Bass shaker

Keskustelu osiossa 'Yleistä' , aloittajana joksu, 15.07.2001.

  1. Lutkis

    Lutkis Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2016
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pientä tuntua sain nyt kun laitoin AV-vahvarista äänitilaksi Straight. Mutta siis TOSI pientä. Pääkaiuttimet on edelleen pienet, eikä auta vaikka vaihdan isoiksi.
    Behringerissä on volanupit puolessa välissä ja AV-vahvarissa -35dB, kun -30dB on aikalailla maksimi tähän aikaan ja -40dB normaalista vähän pienempi.

    Behringerissä on nyt bi-amp1 päällä. A- ja B-kanavaan on kytketty molempiin yksi täristin.
    Käsitin niin, että filterit otetaan pois käytöstä Parametric EQ -välilehdeltä klikkaamalla Filter-nimeä niin, että se muuttuu harmaaksi. Eikö?

    Editorissa näyttää seuraavanlaista desibelimäärää kanaville:
    [​IMG]
    -36dB on maksimi missä käy nykyisillä äänenvoimakkuuksilla.
     
  2. Lutkis

    Lutkis Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2016
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli tuossa v*tutuksessa nukutun yön jälkeen mieleen voisiko toimimattomuus johtua jotenkin LFE-kanavasta ja ettei musiikki Youtuben kautta, tai mikään muukaan tietokoneen kautta toistettu media, toista sitä kanavaa?

    Laitoin jo Yamahan tukeenkin viestiä kun alan olee niin epätoivoinen. Luulen että sieltä ei tule kuin ympäripyöreitä vastauksia, niin olisi hyvä jos saisin tämän palstan asiantuntijoitten kanssa selvitettyä tämän. :)
     
  3. toke87

    toke87 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.01.2016
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moi! Voi hyvinkin johtua Yamahan/tietokoneen asetuksista. Tarkistappa nyt musiikkia kuunnellessa onko yamahan näytöllä SW laatikko näkyvissä? Ainakin omassani on volumen alapuolella kaikkien päällä olevien kanavien merkit. Jos ei ole, niin silloin LFE kanavasta ei kuulu mitään. Tähän auttaa todennäköisesti kun laitat yamahan asetuksista extra bass kohdan päälle. Tällöin pääkanavien bassot ohjautuu myös subwooferille(Tai tässä tapauksessa täristimille).

    Myös tietokoneen asetukset kannattaa tarkistaa, oikeaa nappia äänenvoimakkuuden kohdalta ja toistolaitteet. Sieltä yamahasta määritä(tai mikä onkaan suomeksi, lontooksi configure) ja sitten valitset omaa tilannetta sopivimmat asetukset. Jos on 2.0 valittuna niin yamaha ei saa LFE signaalia eikä näinollen toista sitä.

    Toivottavasti oli apua!
     
  4. Lutkis

    Lutkis Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2016
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vastauksesta. :)
    Pitää tarkistaa tuo subbarin näkyminen näytöllä. Voiko se LFE-kanava toimiakaan Youtuben kaltaisissa lähdöissä, kun sieltä ei tietääkseni tule .1-kanavaa? Tai jos katson "lainattua" leffaa tietokoneella?
    Eli jos vaan mahdollista niin mielellään ottaisin koko LFE:n pois käytöstä ja iNuken Editorilla määrittäisin millä taajuuksilla täristimet toimii (esim. HPF 20Hz ja LPF 80Hz?).
    Itseasiassa kävin tässä läpi taas Yamahan manuaalia ja löysin sieltä Options-kohdan, jossa mainitaan tuosta Extra Bass -ominaisuudesta.
    Se vaan riippuu valitusta äänitilasta, eli en tiedä toimiiko se 2ch Stereossa.

    [​IMG]


    Tietokoneen ääniasetuksissa en muista nähneeni erikseen Yamahaa, vaan siellä on vain Digital Output Device (HDMI) äänilähtönä.
    Äänikortti on emolevyn oma, joten siitä varmaan johtuu säätöjen niukkuus.
     
  5. toke87

    toke87 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.01.2016
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tietokoneelta asetuksia muutettaessa ei varmaan väliä että mitä siinä lukee nimenä. Emolevyn oma äänikortti itselläkin käytössä. Sieltä saa valittua asetuksista kun ottaa sen 5.1 niin voi vielä tiputtaa ylimääräiset kaiuttimet pois.

    Piti ihan kokeilla omalla vahvistimella miten toimii jos on valittuna 2.0 niin äänitilassa 2ch stereo jos on pääkaiuttimet small niin ei antanut extra bass päälle mutta largena antaa. Ja ihan youtubesta kuunneltuna toimii näin.

    Mutta et voi yamahan asetuksista ottaa LFE pois koska muuten ei sinne iNukelle asti tule signaalia eli sieltä ei kuulu mitään. Yamahan asetuksista vaan laitat sen crossoverin ylös ja sitten iNukella loput.
     
  6. Lutkis

    Lutkis Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2016
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Okei, no pitää tutkia sitäkin sitten. :)

    Eli joko annan olla 2.0-tilassa ja laitan pääkaiuttimet isoiksi jotta saan Extra Basson, tai sitten vaihdan (jos mahdollista) tietokoneen äänikortin kautta 5.1 ja laitan pääkaiuttimet pieniksi? Onko tuossa jälkimmäisessäkin äänitilana Yamahan puolelta 2ch Stereo?

    Yamahassa on nyt siis subbarin crossover laitettu minimiin, eli 40Hz. Pitäisikö tuota nostaa?
    Pääkaiuttimille en saa erikseen määritettyä crossoveria, nyt kun subbari on käytössä.
     
  7. toke87

    toke87 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.01.2016
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juuri näin, ja 2 ch stereo on varmasti hyvä äänitila.

    Ei sitä tarvitse nostaa jos et aio sitä ylempiä taajuuksia toistaa täristimillä. Lähinnä vain se, että et leikkaa sillä yamahalla sellaisia taajuuksia pois joita haluat täristimien toistavan.
     
  8. Lutkis

    Lutkis Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2016
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin no mielellään toistan täristimillä kaikki alle 40 hertsin taajuudet. :D

    Reilu neljä tuntia pitäisi vielä kärvistellä ennen kuin pääsen testaamaan uusilla vinkeillä.

    OT liittyen tuulettimen vaihtoon. Tilasin Jimmsiltä tämmöisen:
    http://www.jimms.fi/fi/Product/Show/97432/nf-r8-redux-1200/noctua-80-x-80-x-25mm-nf-r8-redux-1200

    niin ihmettelen vaan miksi tuo vahvari ei jaksa lähteä pyörittämään sitä tuuletinta? Kerran kun antaa vauhtia, niin sitten kyllä pyörii niin kauan kunnes pistää virrat pois. :S
     
  9. Lutkis

    Lutkis Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2016
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yamahalta tuli vastaus:

     
  10. toke87

    toke87 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.01.2016
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onpas erikoinen vastaus. Käyttämällä pure direct tilaa siis sinun pitää tietokoneelta lähettää vahvistimeen se LFE kanava. Ja käytettäessä pure direct tilaa ei EXTRA BASS ole käytössä. Pure direct tilassa vahvistin toistaa vain ja ainoastaan sisään tulevan signaalin mahdollisimman tarkasti muokkaamatta sitä mitenkään (laittaa mm. vahvsitimen näytön pois päältä ettei siitä tule häiriötä, kaikki ypaon tekemät säädöt ja tone control on otettu pois käytöstä...) Ennemminkin suosittelisin äänitilaksi straight jolloin extra bass on käytössä. Eli edelleen paras äänitila olisi 2ch stereo, joka eroaa straightista siinä, että se muokkaa myös monikanavaäänen kahteen kanavaan.

    2.0 tosiaan ei sisällä LFE kanavaa mutta nimenomaan extra bass ominaisuudella sen bassot saadaan ohjattua subwooferille. Nimenä se extra bass on mielestäni omituinen ja tuo mieleen ennemminkin jonkun loudness bass boostin, mitä asetus ei ole.
     
  11. Lutkis

    Lutkis Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2016
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hieman parani, mutta vieläkin on lähemmäs yhtä tyhjän kanssa nuo täristimet.

    Nyt on tietokoneesta laitettu 5.1, josta poistettu takakaiuttimet ja laitettu etukaiuttimet pieniksi.
    Säädin vielä erikseen sieltä Enhancements-välilehdeltä Bass Managementista Crossoverin 20 hertsiin.

    [​IMG]

    Extra Bass mulla on näköjään ollut koko ajan päällä, eli siitä ei ollut mitään apua. :(
    Laitoin sieltä vielä subwoofer trimmin +6 desibeliin.
     
  12. Tonppa1

    Tonppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.02.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    Alle 40hz on harvassa musiikissa/leffassa tavaraa. Tietokoneen kanssa muutenkin x.x kanavien kanssa kikkailu saattaa olla välillä hankalaa. Mikäli Yammu osaa ohjata myös lfe etukanaviin, niin kokeilisin myös 2.0 asetuksella ja Yammun L ja R preouteista signaali shakerin vahvarille, mikäli muu ei auta. Pro vahvarissa saattaa joutua nostamaan input-/output herkkyyttä aika paljon. Lisäksi erittäin tärkeää bass shakerin kiinnitys joustamattomana runkoon (saattaa vaatia myös joustavat tassut tuolien/sohvan alle).
     
  13. Riku.k

    Riku.k Guest Guest

    Liittynyt:
    22.07.2015
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    1
    Huomaathan, että tuo Bass Management Crossover tarkoittaa sitä että tuon taajuuden alapuoliset singaalit ohjataan .1 kanavaan tai jonnekki ei tuossa sitä sanota, mutta olettaisin että subbaselle. Eli eikö sinun nimenomaat pitäisi nostaa tuo taajus ylemmäksi, että sinne menisi enemmän matskua?

    Ja eikös sen pitäisi mennä niin, että kun asetat Yamahassa kajarit pieniksi ja jakotaajuuden vaikka 80hz niin kaikki tuon taajuuden alapuoliset singaalit subwooferille(muutoin on kyllä kummallisiksi yamahat menny).

    Yks asia mitä voit kans kokeilla on ihan tylysti vaan tasoja lisää lfe outtiin ja vaikka puotat tasonsäätöjä L+R ja kaikista muista mukana olevista purkeista samassa suhteessa. Näin voit laittaa vahvistimen masteria isommalle. Myös päätteen gainit täpölle jos ei jo ole(olettaen, että yliohjaamista ei silloin tapahdu).

    Edit1: Niin ja siis sellainen pointti vielä, että Lfe kanavallahan tarkoitetaan dts ja dolby digital formaateissa olevaa efekti kanavaa joka on itsenäinen. Eli siellä ei perus stereo musalla pidäkkään olla mitään.

    Subbarille siis voidaan ohjata pääkanavan bassot, jostain tietystä taajudesta alkaen tai sitten käyttämällä tätä extra bass vaihtoehtoa jolloin tosiaan L+R kajarien pitää olla asetettuna largeksi eli nekin saavat "täyden kaistan".
     
  14. Lutkis

    Lutkis Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2016
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikö nämä täristimet ole tehty juuri siihen tarkoitukseen että ne toistavat kaikki alle tuon taajuuden?
    Missä niitä taajuuksia sitten on jos ei juuri noissa?

    Laitoin minimiin (olisiko ollut 10Hz), niin sain parhaan tuloksen. Nostamalla tuota tärinät väheni ja muistaakseni pääkaiuttimet toistivat liikaa bassoa.

    Niin ilmeisesti, mutta haluan pääkaiuttimista edes jotain bassoa niin tuo 40Hz on sopiva asetus.

    Sain siis toimimaan ne täristimet. Tärkein syy siihen oli nuo tietokoneen säädöt.
    Behringerissä ei näköjään toimi Bi-amp1-modessa Channel B:n volanappi ollenkaan, vaan voimakkuutta säädetään pelkästään A:n nupista. Ainakaan sen pyörittelyllä ei ollut mitään vaikutusta.
    Nyt pitää vaan saada molempiin sohviin samalle tasolle tärinät niin leffoille kuin musiikille. :)
     
  15. JJtalo

    JJtalo Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    Riippuen toki leffoista ja musasta, mutta ite sanoisin että aika harvassa ne missä EI oo tavaraa alle 40hz... musiikilla alle 20hz alkaa oleen hiljasta, tehosteleffoissa tuolla on vielä paljonki äcsöniä.
     
  16. Lutkis

    Lutkis Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2016
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sama ongelma taas. Päivitin käyttiksen tietokoneessa ja en taas saa millään kunnon tärinöitä ulos.

    Vahvarin ja Behrun asetukset ei ole mielestäni muuttuneet mitenkään ja miksipä olisi.
    Äänikortista olen yrittänyt kahdella tapaa.

    1. Määritin 5.1-kaiuttimet ja poistin turhat, eli vain etukajarit ja subbari jäi. Etukajareiksi valitsin "laaja-alaiset kaiuttimet".
    nimetön_edited.jpg nimetön2_edited.jpg nimetön3_edited.jpg nimetön4_edited.jpg

    2. Määritin 5.1-kaiuttimet ja poistin turhat, eli vain etukajarit ja subbari jäi. En määrittänyt laaja-alaisia kaiuttimia.
    nimetön_edited.jpg nimetön2_edited.jpg nimetön3_edited.jpg nimetön5_edited.jpg
    Laitoin lisäksi Ominaisuudet -> Lisätoiminnot -> Bassonhallinta ja sen asetuksista jaoksi 20Hz, koska tiedän että sillä se toimi ennenkin.
    nimetön6_edited.jpg nimetön7_edited.jpg nimetön8_edited.jpg

    Kumpikaan menetelmä ei toiminut kuten toimi aikaisemmin ennen uuden käyttiksen asennusta.
    En halua nostaa Behrun levelejä, enkä säätää muutenkaan äänenvoimakkuuksia mihinkään suuntaan koska noilla asetuksilla se on toiminut ennenkin.
    Tää säätäminen on yhtä haistapaskaa kun ei tiedä yhtään missä on vika.
     
  17. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Mutta enää ei. Saatko Behrulle balansoitua signaalia ?.. Sanoisin mutuna että et saa tarpeeksi voltagee behrulle syystä tai toisesta ja toistaminen ei toimi. Ehkä winukka on muuttanut db tasoja tai jotain..
     
  18. Lutkis

    Lutkis Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2016
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    En ymmärrä. :D
    Oon yrittäny poistaa äänikortin ajuritkin että koneelle jäisi pelkästään Windowsin omat, mutta aina uudelleenkäynnistyksen jälkeen sinne pamahtaa ne AMD:n ajurit takaisin.

    Tietokoneen asetuksistahan tämä on todennäköisesti kiinni. Lähes varmasti äänikortin ajureista. Saan pientä tärinää aikaiseksi, mutta jos haluan samanlaiset kuin ennen niin vola alkaa olee niin kovalla että jeparit kolkuttelee ovea hyvin nopeasti.

    Tuntuu että täristimet ei saa tarpeeksi virtaa että jaksaisi täristää kunnolla. :S Jostain tarttis saada takaisin se kaivattu lisäpotku.

    Pistän nyt vielä ne Behrun asetukset kuvina, niin ei jää niistä mitään epäselvää.

    behru1_edited.jpg behru2_edited.jpg behru3_edited.jpg behru4_edited.jpg
     
  19. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Viimeksi muokattu: 10.06.2016
  20. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Yamahan channel level asetuksista LFE-out täysillä (+10dB)? Entäs Behringerin "volumenuppi", miksi siis et siihen voi koskea, kun juuri siitä nimenomaan saisi lisää surinaa kaikkein helpoiten käännettyä?