Bias valaistuksen toteutus (Neuvoja, tuotevinkkejä...)

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana ElvisThePelvis, 23.11.2017.

  1. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Ostin taannoin isoruutuisen telkkarin, jonka kanssa jouduin vaihtorumbaan, kun ei tahtonut löytyä mallia, jossa ei olisi tippaakaan näyttötekniikan ongelmia kuten esim. pilveilyä (vaaleita, pilvimäisiä kohtia muutamissa kohtaa ruutua, etenkin katsoessa tummia kohtauksia hämärässä). Päädyin lopulta yksilöön, joka oli verrattavissa siihen, mitä ulkomaalaisella arvostelusaitilla kuvien perusteella pidettiin "hyvänä tilanteena" ko. ongelman kohdalla. Satuin lukaisemaan bias valaistuksesta, jota mainostetaan lähinnä silmien rasituksen estäjänä hämäräkatselussa, ja kun valonlähteeksi löytyi Philips LivingColors -sisustusvalonheitin (jonka saa säädettyä näyttämään suht. kylmänvalkoista valoa), kokeilin sijoittaa sen television taakse heijastamaan valoa valkoiselle seinälle n. 20 sentin päästä television takapaneelia. Yllätys oli suuri: muuten pimeässä huoneessa tummia kohtauksia katsoessa pilveilyilmiö loisti poissaolollaan ja muissa kohtauksissa esim. kontrasti oli parantunut selvästi (värit sykähtelivät ruudulta). Mielestäni bias valaistuksen pitäisi olla jokaisessa televisiossa valmiina, sillä parhaimmillaan se parantaa kuvaa tai kuvan kokemista todella paljon, enkä toistaiseksi ole lukenut yhdestäkään huonosta puolesta. Onkin sinänsä käsittämätöntä, että esimerkiksi tavikselle mainostetaan jotain 100 EUR:n kalibraatiopalveluita, eikä mainita tällaisesta, halvalla tai jo valmiiksi löytyvällä valonlähteellä helposti toteutettavissa olevasta kuvanparannuskeinosta.

    Millaisia bias valaistus -keinoja plazalaiset käyttävät? Säästöratkaisuhan monella tuntuu olevan juuri tämä, että käytetään valmiina olevaa valonlähdettä (esim. vaikka pöytälamppua). Ko. ratkaisu toimii mutta viimeisen päälle pelatessa tulisi ottaa huomioon paitsi valon lämpötila (käsittääkseni pitäisi pyrkiä kylmään valoon, 6500 kelviniin/d65) niin myös valon tasaisuus, mitä tavallisella lampulla ei välttämättä saavuteta.

    Jos hinta ei merkitse mitään, niin moni luottaa CinemaQuestin Ideal-Lume-sarjaan, jossa kalibroitu LED-valopaneeli liimataan TV:n takapaneelin keskelle. Totuus kuitenkin lienee se, että suurin osa meistä haluaa hinta-laatusuhteeltaan parempia ratkaisuja (jota toivonkin tässä ketjussa eniten käsiteltävän), ja seuraava ratkaisu onkin ostaa takapaneeliin liimattavia LED-nauhoja, jotka yhdistetään joko verkkovirtaan tai esim. TV:n USB-paikkaan. Suurin osa tällaisista ratkaisuista on laajempaa väriskaalaa toistavat LED-nauhat (osa vähät välittää värilämpötilasta ja haluaa mielummin jänskän tunnelmavalaistuksen), mutta markkinoilta löytyy myös enemmän bias valaistukseen keskittyviä ratkaisuja kuten esim. Antec soundscience HDTV ja Luminoodle (löytyvät molemmat esim. DE-Amazonista 20-30 EUR:lla), joissa ainakin väitetään olevan oikea lämpötila, mutta joissa luonnollisesti arvot saattavat heitellä, kun ei puhuta mistään high end -tuotteista).

    Itseäni kiinnostaa päivittää tuohon Luminoodleen, mikä porskuttaa hyvin esim. US-Amazonissa. Ongelmia kuitenkin on paitsi siinä, missä määrin noilla peittää takapaneelia (yksi nauha vaakasuunnassa takapaneelin yläkeskustaan, pidempi nauha kehystämään oikean, vasemman ja yläsivun, vai vielä pidempi nauha kehystämään koko takapaneelin) niin myös siinä, mitä käyttää virtalähteenä. Useamman USB LED-nauhan kohdalla nimittäin mainitaan siitä käytännön ongelmasta, että jos sen yhdistää TV:n USB-paikkaan (mikä tuo sen edun, että LED-nauha menisi päälle/pois TV:n mukana), niin LED-nauha ei välttämättä kytkeydy pois päältä (jotkut TV-mallit pitävät virtaa Standby-tilassakin USB-paikoissaan). Ongelma voi löytyä myös siitä, että moni LED-nauha tuntuu vaativan TV:n 5V/1A USB-paikan, joka voi olla varattu TV-ohjelmien tallentamiseen tarkoitetulle USB-kiintolevylle. Ratkaisuksi voi jäädä käyttää virtapankkia tai esim. USB-jatkokaapelin avulla kytkeä LED-nauha virtalähteeseen.
     
  2. JanneB

    JanneB Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2016
    Viestejä:
    177
    Saadut tykkäykset:
    25
    Aiheesta on täällä Plazalla ollut muistaakseni enemmänkin keskustelua, mutta en nyt löytänyt ko. aihetta. Samsung 2016 keskustelussa asiaa on ainakin sivuttu.

    Minulla on Bias valaistus toteutettu jollain Clas Ohlsonin halvoilla pöytälampuilla tms. Yhteensä 5kpl mitä nyt sattui olemaan / halvalla löytymään. Polttimoiksi löysin Prismasta Osramin 5W Ledi lamppuja, jotka muistaakseni oli "jääkaapin" polttimoina myytäviä. Niissä on värilämpötilaksi ilmoitettu 6500K. En ole tuota lämpötilaa mittarilla mittaillut, mutta kun laittaa kalibroidusta TV:ssä koko ruudun täyttävän harmaan (n. 50% valkoisen) kuvan, niin ainakin silmään lämpötila on kutakuinkin kohdillaan.

    Nuo pöytälamput on tavallaan hiukan viritys, mutta niitä suuntailemalla on aika helppo saada valojakauma halutuksi (tasaiseksi) ja voimakkuuden hienosäätökin onnistuu lamppujen asentojen/paikkojen asettelulla. TV:n takanahan nuo on suurelta osin katseilta piilossa, niin ei sillä senkään puolesta niin väliä.

    Lamput olen kytkenyt kytkimelliseen jatkojohtoon. Saman jatkojohdon takana on mm. subbarit yms. jotka ei tarvitse olla päällä kuin silloin kun TV:ä katsotaan. Kun jatkojohdon laittaa sopivaan paikkaan TV tasolle tms. ettei tarvitse lattian rajaan kyykistellä, niin tuosta on helppo napsauttaa kotiteatterin tausta valaistus päälle/pois. Kokonaisuutena halpa ratkaisu, ei sisällä monimutkaista ohjaus yms. elektroniikkaa = ei asetuksia, monimutkaisia säätöjä tai erityisen suurta riskiä rikkoontumisesta.
     
  3. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Ihan näppärä kauko-ohjattu viritys. Clasultahan etenkin tänään noita halpoja (kuvuttomia) -pöytälamppuja E27-polttimoille löytyisi. Polttimoiden suhteen tietenkin tahtoo mennä arpapeliksi oikean tehon löytäminen, sillä liian kirkas on häiritsevä ja liian himmeä ei tuo tarpeeksi bias-efektiä esille. Tosin noissa varsinaisissa bias-valoissakin tuntuu olevan vaihtelua, sillä esim. Luminoodlen pisimmästä (55" yhteensopivasta) LED-nauhasta löytyy tehoja 375 lumenia (ei-himmennettävä) ja vastaavasti CinemaQuestin/MediaLightin ammattimaisemmissa ratkaisuissa maksimi on 800 lumenia (joskin valoa voi himmentää). Ehkä tämän takia tuntuisi, että himmennettävä vaihtoehto olisi turvallisin. DIY-ratkaisuissa voi toki pitäytyä hankkimalla Philips HUE/Osram Lightify -tyylisen polttimon tai jopa Wi-Fi -ohjatun polttimon (esim. TP Link LB120), mikä poistaisi myös kytkimillisen jatkojohdon tarpeen, mutta kuluja alkaa kertymään joka tapauksessa useampi kymppi.

    Tuossa omassa Philips LivingColors Gen2 -valossa taitaa olla 200 lumenia ja pidän sitä yleensä maksimissa säätäen sen mahdollisimman lähelle päivänvaloa/kylmää valoa. Ehkä pitäydyn siinä, kun kuitenkin toivottu tulos on saavutettu. Tosin taloudesta löytyy pienessä huoneessa oleva pienempi telkkari, jolle kaipaisi myös bias valaistusta. Ehkä sijoitan alle 40 EUR:n Phlips LivingColors Bloomiin, jota osa tuntuu käyttävän tässä tarkoituksessa. Nuo USB-nauhat tuntuvat turhalta riskiltä ja laadukkaammat takapaneeliin kiinnitettävät aina ylempänä mainituista Philips Hue Lightstripsiin ovat vähän turhan kalliita ratkaisuja (kun kuitenkin periaatteessa jonkinlaisen bias-efektin voi saavuttaa lähes millä valolla tahansa).