Blu-Ray -levyjen tulevaisuus

Keskustelu osiossa 'Blu-ray & UHD -leffat' , aloittajana Rottapasi, 30.04.2009.

  1. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 175
    Saadut tykkäykset:
    1 003
    Anttilan perään on surtu sen lopettamisesta lähtien ja aivan aiheesta. Tuskin kulu sellaista kuukautta, ettei joku fyysisen formaatin kanssakeräilijä nostaisi tapetille sitä penkomisen riemua, jonka täydet hyllyrivit tuoreita julkaisuja ja reiluja, milteipä avokätisiä tarjouksia asiakaskunnassa synnytti. Aivan erityisesti mieleen muistuu joidenkin blu-ray keräilyboksien kamppikset, joiden kaltaisiin en ainakaan henkilökohtaisesti ole sen koommin törmännyt. Ainoa aidosti närää synnyttänyt asia lafkassa oli sen verkkokaupan asiakastuki, jossa asiakaspalvelu oli sen enempää liioittelematta kuin valehtelemattakaan yksi ala-arvoisempia ikinä-koskaan-milloinkaan. Vastaavanlaista hälläväliä lokaa saattoi sataa niskaan kelle hyvänsä ja tuon tuosta, niin ikään edemenneen Filmifriikin loppuaikoina silloisissa kivijalkapuljuissa, kun Tommy (toinen perustajajäsen) ja kumppanit olivat rekrytoineet toinen toistaan härömpiä hörhöjä yleisen miespulan laastareiksi, jolloin esimerkiksi puhelimeen vastattiin liian usein pelkällä omalla etunimellä, elokuvien ja julkaisujen yleisen tuntemuksen taantuessa tarhaikäisen tasolla, muttei siitä sen enempää.

    Keräilijöittenkin kannalta tuntuu kurjalta tilanne nykyisellään, ja eritoten kivijalkapuljujen katoavaisuus, vaikken tunnusta suurempaa melankoliaa esimerkiksi henkitoreissaan olevia videovuokraamoja kohtaan, jollaisen palveluksessa tosin tuli itsekin kannettua kortensa kulttuurin kekoon joskus muinoin.

    Vaikea edes veikata kuinka kauan nämäkään juhlat viime kädessä jatkuu, vaikka status levyjen saatavuuden osalta lienee stabiili vielä pitkään, formaattiin tujottamatta. Tosin mitään absoluuttista totuutta tuolta osin tuone pöytään edes jakeluportaan kaltaisissa vaikuttavat tahot tilanteen pitkäaikaisvaikutuksia kartoitettaessa, vaikka toisaalta juuri näiden mietteitä mielellään kuulisi jo laajemman kokonaiskuvankin kannalta.

    Laitteiden vaihtovaivan vaivattomuus bittimaailman siirtymäriittihelvetissä tokkopa ole tulevaisuudessakaan armollinen sekään, kuin prosentuaalisesti pienimmälle talodellisessa liiallisuudessa röhkivien mahdollisuudelle päivittää tekniikka aina milloin minkäkin hetken standardihypen ja laatuvaatimusöyhötysten tasolle, mikä luonnollisestikaan ole mitään uutta itse bisneksessä -- totesinpahan vain. Henkilökohtaisesti jatkan fyysisen formaatin täysimääräistä tukemista kaikin itselle mahdollisin muodollisuuksin ilman pienintäkään aikomusta antaa missään määrin mitään myönnytyksen kaltaistakaan tulevaisuudelle, jossa streamaus näyttelee pääosaa. Minun rahojani eivät tule kuunaan saamaan, ja ai saatana, että sen sanominen tuntuu aivan vitun hyvälle.
     
    Viimeksi muokattu: 08.08.2018
  2. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    TV-sarjojen kohdalla striimaus toimii ihan hyvin. Toki osa sarjoista tulee ostettua hyllyyn (ST:TNG, Columbo, X-files, B5 (DVD) jne).
    Mutta noiden muiden "tusinasarjojen" katsominen striimaamalla on jees.
    Elokuvien kohdalla en vielä ole niin innostunut tuosta striimaamisesta. Yksi ongelma on toki sekin, että leffat katson aina tykillä ja mitään hyvää konstia tykille striimaamiseen en ole keksinyt. Vahvistin on vanha eikä sisällä hdmi-liitäntöjä, joten chromecastia ei voi käyttää. Tietokoneelta taas en saa monikanavaääniä ulos.

    Noh, meni vähän offtopiciksi, mutta tarkoitus oli sanoa, että tärkeä julkaisut kyllä tulee vielä pitkään ostettua fyysisenä mediana. Oli sitten leffa taikka tv-sarja.
     
  3. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 737
    Saadut tykkäykset:
    321
    *tiedä
     
  4. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Sekä että. Jos ei tiedä, ei myöskään välitä ja jos ei välitä, ei ota selvää. On ignorantti.
    Kiitos kuitenkin lisäyksestä. ;)
     
  5. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 213
    Jätät suosiolla omaan arvoosi sen, että lukijasi eivät ymmärrä, mitä kirjoitat?

    PS. mitä on öyhöttävän?
     
  6. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Silloin kun se aikaisempi Anttila loppui, oli fyysisten audio- ja video-levyjen myynti kääntymässä laskuun. Kun se jälkimmäinen Anttila loppui, oli myyntien määrän lasku jo selvä. Kuka hullu nyt tuollaista olisi jatkanut?

    Kannattaa nähdä metsä puilta: netti on jo nyt tärkein jakelutie äänelle ja kuvalle suurelle osalle kuluttajista.
    Jopa Yle ilmoitti jo vuonna 2015, että netti on tulevaisuudessa tärkein jakelutie:
    "Yle Areena on tulevaisuudessa Ylen tv-sisältöjen tärkein jakelukanava."
    https://www.marmai.fi/uutiset/ylelle-uusi-strategia-radio-ja-tv-muuttuvat-rajusti-6296314

    Eivät tavalliset kuluttajat halua eivätkä mielestään tarvitse häviöttömästi pakattua ääntä tai parasta mahdollista 4K-kuvaa. Tabletti tai jopa puhelin riittää jo nyt isolle osalle ihmisiä. Eivät todellakaan osta fyysisiä levyjä.
     
  7. Aleksi17

    Aleksi17 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.12.2017
    Viestejä:
    63
    Saadut tykkäykset:
    6
    Joo, Blu-ray:t ja DVD:t on tosi ahtaalla ainakin täällä Suomessa. Näinhän ei tarttis olla vaan sisäänostajat on eri mieltä. Ennenhän Gigantista sai uutuuselokuvan Blu-ray -kiekon aina kilpailijoita halvemmilla hinnoilla. Viimeiset Gigantista ostamani uudet elokuvat Blu-ray:lla ovat tainneet olla Eastwoodin American Sniper ja Tarantinon Hateful Eight. Muistaakseni vuoden 2015 jälkeen Gigantti on melko määrätietoisen oloisesti ajanut tallennemyyntiään alas. Nykyisinhän Gigantin nettisivuilla ei ole enää osastoa DVD - tai Blu-ray -levyille.

    On se jännä, ettei Blu-ray -levyille koeta olevan enää kysyntää ollenkaan, ainakaan Suomessa. Tosin kun vähin äänin säälimättömästi hävitetään koko elokuvaosasto niin ei siinä mitään voittoa tahkota niillä muutamalla nimikkeellä. Ihmiset oppii ettei siellä kaupassa kuitenkaan ole edes uusia julkaisuja joten miksi vaivautua koko liikkeeseen.

    Kävin Amsterdamissa "paikallisessa Gigantissa" Media Marktissa. Siellä oli alakerrassa erittäin suuri tila, jossa oli myynnissä CD:tä, DVD:tä, Blu-ray:tä vinyylejä, pelikonsoleita jne. Julkaisuja oli myös Import -tarroilla varustettuna Englannista ja USAsta asti (Eurekaa, Criterionia, Arrowia + muuta kulttikuvaa). Englantilaisissa julkaisusuissa oli sama hinta kuin Amazon.co.uk -kaupassakin. USA Criterionit oli noin 8-10 euroa kalliimpia kuin verkkokaupoissa.

    Yhteenvetona koen, että Suomen tilanne on totaalisen surkea Blu-ray - ja DVD -elokuvien myynnin osalta ja tallennemyynti kosahti kunnolla viimeistään kun Anttila meni konkurssiin. Ja nyt kun nämä viimeiset vuokraamot Makuuni ja FilmTown kuopataan niin jäljelle ei jää kuin kirjastojen kokoelmat. Tää kuviohan on kuin noidan kehä: kun ei ole paikkoja missä myydä niin ei niitä julkaisujakaan entiseen tahtiin tule.
     
  8. Mikke

    Mikke Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.09.2003
    Viestejä:
    436
    Saadut tykkäykset:
    14
    Mitä Giganttiin tulee, niin myymälöissä valikoima on käynyt todellakin hyvin surkeaksi, ainakin Vantaan Tammistossa josta aiemmin tuli leffoja hankittua suht säännöllisesti.
    Gigantin nettisivuilta leffat kuitenkin edelleen löytyvät, mutta ne on vähän piilotettu TV ja video -osaston alle. Sen alta löytyy Elokuvat ja TV-sarjat.

    Nykyään ei oikein muualta ole leffoja tullut ostettua kuin CDOnilta tai Discshopista, ja joskus satunnaisesti Prismasta. Ja nyt kun olen siirtymässä suomiteksteistä enkkutekstitysten käyttöön 4K-siirtymän myötä, niin saa nähdä tuleeko Suomesta ostettua tai tilattua enää yhtään mitään.
     
    Aleksi17 tykkää tästä.
  9. Sädettäjä

    Sädettäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.08.2010
    Viestejä:
    557
    Saadut tykkäykset:
    12
    Onkohan levyt varsinaisesti katoamassa, vaan suomalaiset tykkää ostaa netistä. Sieltähän toreista ja ties mistä ostellaan ihan peruskamaakin, joten varmaan elokuvatkin lähtevät netistä. Ja tietenkin stream, mutta tuskin ne jotka hyllyihinsä on hommannut mediaa jättäisi sitä hommaamista pois kovinkaan helposti. Ellei sitten kyseessä vain ollut kerran katsotaan ja siellä se nyt on hyllyssä. Eli onko myynti varsinaisesti laskenut pahasti, vai vain siirtynyt nettiin?

    Eipä sillä. Anttilan toptenia on ikävä. :(
     
    Aleksi17 tykkää tästä.
  10. Aleksi17

    Aleksi17 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.12.2017
    Viestejä:
    63
    Saadut tykkäykset:
    6
    Nyt löysinkin Gigantin sivuilta Blu-ray -valikoiman. Ovat piilottaneet vaan hyvin.

    Uskon vakaasti, että Anttilan lopettamisen jälkeen suomalaisten levyjen painosmäärät ovat varmastikin laskeneet. Toki suomalaisten julkaisijoiden rahoista taistelevat laadukkaat ulkomaiset kilpailijat Criterionit, Arrowit, Shout Factoryt, Eurekat jne. Ei noiden laatua vastaan pysty täältä käsin taistelemaan. Noi lafkat ovat hoitaneet julkaisupolitiikkansa äärimmäisen hienosti: erinomaisia nimikkeitä ilmestyy kuukausittain, kansien grafiikat ovat viimeisen päälle, ekstrat kiinnostavia ja elokuvien tekninen laatu lähes aina huippua. Myös fanit kantavat kortensa kekoon laadunvalvonnan suhteen eli ilmoittavat julkaisijoille, jos levyjen valmistuksessa tai sisällössä on virheitä (esim. Miami Vice TV-sarjan Blu-ray -boksi). Ja julkaisijat myös pyrkivät korjaamaan ja huomioimaan ongelmat.

    Aikamoista ylistyslaulua noista julkaisijoista :)
     
  11. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Jos ja kun puhumme levyjen myynnistä isoissa määrin Suomessa, niin mitä tässä keskustelussa tekee Criterion? Eikö se ole pienen ja kohdennetun markkinan yhtiö? Kalliita julkaisuja, joita ei tavallinen kauppa ole koskaan myynyt. Vai olenko aivan väärässä?
     
  12. Aleksi17

    Aleksi17 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.12.2017
    Viestejä:
    63
    Saadut tykkäykset:
    6
    En puhunut siitä että Criterionia tai noita muita julkaisijoiden julkaisuja myydään Suomessa. Pohdin osaltani kuinka laatujulkaisijat/laatujulkaisut vähentävät suomilevyjen myyntiä ja sitä kautta kuihduttavat osaltaan alan täältä hiljalleen pois.
     
  13. mdk 5.1

    mdk 5.1 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.06.2003
    Viestejä:
    1 014
    Saadut tykkäykset:
    98
    Selvästihän sen on blu-rayn alkuajoista lähtien nähnyt erä Suomessa julkaista ensisijaisesti ns. varmoja vanhoja, teatterissakin olleita uutuuksia ja puoli-ilmaista kuonaa. Ei Criterionit sun muut myyntiä sinällään vähennä, mutta omaakin kiinnostukseni Suomi-julkaisuja kohtaan on jo melko vähäistä kun todennäköisyydet kiinnostavien leffojen julkaisemisesta lähentelevät jo nollaa. Harrastus on käytännössä pakko siirtää ulkomaalaisiin julkaisuihin jos harrastusta haluaa jatkaa.
     
  14. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Jos niitä Criterion-julkaisuja ole koskaan myyty Suomessa, niin miten se nyt muuttaa tilannetta? Se on aivan sama isossa kuvassa, jos joku niche-julkaisija myy Suomessa 10 tai 75 levyä.
    Nyt on niin, että levyjen myynti loppuu isoissa määrissä. Loppuu Suomessa ja muualla. Näin käy kuvalle ja äänelle. Jäljelle jää juuri joku Criterion, joka pystyy myymään kalliilla hinnalla tuotteitaan harrastajille.
     
    mdk 5.1 tykkää tästä.
  15. Aleksi17

    Aleksi17 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.12.2017
    Viestejä:
    63
    Saadut tykkäykset:
    6
    Aivan, tätä juuri hain.
     
  16. Leterface

    Leterface Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.04.2007
    Viestejä:
    5 039
    Saadut tykkäykset:
    153
    Juuri näin.
     
  17. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 213
    Sen sijaan, että kommentoitte mitään, käykää lukemassa 9 vuotta vanhoja arvailuja tai mitä tahansa tuon ja nykypäivän välistä.
     
  18. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 213
    Juuri iso uutinen iltalehdessä Makuunin konkurssista.
    Joku kaveri kertoi käynneensä 30 vuotta ja hankkineensa kaikki Bondit ja jättävänsä Makuunin tarrat.
    Hauskaa, että kuvassa näkyy DVD-Bondit. Joku oikeasti katsoo/ostaa Bondeja DVD:nä omaan kirjahyllyyn? Tämä kertoo mielestäni kuinka hämärtynyt oma käsitykseni on, kun ostelen UHD:eitä ja katselen hintoja seuraavaan töllöön, joka on ehkä 65C8.
     
  19. Sädettäjä

    Sädettäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.08.2010
    Viestejä:
    557
    Saadut tykkäykset:
    12
    Ihmiset on nykyään sekaisin. :cool:
     
  20. Professional

    Professional Stirlingite Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.08.2004
    Viestejä:
    11 300
    Saadut tykkäykset:
    594
    Noh, jossain oli juuri uutinen, että 4 miljoonaa ihmistä vuokraa vielä netflixiltä DVD-elokuvia kotiinsa...