Velodyne DD 15 säätäminen

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Keku1503, 19.04.2016.

  1. Keku1503

    Keku1503 Guest Guest

    Liittynyt:
    19.04.2016
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Osaako joku neuvoa miten Velodynen DD 15 subbari säädetään oikein. Automaattisäädöllä olen sen joskus säätänyt mutta siihen se onkin sitten jäänyt.
     
  2. JIH

    JIH Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.08.2007
    Viestejä:
    416
    Saadut tykkäykset:
    32
    Tässä jotain vinkkejä (ei tyhjentävä).

    Kannattaa luonnollisesti perehtyä käyttöoppaaseen - oletan että sellainen on käytettävissä. Kytke käyttöön kaikki tarpeelliset (input/output) audio- ja videoliitännät, jotta taajuusvastetta voi seurata ja säätöjä tehdä kuvaruudulta käsin, kun laite toistaa apusignaaleja pääkaiuttimista ja subbarista.

    Yksi perusasioista on subbarin äänenvoimakkuuden säätö, jota voi tehdä kaikissa säädön eri vaiheissa.

    Jos keskitytään pelkästään taajuusvasteen suoristamiseen mahdollisimman tasaiseksi, niin laitteessa on 3 erilaista kalibrointivaihtoehtoa:
    1. Pikasäätö, kaukosäätimen näppäinyhdistelmä 3-2-1, käyttöopas s. 8
    2. Automaattisäätö, kake 1-2-3-4-5, käyttöopas s. 28
    3. Käsinsäätö, 1-2-3-4-5, s. 29 alkaen
    Pikasäätövaihtoehdon 1. voi mielestäni käytännössä unohtaa. Ekvalisoinnin perussäätö ("pohjat") kannattaa tehdä 2. vaihtoehdon mukaisesti automaattisäädöllä. Tämän jälkeen siirrytään 3. vaihtoehdon manuaalisäätöihin. Automaattisäädössä EQ-säätimet ovat kiinteillä paikoilla (20 Hz, 25, 32, 40 jne.). Manuaalisäädössä EQ-säätimiä voidaan sen sijaan liikuttaa oikealle ja vasemmalle, jolloin taajuuksien korostuksia tai vaimennuksia voidaan kohdistaa tarkemmin niihin paikkoihin taajuusvasteessa, joissa kuoppia tai korotustumia esiintyy. Myös ns. Q-arvoa voi säätää käsin.

    Subbarin vaihesäädön (phase) olen pitänyt 0-asennossa, ja antanut kotiteatterivahvistimen automaatiikalibroinnin hoitaa asian subbarin etäisyydensäätönä. Subbarissa on jonkin verran audiosignaalin sisäistä viivettä, jolloin AV-vahvistin näyttää omassa setissäni subbarin etäisyyden hieman todellisuudesta poikkeavana.

    Subbarin sijoituspaikan hakeminen on sitten oma juttunsa.
     
    Viimeksi muokattu: 20.04.2016
  3. Keku1503

    Keku1503 Guest Guest

    Liittynyt:
    19.04.2016
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moi, kiitos vinkeistä! Kokeilen näillä ja kyselen todennäköisesti lisä ohjeita. Manuaali on kyllä käytössä mutta en ole perehtynyt asiaan kovin hyvin.
     
  4. Keku1503

    Keku1503 Guest Guest

    Liittynyt:
    19.04.2016
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    1. Niin vielä se että subi oli ennen kotiteatterivahvistimeen kytketty, nyt laitan sen musiikin kuunteluun eli kaksikanava vahvariin pääkaiuttimien rinnalle ja nyt se säätö sitten on tarpeellista tehdä kunnolla. Subbariin voi kytkeä sekä oikeasta että vasemmasta kaiutinliitännöistä tulevat piuhat, onko tämä mielestäsi ok? Automaattisäätö onnistuu mutta sitten käsinsäätö niin että taajuusvasteen saa tasaiseksi onkin minulle haastavampaa, säätömahdollisuuksia on niin paljon enkä oikein tiedä mikä vaikuttaa mihinkin.
     
  5. JIH

    JIH Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.08.2007
    Viestejä:
    416
    Saadut tykkäykset:
    32
    Itselläni on käytössä AV-vahvistin, jossa audiokytkennät on linjatason piuhoin (RCA). Subbarissa on kuitenkin myös kaiutintasoiset liitännät, joten tämäkin vaihtoehto pitäisi olla mahdollinen. Viimeksi mainitusta vaihtoehdosta minulle ei ole käytännön käyttökokemuksia.

    SYSTEM SETTINGS -NÄYTTÖ

    Useimmat säätökohdat voinee jättää oletusasetuksiinsa, jollei tiedä mitä niillä tekee. Muutamiin kohtiin kannattaa kuitenkin perehtyä:
    • Low Pass Xover Freq:n lukemaksi voi asettaa esim. 80 tai 100 Hz. (AV-vahvistimen käytössä ollessa tämän voi yleensä asettaa OFF-asentoon)
    • Polarity-säätimestä kannatta kokeilla toimiiko + vai - paremmin. Pääkauttimien ja subbarin tulisi olla samassa vaiheessa, jotta bassoissa olisi ns. potkua. Mikäli subbari on vastakkaisessa vaiheessa (180 astetta väärin päin), niin bassot ovat lattean ohuet, koska erivaiheessa olevat pääkaiuttimien ja subbarin bassotaajuudet kumoavat toisiaan (tai jotain sinne päin). Eron huomaa yleensä selvästi kuuntelemalla. Plussan muuttaminen miinukseksi kääntää vaihetta 180 astetta.
    • Phase-säätimellä em. vaihetta voidaan hienosäätää 15 asteen pykälin. Säädä, kokeile ja kuuntele.
    • Volume säädöllä subbarin äänepainetaso säädetään sopivaksi pääkaiuttimiin nähden.
    SYSTEM REPONSE -NÄYTTÖ

    Manuaalisäädössä kursori liikkuun kaukosäätimen nuolinäppäimillä. Siirrä kursori halutun EQ-liukusäätimen kohdalle. EQ-säätimillä pyritään taajuusvasteen suoristamiseen.
    • Nuoli ylös ja nuoli alas -nappäimillä voidaan korostaa tai vaimentaa signaalia ao. taajuuden (esim. 50 Hz) kohdalla +6 - -12 desibeliä. Taajuusvasteessa oleva kuopan kohdalla nosta tasoa ja vastaavasti korostuman kohdalla säädä alaspäin. Seuraa, mitä muutoksia säätimen käyttö aiheuttaa taajusvasteeseen. Säätimen desibeliarvo näkyy näytön oikeassa alakulmassa L:n kohdalla.
    • Kun EQ-säätimen kohdalla painaa Select-nappia, voidaan säätimen paikkaa liikuttaa myös sivusuunnassa tarkemmin siihen taajuskohtaan, jossa korjattava kohta taajuusvasteessa sijaitsee. Säätimen paikan taajuuslukema (Hz) näkyy oikeassa alakulmassa F:n kohdalla. Hae säätimille sellaiset kohdat, joissa taajuusvasteen suoristaminen parhaiten onnistuu.
    • Select-napin painamisen jälkeen myös Q-arvo on säädettävissä (Set +/-). Q-arvo tarkoittanee käsittääkseni sitä, miten laajalle tai kapealle taajuusalueelle em. desibelisäätö vaikuttaa. Oikean Q-arvon löytyminen voi kuitenkin käytännössä olla varsin hankalaa, joten nämä voinee jättää oletusasetuksiin. Aina voi toki kokeilla eri säätöjen vaikutusta.
    Kaikkien säätötoimien jälkeen kriittinen kuuntelu on aina paikallaan. Optimisäädöt tuskin löytyvät kerralla, vaan asia vaatii aikaa, useita säätö- ja kokeilukertoja.
     
    Viimeksi muokattu: 20.04.2016
  6. Keku1503

    Keku1503 Guest Guest

    Liittynyt:
    19.04.2016
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vinkeistä, nyt täytyy varata sopiva aika ja kokeilla jos onnistuisi säätäminen. Jos huomaat vielä mitä kannattaa kokeilla niin kirjoita ihmeessä. Ja kysyn todennäköisesti vielä lisää.
     
  7. Keku1503

    Keku1503 Guest Guest

    Liittynyt:
    19.04.2016
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yritin säätää subbaria mutta huonolla menestyksellä. Pikasäädöllä 3-2-1 kuuluu subbarista matalasta korkeaan apusignaalit, mielestäni ihan normaalisti. Mutta kun laitan automaattisäädön/käsisäädön 1-2-3-4-5 niin apusignaalia ei kuulu. Kun säädin subin äänen voimakkuuden 100 eli max niin alkoi kuulua yhtäjaksoinen jurina ja kovaa, subin äänen voimakkuutta pienentämällä jurina vaimenee ja loppuu kokonaan ja saattaa alkaa kohta uudelleen voimistuen kuulumaan, mutta tämä jurina ei taida olla normaalia?. Kytkennät pitäisi olla oikein kun pikasäädöllä kuuluu apusignaali normaalisti. Subin olen ostanut vuonna 2005 ja manuaali on ehkä suppeampi kuin sinulla, olikohan silloin noita kaikkia ominaisuuksia vanhassa ohjelmassa? Pyysin viime vuonna Velodyneltä uusimman päivitysohjelman jonka asensin subbariin, mahtoiko tuo päivitys onnistua.Mitenhän tuon apusignaalin saa kuulumaan, vai vaatiikohan subi huoltoa.
     
  8. JIH

    JIH Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.08.2007
    Viestejä:
    416
    Saadut tykkäykset:
    32
    Viimeisin ohjelmistoversio on V2.2.2 (käyttöopas 2.2.0). Subbariin asennettu ohjelmistoversio näkyy kuvaruudulla vasemmassa yläkulmassa.
    Käyttöopas
     
  9. Keku1503

    Keku1503 Guest Guest

    Liittynyt:
    19.04.2016
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitti linkistä manuaaliin, mulla on todella suppea verrattuna tuohon. Onko sulla viimeisimmän ohjelmistopäivityksen linkkiä? En itse löydä Velodynen sivuilta sitä, sähköpostin liitteenä sain viime vuonna mutta olisiko siinä joku virhe kun ei toimi?
     
  10. JIH

    JIH Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.08.2007
    Viestejä:
    416
    Saadut tykkäykset:
    32
    Päivityslinkki
    Huom. sarjanumeroa koskeva varoitus.
    Päivittäminen onnistuu vain oikeanlaisella johdolla (ei nollamodeemikaapelilla), mistä olikin äskettäin keskustelua naapuripalstalla.
     
  11. Keku1503

    Keku1503 Guest Guest

    Liittynyt:
    19.04.2016
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaapelini on USB - RS-232 koska ei tietokoneessani ole RS-232 porttia ja lataaminen ei ehkä siksi onnistu. Lataamisen jälkeen kyllä ilmoittaa että lataus tehty mutta näytöllä oikeassa yläkulmassa on edelleen V2.0 eli päivitys ei mene perille. Missähän tuon päivityksen voisi tehdä? Saakohan päivityksen tehtyä jossain huollossa, tai löytyykö joltakin tietokone jossa on tuo RS-232 portti, kaapelin voin tarvittaessa hankkia? Asun Espoossa ja kyllä tuon subin voisi roudata jos vain tietäisi missä päivityksen voi tehdä.
     
  12. Keku1503

    Keku1503 Guest Guest

    Liittynyt:
    19.04.2016
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heps! Taisin sittenkin onnistua tuolla USB - RS-232 kaapelilla. Nyt näytössä oikealla V2.2.2 ja automaatti/käsisäädölläkin 1-2-3-4-5 apusignaali kuuluu oikein! Onhan tuo subi ollut jo vuodesta 2005 eli oli jo aikakin. Nyt sitten kokeilemaan säätämistä, siinä voikin olla haastetta. Omista pääkajareista tulee yllättävän tasainen taajuusvaste alkaen pikkaisen alle 25 Hz, taitaa olla sijoitus ainakin noilla hyvä.