Takakaiuttimien johdot seinän taakse

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana tuomas22, 16.07.2018.

  1. tuomas22

    tuomas22 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.05.2017
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    3
    Aikomuksena laittaa takakaiuttimet seinään kiinni, mutta siinä tapauksessa johdot pitäis saada piiloon. Seinän sisäpintä on kipsilevyä, joten onnistuuko vaan porata reikä kaiuttimen taakse ja samaan kohtaan lattianrajaan, tiputtaa kaapeli sisään ja onkia se ulos alhaalta? Joku rasia tms sitten reikää peittämään. Pitääkö tässä ottaa huomioon jotain säädöksiä? Mitään en aiheesta löytänyt googlella. Toki en tiedä varmaksi mitä tuolla seinän sisällä on, onko siellä onttoa vai ei. Mistä sen voi tietää?
     
  2. JanneB

    JanneB Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2016
    Viestejä:
    177
    Saadut tykkäykset:
    25
    Mikäli kyseessä on huoneiston sisäinen väliseinä, niin ei siellä seinän sisässä liene mitään. Tälläiseen seinään ehdottamasi ratkaisu toimii. Kannattaa toki katsoa seinän molemmin puolin että ei ole pistorasioita, kytkimiä, vesipisteitä (hanoja yms.). Ettei vahingossa poraa sähköjohtoon tai vesiputkeen tms.

    Jos kyseessä on huoneistojen välinen seinä, niin siellä on villaa. Tälläisessä seinässä kipsilevyn yhtenäinen tiivis rakenne on olennainen osa toimivaa äänieristystä, eikä ko. seinään saa tehdä mitään aukkoja.

    Jos kyseessä on ulkoseinä, on kipsilevyn takana kosteussulku, johon myöskään ei saa tehdä reikää.
     
  3. tuomas22

    tuomas22 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.05.2017
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    3
    Ulkoseinä olisi kyseessä. Onko se kosteussulku siis siinä koolauksen ja kipsilevyn välissä? Kipsilevyssä kiinni?

    Onko omistusasunnosta (rivari) mahdollista saada jotain dokumentaatiota tämän tapaisista yksityiskohdista? Haluaisin tietää miten mikäkin seinä on rakennettu ja mitä menee missäkin. Jos tällainen on olemassa niin mikähän on dokumentin nimi?
     
    Viimeksi muokattu: 16.07.2018
  4. KiSaVa

    KiSaVa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.01.2008
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    2
    Voi olla tehty miten vain. Muovi voi olla levyssä kiinni tai esim 50 mm ilmaraolla, jolloin johdon laitto voisikin olla mahdollista. Rakennuspiirustuksissahan nuo näkyy.
     
  5. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Isännöitsijällä lienee piirustukset hallussaan. Samoin tarvittava konsultaatio sitä kautta. Itse pyytäisin tuohon selkeän luvan, jottei tule jälkikäteen mitään ikäviä jälkiseuraamuksia (jos vaikka tuleekin kosteusvaurio, mikä aina riskinä ulkoseinissä). Asunto-osakeyhtiössähän kukin omistaa vain osakkeen, joka oikeuttaa ko. tilan hallintaan. Yhtiö kuitenkin omistaa kiinteistön ja vastaa sen kunnosta, myös pidemmällä aikavälillä.

    Minusta lähtökohtaisesti riskit kuulostavat niin isoille, että vetäisin itse siistinä pintavetona (johtokourussa).
     
  6. Fopa

    Fopa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.09.2017
    Viestejä:
    38
    Saadut tykkäykset:
    28
    Joko siinä on kosteussulku heti levyn takana, tai se on koolattu 50x50 rimalla vaakaan ja välit villoitettu, eli melko hankala on siitä johto pujottaa.
     
  7. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Paras asennus on pienet lipastot takakaiuttimille. Ei jää mitään johtoja näkyviin seinälle. Ostin muutamalla kympillä nuo Jyskistä itselleni. Samalla tuli 3 liukulaatikkoa/lipasto tavaroille. Suosittelen!
     
    Viimeksi muokattu: 21.07.2018
  8. krauta

    krauta Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.11.2002
    Viestejä:
    254
    Saadut tykkäykset:
    6
    Jos yksikerroksinen rivari, välikatolla on helppo viedä johdot ja pudottaa katosta alas. 13mm reikä ja siihen muovitulppa, johto keskeltä läpi. Itse olen vienyt kaikki johdot välikatolla, tykille menee vähän paksumpi putki, missä voi vedellä helposti johtoja jälkeenpäin uusiksi.