DVB-T:n ja DVB-T2:n lähetysparemetrit (modulaatio, virheenkorjaus jne.)

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana Tataz, 21.01.2016.

  1. Tataz

    Tataz Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.01.2016
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noniin nyt päivittyy signaalinvoimakkuuskin.

    Vaimennin oli vahvistimen ja Geniatechin sekä Nokian välissä. Tuossa kohtaa vaimennin kasvattaa jokaisella dB:llä saman verran vastaanottimien kohinalukua ja herkkyyttä. Pienellä vaimennuksella vahvistin määrittää koko kohinaluvun, niin Geniatechin ja Nokian kohinaluvuilla ei ole enää merkitystä. Ainoa merkittävä tekija lienee, se kuinka optimaalisesti itse demodulaattori toimii eli riittääkö sille esim. CNR 17 dB tai 18,5 dB.

    Geniatechillä näyttäisi signaalinvoimakkuus muuttuvan ilman tasaisesti ilman suurempia hyppäyksiä. Korjaukseksi voisi riittää vakioarvon vähentäminen signaalinvoimakkuudesta. Tosin ei liene täysin varmaa onko voimakkuus joku yksittäinen huippukohta tai tai koko kanavanleveyden arvo.

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    SDR-TIKKU JA SPEKTRIANALYSAATTORI

    Ostin SDR-RTL-tikun ( http://www.rtl-sdr.com/ ). Tuolla tikulla ja RTLSDR Scanner -ohjelmalla ( http://eartoearoak.com/software/rtlsdr-scanner ) saa, tosin melko hitaasti, skannattua kanavanippujen spektrejä. Täytyisi saada jostain joku signaaligeneraattori, joka tuottaisi tunnetun signaalin voimakkuuden, jotta saisi kalibroitua dB-lukemat paikkaansapitäviksi.

    Tässä skannattu DVB-C-kanavipun spektri.
    [​IMG]

    Tässä sisäantennista mitattu DVB-T-nipun spektri.
    [​IMG]

    Tässä vielä kuva tasoitetusta spektristä http://i.imgur.com/BLADaCb.png .

    Spekristä näkyy selkeästi yhden vahvan heijastuksen vaikutus aaltoiluna. Jos huippujen väli on noin 0,4 MHz, heijastuksen viive on 1 / 0,4 MHz eli 2,5e-6 sekuntia, joka vastaa noin 750 metriä.

    Punaiselta alueella on mitattu kohinan spektrin keskimääräinen arvo, -32,84 dB. Vastaavalla tavalla kanavanipun keskimääräinen arvo on -6,25 dB. CNR-arvio on siis 26,59 dB.

    Kytkin Geniatech T230 -tikun antenniin ja mittasin Crazyscan2:lla SNR:n. SNR oli noin 26,25 - 26,50 dB. RTL-SRD-tikulle tuli T230:sta ennemän vaimennusta, koska minulla ei ollut suoraan sopivaa adapteria liittimille, vaan RTL-SDR-tikulla minulla oli ylimääräisenä välissä IEC-F-adapteri, F-SMA-hyppylanka (15cm) ja SMA-MCX-hyppylanka (15cm). SMA-liittimet on 50 ohmisia, joten siitäkin tulee pieni vaimennus. Sisäantennin vahvistus oli puoliteholla, joten se kuitenkin kompenstoi jonkin verran vaimennuksiaja kohinalukuja.

    Nokia Mediamasterin näyttämä CNR oli 22 dB. Eli aikaisemmin tutut 4 dB enemmän kuin Geniatechillä.

    Tämän yhden testin perusteella Geniatechin SNR voi hyvinkin olla paikkaansa pitävä SNR. Nokian CNR voinee olla enempi MER-arvo, koska noin 17 - 18 dB:n arvo vastaa kohtaa, jossa kuva alkaa pätkiä sekä Nokialla että Geniatehcilla.

    Edit:
    Tämä minun tikku on NooElec NESDR XTR erona 20 dollarin tikkuun osoitteessa http://www.rtl-sdr.com/buy-rtl-sdr-dvb-t-dongles/ on se, että NooElec NESDR XTR:n taajuusalue ulottuu 2200 MHz:iin (kattaa 1800 MHz:n LTE-taajuudet) asti kun perustikku ulottuu vain 1766 MHz:iin asti. NooElec:ssa on vain pieni MCX-liitin ja kotelo on muovia. Perustikussa on parempi SMA-liitin ja kotelo on metallia.

    Mittasin vielä tikun pohjakohinan avoimella kaapelin päällä.
    http://i.imgur.com/WLSWpmJ.png

    POhjakohina on yli 10 dB matalampi kuin kohina CNR-mittauksessa, joten pohjakohinalla ei ole merkitystä. Spektrissä näkyy teräviä piikkejä. Spektrin tasoitusta käytettäessä piikita käytännössä haviaa muomaamattomiksi.
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2016
  2. 2x4x

    2x4x Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.03.2013
    Viestejä:
    70
    Saadut tykkäykset:
    10
    "Tosin ei liene täysin varmaa onko voimakkuus joku yksittäinen huippukohta tai tai koko kanavanleveyden arvo." Kysy crazycatiltä tietääköhän, esim. sourceforce keskustelussa tai täällä http://rickcaylor.websitetoolbox.co...oftware-Discussion-Thread-5183609?&trail=1425.

    Täytyy joskus hommata säädettävä antennivahvistin ja kokeilla saanko minäkin Tallinnan näkymään sisällä, samoin DNA:n VHF:t.

    Minäkin hankin reilut kolme vuotta sitten e4000 virittimellä (yläraja 2200 MHz) olevan rtl2832 tikun, rtl-sdr kehitys alkoi melkein päivälleen neljä vuotta sitten http://comments.gmane.org/gmane.linux.drivers.video-input-infrastructure/44461. Silloin ei vielä ollut laajan spektrin tekeviä ohjelmia vaan ruudulle sai suoraan vain 8 MHz kaistan. Silloin tuli pari kertaa kokeiltua, mutta sitten homma jäi. Tikun nysäantennilla ei oikein saanut mielenkiitoisia taajuksia kuulolle eikä huvittanut viritellä antennia. Toinen syy oli että samaan aikaan ei voinut katsella telkkaria ja käyttää sdr, vaan olisi pitänyt aina vaihtaa draiverit. Nyt näyttää olevan hurja määrä erilaisia ohjelmia. Hienosti näkyy spektrissä kantoaallot. Täytyy kokeilla noita rtl-sdr ohjelmia joskus. Nyt näyttää ebayssa olevan pääasiaa myynnissä r820 virittimellä olevia tikkuja (alkaen 6 eur), e4000 virittimellä olevat maksaa monta kymppiä.
     
  3. Tataz

    Tataz Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.01.2016
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    NooElec NESDR XTR -tikun oma vahvistus ei riitä nostamaan tulevan signaalin kohinatasoa tikun oman (DA-muunnin?) kohinatason yläpuolelle riittävästi, jotta heikkojen signaaleiden CNR:iä voisi mittailla. Joutuu käyttämään erillistä vahvistinta ennen tikkua. Ostin aikaisemmin Winegard LNA-100 -vahvistimen ( http://www.winegard.com/amplifiers/amplifiers-tech-specs ). Tuo siitä kätevä, että se ottaa virtansa USB-liittimestä. En ole vielä testannut NooElecin kanssa tuota.

    Tällainen spektri oli ulkoantennista saatavalla signaalilla. Huomattavasti siisitimpi kuin ympärisäteilevällä sisäantennilla.

    [​IMG]

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Selasin kirjastossa Tekniikan Maailmoja läpi ja kirjasin ylös televisioiden ja digiboksien mittauksia. TM:ssä on mitattu herkkyydet ja signaalinvoimakkuusmittarin sekä laatumittarin alueet. Alla linkki mittaustietoihin Excell-taulukossa sekä taulukko HTML-muodossa (ei näy täysin oikein)

    http://www.tataz.unixssh.com/antenniasia/temp/TM-TV-mittaukset4.xls
    http://www.tataz.unixssh.com/antenniasia/temp/TM-TV-mittaukset4.html