Ainakin jos on tarkoitus oikeasti toteuttaa tähtimäinen LAN, joka palvelee muutakin kuin olohuoneen "mediakeskusta". Kaapelia menee äkkiä 500-1000 metriä. Siellä jo tuollaiset 0,5 euron/m erot rupeavat merkkaamaan satoja euroja budjetissa! Itse ainakin vedin LAN-tötsät keittiötä myöten, moniin paikkoihin tupla-kaapelina. Tulikohan niitä LAN-pisteitä yhteensä 15 huusholliin, ja aika moni rasioista tuplana (ainakin kaikki it-työpisteiden rasiat). Kun liittimiäkin alkaa mennä 40-50 kpl projektiin, niin kyllä sillä merkitystä on maksaako yksi liitin 3 euroa vaiko 30 euroa....

    Tuo rakentaminen on muutenkin niin ***vatan kallista puuhaa, että kyllä siinä paremmissakin varoissa olevan on syytä koko ajan laskeskella kustannus/hyöty funktiota. Kun ei tuo LAN:in vetely nyt mitenkään pakollinen menoerä edes ole! Osa ok-rakentajista kun pitää "hölmön touhuna" rakentaa mitään LAN:ia kotiinsa koska "WLAN on keksitty". No, itse en ole samaa mieltä - mutta onhan tuossakin pointissa toki perää. Kuka arvostaa mitäkin ja voihan olla, että jos talon joutuu myymään, niin se ostajakandidaatti on tuosta kategorista, joka ei arvosta niitä huippu-LAN-kaapelointiin upotettuja euroja sentin vertaa. Siinäpä sitä sitten ollaan.

    Se mitä sanoit verkonrakentelijoista ja sähkömiehistä pitää kyllä paikkaansa. Eihän jollain oldskool-sähkärillä ole edes teoriassa mitään käsitystä LAN:in teosta. Eivät he saaneet siihen aikoinaan minkäänlaista koulutusta. Nämä nuoremmat kai ainakin teoriassa ovat saaneet?

    Kävin itsekin aikoinaan korjailemassa naapurille LAN-vetoja, kun ei saanut toimimaan (naapuri on ammatiltaan itse sähkäri :))

    Raksalla saa sitä mitä itse ymmärtää pyytää ja speksata. Ja valvoa. Ei raksalla saa nykyään laatua, jos ei itse vaadi ja perään katso. Sama pätee varmasti LAN:in rakentamiseen. Vaihtoehdot ovat ne perinteiset raksa-optiot: Ota hyvä ja halpa eli tilaa kaksi eri tekijää työmaalle. Se perus-perus-sähkäri tekee sen halvan (just ja just toimivan ehkä). Jos hyvän tarttet, valmistaudu maksamaan ja tilaa paikalle LAN:in erikoistunut firma rakentamaan verkko. Jos oikein varmasti hyvän haluat, vaadi tilaussoppariin mittaukset riippumattoman auditoijan toimesta. Maksa se auditoija (=laadunvalvojasi) vaikka itse paikalle.
     
    Viimeksi muokattu: 20.01.2014
  7. Duunari

    Duunari Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.07.2005
    Viestejä:
    208
    Saadut tykkäykset:
    1
    Eiköhän tämä ole jo mennyttä aikaa, poislukien hiacemiehet.
    Nykyään normisähköfirma jossa itsekkin työskentelen tekee verkot operaattoreille, puolustusvoimille, teollisuuteen, kaupungille, sairaalaan, jne, yksityiseen pieneen tilaajaan.
    On jo itsestään selvää että jokainen uusi piste mitataan AINA analysaattorilla, pöytäkirjat on automaatio AINA kun tehdään uusi verkko.
    Ei väliä onko kyseessä ok talo, vai IT campus.

    Itsekkin vain sähkömies, verkkoja ja kuitua tullut kaiken muun ohessa tehtyä vuosituhannen vaihteesta.
    t: Nimimerkillä juuri valmistui Cat6a verkko johon upposi 26km siiamilaista ja noin 2300 liitintä sekä kokonainen uusi kuiturunkoverkko.
    Pöytäkirjat pitää sisällään reilut 1500 sivua tiukkaa faktaa.
     
    Viimeksi muokattu: 24.11.2014