Antenniongelmia ja outoja jännitteitä

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana HelaKammo, 07.04.2007.

  1. HelaKammo

    HelaKammo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    726
    Saadut tykkäykset:
    3
    Iski hauskan ongelman tässä männäviikolla, kun rupesi kuva pätkimään kaupallisilla kanavilla, eli 650 MHz alueella. Ongelmana niin pätkiminen, kuin signaalin tason heikkous. Aloin siis tutkia tässä tänään tuota talon antennijärjestelmää, josta löytyy virtalähde ja mastovahvistin.

    Ihmettelin kytkentöjä, ja varsinkin sitä, että jos otin digiboksin piuhaa irti ja maadoitin sormien kautta, niin kuva parani. Totesin antennijohdon olevan vain keskikarvasta kiinni, mutta jos sen löi kiinni kunnolla, niin signaali katosi kokonaan, myös analogipuolella! Eli siis johtimen vaippaa ei voinut kytkeä ollenkaan. Toinen kiva seikka oli se, että keskijohdinta muutaman millin päässä pitämällä kuva oli edelleen vielä parempi, eli koko antennijohto oli irti liittimestä. Virtalähteen välistä irrtottamalla kuva katoaa kokonaan, eli vahvistin ja poweri ilmeisesti toimivat, mutta laitteiden väliltä sää näpäytyksiä ja digiboksin kuoren ja antennivahvistimen powerin välillä on 62 V DC, antennille päin menee 23 V 100 mA syöttö.

    Mastossa on säädettävä vahvistin, jossa pari eri ruuvia, joista ilmeisesti vahvistuskaistaa voi säätää eri taajuuksille, liekö sitten gain 40 dB kiinteä.

    Laite on Fagor 810 ja powerina kaksilähtöinen FA 802, jos noista on mitään hyötyä tietää. Epäilen vahvasti, että tuota DC-tasoa ja maadoitusongelmaa ei kyllä pitäisi olla, varmasti se on jätetty ko. syystä kytkemättä, mutta eiköhän laitteen pitäisi toimia vaippa kiinni. Lieköhän tuo poweri sittenkin jostain sökö, mutta ainakaan omaan maahansa se ei anna jännitettä, vain poweri-digiboksi välille. Laitteistossa ei ole kuin TV ja digiboksi.

    http://www.astoka.fi/images/2320 AMB 810.jpg

    Ideoita?
     
  2. HelaKammo

    HelaKammo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    726
    Saadut tykkäykset:
    3
    Sen verran selvisi, että tuossa mastovahvistimessa on kolme "notch filtter":iä joiden taajuus on säädettävissä, liekö joku filsuista tuolla päästökaistalla sopivassa kohtaa, mutta MAX on kaikista huonoimmalla signaalilla (onneksi ei ole korttia), MTV3 pätkii. Lisäksi gain asetus UHF:llä minimissä, mutta silti signaalitaso on tapissaan, jos sitä lisää, niin laatu putoaa kaikilla kanavilla.

    60V lähteeksi löytyi TV:n Scart, runkoon tulee Scartin kautta jostain syystä melko tuju jännite, asia korjaantui laittamalla DC-blokin antennipiuhaan ensimmäiseen johtoon (tehty itse, muovikonkkia kaikissa johtimissa), nyt voi siis kytkeä piuhan ja signaali on maksimissa koko ajan.

    Taidan siirtyä seuraavaan setuppiin: digiboksille oma "digiantenni" jossa oma +5V vahvistin sisäänrakennettuna ja virtalähteeksi boksi, taidan tyytyä Bilteman haravaan. Toinen, eli nykyinen vahvistettu piiska Tallinnaan päin ja formulat näkymään :D, analogisena tietty.
     
  3. Tataz

    Tataz Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.01.2016
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vastaan hieman vanhaan ketjuun, mutta pähkäilin juuri huonosti näkyvien digikanavien parissa. Ennen kaikki kanavaniput olivat näkyneet hyvin, mutta nyt keväällä tilanne on jatkuvasti huonontunut. Lopulta vain Ylen kanavanippu näkyi hetkittäin. Digiboksin mukaan signaalinvoimakkuus oli erittäin hyvä.

    Tutkin signaalin konstellaatiokuviota CrazyScan2-ohjelmalla ja Geniatech/Mygiga T230 digitikulla. Konstellaatiokuvio näytti tälle.

    [​IMG]

    Vertailun vuoksi hyvän signaalin konstellaatiokuvio näytti aikaisemmin tältä http://i.imgur.com/AoPYT01.png .

    Kirjasta Fischer W - Digital Video and Audio Broadcasting Tehcnolody (3rd edition) löytyi selitys ulospäin venyneettä kuviolle. Kuvion aiheuttaa mm. AC-jännite, joka aiheuttaa amplitudimodulaation. Tämän aiheuttaa esim. kuivanut virtalähdeen kondensaattori.

    Syyttävä sormi alkoi osoittaa Fagorin mastovahvistimen virtalähdettä FA 802 N ja virtalähteen vaihto korjasikin kaikki näkyvyysongelmat. Signaali palautui normaaliksi. Ilman CrazyScan2-mittausohjelmaa ongelman löytäminen olisi ollut hankalaa. Aluksi arvelin digiboksin olevan rikki ja sitten mietin mastovahvistimen yliohjautumista. Signaalinvoimakkuus oli nimittäin edlleen hyvä kuten aikaisemmin.