Äänet tv:stä kotiteatteriin?

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana soros, 05.09.2017.

  1. soros

    soros Guest Guest

    Liittynyt:
    05.09.2017
    Viestejä:
    3
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moi, uusi tv talossa ja ongelmia tv:n äänen viennissä kotiteatterin kaiuttimiin... Enkö voi toimia niin, että lyön kaikki vehkeet (ps4/elisa viihde boxi/(chromecast)) tv:hen hdmillä ja tuoda äänen optisella telkkarista vahvariin?

    Tv on lg oled 55 b6v, vahvistin marantz sr 5005 ja tv:stä pitäisi löytyä optical out ja vahvarista parikin optical iniä.

    Onko toimintatapani oikea/mahdollinen? Toiveena olisi että vahvarista ei tarvitsisi äänilähteitä vaihtaa (kaukosäädin vetelee viimeisiään). Onko tuo siis mahdollinen tapa? Kokeilemallani optisella piuhalla ei vaan toimi, eli olisiko paskana vai onko mulla joku ajatusvirhe tässä nyt, auttakee!
     
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Pitäisi toimia noin. Katsopa nyt ensin, että television asetuksista on optinen päällä. Äänilähde: digitaalinen/ulkoinen/joku muu. Samalla muutkin telkkarin asetukset. Joissain on erikseen valinnat ääni ulkoisille kaiuttimille vs. tv ja erikseen ulkoinen lähtö digitaalinen vs. analoginen vs. kuulokereikä.
     
  3. soros

    soros Guest Guest

    Liittynyt:
    05.09.2017
    Viestejä:
    3
    Saadut tykkäykset:
    0
    No näin. Ei taida tuota optisen piuhan toimivuutta voida testata millään, eli mennee vielä uuden hankintaan?

    Jatkokysymyksenä (liekö tyhmä), onko tuo optimi tapa viedä ääni ulos vai voisiko tuon viedä muulla tavalla (tai olisiko äänenlaadullisesti parempia vaihtoehtoja)?
     
  4. rahonen

    rahonen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.01.2017
    Viestejä:
    20
    Saadut tykkäykset:
    1
    Toi on paras tapa tuossa tapauksessa.
     
  5. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 189
    Saadut tykkäykset:
    590

    Jos allaolevaa kaapelia tarkoitat niin voi sen toiminnan testata. Eli laitat toisen pää kiinni laitteeseen ja toista päätä et mihinkään vaan katsot tuleeko punainen valo läpi... jos tulee kaapeli on ehjä. Itse paskonut varmaan kymmenkunta kaapelia liian jyrkillä mutkilla.
    [​IMG]
     
  6. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Kuten edellä mainittu, niin tässä tapauksessa et taida pystyä parempaan.
    Optisen (ja coaxin) kautta siirtyy ainoastaan vanha dvd-tasoinen dolby digital taikka 2ch pakkaamaton PCM ääni. Äänenlaadullisesti optimaalisin tapa olisi liittää kaikki lisälaitteet HDMI-kaapeleilla vahvistimeen ja sitten vahvistimesta yksi kaapeli television HDMI ARC liitäntään. HDMI:llä siis saataisiin kuuluviin modernit häviöttömät ääniraidat.
     
  7. JanneB

    JanneB Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2016
    Viestejä:
    177
    Saadut tykkäykset:
    25
    Juurikin noin, paitsi että, jos on ihan vähän vialla. Joskus minulla on siis ollut kaapeleita jotka ovat "vähän rikki". Eli valoa tulee läpi, mutta heikosti. Nuo kaapelit eivät ole toimineet / jos ovat toimineet, on ääni välillä pätkinyt. Kun on verrannut ehjään kaapeliin, on läpi tulevan valon määrässä ollut silminhavaittava ero. Eli toiminnan voi kyllä tarkistaa aika pitkälti katsomalla tuleeko valoa läpi. Jos ei tule on varmasti rikki. Mutta joskus voi olla, että vaimennusta alkaa olla hiukan liikaa/valo pätkii, niin lyhyitä pätkäisyjä, että ihmissilmä ei ehdi reagoida.

    Alkuperäiseen kysymykseen vielä sen verran, että epäilen vahvasti, että TV ei kyllä anna mitään ääntä optisesta liitännästä, kun ääni viedään tv:een HDMI:llä. HDMI ääni on kopionsuojattu kun optisen liitännän ääni taas ei ole. Eli TV:n ei ainakaan saisi antaa alunperin kopionsuojattua digiääntä (HDMI), suojaamattomana diginä (optical out) pihalle. TV:n oman virittimen äänet tullee siitä optisesta pihalle, mutta ilmeisesti ei muuta.
     
    Viimeksi muokattu: 06.09.2017
  8. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 722
    Saadut tykkäykset:
    477
    Kyllä varmasti antaa ääntä pihalle optisesta, mutta ei, kuten aheikkinen tuossa epäili, anna pihalle monikanavaisia HD-ääniä, vaan vain jotain historiallista prologikkia tms. tai jopa vain kaksikanavaista, juurikin tuon kopiosuojauksen takia....

    T: Vesku
     
  9. soros

    soros Guest Guest

    Liittynyt:
    05.09.2017
    Viestejä:
    3
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia vastauksista.

    Päädyin kokeilemaan vielä hdmi arc:ia tv=>vahvistin, joka tuntuisi toimivankin, eli saan tv:n äänet kotiteatterista ulos ja vieläpä niin että tv:n kaukosäätimestä äänenvoimakkuutta säätämällä vahvistimen äänenvoimakkuus muuttuu. Tämä siis käytön kannalta optimi (kuten sanottua, vahvistimen kaukosäädin kuoleman partaalla), äänenlaaduista en sitten osaa sanoa mitään kun tumpelo olen.
     
  10. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 973
    Saadut tykkäykset:
    338
    HDMI ARCilla tulee sama äänenlaatu kuin optisella.
     
  11. hinuk

    hinuk Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2008
    Viestejä:
    121
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse laitoin tänään juuri tilaukseen tälläisen hdmi Audio extractor laitteen. https://www.amazon.com/ViewHD-Extractor-Splitter-Support-Toslink/dp/B0755TB82Q
    Tuon avulla olisi tarkoitus saada nvidia shield tv media boxin 4k60fps hdr kuva televisioon asti ja dolby trueHD sekä dts-hd master audio äänet onkyo tx-nr616 vahvistimelle asti.

    Ilman tuota laitetta on valittava joko 4k hdr kuva ja vanhat dd ja dts äänet ja netflixin dd+ kohdalla pelkkä stereoääni.
    Tai sitten 1080p kuva noilla hd äänillä.

    Hinnaksi toimituksineen tuli 60,85€ joka ei mielestäni ole mikään hirveä summa, kun toinen vaihtoehto olisi ollut uusi vahvistin joka olisi ollut vähintäänkin 250€ enemmän. Kuitenkin olen ollut tuohon onkyoon ihan tyytyväinen, pois lukien tietysti hdmi 1.4 ja 1080p yläraja.

    Lähetetty minun TA-1004 laitteesta Tapatalkilla
     
  12. MikkiHiiri

    MikkiHiiri Do It Yourself Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.10.2003
    Viestejä:
    3 765
    Saadut tykkäykset:
    14
    Mistä lähteestä TV:ssä saa ulos ääntä jolle ei riitä optinen kaapeli?

    Siis sama DD 5.1 ja DTS kulkee siinä optisessa mitä HDMI ARC:ssa. Netflixin DD+ tulee siis DD 5.1:nä ulos.
     
  13. tosikko

    tosikko Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.02.2005
    Viestejä:
    677
    Saadut tykkäykset:
    8
    Jokos olet päässyt testaamaan?

    edit: tuosta olikin jo juttua toisessa ketjussa: Hyvää ja mielellään halpaa 4k60hz HDR kykenevää hdmi Audio extractoria etsimässä?
     
    Viimeksi muokattu: 17.04.2018