Täällä seuraamme OLED -tekniikan kehitystä

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana finger, 24.09.2007.

  1. finger

    finger Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2007
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sony thumbs nose at Samsung, confirms OLED TVs by December
    http://www.engadget.com/2007/09/12/sony-thumbs-nose-at-samsung-confirms-oled-tvs-by-december/

    Lyhyt briiffi OLED-tekniikkaan (Afterdawn)
    "OLED:in suurin ero LCD-tekniikkaan verrattuna on se, että OLED valaisee itse pikselinsä, jolloin erillistä taustavaloa ei tarvita. Tämän vuoksi näytöistä ja televisioista saadaan ohuempia ja ne kuluttavat vähemmän virtaa kuin vastaavaan kokoiset LCD-tekniikalla toteutetut laitteet. Myös kuvan kontrasti ja värit paranevat huomattavasti, kun jokaisen pikselin valoisuutta voidaan säätää erikseen. OLED:in suurin ongelma on paneelien kesto, sillä OLED-tekniikalla toteutetun näytön käyttöaika saattaa olla vain noin 5 000 tuntia. Plasma- ja LCD-tekniikoilla toteutettujen näyttöjen käyttöaika on yli kymmenen kertaa suurempi."
     
  2. hkj

    hkj Avatar Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2003
    Viestejä:
    4 126
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielenkiinnolla odotamme, televisioiden hinta, paneelien koko ja saatavuus ovat luultavasti aika heikkoja. Kaikki todelliset julkaisut ovat kuitenkin askel eteenpäin, saas nähdä kuinka Sonyn käy.
     
  3. lmfmis

    lmfmis Käyttäjä

    Liittynyt:
    17.02.2002
    Viestejä:
    3 019
    Saadut tykkäykset:
    2


    Kyllä jäi mainitsematta aivan ylivoimainen kontrasti, katselukulma, väritoisto sekä paneelin nopeus verrattuna LCD ja plasmaan.. ohuus on nyt vain valmistustekniikan bonus.

    Siinä ei käyttötunnit enää ratkaise :)

    Virransäästö juttu on myös hieman huuhaata...
     
  4. finger

    finger Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2007
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
  5. Wade

    Wade Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.07.2002
    Viestejä:
    695
    Saadut tykkäykset:
    0
  6. xclone

    xclone Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.02.2004
    Viestejä:
    1 623
    Saadut tykkäykset:
    0
    Millonkahan valmistajat rupeavat tekemään tietokone monitoreja?? Kellään hajuja?

    24" OLED näyttö olisi ihan kiva kapistus.
     
  7. lmfmis

    lmfmis Käyttäjä

    Liittynyt:
    17.02.2002
    Viestejä:
    3 019
    Saadut tykkäykset:
    2
    Jaa ´24 tuumaa on vielä aika kaukana...sanotaan 2010...

    Tulee sitten ensin läppäriin jossa on iloa ohuudesta, virrankulutuksesta ja jossa tuo pieni koko ei haittaa.

    Maksaa sitten aivan kauhheasti...kannattaa aloittaa säästää jo nyt. 100% gamut, nopeus ja huippukontrasti on ammattipuolella haluttua kamaa.
     
  8. Digital Man

    Digital Man Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.06.2000
    Viestejä:
    669
    Saadut tykkäykset:
    4
    "Oled-näyttöjen etu verrattuna nykyään laajasti käytettyihin lcd-näyttöihin on vähäisempi sähkönkulutus ja pienempi koko. Xel-1 painaa noin kaksi kiloa, kuluttaa 45 wattia sähköä ja sisältää hdmi-, usb- ja ethernet-liitännät"

    Ihmetyttää tuo mainostus vähän kuluttavasta 11" näytöstä, kun 22" lcd näytöt kuluttavat suurinpiirtein saman verran kuin tuo 11" oled näyttö?
     
  9. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kun kuva on musta, virtaa ei kulu lähes lainkaan, oletan. Paitsi jos ledien ohjaus on tyhmästi audiomaailman "A-luokan" tyylillä rakennettu ja vie aina vakion tehon. Ainakin tavallisissa ledeissä virrankulutus on ledi pimeänä täysi nolla, vaikka ledejä eli pikseleitä olisi yhteensä 9999999999999999999999999999 kappaletta.

    Siispä Windows-työskentely tai lähes valkoisen talviurheilun katsominen kuluttaa huimasti tehoa, ja avaruusleffoilla taas säästää sähköä reilusti; muutama pikseli siellä täällä vain tuikkii ja syö sähköä.

    Tästä seuraa se, että kuvan kirkkaus voi moduloida näytön hakkuriteholähteen melutasoa, kelojen/konkkien vinkutaajuus tai vaihe muuttuu. Jos vaikkapa videokuvassa joka toinen freimi on musta ja joka toinen valkoinen, kuuluu 60 Hz surinaa, kun vuorotellen imaistaan 100 wattia tehoa ja vuoroin ei käytetä lainkaan tehoa.

    Kuvaputkilaitteet saa myös surisemaan kuvan sisällön mukana, ja sama vaiva tullee olemaan OLEDien riesana.

    LCD-näyttöjen taustavalon hakkurointi myös surisee: täydellä valoisuudella ei taustavalon syömää sähköä hakkuroida, mutta himmennetyillä valoisuuksilla kyllä hakataan, joka tuottaa erilaista surinaa himmennystasosta riippuen.

    Kelojen ja konkkien "löystyminen" kaikissa hakkuriteholähteissä vaikuttaa. Kannattaa silloin tällöin vaihtaa hakkurivaihetta eli vaikkapa LCD-taustavalon kirkkautta niin saa surinaäänet hiljemmäksi. Minulla DELLissäni kirkkausaskelma 14 on nyt hiljainen, kun olen pitänyt asentoa 0 (himmeintä) käytössä aina. Täysi kirkkaus eli asento 20 on tietysti äänetön. Surkeita ovat kaikki näyttölaitteet hifimielessä, kamalaa pörinää/surinaa/ritinää/napsumista niistä lähtee. Eikä OLED asiaa paranna. Yhtä huonoja hakkuripowereita niihinkin asennetaan.



    Värien puhtaudesta en menisi vielä ennakkoon mitään ilakoimaan ennen todellisia (kesto) testejä. Luultavasti karvalakkimalleissa värintoisto on huono ja juppimalleissa hyvä, kuten kaikilla näyttötekniikoilla asia tuppaa olemaan.
     
  10. lmfmis

    lmfmis Käyttäjä

    Liittynyt:
    17.02.2002
    Viestejä:
    3 019
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kyllä OLED tekniikkaan kuuluu tuo hyvä väritoisto koska siellä ei ole mitään suotimia sitä pilaamassa. 100% gamut on halvimmissakin...

    LCD taustavalon ohjaus on taas ihan eri asia kuin oled ohjaus. Ei se mitään surise.

    Käyttöikä on ehkä kysymysmerkki mutta katsotaan kun sinne asti päästään...
     
  11. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Se, että sinä et korvillasi kuule surinota (kännykän OLEDista), ei vielä todista mitään. Tarvitaan tuotantolaitteiden todellisia testejä. Karu totuus paljastuu viimeistään silloin. Että kaikki maapallolla tähän mennessä valmistetut hakkurit tuottavat mekaanista ääntä, ellei hakkuritaajuus ole täydellisesti ulkona audiokaistalta, mukaanlukien moduloinnit.

    Moduloinnin ehkä tajuat kun ajattelet 1800 MHz taajuudella toimivia GSM-puhelimia (ahaa, 1800 miljoonaa hertsiä on "hieman" kuulotaajuuksien yläpuolella, känny ei siis voi millään tavalla häiritä audiolaitteita). Vaan mitäpäs kaiuttimista kuuluukaan kun gesmillä puhuu herkkien audiolaitteiden tai antennikaapelien/-liittimien lähellä? Tröttöt-töttöt-töttöt-töt. Purskelähetteet ovat audiotaajuuskaistalla, siksi myös 1800 MHz pystyy pilaamaan kuuloelämykset kotioloissa, vaikkei uskoisi.

    Perus-hakkuritaajuus sijoitetaan nykyään luonnollisesti aina audiokastan yläpuolelle, jopa megahertseihin uusimmissa laitteissa (tällöin kelat ja konkat pienenevät ja halpenevat), mutta koska
    a) ihmisen käyttämät hyötykuormat (äänen taajuus, kuvanpäivitystaajuus) sijoittuvat audiokaistalle, ja koska
    b) hakkurien hyötysuhteet halutaan pitää noin 80-90 % paikkeilla,
    seuraa se, että energiaa EI polteta harakoille äänen hiljentämiseksi; iskujen pehmentämiseksi. Vaan energia liikutetaan välittömästi paikasta toiseen juuri silloin kun energiaa siellä tarvitaan. Äkillisinä purskeina. Jos näyttöpaneeli haluaa yhden freimin ajaksi täyden tehon, se sille annetaan yhden freimin ajaksi. Tai jos subbarista mölähtää 5 kilowatin teholla bassorummun yksi isku, sekin teho tarjotaan yhdellä tujauksella. Energia joko kulkee tai ei kulje. Keloissa joko on täysi magnetointi tai niissä ei ole magnetointia. Konkat joko ylläpitävät energian itsellään, tai siirtävät energiaa lävitseen. Muutosvaihe energian siirrossa on se, joka äänen synnyttää. Kun sähkö syöksyy sisälle tai ulos kelaan tai konkkaan.

    Koska kuparilankakelat ja konkkien alumiinihöyrystefoliot+eristefoliot ovat joustavia, taipuisia, ne pääsevät liikehtimään sähkömagneettisten voimien liikuttamina. Keraamiset konkat onneksi ovat hiljaisempia, mutta ei taida olla olemassa satojen wattien tehoista kulutajalaitetta, jossa olisi pelkkiä keraamikonkkia.

    Mac-monitoreissa ilmeisesti on ulkoinen poweri, upea keksintö. Powerin voi omin avuin sijoittaa paikalleen muurattavan betoniseinän toiselle puolelle tai nesteviilenteiseen vaimennuskammioon. Paneeli itsessään on hiljaisempi kuin sen poweri. Muiden firmojen paneleissa poweri on samassa kotelossa, eikä poweria tällöin saa hiljennettyä. Takuu menetetään jos laitetta alkaa modata hiljaiseksi.

    Siispä myös OLED-näytön sisältä kuuluu 45,67 Hz mekaanista surinaa mikäli OLED-näyttö toimii 45,67 Hz taajuudella, kun se toistaa eri määrän sähköistä tehoa kuluttavaa kuvaa eri freimeillä. 21,8962 ms välein teholähde joutuu survomaan kirkkaalla kuvalla noin 100 watin tehon paneeliin ja seuraavan freimin aikana pimeällä kuvalla nolla wattia, tai mitkä tahansa muut wattilukemat.

    Vain laboratorioissa käytetään huippupowereita, joissa ei ole lainkaan huoneilmalle alttiita keloja tai kerrosrakenteisia konkkia. Lähinnä betoniin tai lämpöä johtavaan epoksiin valamalla saadaan komponenttien surina hiljenemään niin paljon, ettei se kuulu laitteen ulkopuolelle viilennysreikien kautta tai muovia täristäen. Käytännön kuluttajalaitteissa ei käytetä tonneittain betonia, joten surinakin on noin 20-40 dB äänenpainetasoista. Kuultavissa metrin-parin säteellä laitteesta, kun huoneessa ei ole muuta meteliä. 30...150 cm päässä minä paneelistani asun, nukkuessanikin, ja se penteleen paneeli surisee ihan kuuluvasti. Joissain laitteissa jopa StandBy-tilassa kuuluu vinkumista kun lepotilahakkuri valvoo. Eli laite mekkaloi 24 tuntia vuorokaudessa. Shit.

    Laitteita ei saa haaveilemalla tai kuulovammaa kasvattamalla äänettömäksi. Jos laite inisee, se inisee ja sillä sipuli. Ja OLEDien tapauksessa ääni jopa muuttuu kuvasisällön mukaan, ellei laitteen tehonkulutusta reguloida maksimitasoiseksi, hukkaamalla ledeiltä käyttämättä jäänyt energia suoraan lämmöksi surinan hiljentämisen vuoksi.

    Mitä isompi paneelin pinta-ala eli käytettävät tehot, sitä enemmän pörinää kuuluu. Kännyköiden OLEDeissa on niin pienet sähköiset tehot ja niihin tehoihin nähden kovin suuri häviöllinen massa koko laitteessa, ettei resonansseja kuule. Mutta littutöllön iso muovinen kaikukoppa eli 50 tuuman paneeli rämisee oikein iloisesti kun sadat watit jyrähtävät käämeissä ja konkissa liikkeelle purskemaisesti.

    PC-powerikaan ei satojen wattien tasaisen tehon kulutuksessa pidä muuta kuin luontaista hentoa vinkumistaan ja 100 Hz pientä tikitystään, mutta heti kun virran kuluttamisen modulointi aloitetaan, alkaa kamala mekkala powerista ja emolevyltä. Jos vaikkapa olisi 32-kiintolevyinen raid-pakka betoniseinän toisella puolella, ja sen poweri seinän tällä puolella, niin joka kerran kun 32 lukupäätä liikahtaa samalla hetkellä, poweri ulahtaa ilkeästi.

    Satojen wattien purskeiden siirto ei voi tapahtua äänettömästi, vaikka joku siitä päiväunissaan unelmoikin.

    Vanhoilla emoilla StopGrant-tehonsäästö eli väyilen nukutus x millisekunnin välein synnyttää hirveän surinan emolevyllä. Mitä iäkkäämpi emo, sitä väljemmät elkot ja kelat siinä on, ja meteli pahempi. Juppiemoissa on nykyään kiinteäelektrolyyttiset konkat ja epoksin sisään valetut kelat, ne pitävät paljon pienempää meteliä, mutta pitävät silti.

    Jostain kumman syystä virransäästömetodit sattuvat ikävästi audiokaistalle, vaikka viisaampi insinööri komentaisi kaikki muutostaajuudet ulos audiokaistalta, tapahtumaan vaikkapa 40000 kertaa sekunnissa tai useammin. Tosin tällöin jakson pituudet (lepo- tai työsykli) jäävät alle 25 mikrosekunnin pituiseksi ja se taitaa olla liian pieni viipale nykyprotokollille.
     
  12. Otto6

    Otto6 Guest Guest

    Liittynyt:
    06.10.2004
    Viestejä:
    245
    Saadut tykkäykset:
    0
  13. sampo.666

    sampo.666 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.04.2006
    Viestejä:
    1 747
    Saadut tykkäykset:
    0
  14. hkj

    hkj Avatar Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2003
    Viestejä:
    4 126
    Saadut tykkäykset:
    0
    2010 näyttäisi olevan ensimmäinen mahdollinen hankintahetki olohuoneen OLED televisiolle, hinnat voi kyllä vielä tuolloinkin olla aika kovia.

    http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=9450

    sampo.666:
    Voi toki saada, mutta hinnat alkaa pudota vasta kun niitä on saatavilla useammalta valmistajalta, en kyllä hinnan suhteen odota ihmeitä kuin vasta joskus 2011 jälkeen. Saa nähdä tuleeko 2008 LCD/PDP vaihtoehdoksi vielä mitään, laser taustaprojujahan sitä vähän lupailtiin, mutta hiljaista on ollut nyt parin kuukauden ajan.
     
  15. sampo.666

    sampo.666 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.04.2006
    Viestejä:
    1 747
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voihan niitä saada aikaisemminkin riippuen valmistajasta. Luultavasti Sony pyrkii olemaan ainakin vuoden toisia edellä. Tämä tarkoittaisi 30" kokoluokkaa seuraavaksi vuodeksi, mutta tiedä sitten.
     
  16. Mama

    Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    29.11.2003
    Viestejä:
    2 686
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä taas vähän uutisoinnissa ihmettelin myyntiargumenttejä ts. eikä toimittaja kyseenalaista esim. tuota virrankulutusta, 45W on tyypillinen 17-19 tuumaisen LCD-näytön virrankulutus. 11-tuumaiselle näytölle tuo on aika paljon. Ilmeisesti juuri siitä syystä sitä ei ole naitettu minkään kannettavan DVD-soittimen kanssa.

    Jos Sony saa tuosta ensi vuodeksi 22-tuumaisen markkinoille niin firma on kyllä aika vahvoilla. Hinnan voisivat samalla pistää sen verran alhaiseksi mutta toisaalta tuossa näytössä ominaisuudet ovat jo sellaisia että uutta ei tarvitsisi pitkään aikaan ostaa. Jos samalla saisivat nuo käyttötunnit nostettua Epsonin vastaaviin.
     
  17. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    18...25 wattia (taustavalon kirkkaudesta riippuen) mittasin juuri äsken tehonkulutukseksi 17-tuumaiselle wanhalle TN-paneeliselle littumonitorilleni.

    71 wattia syöpi 19-tuumainen putkimonitori, jossa on noin 2 cm suurempi lävistäjä kuin lituskassa, eli 18-tuumaiseksi putkea pitäisi ennemminkin kutsua. Kolminkertainen tehosyöppö.
     
  18. Wade

    Wade Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.07.2002
    Viestejä:
    695
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toshiba ei aloitakkaan OLED-telkkarien valmistusta:
    loput jutusta arstechnicasta
     
  19. finger

    finger Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2007
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näinköhän OLED:n paraatimarssi jää näkemättä. Jos Sony on ainut valmistaja niin eipä tälle voi kovin huimaa menestystä povata.

    edit: jaa olihan vielä Epson ja Samppa ... mutta nekin kulkee jälkijunassa vrt Sony. Ei hyvä.
     
  20. sampo.666

    sampo.666 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.04.2006
    Viestejä:
    1 747
    Saadut tykkäykset:
    0
    Töllön elektroniikka aiheuttaa suurimman osan tuosta kulutuksesta. Ei näyttöä ja televisiota voi vertailla keskenään.