Television kalibrointia

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana Make73, 24.01.2010.

  1. deko

    deko Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.01.2007
    Viestejä:
    134
    Saadut tykkäykset:
    7
    Kontrasti -asetus käytännössä nostaa tai laskee kaikkien kolmen päävärin kirkkautta yhtä aikaa (luminanssi) ja usein liian suuri kontrastin arvo aiheuttaa sen, että jonkin värin kirkkaus ei enää kasva = se leikkautuu kun muiden kahden värin kirkkaus vielä lisääntyy. Englanniksi termi taitaa olla color channel clipping tjs ;)
     
  2. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Ok, kiitos tästä!
    Joskus on eteen tullut CMS:ää säädellessä ettei jotain väriä saa vaikkapa kuin dE5:een vaikka kuinka yrittää, josko voisi johtua tästä.
    Pitääpä ensi kerralla kokeilla säätää pienemmällä kontrastin asetuksella :)
     
  3. deko

    deko Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.01.2007
    Viestejä:
    134
    Saadut tykkäykset:
    7
    Mun mielestä aina kannattaa mitata mahdollisimman kattava otos värejä jotta saa käsityksen mitä väriavaruuden sisällä tapahtuu kun käyttää television CMS:ää. Vaikka jokin väri väriavaruuden reunamilla olisikin dE 5:n luokkaa tai jopa enemmän, niin väriavaruuden sisällä (johon suurin osa katsottavasta sisällöstä asettuu) voi virhe olla keskimäärin paljon pienempi ja itse asiassa kokonaisuutena parempi kuin jos pyrkisi mahdollisimman pieneen dE:n noissa 6:ssa 75% tai 100% värissä. Itse mittaan nykyään 250 värin otoksen. Se kyllä vaatii käytännössä signaaligeneraattorin ja softan jossa on ko automatisoitu toiminto.
     
  4. John-117

    John-117 Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kannattaa käyttää RGB-säädössä etupäässä vaan värikanavan ala- ja yläpään oikomista. 10/20/100 jne. pisteen täsmäkorjauksia vain erikoistilanteissa. Kun tekee korjauksia, huomio myös mitä tapahtuu paneelin reunemmilla alueilla. Ei siis hyödytä korjata ja esitellä 0,01 dE:n tarkkuuteen paneelin keskipisteestä hoonattua käyrää joli pystyssä, jos l. KUN mittaria 10 senttiä siirtämällä käyrä on taas +5 dE:tä levällään.
    RGB-käppyrääkin tärkeämpi hyvän videokuvan tekijä on sitten gamma, sen käyttäytymistä pitää seurata peruutuspeilistä RGB:n käpälöinnissä koko ajan. Jos on tehtävä kompromissi, tekee sen gamman eduksi. Jos gamma on erikseen säädettävissä, keskittyy sen säätämiseen RGB:täkin enemmän.

    Värien säätö on puhdasta hienosäätöä. Väreissä kannattaa seurata Delta E:tä (värikoordinaatin paikkaa) enemmänkin Delta L:ää (luminanssivirhettä).
     
  5. Jmt1

    Jmt1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.04.2009
    Viestejä:
    221
    Saadut tykkäykset:
    12
    Miten muuten tuo gamman säätö tapahtuu HCFR-ohjelmalla? Pystyykö gammaa säätämään niin että näkee reaaliaikaisesti HCFR:n gamma graafista säätöjen aiheuttaman muutoksen, vai pitääkö joka gammasäädön jälkeen mitata joka valkotasapainon videotaso aina uudestaan jotta näkee muutokset? Laitoin ohjelmassa gammagraafin näkyville ja jatkuvan mittauksen päälle, mutta ohjelma kaatuu aina kun näin tekee. Tästä Panasonicin televisiosta löytyisi kyllä gammasäädöt erikseen joka videotasolle. Entä kumpi gamma-arvo olisi nykyään hyvä, 2.2 vaiko 2.4? Olen käsittänyt että 2.2 sopisi hyvin yleiskäyttöön, jossa esimerkiksi televisiota saatetaan katsoa päivällä valoisassa huoneessa. Hämärään tai pimeään kotiteatteriin sopii sitten tuo 2.4. Nykyään vissiin suositellaan tuota 2.4 arvoa?
     
  6. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Gray scale välilehdellä jatkuvalla mittauksella Y target.
    Ainakin itse mittaillut valkotasapainoa moneen kertaan että näkee miten säädöt vaikuttavat gammaan.

    Tuo mitä John-117 kirjoitti on ihan totta, turha hiplata sitä pilkun tarkalleen kun LCD telkussa sopivassa valovuotopilven lomassa lukemat on kuitenkin erilaisia ja plasmoissa riippuen testikuvasta, kuinka ABL tulee mukaan jne.
     
  7. JanneB

    JanneB Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2016
    Viestejä:
    177
    Saadut tykkäykset:
    25
    Kun ei tästä uuden UHD/HDR television hankinnasta tahdo tulla valmista, niin hankin kalibrointilaitteet ja harjoittelin hiukan vanhalla TV:llä.

    Linkin takaa löytyy mittaustulokset https://onedrive.live.com/?authkey=!ADLRLRN7-KJKsBA&id=7FC9EEA36540E0A2!472&cid=7FC9EEA36540E0A2

    Kalibrointi laitteistona on ollut seuraavanlaiset:
    Tietokone: HP Note Windows 10 kannetta
    Kalibrointilaite: X-Rite i1Display Pro
    Ohjelma: HCFR 3.4.1 (versiossa 3.4.2 ei mittauksen ja generoidun testikuvan synkka tuntunut toimivan, siksi ”vanha versio”)
    Lisäksi testikuva lähteenä (HCFR:n generaattorin lisäksi) AVSHD 709 testi DVD

    Kalibroitava TV n.8-9 vuotta vanha Sony 40W3000. Käyttötunteja n.25000-30000. Televisio on alunperin ”säädetty” netistä löytyneessä TV-testissä olleiden asetusten mukaan. Silmällä ehkä joku naksu korjattu. Aikoinaan kuva vaikutti hyvältä.

    Säädin TV:n kontrastin ja kirkkauden testi DVD:n mukaan ja valkotasapainon käyttäen HCFR:n ”Generaattoria”. Oikeat asetukset löytyikin aika helposti. Tuossa vanhassa Sonyssä ei paljoa säätöjä olekaan. Kuva parantui huomattavasti, harmaissa olinkin havainnut jo ennen kalibrointia värittymiä, mutta ilman laitteita niitä ei äkkiseltään ole saanut korjattua. Valkotasapainon säädön jälkeen väritkin oli aika lähellä oikeaa. Värikylläisyydestä jokunen napsu pois, niin pää ja väliväritkin melko hyvin paikallaan. En odottanutkaan vanhalta TV:ltä mitään 100% tarkkaa kuvaa. Gamma on hiukan alamaissa, kuitenkin kivasti noudattaa BT1886 muotoa. Ylemmäs sitä ei millään säädöllä saa. Saturnaatio mittauksessa ei kaikki ihan kohdilleen mene, mutta eipä ole säätöjä noihin enempää puuttua, näillä asetuksilla kaikki on niin hyvin kuin voi saada.

    Kaikki hyvin, loppu hyvin? ….Ei.

    Elokuvat katson Xbox Onella (sillä vanhemmalla SDR versiolla siis). Laitoin AVSHD 709 kiekon Xboxiin ja ajoin testit uudestaan:

    Valkotasapaino edelleen ok, poikkeamat edelliseen mittaukseen niin pieniä, että menee mittavirheiden piikkin.
    Gamma, edelleen hiukan alamaissa, mutta muoto noudattaa BT1886:tta ja tasokin sama kuin edellisessä mittauksessa.
    Kontrasti. Sama kuin edellisessä mittauksessa. Ei mikään huippu, mutta ei nyt vain ole. Saisi hiukan paremmaksi, jos säätelisi asetukset siten että taustavalon himmennys pääsisi toimimaan, mutta koen sen niin ärsyttävänä, että parempi näin.

    Mutta värit. Delta E ei enää likikään kohdallaan ja ennenkaikkea Delta luminance aivan keturallaan. Samoin Saturnaatiot pielessä, mutta ne ei nyt kovin kohdallaan olleet alunperinkään.

    Säätämällä ei mikään paremmaksi muutu, mihin vain koskee aina menee jotain, yleensä lähes kaikki huonompaan suuntaan. Xboxin vähäiset kuvan asetukset ei joko vaikuta lainkaan tai sitten vähän huonompaan suuntaan. TV:n värivalikoimat yms. ei joko vaikuta lainkaan tai sitten mennään entistä huonompaan suuntaan. Eli kaikki asetukset (niitä tosin ei ole paljoa) tuntuisi olevan niin hyvin kuin voi olla.

    Vaihdoin vielä TV:ssä käytössä olevia HDMI portteja ristiin ja jätin vahvistimen pois välistä. Ei mitään vaikutusta. Tietokoneen kautta pää ja välivärit suht. hyvin kohdallaan, Xboxin kautta ei.

    Valitettavasti olen jo myynyt entisen BD soittimen pois, kun Xbox on niin paljon nopeampi ja hiljaisempi. Koetin sitten vielä Xbox360:llä jollainen taloudesta löytyy. Tuo ei ymmärtänyt AVSHD DVD:n päälle riittävästi, että olisi alkanut näyttämään kuvaa. Löysin vanhan Hifi-lehden testi DVD:n jossa ei oikein täydellisiä testikuvia. Testasin valkotasapainon, kontrastin, pää ja välivärit harmaa ja väri palkistoista kalibrointilaitetta siirtelemällä. Ei todellakana kovin tieteellinen mittaustapa, mutta Xbox360 antoi tällä tavalla aika tarkasti samat mittaustulokset kuin HCFR:n ”generaattori”, jopa niin yllättävän hyvin, että kaikki poikkeama mennee erilaisen mittaustavan piikkiin.

    Näyttäisi siltä että kaikki ”oikeatkaan” BD soittimet ei osaa toistaa värejä oikein. http://hometheaterhifi.com/technical/technical-reviews/blu-ray-player-hdmi-benchmark-introduction/.

    Olisiko jollakulla selitystä värien osalta erilaisiin mittaustuloksiin? Onko joku koettanut testata Xbox Onea tai jotain muuta BD soitinta jotain ”luotettavaa” soitinta vastaan?
     
  8. mikita

    mikita Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.03.2008
    Viestejä:
    233
    Saadut tykkäykset:
    12
    Tarkoititko siis että olet kokeillut XBoxin hdmi-asetuksien "color depth" ja "color space" -kohtien muuttelua?
     
  9. JanneB

    JanneB Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2016
    Viestejä:
    177
    Saadut tykkäykset:
    25
    Kyllä, juurikin noita olen koettanut muuttaa.
     
  10. John-117

    John-117 Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    HCFR:ssä ei ole Rec.709 -väriavaruus päällä?
     
  11. JanneB

    JanneB Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2016
    Viestejä:
    177
    Saadut tykkäykset:
    25
    Tuonkin olen tarkastanut moneen kertaan. Eli (Advanced -> Preferences... -> References -> Standard: ->) HDTV - REC 709 on ollut valittuna kaikissa mittauksissa.

    Xboxiin tuli tänään päivitys. Mittailin vielä uudestaan, koettaen vielä kerran erilaisilla color depth ja color space asetuksilla Xboxista, samalla vaihdoin TV:n päässä värivalikoimaan yms. liittyviä juttuja. Mikään yhdistelmä ei auttanut.

    Värit on aina sillä tavalla pielessä että 'syvimpien' punaisten luminance on n. 30% koholla ja vihreiden n. 30% miinuksella. Sininen on melko ok. Välivärit on siitä välistä (virhe siis).

    Jos televisiossa olisi enemmän säätöjä, voisi tuon varmaan korjata niillä, mutta HDMI:stä sisään tuleva tavara vaikuttaa olevan nyt virheellistä. Ainut tähän vaikuttava säätö TV:ssä on värikylläisyys, jolla saa korjattua punaista tai vihreää, mutta kun toinen korjaantuu, toinen menee entistä enemmän pieleen. Nykyinen säätö on kompromissi noiden välistä.

    Kuva on näilläkin ihan katsottavissa. Sekä TV, että soitin on menossa vaihtoon, kunhan tulee hetki hypätä UHD/HDR kelkaan. Se mikä tässä eniten huolettaa on, että kiinnostavin soitin ehdokas on ollut Xbox One S. Lieneekö siinä samanlainen vika? (Jos vika siis nyt soittimissa edes on).
     
  12. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    ^ Olet siis säätänyt PC@HDMI ?
    Mistä tiedät että samat asetukset käyvät Xbox@HDMI ?

    PC:llä pitää ainakin resetoida kaikki mahdolliset näytönohjaimen tekemät muutokset ym.
    Tänne johonkin pistin linkin siihen apuohjelmaan jolla homma onnistuu helposti, saat etsiä itse :)

    Jos telkussa on USB-paikka, niin voithan kokeilla laittaa testikuvat tikulle ja yrittää säätää sitä kautta. Tosin joissain telkuissa USB:lle tehdyt säädöt ei käy HDMI:lle.

    Josko saisit jostain lainaan sellaisen vaikkapa ihan perus blu-ray soittimen joka ei vääristä kuvaa, tai voisit ainakin verrata sitä Xboxiin että vääristääkö se.

    Onnea uuden mittarin hankinnasta, jatka harjoituksia :)
     
  13. JanneB

    JanneB Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2016
    Viestejä:
    177
    Saadut tykkäykset:
    25
    Samat säädöt sekä PC:llä, että Xbox onella on ne parhaat. (Olen siis tehnyt säädöt sekä tietokonetta, että xboxia lähteenä käyttäen). Molemmilla TV:n asetusten lopputulos on sama. Xbox onella vain värit on aika tavalla pielessä, PC:llä ei. Poltin tuosta AVS forumin levystä vielä Xbox 360:nen ymmärtämän version. Xbox 360:lläkin parhaat tv:n asetukset on samat kuin PC:llä ja Xbox onella. Xbox 360 näyttää värit oikein, aivan niinkuin PC:kin. Tietokoneen ja xbox onen käyttikset on juuri päivitetty. Xbox ja tv palautettu tehdas asetuksille ja säädetty uudestaan.

    Kyllä vika jää nyt hyvin todennäköisesti Xbox oneen. Jossain oli Xbox onen (siis tämän vanhan ei uuden S mallin) julkaisun aikainen testi, missä Xboxia oli testattu Oppon soitinta vastaan. Tuolloin sen kuva oli ollut jokseenkin hyvä (pientä virhettä gammassa). Eli joko xboxini on mennyt rikki tai jossain vaiheessa ohjelmisto päivitys on sotkenut värit tai on käytetty eri alihankkijan komponentteja eri laite yksilöissä tms.

    Pitää vielä tarkistaa se näytönohjaimen resetointi softa, mutta kalibroinnin olen siis tehnyt myös AVSHD 709 levyllä, ilman PC:n HDMI:n mukaan sotkemista.

    Tarkoitus oli vähän niinkuin etukäteen harjoitella kalibrointia vanhalla tv:llä/soittimella ennen uuden ostamista. Nyt on kyllä tullut jo kokolailla rutiinia tähän ja on tullut tutustuttua aiheeseen enemmän kuin ajattelinkaan. Siinä mielessä on kyllä ollut opettava kokemus :)

    Edit: Ihan selvennykseksi sekaviin jorinoihini. Xbox onella värejä ei siis saa kohdilleen vaikka miten säätää. Muilla (xbox 360 ja pc) lähteillä saa. Valitettavasti ei ole heti tässä lisää lähteitä saatavilla ja tv on niin muinainen, että siinä ei ole USB:ä.

    Ja vielä sellainen, että vanhoja "poistuvia" laitteita nuo on, ettei niiden puutteet mikään iso ongelma ole. Kannattaa kuitenkin yleisesti huomioida, että vaikka tv:n säätää kohdalleen, saattaa jossain (toivottavasti harvinaisessa) tapauksessa lähde sössiä kuvan pilalle (Mikäli tv:n säätely on tehty toisella laitteella, eikä tarkasta asetuksia käytettävällä lähteellä).
     
    Viimeksi muokattu: 04.08.2016
  14. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Ok, nyt minäkin ymmärsin ;)
    Nakkaa se Xbox One romukoppaan jos värit häiritsee, harmillista tuollainen kuvan pakkovääristäminen :mad:
     
  15. xtn

    xtn Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2001
    Viestejä:
    333
    Saadut tykkäykset:
    27
    Katselin Tubesta muutaman kalibrointivideon yleissivistääkseni itseä. Meni ohi miksi tällä kaverilla on jokin usb-tikku, josta saa "patcheja" telkkariin. Eikö testiohjelman patchit olisi ihan riittävät?

     
  16. mikita

    mikita Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.03.2008
    Viestejä:
    233
    Saadut tykkäykset:
    12
    Ideana on varmaan se, että ohjelma voi luottaa paremmin patchit tuottavan laitteen kuvan olevan vakio kuin että se olisi jonkun käyttöjärjestelmä+driver+näytönohjain -kombon tekemä. Liikaa muuttuvia parametrejä. Aihetta on vähän sivuttu tämän ketjun edellisissä viesteissä.

    Tuo tikku on amazonin halvalla myytävä laite johon voi asentaa softaa ja ostaa katseltavaa. Vähän kuten AppleTV ja ChromeCast.
     
    xtn tykkää tästä.
  17. xtn

    xtn Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2001
    Viestejä:
    333
    Saadut tykkäykset:
    27
    kaleido tykkää tästä.
  18. xtn

    xtn Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2001
    Viestejä:
    333
    Saadut tykkäykset:
    27
    Jaa mutta ilmeisesti OLED telkkaria varten softassa pitää olla tämmöinen ominaisuus? Vielä ei ole mitään hankittuna mutta colormunki display vaikuttaisi sopivalta laitteelta. Ehkä sen hcfr:n oppii myös... olisi ainakin edullinen :)

     
  19. kmruuska

    kmruuska Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    1 174
    Saadut tykkäykset:
    389
    Ei kuulosta välttämättömältä vaikka voikin joskus olla hyödyllinen. Oman kokemuksen mukaan harvoin jos koskaan tarvitsee pitää sitä samaa testikuvaa kauemmin kuin mainittu 75 sekuntia jonka jälkeen ruutu himmentää itseään. Ainakin oma 1d3 mittaa muutamassa sekunnissa.
     
  20. kaleido

    kaleido Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.04.2013
    Viestejä:
    73
    Saadut tykkäykset:
    3
    Kyllä, pääsääntöisesti max. 100km säteellä Helsingistä. Pistä privalla viestiä jos kiinnostaa. Samsungeista ja Panasoniceista löytyy kokemusta. Specsinä X-rite i1Display Pro, CalMAN Control ja MobileForge.