Buteyko happi-dieetti

Keskustelu osiossa 'Terveys & hyvinvointi' , aloittajana Make73, 13.06.2016.

  1. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Onkos täällä astmaatikkoja tai muita syystä tai toisesta hyperventiloivia josta aiheutuu tukehtumisen tunnetta?

    Itselle tulee välillä hengenahdistuksia eikä niihin ole syytä löytynyt.
    Keuhkojen tilavuus on mitattu eikä ole ahtaumaa, tilavuus ihan normilukemissa.
    Astmalääkkeitä on joskus kokeiltu, pussiin hengitys auttaa ensiapuna.

    Lopetin tupakoinnin vähän yli neljä kuukautta sitten, toivon mukaan nyt viimeinkin lopullisesti.
    Viimeiset pari kuukautta on hengitys ollut välillä taas hankalaa ja tulee sellaisia tukehtumisen tunteita ja ettei saa kunnolla happea.
    Hengitellyt pussiin ja myös PEP hengitys 1,5l vesipulloon tuntuu auttavan.
    Kokeillut josko johtuisi siitepölystä ja ostin apteekista antihistamiinia mutta ei sillä tuntunut olevan vaikutusta.

    Törmäsin sellaiseen kuin Buteyko-menetelmään
    Sen opaskirjasen voi ostaa suomeksi täältä tai ladata ilmaiseksi englanniksi tästä.
    Jo muutaman harjoituskerran jälkeen tuntuisi oireet helpottavan, pitää jatkaa se 2-4 vko:a josko pääsisi eroon koko vaivasta.

    Löytyykö täältä muita menetelmään tutustuneita ja kenties harjoituksia jo pidempään tehneitä, oletteko saaneet apua?
    Aiheesta järjestetään jo Suomessakin kursseja, mutta tuosta opuksesta pitäisi selvitä suunnilleen samat asiat.
    Kerrotaan että astmaatikot saavat tästä helpotusta ja jopa parannettua astmaa niin että lääkitystä voi vähentää tai jopa jättää lopulta pois.
    Uniapneaan pitäisi myös auttaa.

    Itse ainakin jatkan innolla harjoituksia, voin raportoida sitten 2-4 vko:n kuluttua olenko päässyt ylihengittämisestä eroon ja saanut aivojen hengityskeskuksen resetoitua :)
    Suut suppuun!

    http://www.babyjoy.fi/2015/12/05/suu-suppuun-hengita-oikein/
    http://lvs.fi/2013/05/03/suu-kiinni-ja-nenan-kautta-kevyesti/
    http://etrafani.blogspot.fi/2013/11/hengitatko-sinakin-liikaa.html
     
    Viimeksi muokattu: 13.06.2016
  2. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    En ole ko. menetelmästä kuullut mitään enkä osaa juuta tai jaata sanoa siihen, mikä on sen tieteellinen perusta, mutta hengitykseen voin ottaa kantaa.

    Minulla on pennusta asti ollut astma. Tosin teini-iän jälkeen en ole säännöllistä lääkitystä tarvinnut.
    Silloin tällöin on kuitenkin hengenahdistusta ja niille on yleensä täysin selkeä syy. Silloin on myös astmalääke paikallaan.

    Ensimmäinen syy niille on kissa-allergia. Jos jossain on kissa, niin ihan varmasti tulee (joskus jopa pariksi päiväksi) pahat allergiaoireet sekä hengenahdistusta.
    Yhdeksi syyksi kesäisin veikkaisin myös siitepölyä, vaikka varsinaista allergiaa ei olekaan.
    Sen lisäksi yksi iso syy on mahdollinen liikkumattomuus. Olen huomannut sen, että astmaatikon keuhkot ovat paljon paremmassa kunnossa, kun liikkuu säännöllisesti. Pitkäkestoista liikuntaa, joka ottaa kunnon ja hengityksen päälle. Esim. hiihto, sähly, jne. onhan noita.
    Keuhkojen hapenottokyky, kun pysyy hyvänä, niin se helpottaa myös muulloin.
    Nyt esimerkiksi on mennyt monta kuukautta siitä, kun viimeksi olen kunnolla hikiliikkunut. Johtuen täysin helmikuussa sählyssä katkenneesta akillesjänteestä. Toivottavasti juoksu onnistuu loppukesästä. Keuhkot ovat selkeästi kovemmalla käytöllä jatkuvasti arkielämässä. Nyt esim. kerrostalon viidenteen kerrokseen kävely reppuselässä tuntui yksi päivä aika raskaalta ja lopussa sai hellittää ettei keuhkot alkaneet vinkumaan.

    Oman tiedon perusteella mieleen tulee ainakin nämä asiat:
    -vanha tupakointi vaikuttaa vielä. Mahdollisesti jotain keuhkoahtaumataudin oireita...?
    -liikunta? Kannattaa ehdottomasti kokeilla pari kuukautta tehokasta keuhkoihin ottavaa liikuntaa. Keuhkojen hapenottokyky kun paranee, niin se tuntuu myös arkielämässä.
    -se astma kuitenkin? Oletko käynyt ihan oikeissa astmakokeissa? Keuhkojen tilavuus ei sinänsä vielä kerro mitään. Minulla on keskimääräistä tilavammat keuhkot. (Kerran lääkäri kertoi, että lapsena astmaan sairastuvan keho voi yrittää kompensoida keuhkojen tehottomuutta tekemällä niistä isommat. Tiedä häntä onko tuo totta vai ei.) Eli oikeat astmakokeet sekä esim. Ventoline-lääke noihin kohtauksiin. Se vaikuttaa nopeasti ja helpottaa kummasti. Jostain luin ihan vasta, että pussiin hengittäminen on ns. vanhan kansan uskomuskeino eikä sillä ole mitään tietelllistä perustaa.

    Oikein hengittäminen on tietenkin myös tärkeää. Melkeinpä jokaisen liikuntaharrastuksen treeneissä opetellaan oikein hengittämistä. Nenän kautta sisään syvä hengitys ja suun kautta ulos. Jooga on muuten myös hyvä harrastus, jossa opetellaan myös hengittämään rauhallisesti ja hitaasti, mutta syvään. En tiedä onko tuon menetelmän mukainen hengitystapa minkälainen verrattuna esim. joogaan.

    Jos saat tuosta menetelmästä hyötyä, niin tosi hyvä juttu. Päivitä väliaikatietoja tännekin.
    Suosittelen kuitenkin myös miettimään sitä, miten keuhkojen toiminnasta saisi tehokkaampaa, ja myös tuota kunnollista astmatestiä ja/tai Ventolineä.
     
    Make73 tykkää tästä.
  3. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Soittelin just terveyskeskukseen aikaa kun vanha vaiva alaselän välilevyn rappeuma on nyt pari kuukautta myös vaivannut, ajattelin siinä samassa jutella tästä hengenahdistuksesta ellei sitten ole parissa viikossa helpottanut.
    Sinne sai ensimmäisen vapaan ajan 1.7. eli 2,5 viikon päähän...on melkoiseksi mennyt tämä julkinen terveydenhoito :eek:

    Mun mielestä näitä on tullut juurikin keväisin tai alkukesästä kun on pölyä ja siitepölyä, ei ainakaan se antihistamiini auttanut jota kokeilin.

    Kuntoilun aloitin taas aktiivisesti helmikuun alussa ja kuntosuorituksia on kertynyt noin 70 eli noin tunnin kestäviä reippaita kävelylenkkejä tai ergometrilla polkemisia.
    Nyt ei ole pystynyt kumpaankaan selän vaivan takia, vaan viitisen viikkoa on mennyt miltei maatessa, kokeilin toissa päivänä kävellä 7,5km lenkin ja meni ihan ok, illalla venyttelin taas pakarat ja alaselän mutta aamulla ei pystynyt kunnolla kävelemään eli ei kestä vielä tuollaisia lenkkejä.
    Pisimmillään tää selän vaiva on kestänyt 6kk:tta. Kaksi kertaa magneetissa todettu pullistuma jotka on sieltä ajan saatossa kuivuneet. Molemmilla kerroilla tuli myös hermoratavauriot ja jalkojen toiminta invalidisoitui osittain, joka onneksi palautui miltei ennalleen. Toisesta jalasta meni kantapäällä seisomisen voima ja toisesta päkiällä :(

    Ylihengittämisen kohdalla puhutaan että elimistöön tulee hiilidioksidin vajausta ja tätä tasaillaan pussiin hengityksellä, tällä buteyko hengitysharjoituksilla tai vaikka PEP:llä joka tosin myös irrottaa keuhkoista limaa.
    Tupakoinnin lopetuksella voisi ajatella että elimistö saa paremmin happea ja tämä hapen ja hiilidioksidin tasapaino voi järkkyä, en tiedä se tosiaan on vaan tällaista maallikon mutua :)
    Jos ei tästä buteykosta apuja saa eikä lääkäri suostu hoitamaan samalla montaa vaivaa, niin pitänee tosiaan hakeutua uudelleen astmakokeisiin (työterveydessä kokeiltiin viime vuonna kun oli hengenahdistusta ensin spirometria ilman lääkettä ja hetken päästä lääkkeen kanssa, eroa ei ollut). Tietysti pitäs varmaan saada tai ostaa kotiin se kotipuhallusmittari ja lääkkeet, niin näkisi onko niillä vaikutusta vai ei.

    Nyt olen vuorotteluvapaalla vielä tammikuun lopulle, niin on aikaa sairastella ja harjoitella uudenlaista hengitystä...ei vaan kyllähän tää selkäkipu rassaa ja stressaa, varmaan sekin jo itsessään aiheuttaa hengenahdistusta!
    Mitä netistä muuten kaivellut tietoa, niin hengenahdistukseen on muitakin mahdollisia syitä, refluksi, paniikkihäiriöt, kilpirauhasen vajaatoiminta...
    ---------------------------------------
    edit:
    Tänään harjoitukset tuntui paljon vaikeammalta kuin eilen CP vain jotain 10-15 sekuntia.

    Jos ei jaksa lukea tuota englanninkielistä ohjekirjaa (jossa on myös videoita), niin voin tähän yrittää lyhyesti listata pääkohdat mistä on kyse.

    - C(ontrol)P(ause)= kevyt sisäänhengitys ja kevyt uloshengitys jonka jälkeen pidätetään hengitystä ja otetaan aikaa. Kun tulee tunne että on vedettävä happea pysäytetään kello. Tarkoitus ei ole että olo tulee kauhean tuskaiseksi ja keuhkot on vedettävä täpötäyteen että palautuu vaan niin että hengitys normalisoituu jo yhden hengähdyksen aikana.
    60 sekuntia niin voi unohtaa koko homman
    40 sekuntia hyvä taso
    20 sekuntia ja sen alle niin luultavasti on jotain ongelmia eli ylihengitystä, astmaa tms.

    - Nenän avaus (harjoitus 1)
    Kevyt sisään,- ja uloshengitys. Sormilla sieraimet kiinni ja pidätetään hengitystä niin pitkään kuin pystyy samalla päätä liikuttaen. Toistetaan 5-6 kertaa välillä 30 sekuntia huilaillen, kunnes nenän kautta hengittäminen on normaalia.
    (Itselle tämä ei ole oikein vielä avautunut, ainakaan sieraimet ihan täysin, melkein kaivaisin Nasolinin kaapista :) Nenän huuhtelu merivesiliuoksella nenäkannulla myös toimii ja avaa nenän hengitysteitä!)

    - Harjoitus 2
    5x 4min harjoituksia
    Hengitetään joko pallealla nenän kautta hyvin kevyesti (jos pidät sormea sierainten edessä ei pitäisi tuntua ilmavirtaa, eikä juuri lämpöäkään) tai jos siihen on vaikea keskittyä niin suljetaan toinen sierain ja hengitetään kevyesti vain yhden sieraimen kautta.
    Tässä tulee happivajeen tuntua joka on tarkoituskin, ei kuitenkaan niin että taju lähtee ja astmaatikot käyttäköön järkeä.
    CP käsketään mittaamaan harjoitusten välillä ja lopuksi, pitäisi parantua.

    - Harjoitus 3
    30-60min tai mikä kenellekin sopii ja jaksaa, 15 min aluksi ihan hyvä.
    Kävelylenkki nenän kautta hengittäen sellaisella vauhdilla että happivajeen tuntua on mutta ei niin paha että olisi avattava suu.

    - Harjoitus 4
    Kävelyä vaikka kotona sisällä, nenän kautta kevyt sisään,- ja uloshengitys ja sitten 5-20 askelta hengitystä pidättäen, jonka jälkeen kevyttä nenän kautta hengitystä 30 sekuntia koko ajan kävellen.
    Jos on liian helppoa niin askeleita 20-100 ja välissä minuutin kevyttä hengitystä nenän kautta.
    Tätä muutaman kerran toistaen

    - Harjoitus 5
    Vastaava kuin äsken mutta kokeilla ennätyksiä kuinka monta askelta pystyy pidättämään hengitystä. Ei kuitenkaan niin että taju lähtee.

    - Harjoitus 6
    Nenän kautta sisäänhengitys, uloshengitys, pidätä hengitystä 2-5 sekuntia, hengitä normaalisti nenän kautta 10-15 sekuntia, sisäänhengitys, uloshengitys, pidätä hengitystä 2-5 sekuntia, hengitä normaalisti nenän kautta 10-15 sekuntia... tätä toistaen.
    Saattaa poistaa myös kohtauksen jossa tuntuu ettei saa happea.

    - Suun teippaus
    Jos tuntuu että aina hengittää suun kautta, niin kerran päivässä vaikka pala maalarinteippiä suun eteen 60 minuutiksi.

    Jossain näitä harjoituksia käsketään tekemään kolmesti päivässä, mutta kunhan sen yhdenkin tekisi joka päivä ja joitain harjoituksiahan voi tehdä vaikka samalla kun tekee töitä, ajaa autoa, katselee telkkaria jne.
    Hyvä tehdä ennen syömistä ja aamulla heti heräämisen jälkeen ja illalla ennen nukkumaanmenoa (itse näin viime yönä untakin näistä harjoitteista eli myös unissaan tulee treenattua ;))

    Tuo CP eli kyky pidättää "normaalisti" hengitystä pitäisi olla mahdollista saada jopa sinne 60 sekuntiin, näillä harjoitteilla sen pitäisi parantua noin kolme sekuntia viikossa.
    Koko homman tarkoitus siis normalisoida hengitys niin että happea otetaan vain sen verran mitä elimistö tarvitsee ja hiilidioksidipitoisuus pysyy normaalina.
     
    Viimeksi muokattu: 14.06.2016