Akustisesti läpinäkyvät kehyskankaat

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana jukuh, 15.04.2015.

  1. jukuh

    jukuh Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.07.2004
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moro,

    En löytänyt haulla kehyskankaista valmista topiccia, enkä halunnut sotkea rullakangaskeskustelua, joten lähdetään puhtaalta pöydältä liikkeelle. Tähän voisi koota muutakin akustisesti läpinäkyviin kehysvalkokankaisiin liittyvää keskustelua..

    Haussa on dedikoituun kotiteatterihuoneeseen akustisesti läpinäkyvä kehyskangas vanhan Draper Luma 90" rullakankaan tilalle. Kankaan koko saisi olla mielellään kokoluokkaa 100" tai mielellään jopa suurempi. Tykkinä Viewsonic Pro9000 ja huone on täysin pimennetty ja seinäpinnat tummat. (kankaan 1,0 gain googlettelun perusteella ok nykytykeille?)

    Itselläni ei ole ääntä läpäisevistä kankaista minkäänlaista kokemusta ja kuulisinkin mielelläni kokemuksia eri kangasvalmistajien tuotteista. Budjetti kankaalle on mielellään alle 1000 euroa.

    Haeskelulla tarjolla olisi tuohon hintaluokkaan esimerkiksi:

    - Grandview Flat Series WB White 106" Ääntäläpäisevä (Mikroperforoitu), 765e
    - Grandview Flat Series WB White 120" Ääntäläpäisevä (Mikroperforoitu), 965e
    - Movie Palace Premium 240C 106" Acoustic, 979e
    - Kehyskangas ScreenLine Amleto 113", Mikroperforoitu, 756e

    Grandviewin kankaat on nimenä tuttuja, muut eivät sano ainakaan minulle mitään. Onko Movie Palacesta ja ScreenLinesta kokemuksia? Muita hyviä vaihtoehtoja ko. hintaluokassa?

    Kankaan taakse olisi myös kätevä jemmata osa DVD-kokoelmasta. Näkyykö kankaan takana olevat esineet akustisesti läpinäkyvästä kankaasta kuinka läpi, eli onko ajatus ihan tuhoon tuomittu?

    Kaikki Plazalaisten neuvot/kokemukset/apu aiheen tiimoilta tervetullutta.
     
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Mikroperforoidut ei kuulemma oikein toimi; ei kuvan eikä äänen osalta.

    Kudotuista en muuten tiedän, mutta ainakin omasta Screen Excellencestä näkyy läpi. Tai näkyisi, mutta kaikki takana on mattamustaa..
     
  3. jukuh

    jukuh Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.07.2004
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos kommentistasi.

    Avaatko hiukan tietämättömälle miten/miksi mikroperforoidut kankaat eivät toimi erityisesti kuvan osalta? Onko rei'itys niin näkyvää katselupaikalle?

    Löytyykö kudotuista kankaista hyvää vaihtoehtoa lähellekään tuota ehdottamaani budjettia? Screen Excellencen kankaiden hinta alkaa jo hiukan karkaamaan yli.

    Tarkennuksena vielä (mikäli budjetista ei voinut jo päätellä :) ) en ole rakentelemassa teatteristani mitään hifistin referenssiä. Osaan kyllä arvostaa hyvää ääntä ja kuvaa, mutta duunarin palkalla täytyy ajatella miten parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen pääsee taloudellisesti järkevällä tavalla..
     
  4. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Harknessin (mikro)perforoituja käsittääkseni käytetään laajalti elokuvateattereissa.. Siellä on kuitenkin sen verran katseluetäisyyttä että reiät ei näy. Kotiteatteriin tätä en ottaisi ellei katseluetäisyys olisi jotain tyyliin ~4m. Kuitenkin näistä ääni menee vallan hyvin lävitse. Cinematr:n Harrilta saa ilmaiseksi näitä koepaloja, niin harknessia kuin Screen Excellenceäkin.. Halvin kudottu ns "4k" -kangas mihin olen törmännyt on löytynyt EliteScreen ZR150WH1-A4K; 679,00€ sis alv (150" -tuumainen ,projektoritavaratalo.. Tämä siis "pinnan" hinta, koska diy -henkisenä olin kiinnostunut vain pinnasta.. tuohon myydään toki kehyksiäkin)

    Itse olen noita myös omin silmin vertaillut. Huomattavasti kirkkain oli tuo harkness, mutta ne reiät kyllä nyppi. SE oli harmahtavampi.

    Vieläkään en tosin ole törmännyt spandexin voittajaan (hinta - laatusuhteelta siis) <- tuo tosin vaatii diy -henkisyyttä.
     
    Viimeksi muokattu: 16.04.2015
  5. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Mikroperforoidun rei'itys näkyy katselijasta riippuen lyhyemmiltä etäisyyksiltä. Lisäksi se saattaa aiheuttaa kuvan vääristymistä, olikohan efektin nimi 'moire'.

    Äänellisesti mikroperforoitu vaatii jonkin verran etäisyyttä kaiuttimen ja kankaan väliin, kun kudotulle riittää, ettei basso osu kankaaseen liikkuessaan (eli vaikkapa 2cm). Oikeallakin asennuksella perforoitu saattaa aiheuttaa vääristymiä diskanttiin.

    Elokuvateattereissa etäisyydet ja kuvakoot ovat sen verta eri luokkaa, ettei ongelmia tule samassa määrin.
     
  6. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Eipäs sotketakaan tuota ketjua tällä asialla, vaan lainataan ja jatketaan tänne:
    Menin spandexworldissa jo kassalle asti, mutta nähdessäni toimituskulut käännyin 360 astetta ja poistuin välittömästi.

    Kankaan hinta pienikokoiseen screeniin noin 45 ameriikanrahaa ja toimituskulut vaatimattomat 65 lisäksi. (Suomen päässä vielä alv koko summan päälle.) Ei ole varaa tuollaisia hintoja maksella. Tilaussivulla vieläpä mainittiin tuon olevan arvio, eli lopullinen kortilta veloitettava summa voisi olla vielä enemmän. Harmi. :/

    Eurokankaassa kävin päivällä, mutta sieltä ei löytynyt kuin flamingopinkkiä lycraa, ja se ei varmaankaan olisi ollut väritoistoltaan kovinkaan optimaalista. Eikä löytänyt myyjä siitä tietokoneeltaan koko ketjusta ollenkaan valkoista lycraa. Kankaan tekstuuri/ominaisuudet kävivät kyllä tuostakin hypistelystä ilmi jollakin tavalla. Täytynee kartoittaa nettikauppoja sitten seuraavaksi. Flextexille meinasin soitella aamusta puoliin.

    Kertopuutolpat sekä kulmaraudat tänään jo hankinkin. Screenin mitat abaut 177,8x100 cm, koska suurempaa ei vaan mahdu, ja Sonyn zoomikin alkaa olla tuossa vaiheessa jo melko lähellä maksimia. Lohtuna on, että kuva siirtyy noin 40cm lähemmäksi katsojaa, kaiuttimien eteen, vrt. nykyinen suunnilleen saman kokoinen grandview joka on kaiuttimien takana.
     
    Viimeksi muokattu: 05.11.2015
  7. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Flexiltä on tosiaan omatkin rätit tulleet. Tuossa vielä tips & tricks rätin kiinnitystä varten (post 911)
     
  8. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Selailinkin noita ketjuja. Onkohan Suomesta saatavilla Screen Tight -tyylistä listasysteemiä? Rautakaupoista, lasiliikkeistä tai mainostoimistoista? Tuolla suositeltiin venyttämään kangasta huomattavan paljon, jopa 20cm verran suuremmassa screenissä. Minä puolestani meinasin laittaa kaksinkertaisiin mattavalkoisiin kankaasiin niin vähän venytystä kuin mahdollista, eli juuri ja juuri kangas rypyttömäksi. Pitäisikö sittenkin venyttää enemmän?
     
  9. KMOK

    KMOK Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    21.06.2002
    Viestejä:
    1 946
    Saadut tykkäykset:
    37
    Tässä linkki AVForumsilla suositeltuun matskuun. Toimituskulut Suomeen ovat parin kympin luokkaa. Ja tässä vielä linkki kyseisen foorumin aihetta käsittelevään ketjuun.
     
  10. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Tuollaiseen törmäsin.. Voisi olla ihan ok toteutus, sais vähän tuota pingottamistakin testattua näppärästi.
     
  11. HikinenM

    HikinenM Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.12.2008
    Viestejä:
    238
    Saadut tykkäykset:
    22
    Flextexistä ostin mattaa mustaa ja valkoista. Sain venytettyä runkoon, mutta aika pahalta näyttää. Jotenkin kankaassa näkyy tuo tekstuuri ja se kiiltelee. Ilmeisesti kangasta olisi kannattanut ostaa 2m*1,5m 1*1,5m sijaan. Piti venyttää tuo 1,5m n. 2,1m pituudelle ja ehkä se on kankaalle liikaa.
     
  12. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Juu saman huomasin omassa demopalassa kun pingoitin valkoista liikaa ja alla oli hopea..
     
  13. MJF

    MJF Guest Guest

    Liittynyt:
    27.06.2016
    Viestejä:
    1
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko kukaan testannut tuota Brittien kehumaa filmexiä?
     
  14. HikinenM

    HikinenM Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.12.2008
    Viestejä:
    238
    Saadut tykkäykset:
    22
    Minulla on nyt ollut tuo akustisesti läpinäkyvä valkokangas ja olen epäillyt että siinä on jotain vikaa, kun en ole saanut sitä aivan super-tarkaksi ja esim. panel alignmenttiä tehdessä valkoiset viivat vaikuttivat hieman vuotavan valoa sivuille, kun menin aivan valkokankaan kuvaa säätämään.

    Nyt olen lukenut hieman lisää noita kokemuksia ja toden totta tuo epäkohta on todellinen ja se johtuu ilmeisesti kahdesta heijastavasta pinnasta päällekkäin. Musta kerros taustalla lisää vähiten tuota ja valkoinen/harmaa sumentavat kuvaa liikaa. Ei tuo mikään elämää isompi ongelma ole, varsinkaan elokuvia katsellessa näyttää silti oikein hyvältä. Lähinnä Windowsin työpöydällä ja nettiä selatessa joskus miettii voisiko teksti olla himpun verran skarpimpaa etc. Nämä on näitä kompromisseja.

    http://www.avsforum.com/forum/110-diy-screen-section/2497802-spandex-sharpness.html
    "The sharpness issue you see with milliskin spandex (when properly backed with a black backing to eliminate back-scatter) has to do with cross-pixel light contamination due to "thread glow" where some of the light of a given pixel scatters along the plane of fabric due to the relative transparency of the threads/fabric and then is emitted from the surrounding pixel locations. A heavier fabric will show less of this issue but of course have a coarser thread pattern. Coated threads like in Seymour XD also mitigate this issue but again induce a coarse thread pattern."

    http://www.avsforum.com/forum/23-sc...ance-manufactured-screen-fabrics-spandex.html
    "The second layer of spandex adds to the cross-pixel light contamination further softening the image; unacceptable for anything but video at this point."
    Yllä siis kyse kahdesta kerroksesta valkoista.

    http://www.avsforum.com/forum/23-sc...ce-manufactured-screen-fabrics-spandex-2.html
    "Never, ever, double layer the screen with anything other than black behind it. Gain does not equal awesomeness, and having a Lambertian back layer contaminating the Lambertian front layer with light pollution from the backside of the material will only have negative effects. Your ANSI contrast is reduced with cross pixel light interaction, along with sharpness and resolution. In short, you're sacrificing the #1 and #3 aspects of a quality image (contrast, detail) for an unnecessary gain of #2 (brightness). If any second layer isn't black, you're setting your image back 5-10 years"
     
  15. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Tuollaista on tulossa itselle testipala :). Pitäisi olla aivan perkeleen hyvää maskua.
     
  16. jeinovaa

    jeinovaa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.02.2016
    Viestejä:
    68
    Saadut tykkäykset:
    5
    Kerrohan sitten kokemuksia. Alkaa olemaan itselläkin aihe ajankohtainen ja spandex hommissa tuntuu olevan monta sudenkuoppaa. Voisi kysyä, että kenellä täällä on hyvin toimiva spandexruutu?
     
  17. HikinenM

    HikinenM Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.12.2008
    Viestejä:
    238
    Saadut tykkäykset:
    22
    En tiedä onko minulla toimiva mutta aivan riittävä ja hintalaatusuhteeltaan loistava. Sain tuon kuulostamaan pahemmalta kuin on, mutta kyllä tämä minulle kelpaa oikein mainiosti. Lukemani perusteella kaikissa akustisesti läpinäkyvissä kankaissa on omia ongelmia jotka korostuvat mitä lähempää joutuu kuvaa tihrustaa.

    Tuo V6-kangas on tekijöidensä mukaan parasta mitä löytyy, mutta latexii varmaan voi selventää kunhan saa testipalan. Ja on kyllä kallista tavaraa.

    E: Niin ja aiemmin valittelin tuosta tekstuurista ja kiiltelystä. Hankin siis uuden isomman palan valkoista ja nyt tekstuuria ei näy yli 1,5m päästä ja kiiltelyä ei ole ollenkaan.
     
  18. jeinovaa

    jeinovaa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.02.2016
    Viestejä:
    68
    Saadut tykkäykset:
    5
    Omatkin ostahalut katosi, kun vilkaisin V6 kankaan hintaa :)
    Eli palataan spandexiin. Ajatuksena laittaa ~120" 2.35:1 kangas matta lycraa päälle ja mustaa alle. Minkälaisella kombolla olet oman kankaasi tehnyt?
     
  19. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Ennen kuin / jos rakennatte tuota screeniä Lycrasta niin peskää se rätti ensiksi.. tai imuroikaa. Itsellä läikähti vettä tuohon screeniin ja nyt siitä valo vuotaa selkeämmin läpi, koska siinä on joku pieni nukkapinta, joka peseyty veke läikähtämisen myötä. Ei kuitenkaan näy katselupaikalle, mutta vituttaa kun tiedän että siinä se on. (jos koette moiselle accidentille pienintäkään mahdollisuutta)
     
  20. HikinenM

    HikinenM Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.12.2008
    Viestejä:
    238
    Saadut tykkäykset:
    22
    Mustaa alla ja matta-valkoista päällä. Ainoa vaihtoehto lycralle oikeastaan.