Blu-ray vs. muu maailma... Kuka voittaa?

Keskustelu osiossa 'Blu-ray sekä UHD -laitteet' , aloittajana tapsas, 06.01.2008.

?

Mikä on seuraava massamarkkinoiden suosikkiformaatti?

  1. Blu-ray *

    54,0%
  2. Video download/streaming

    15,3%
  3. DVD jää pääformaatiksi vuosikausiksi

    30,7%
  1. tapsas

    tapsas Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 169
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämä ketju on keskustelulle seuraavasta "formaattisodasta", nyt kun oletettavasti optisten HDM-formaattien välinen taistelu vähenee. (Siitä erillinen ketju täällä.)

    Kysymys kuuluu: Mistä kolmesta vaihtoehdosta tulee suosituin tapa nauttia elokuvista/videosta kotona lähitulevaisuudessa? Miten käy, onnistuuko voittava optinen HDM-formaatti lunastamaan seuraavan valtaformaatin aseman vai ehtivätkä downloadit tai streaming-palvelut ensin "valtaformaatiksi" ja jättävät HDM-levyt pienemmäksi sivujuonteeksi? Tai onko DVD yksinoikeudella vielä useiden vuosienkin päästä niin selvästi suosituin elokuvaformaatti että todellista seuraajaa ei ole tullut? Äänestyksessä ei ole tarkoitus mitata laatua vaan massamarkkinoiden suosiota.

    Äänestys on julkinen.

    Keskustelua!

    *) Tässä äänestyksessä oletetaan että Blu-ray voittaa optisten HDM-formaattien sodan. Äänestä tässä pollissa Blu-ray-vaihtoehtoa myös jos koet että joku muu optinen formaatti eli levylle tallennettava HD-formaatti, esim. HD DVD, voittaa downloadit/DVD:n. HDM-formaattien kesken voit sitten äänestää
    täällä.
     
  2. tapsas

    tapsas Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 169
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse en uskalla vielä äänestää. Täytyy seurata vähän Blu-rayn suosion kehittymistä ja sitä miten esimerkiksi Applen iTunes video store ja Microsoftin video marketplace kasvattavat maailmalla suosiota.

    Download/streaming sai myös takapakkia jenkkilässä hiljattain kun Wal-mart sulki aika lyhyen ajan jälkeen oman download-palvelunsa kannattamattomana.

    Wal-Mart shuts online video shop
    http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/7163722.stm
     
  3. Terro

    Terro Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.01.2004
    Viestejä:
    242
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minusta tuntuu, että näistä taitaa voittaa kaikki. Eli jatkossa teräväpiirtoelokuvat parhaalla laadulla katsotaan Blu-rayltä. DVD taas säilyttää vahvan aseman pitkään, koska kaikilla ei tule olemaan laitteistoa, joilla HD-levyistä saisi erityisen suuren edun suhteessa DVD-levyihin.

    Elokuvien lataukset taas varmaan jossain vaiheessa saavat oman jalansijansa (~DVD-laatuisena) kunhan niiden jakelu saadaan helpoksi esim. PS3:n tai XBox:n kautta. Tietokoneiden kanssa suuri massa ei lähde pelleilemään, vaan latauslaitteen täytyy olla helppokäyttöinen DVD-soittimen tai konsolin tyyppinen laite.
     
  4. sampo.666

    sampo.666 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.04.2006
    Viestejä:
    1 747
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nettijakelu ei tule korvaamaan fyysistä mediaa massojen keskuudessa vielä pitkään. CD-levyjä löytyy kaupoista, vaikka kaista on sallinut musiikin jakelun netissä pitkään. Mitään yhteistä standardia jakeluun ei taida vieläkään löytyä edes musiikin saralta. Kun tälläiset perusjutut on kunnossa, niin nettijakelu voi alkaa yleistymään kunnolla.

    [​IMG]

    ~10 Mbps riittää 720P kuvaan, joka riittäisi varmasti jo monelle. Kaistan lisäksi tarvitsisi myös sen helppokäyttöisen päätelaitteen.
     
  5. tapsas

    tapsas Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 169
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sanotaan näin, että tämän keskustelun kannalta voisin pitää downloadeja DVD:n seuraajana jos video downloadit saavuttaisivat vastaavan aseman kuin musiikkidownloadit ovat tänäpäivänä saavuttaneet suhteessa CD:hen. En tiedä kuinka suuri on CD-kaupan ja online-kaupan ero liikevaihdoissa, voi olla että online-kauppa on vielä pientä, mutta trendi on niin vahvasti downloadien puolella musiikissa että pidän siellä CD:n seuraajana kyllä downloadeja.
     
  6. roflator

    roflator Guest Guest

    Liittynyt:
    08.05.2007
    Viestejä:
    1 129
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miksi ihmeessä joka asiasta pitää tehdä SOTA? Eikö blu-ray, dvd ja video on demand mahdu samaan maailmaan? Noilla kaikilla kuitenkin on niin eri segmentti ja tarkoitus mihin myydään etten näe pointtia sotia noiden välillä. Mun käyttöön noille jokaiselle on tarpeensa ja en näe, että yksi voisi korvata kaikkia muita. Ei ainakaan alle 5v aikajänteellä, mikä on elektroniikassa ikuisuus .

    Dvd on vielä pitkään halpa legacy formaatti, joka riittää massalle. Ostan itsekin vielä semmoiset leffat dvd:lla mitkä ei blu-rayn paremmasta kuvanlaadusta hyödy. Monessa leffassa juoni ja sisältö on tärkeämpää kuin pikselin tutkiminen. Blu-ray on hifistin ja silmäkarkkifriikin valinta parhaimmalla kuvan ja äänenlaadulla. Toki hidef maksaa enemmän ja toisaalta myös vaatii enemmän laitteistolta, että voisi nauttia täysipainoisesti. Tämä myös lienee keräilyvimmaisen formaatti, siis jos tykkää että ostettu kama on hyllyssä esillä.

    Video-on-demand/download taas lienee kertakäyttöviihteen jumala tulevaisuudessa. Helposti saa tavaran koneelle, voi katsoa ja unohtaa. Kyse on vain siitä miten nopeasti jakelusopimukset saadaan kuntoon, että videoita voidaan oikeasti jakaa. Suurin peikko tässä on kuvanlaadun riittävyys, drm ja windows only clientit. Ketä kiinnostaa, jos linux/apple-konfiguraatiolla ei nettikaupat toimi?

    Hankala olisi nähdä, että ihan parhainta mahdollista laatua siirrettäisiin on-demand:na netin yli, mutta toisaalta nykyiset netistä löytyvät 720p ripitkin on kohtuullisen laadukkaita. Riittänee massalle ja hd-readylle täysin.

    Yksi peikko on myös palvelun luotettavuus, fyysisen median voi aina tunkea laitteeseen sisään ja toimii. Mutta entäs jos verkko tökkiikin, mistä leffat katsotaan? Tai entäpä kavereiden kanssa leffojen lainailu?

    Mutta siis uudelleen, miksi ihmeessä tästä pitää tehdä sota? Eikö nuo teknologiat mahdu samaan aikaan maailmaan? Mikä teitä hifistejä vaivaa, kun ei voi vain nauttia leffoista vaan aina pitää saada konflikti aikaiseksi? Jos konfliktia ei muuten synny niin se synnytetään, että päästään kiistelemään.

    edit. Jos pitäisi keksiä minkä video-on-demand/download korvaa niin se on tavallinen tv eikä niinkään dvd/blu-ray. Kuka tarvii "telkkaria", jos voi kiinteällä kuukausihinnalla tilata tv-sarjat ja leffat kohtuulaadulla kotiin ip-verkon läpi.
     
  7. roflator

    roflator Guest Guest

    Liittynyt:
    08.05.2007
    Viestejä:
    1 129
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja kiitos muuten tuosta threadin erinomaisen neutraalista Don Quijote maisesta otsikosta.
     
  8. sampo.666

    sampo.666 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.04.2006
    Viestejä:
    1 747
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niinpä. Alkaa hommasta mennä jo maku, kun aina pitäisi kinastella turhaan. En näkisi video on demandia merkittävänä kilpailijana fyysisille formaateille ainakaan vielä. Ehkä se korvaa kaapeli-TV:n tjsp? Toki AVS:n HD-DVD fanit ovat jo siirtyneet striimattavaan HDseen Warnerin ilmoituksen jälkeen ja naureskelevat kuinka BD tuhoutuu ihan pian Applen Videon/MS Storen myötä. BD:n näen DVD:n korvaajana pitkällä aikavälillä, joten tässäkään ei ole mitään sodittavaa. Katsotaan tilanne 10 vuoden päästä uudelleen.
     
  9. tapsas

    tapsas Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 169
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämä keskustelu syntyi mielestäni tarpeeseen, koska se oli valtaamassa Blu-ray vs. HD DVD -ketjua. Aika näyttää onko tälle keskustelulle tarpeensa vaiko ei, DVD Plazalaisethan sen päättää. Aihe tuntui väkeä kiinnostavan nyt kun Blu-ray vs. HD DVD -taistelun merkitys vähenee ja katseet kääntyy siihen miten Blu-ray lunastaa paikkansa massamarkkinoilla.

    Otsikkoon valitsin Blu-rayn koska oletan sen voittavan HDM-formaattisodan. Harkitsin myös HDM-levyt-termiä, mutta ajattelin että sitä pidettäisiin HD DVD -fanituksena joten pidättäydyin Blu-rayssa. Tämä neutraaliuskysymys lienee aihe jossa ei voi voittaa. Lisäksi niputin Blu-rayn kanssa HD DVD:n tässä otsikossa/pollissa yhteen, joten sikäli aihe on neutraali. "vs. muu maailma" viittaa vain muihin mahdollisiin tapoihin levittää elokuvia.

    Maailmaan mahtuu vaikka kuinka monta erilaista tapaa nauttia elokuvista, tottakai. Itse katson BD:n ja HD DVD:n lisäksi DVD:tä, kaapelitelevisiota ja satunnaisen UMD:nkin... VHS taitaa olla jäänyt pysyvästi minulla. Tässä ketjussa on minun mielestäni kysymys keskustelusta mikä tai mitkä tavat tulevat pitkässä juoksussa menestymään suuresti ja mitkä jäävät reunailmiöiksi.
     
  10. tapsas

    tapsas Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 169
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kysymyksenasettelu oli haastavaa: Mikä on seuraava massamarkkinoiden suosikkiformaatti? on tietysti vähän vaikea vastattava, jos sen lukee kirjaimellisesti. Varmaankin kymmenen vuoden päästä kaikki kolme vaihtoehtoa edustavat jotain osaa markkinoista.

    Mutta vastaaminen helpottuu jos miettii asiaa samalla tavalla kuin CD:n ja musiikki-downloadien asemaa. Kyllä CD:tä edelleen myydään paljon, mutta trendit ja iPod-maailma on johtamassa siihen että downloadeja voinee ihan hyvin kutsua musiikissa massamarkkinoiden uudeksi suosikkiformaatiksi ja siten CD:n seuraajaksi... vaikka CD on edelleen markkinoilla ja myy varmaan edelleen hyviä määriä.

    Siltikin, itse en vielä uskalla äänestää koska en tosiaankaan tiedä viivästyykö video downloadien käytännöllisyys niin paljon että Blu-ray ehtii lunastaa suosikkiasemansa - ja toisaalta pystyykö Blu-ray lunastamaan massamarkkinoiden suosion DVD:ltä.
     
  11. tapsas

    tapsas Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 169
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei kai tässä kinastella tarvitse? Tuskinpa video downloadit ja Blu-ray esimerkiksi luovat sellaista leiriajattelua välilleen kuin HDM-levyt tekivät...

    ...kuuluisia viimeisiä sanoja? :)
     
  12. KaSmir

    KaSmir Guest Guest

    Liittynyt:
    30.06.2004
    Viestejä:
    417
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niitä nimenomaan :D
     
  13. scf77

    scf77 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.05.2002
    Viestejä:
    245
    Saadut tykkäykset:
    1
    Wikipedian mukaan Linuxilla on 1% markkinaosuus kotitietokoneissa. Applehan on myös pieni PC-maailmaan verrattuna, mutta varmasti riittävän suuri että se huomioidaan.
     
  14. sampo.666

    sampo.666 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.04.2006
    Viestejä:
    1 747
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kysehän on pitkälti siitä mihin mikin tekniikka soveltuu parhaiten tänään. Ehkä video on demandin hienous massalle on vielä pitkään youtube kännykässä. Huomenna asia voi olla jo toisin. Vaikka tekniikka löytyisikin laajamittaisen VOD-palvelun toteuttamiseen, niin palvelu tarvitsee myös sisältöä. Miten VOD voisi korvata fyysisen median, mikäli samalla helppokäyttöisellä toistolaitteella ei voi pyörittää kilpailevan palvelun leffoja?
     
  15. Rooky

    Rooky Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.06.2004
    Viestejä:
    3 723
    Saadut tykkäykset:
    0
    Uskon DVD-elokuvien myynnin pitävän johtopaikkaa vielä monet vuodet. Tuntuu siltä, että koko HD on vain alan harrastajien mielissä. Tuosta Video download/streaming jutusta en tiedä paljoakaan, taitaa kuitenkin olla suosittua...?
     
  16. Norrin Radd

    Norrin Radd Guest Guest

    Liittynyt:
    28.12.2007
    Viestejä:
    97
    Saadut tykkäykset:
    1
    Vaikka tulevaisuudessa olisi itselläkin tarkoitus hankkia Blu-Ray-kalusto, niin äänestin silti varovasti DVD:n puolesta. Elokuvaharrastukseeni nimittäin kuuluu erittäin tärkeänä osana keräily ja outojen nimikkeiden metsästys, divareiden atmosfääreistä nauttiminen sekä kirpputoreilla vaeltelu ja alennuslaarien penkominen. Edellämainitun vuoksi en oikein ymmärrä koko download/streamingin funktiota, sillä uskoisin että osa (vaikea sanoa kuinka suuri osa) ihmisistä kumminkin haluaa hyppysiinsä fyysisen tuotteen pelkän abstraktin datapaketin sijaan. Ajan mittaan DVD ehkä jää Blu-Rayn varjoon, mutta keräilymatskuna sillä on pitkä tulevaisuus edessään, näin uskoisin.
     
  17. jumase

    jumase Guest Guest

    Liittynyt:
    11.10.2002
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    2
    Juu itsekin olisin toivonut, että olisi mahdollista äänestää useampaa vaihtoehtoa. Laitoin ruksin Blu-Rayn puolesta, mutta totta kai DVD tulee vielä olemaan markkinajohtaja vielä vuosia.

    Tosin uskon, että kun HDM-markkinoille saadaan yhtenäinen rintama, niin studiot alkavat panostamaan Blu-Rayn myyntiin entistä vahvemmin. Heidän etunsahan olisi, että uusi formaatti nousee nopeasti DVD:n kilpailijaksi ja leffat saadaan jälleen kerran myytyä kuluttajille uudestaan. En yhtään ihmettelisi jos jo ensi vuonna Blu-Ray julkaisuja tulisi myyntiin ennen DVD-julkaisuja. Sillä vauhditettaisiin laitekannan uusintaa ja luotaisiin vahva pohja Blu-raylle kilpailukykyisenä formaattina.

    Kun hardwaren hinnat laskevat sinne Pekka Peruskuluttajan kukkarolle sopivaksi, niin uskoisin, että monet ostavat soittimen hyvinkin nopeasti. Sen jälkeen on mielestäni luonnollista, että myöskin leffat hankitaan BD-muodossa. Nykyään kuluttajat päivittävät viihde-elektroniikka varsin kiitettävään tahtiin ja HD-laitteiden hintojen laskiessa hurjaa tahtia, voin hyvin kuvitella, että laitekanta on kunnossa hyvinkin nopeasti.

    Ladattavien leffojen tarjonnan en usko kasvavan koskaan kovin korkeaksi. Studiot eivät varmasti halua myydä bittimuotoista matskua kuluttajan omalle koneelle. Piratismiin liittyvät uhkakuvat lienee aivan liian suuret. Streaming-palvelut tulevat varmasti yleistymään, mutta en millään näe niiden suosion kasvavan kovin merkittäväksi. Itse ostan CD:tkin levyinä, vaikka musiikin lataaminen onkin kovin helppoa. Leffojen suhteen on niin paljon matkaa, kunnes voisin luottavaisin mielin painaa nappia ja leffa olisi kasottavassa muodossa silloin kun haluan.

    Pekka Peruskuluttajalla tuskin on kone kiinni televiosiossa ja vaikka olisikin, niin noinkohan hän haluaa avata konetta katsoakseen leffaa. Ja mikä vielä tärkeämpää, onko nettiyhteydet sillä tasolla, että Pekasta tuntuisi luontevalta ladata elokuvia netistä maksua vastaan. Jotenkin tuntuu kovin kaukaiselta tämä vaihtoehto massojen tarpeeseen. Erillisen päätelaitteen hankintakin tuntuu kovin kummalliselta. Miksi maksaa laitteesta jotta voi "vuokrata" videon. Yleensä videovuokraamo löytyy suht läheltä.
     
  18. 8500gt

    8500gt Guest Guest

    Liittynyt:
    05.01.2008
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Totta. Kyllä noi 45 gigan filut hetken valuu tällä 24 megasellakin. 100 megasta nettiä odotellessa. Harmi että asun täällä landella niin ei saa tuota 100 megasta vielä (kohtuu hintaan).

    Kuten tuossa toisessa threadissa totesinkin, monen HD lähteen 8-16 megabitin streami on ihan liian vähän. 20-30 pitäisi olla kelvolliseen toistoon.

    Trendi on ollut siis sama kuin dvd ripeissä. Pakataan juuri ja juuri kelvollisen rajalle kuva. Joka on mielestäni huono ratkaisu. Kyllä sen huomaa onko 2 tunnin leffa yhdellä vai kolmella cd:llä. ;)

    Vastaavasti sillä onko hd rip 4 vai 45 gigaa on ratkaiseva merkitys laatuun, tietenkin.

    Vanha on usein niin kauan hyvä kun sitä ei pääse helposti vertaamaan mihinkään parempaan. ;)

    Lontoossa tuntui toimivan VOD ihan hyvin. Tosin 720p resolla vain. Tosin siinäkin oli bitrate hiukan liian matala.
     
  19. tapsas

    tapsas Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 169
    Saadut tykkäykset:
    0
    Totta kaikki tämä.
     
  20. tapsas

    tapsas Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 169
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minun mielestäni sen enempää Blu-rayn kuin video downloadienkaan ei tarvitse nousta DVD:n ohitse määrässä ennen kuin niittä voidaan pitää oikeutetusti seuraajana/massojen suosikkina DVD:lle. Mutta trendin pitää olla paljon selvempi kuin se on nyt.

    Blu-ray (kuten HD DVD jos se olisi voittanut) lienee lähempänä seuraajaa kuin video downloadit, ehkä kiitos formaattisodan panostusten ja PS3:n, mutta sen suurena ongelmana on tietysti ettei ero DVD:hen ole massoille välttämättä dramaattinen heidän telkkareillaan/äänentoistollaan. Jos DVD riittää enemmän kuin hyvin, miksi vaihtaa vähän parempaan, mutta selvästi kalliimpaan (ostaa uusi soitin). Kaikilla ei ole videotykkiä tai katseluetäisyyteen nähden isoa telkkaria josta eron huomaa puolisokeakin.

    Toisaalta video downloadien kohdalla suurena etuna voisi olla video on demandin kätevyys eli VHS -> DVD -loikan kaltainen käytettävyysetu kuluttajan kannalta, mutta niin kauan kuin Internet-yhteydet ovat mitä ovat keskivertokäyttäjillä tämä kätevyys lienee kaukana realismista. Proprietary-formaatit yms. ovat lisäriesana eli video downloadien sisällä on vielä formaattisota käymättä, HDM-levyillä se on nyt jo todennäköisesti ohitse.

    Blu-rayn suurin uhka siis lienee se, ettei käyttäjät näe siinä riittävästi etua siirtyä DVD:stä BD:hen. (Toisaalta studiot voisivat halutessaan "pakottaa" tätä alkamalla julkaista esim. ajastetusti vain BD:llä.) Video downloadien haaste taas sekalaisten sankarien kansoittama pelikenttä (ei yhtenäistä formaattia) sekä Internet-yhteyksien nopeuden kasvutarpeet.