Promised Land (2012) (Gus Van Sant / Matt Damon, John Krasinski, Frances Mcdormand)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 24.09.2012.

  1. Mika

    Mika Administrator Ylläpidon jäsen Ylläpito Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    8 291
    Saadut tykkäykset:
    29
    [​IMG]

    Promised Land on uusi dramaelokuva Good Will Hunting ja Milk -elokuvien ohjaajalta Gus Van Sant:lta.

    Steve Butler (Matt Damon) on myyntiedustaja isossa yrityksessä, ja hänet lähetetään työkaverinsa Sue Thomasonin (Frances McDormand) kanssa hoitamaan yrityksensä laajentumissuunnitelma eräässä pienessä maaseutukaupungissa. Tämä pikkukaupunki on kokenut kovia viime vuosien talouskriisissä, joten Steve ja Sue olettavat kaupunkilaisten suostuvan yrityksensä tekemään porausoikeuksisia käsittelevään tarjoukseen, ja joka toisi paljon kaivattua helpotusta kaupungin tilanteeseen.

    Mutta se, minkä luulisi olevan helppoa ei aina sitä ole ja tämän joutu myös Steve ja Sue kokemaan, kun hanketta ryhtyy vastustamaan kaupungissa arvostettu opettaja, joka saa hankkeelleen tukea eräältä paikallisen tason ruohonjuuritason kampanjaa vetävältä Dustin Noblelta (John Krasinski).

    [​IMG] Katso elokuvan trailer

    [​IMG] Katso kuvagalleria: selattava | klikattava

    Ensi-ilta Suomessa - (USA:ssa 13.01.2013)
     
    Viimeksi muokattu: 24.07.2013
  2. Pazze

    Pazze Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2003
    Viestejä:
    5 015
    Saadut tykkäykset:
    150
    Tässä on taas kerran elokuva, josta olisin halunnut pitää mutta joka jätti täysi kylmäksi. Aihe ja sen mahdollistama ristiriitainen asetelma jätetään käyttämättä, henkilöhahmot jäävät etäisiksi, eikä itse tarinakaan jaksa kantaa. Hyvin tehty elokuva, harmi että ei onnistu kiinnostamaan. Ja lopun avoimmuus ei ole muuta kuin typerä yritys pelastaa jotain ja laittaa katsojat ajatelemaan. 2/5.
     
  3. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 382
    Saadut tykkäykset:
    225
    Gus Van Santin Promised Land käsittelee suurpääoman ja tavallisen kansan ristiriitaa pääoman edustajan näkökulmasta. Ajaessaan suuryrityksen asiaa päähenkilö Steve Butler (Matt Damon) joutuu vähitellen kyseenalaistamaan yrityksen keinot ja oman roolinsa.

    Butler ja hänen työtoverinsa Sue Thomason (Frances McDormand) saapuvat Yhdysvaltain sydänmaille pikkukaupunkiin hankkimaan kaasunporausoikeuksia, polkuhintaan mikäli mahdollista. Porausmenetelmän turvallisuus kuitenkin kyseenalaistetaan heti alussa, eikä olekaan varmaa, hyväksyvätkö asukkaat koko hanketta.

    Kaasuyhtiön edustajien kiusaksi paikkakunnalle saapuu myös karismaattinen ympäristöaktivisti Dustin Noble (John Krasinski), joka usuttaa asukkaita vastustamaan kaasuyhtiötä.

    Voisinpa väittää, että heti alusta alkaen pidin Noblen hahmoa jotenkin epäilyttävänä. Hänen kampanjansa on varsin touhukas, ja hän tuntuu onnistuvan hankkeessaan. Lopulta kuitenkin paljastuu, että hänen propagandansa perustuu valheeseen. Ensin tämä tuntuu kääntyvän ympäristöaktivismin kritiikiksi, mutta sitten seuraa varsinainen paljastus: Noble on itse asiassa kaasuyhtiön palveluksessa, ja koko hänen kampanjansa oli tarkoituksella rakennettu sellaiseksi, että Butler voisi osoittaa sen näyttävästi valheeksi ja näin saada asukkaat kaasuyhtiön puolelle.

    Butlerin on kuitenkin vaikea sulattaa näin monimutkaista huijausta, jossa häntä itseään käytettiin pelinappulana. Hän paljastaa juonen asukkaille ja menettää työpaikkansa.

    Kaupunkilaisten äänestystulos jää lopulta avoimeksi, koska se ei ollutkaan tarinan pääasia. Keskeistä on se, kuinka Butler vähitellen tiedostamattaan alkaa asettua kaupunkilaisten puolelle; hänen käyttämänsä myyntitaktiikka, jossa tekeydytään ”höynäytettävien” kaltaiseksi, kääntyy häntä itseään vastaan, ja Noblen operaatio on ikään kuin viimeinen oljenkorsi, joka katkaisee kamelin selän ja saa suomukset putoamaan Butlerin silmiltä.

    Ehkä hiukan kuten elokuvassa Up in the Air päähenkilö joutuu miettimään asemaansa suurpääoman likaisten töiden tekijänä.

    Elokuvan vahvuutena on henkilö- ja yhteisökuvaus. Myyntimiehet ja pikkukaupungin tunnelma ovat uskottavia. Promised Land ei tavoittele suuria elkeitä, ja tämä voidaan tietenkin tulkita sympaattisuudeksi tai vaisuudeksi. Van Santin tuotannolta tällaista maltillisuutta voi odottaa. Myös suuryrityksen moraalikritiikki on hienovaraista ja onnistunutta, koska katsoja saa nähdä asioiden molemmat puolet ja aluksi hänen odotetaan samastuvan menestyshakuisten myyntimiesten tilanteeseen.

    3½/5

    Atlantic Filmin blu-raysta (BD-25) on lausuttava painava varoituksen sana. Elokuvassa on ainoastaan Dolby Digital 5.1 -ääniraita (toisin kuin takakansi väittää), ja se kuulostaa jotenkin omituiselta, ikään kuin dialogiin tulisi vaihevirhe aina kun puhuja siirtyy pois keskikanavasta. Kuvanlaatu on siedettävä, mutta mitään lisämateriaalia ei ole. Muutama kuvanäyte:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 27.06.2017