Windows XP loppuu

Keskustelu osiossa 'Käyttöjärjestelmät ja sovellukset' , aloittajana lepreconn, 04.03.2013.

  1. lepreconn

    lepreconn Käyttäjä

    Liittynyt:
    27.11.2006
    Viestejä:
    3 370
    Saadut tykkäykset:
    39
  2. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Aika siirtyä Windows seiskaan?
     
  3. Maxi

    Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.04.2002
    Viestejä:
    2 626
    Saadut tykkäykset:
    10
    Tuki loppuu 8.4.2014 eli vasta ensi vuonna. Win7 on ollut aivan OK päivitys XP:n jälkeen ja eipä tuo Win8 nyt mitenkään hullumpi ole ollut. Käyttöliittymäpuolella sekä Win7:n että myös Win8:n (työpöytänäkymän) saa näyttämään ja käyttäytymään "XP:mäiseltä" Classic Shell -nimisen ohjelman asentamalla.

    Toisaalta, jos koneessa on pätevä tietoturvaratkaisu (palomuuri, virusvahti ja selaimen tietoturva-aukkoja paikattu malliin Spybot, SpywareBlaster jne.) niin silloin en välttämättä olisi nyt niin huolissani noiden tietoturvapäivitysten loppumisesta. Firmoille tilanne voi olla hieman haastavampi koska käyttäjäkuntaa on monenlaista ja konetta ajoittain käytetään "hällä väliä"-asenteella tai sitten ei tiedetä että mitä sillä koneella/selaimella saa tehdä ja mitä ei.
     
  4. lepreconn

    lepreconn Käyttäjä

    Liittynyt:
    27.11.2006
    Viestejä:
    3 370
    Saadut tykkäykset:
    39
    Edit 4.3.2013 21:39 Kevyen lukihäiriön vuoksi osa uutisen väitteistä on vuoden etuajassa, kuten kommenteissa osuvasti mainitaan.

    Eivät sitten viitsineet korjata itse uutiseen.

    Huh, ajattelinkin, että miten se elinkaari jo nyt loppui!
     
  5. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Voiko seiskan asentaa kaikkiin xp-koneisiin? Eikös seiska vaatinut hieman nykyaikaisemman näytönohjaimen vai muistelenko omiani?
     
  6. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Jos on vanha XP-kone 128 megan muistilla, niin ei tietty päivitys onnistu. Näytönohjaimessa pitäisi olla DirectX 9, eli vanhimmat härvelit ei kelpaa. DirectX 9 julkaistiin vuonna 2002.
     
  7. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Win 7 on ronkeli, eikä sille edes löydy ajureita vanhoihin laitteisiin.

    Esim. DVBViewer TE -softa ei toimi 6 vuotta vanhassa DELLissäni ollenkaan. Onneksi DVB Dream sentään toimii, mutta videokuva päivittyy vain muutama freimi sekunnissa -vauhdilla. Riittää DVB-tallennuskäyttöön, mutta mikään video ei siis pyöri katselukelpoisesti Win 7:ssä. Emolevyn näytönohjaimelle kun ei ole tukea (DELL ei tee 7-ajureita vanhoihin XP-koneisiinsa), joten asentelin muistaakseni jonkun väärän DELLin ajurin hätäavuksi, että videokuva edes jotenkin tuli näkyville. Lisäksi piti asentaa erillinen videokoodekkisofta, koska käyttiksen omilla koodekeilla video oli pelkkää mustaa. Helvetinmoista paukkulankavirittelyä ja tappelua on YRITTÄÄ saada 7 pystyyn "liian vanhaan" koneeseen. Huonolla menestyksellä.

    Minä olen täten naimisissa XP:n kanssa DVB-tallennuskoneiden osalta maailmanloppuun asti ja uuden alkuräjähdyksen tuolla puolenkin joudun XP:tä käyttämään. Rauta (pc + viritinkortit) eivät toimi muilla käyttiksillä oikeaoppisesti ja sillä sipuli. Ei toimi Linuxit tai mikään muukaan maapallon käyttis. XP ainoastaan toimii minun rautojeni kanssa. Ehkä muilla on parempi onni, mutta minun 7...16 vanhinta konettani on lukittu XP:lle loppuun saakka ja olen siihen asiaan ihan tyytyväinen. Uusimmat 4 konetta lienevät 7-yhteensopivia, en vain ole vielä asentanut niihin käyttiksiä. Asentelen tässä kuussa tai ensi kuun alussa.

    JOS ostaa vanhaan koneeseensa erillisen modernin näytönohjaimen SEKÄ löytää sille ajurituen, silloin Win 7 voi ehkä kenties hyvällä onnella mahdollisesti jossain tilanteessa toimia liian vanhassakin koneessa. Mutta eipä silti vanha DVB-softa kuitenkaan toimi, oletan ma. Vanha DVB-softa kai haluaa jotain DirectX-palvelua, jota 7:ssä ei enää ole. XP ja 7 eroavat toisistaan valtavasti audion ja videon käsittelyn suhteen.

    SoftaOngelma (= ei toimi uudessa käyttiksessä vaikka toimii vanhassa käyttiksessä) on yhtä paha ja radikaali kuin kännyköiden ekosysteemierot. Jos sinulla on huipputärkeä Android-ohjelma, se ei todellakaan toimi eikä edes asennu WP8-älykännyyn tai iPhonetukseen. Pitää vain sormia pyöritellen odotella 5 vuotta josko sama softa tulisi joskus WP8:lle. Eikä tasan varmasti tule, jos kyseessä on Wanha Softa. Esim. minulla on vuodelta 2002 kriittisiä pakollisia XP-softia, joita on ihan turha kuvitella asentavansa 7- tai 8-käyttiksiin. En edes ala yrittää, paitsi jos masokismipuuska iskee ja haluan kokea epäonnistumiskierteen. Samoin on koneissani kiinni kilokaupalla moninaisia lisäkortteja, joille ei taatusti ole enää tarjolla ajureita uusille käyttiksille. Ajurituki on loppunut Win95-kauteen tai viimeistään XP:lle.

    On paras ostaa uusia koneita, joihin panna uusia käyttiksiä ja uusia softia ja uusia lisäkortteja. Pidetään vanhoissa koneissa vanhat kortit ja softat. Silloin kaikki toimii kuten pitääkin. Ikävä kyllä vanhat koneet tuppaavat lahoamaan alta yli-ikäisinä (10...20-vuotiaina), joten niistä on väistämättä pakko luopua jonain päivänä, ja mitä hittoa sitten tehdään lempparikorttien ja softien kanssa?

    Minun on pakko saada AirStar2-kortit pidettyä hengissä ja toimivina niin kauan, että löytyy lisäkortti (tai usb4-dongeli?) UHD-tuella. En vielä tiedä millä modulaatiolla UHD-lähetyksiä tullaan tässä maassa lähettämään, ja että ilmateitse vaiko kaapelikanavia vaiko nettiä pitkin, joten on pakko odotella muutama vuosi ja toivoa, että vanha kalusto ei hajoa alle.
     
  8. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toimivan XP:n käyttöä voi jatkaa niin pitkään kuin haluaa/kalusto kestää. SP3 -tason XP:n tietoturva ei varsinaisesti kaipaa mitään mikkilän päivityksiä mihinkään. Kunhan ei käytä IE 8:ia selaimena. Muuten turvallisuus/turvattomuus riippuu kolmannen osapuolen varusohjelmista. Turvallisuus muodostuu

    -haitallisen koodin suorittamisen vahtimisesta
    -IP-liikenteen vahtimisesta


    Kun nämä hoitaa kuntoon, XP on maksimum sekurity. Mikki voisi sen puolesta lopettaa tukensa vaikka tänään.

    Vähitellen kunniavanhuksen tie tulee toki päättymään, kun uudet ohjelmat ja laitteet eivät enää toimi siinä. Softa- ja laitetoimittajat lopettavat tekeleittensä julkaisemisen XP:lle. Noh, siihen menee vielä vuosia.




    DVB-G:

    Mikä on kantasi 4K -sektoria käyttävien (vuoden 2011 jälkeen tehtyjen) kovalevyjen toiminnasta XP:ssä? Minkä valmistajan levyissä on toimivin 512-->4K -alignment järjestely? Paljonko IO-nopeudet ottavat tästä damagea ja onko sillä sinun mielestäsi merkitystä? Oletko kokeillut Seagaten AutoAlign -levyjä?
    Ostat ymmäärtääkseni jatkuvasti uusia kovalevyjä, joten sinulla pitäisi olla XP-käyttäjänä tästä asiasta parempi näkemys kuin kellään.


    XP:ssä ei minusta ole muuta oikeasti vanhentunutta, kuin se että se ei ilman aputoimia ymmärrä näitä uusia 4K -sektorisia kovalevyjä. Yli 2 teran volumeavaruuteen näkemättömyyttä en pidä käytännön piereskelyä aiheuttavana puutteena lainkaan.
    Vista, Seiska ja Kasi -versiot ovat levypinossa käteni ulottuvilla, ja voin eSATA-kaapelin kytkemällä bootata niistä mihin lystään milloin lystään. Yhdelläkään niistä en ole päässyt samalle toimivuustasolle kuin vanhalla kunnon XP:llä. Ainakaan tällä raudalla (Asus P5Q-EM).
     
    Viimeksi muokattu: 06.03.2013
  9. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    32-bittinen XP hyväksyy mainiosti käyttämäni Western Digitalin 2 TB asemat (WD20EARX), kunhan heti levyn formatoinnin jälkeen käyttää WD Align - Powered by Acronis -softaa, joka muuttaa levyjärjestelmän 4k sektorivaiheeseen muutamassa sekunnissa (tai xx tunnissa jos levy on täynnä dataa?). En ole ikinä käyttänyt noita 4k-rakenteisia levyjä alignoimattomasti eli hitaassa moodissa, haluan hyödyntää maksiminopeuden. Alignointi mainitulla softalla on helppoa kun sen on kerran oppinut. Eikä edes ole pakko alignoida, mutta sitten levy on sietämättömän hidas.

    Oli pakko asentaa pariin koneeseen Win7, jotta sai 3 TB levyt (WD30EZRX) käyttöön, koska yli 2,x TB kokoiset levyt eivät näy 32-bittisessä XP:ssä käytännössä lainkaan. Lisäksi tietenkin pitää ihan formatoinnin alussa määritellä levy moderniin GPT-moodiin eikä perinteiseen MBR-moodiin. Mitään erillistä alignointisoftaa ei tarvita, koska Win 7 luontaisesti formatoi levyt 4k sektorivaiheeseen.



    En ota kantaa levymerkkien tai mallien eroihin, makuasioista ei kannata kiistellä. Pysyn WD:ssä kunnes joku syy pakottaa vaihtamaan merkkiä (tai WD-mallia; vihreästä siniseen tai mustaan). WD tosiaan tekee myös ökykalliita juppilevyjä, jotka ovat nopeita ja "sallittuja ympärivuorokautiseen käyttöön". Käyttämäni halvimmat eli "vihreät" WD:t eivät ole sallittuja yli 8 tunnin vuorokautiseen käyttöön, mutta silti ne pörräävät minulla 15...24 tuntia vuorokaudessa. Yksikään ei onneksi vielä ole hajonnut.

    Ostin juuri kolmannenkymmenennen SATA-levyni, mainitun 3 TB levyn, joita nykyään ostan kerran kuussa uuden. Viime vuonna ostin mainittuja 2 TB kapineita kerran kuussa uuden. Käytän vain WD-merkkiä nykyisin, vaihdan merkkiä vain pakon edessä. Ennen käytin pelkästään Samsungeja. Lisäksi komerossa nukkuu 50...100 kpl PATA-levyjä, kaikkia merkkejä.

    Ikävän HITAITA ovat nuo halvat WD-levyt, mutta ne ovat mukavan hiljaisia ja erittäin viileitä ja vähäruokaisia. Varastokäyttöön ihan riittäviä. Roinalla täytän uutta levyä kuukauden ajan ja sitten WD-levy irti koneesta ja varastoon. Koneessa pidän käyttis+editointilevynä (jyrisevää ja meluisaa ja kuumaa) Samsung Spinpoint F3 (HD103SJ). Se on huomattavasti nopeampi kuin halvat WD:t, mutta jyrinäongelman vuoksi Samppa pitää makuuttaa vaahtokumieristeiden päällä. WD ei jyrise, sille riittää jyrinäeristeeksi muutamat kumilenkit aseman ympärille kietoen.
     
    Viimeksi muokattu: 07.03.2013
  10. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo kyllä se hyväksyy, mutta miten toiminta noin muuten. XP ymmärtää vain vanhaa 512 tavun sektorimallia, mutta levy kirjoittaa ja lukee 4096 tavun sektoreita. Alignointi pistää levyn ohjainpiirin tekemään 512 --> 4096 -muunnoksen I/O -datalle. Tällä pitäisi olla hidastava vaikutus ainakin kirjoitusoperaatioihin, ja olisin ollut kiinnostunut kuulemaan sinun havaintojasi tästä asiasta käytännössä.
    Oletko tehnyt nopeusmittauksia 4K -levyillesi Seiskassa ja XP:ssä? Onko XP:n komennossa esiintynyt käytännössä jotain nikottelua, hidastelua tms. piereskelyä näillä alignoiduilla 4K -levyillä, esim. tiedostojen aukaisussa/kopioinnissa? Aivan erityisesti minua kiinnostaisi, oletko peräti bootannut 4K -levyltä XP:hen ja mitä sitten tapahtui? Tuo Samsung F3 HD103SJ taitaa vielä käyttää vanhaa kunnon 512 tavun sektoria, joten se ei sovellu boottilevyn esimerkiksi tähän kohtaan.

    Nämä pohdiskelut liittyvät siihen, että XP:n natiivisti ymmärtämiä 512 -levyjä ei enää saa mistään. Kovoteollisuus on täysin siirtynyt 4K -sektoriin, kaikki nykykiintolevyt SSD:tä myöten käyttävät sitä.

    XP-pääkoneeni kiintolevyinä toimii tällä hetkellä eräät viimeisistä 512 -sektorisen ajan tuotteista l. Intel X-25M SSD ja Samsung F3 EcoGreen (HD203WI). Toimivuus on huippuluokkaa, vanha XP liikkuu SSD:ltä kuin rakettimoottori peräloosterissa, mm. boottaus kestää n. 15 sekuntia. Ei ikinä mitään ongelmia. Tätä toimivuutta en halua menettää.

    Nyt jos tapahtuu ns. poksahdus, korvaaja on väistämättä 4K -levy. XP:llä boottaaminen ja ohjelmien laukominen käyntiin tämmöiseltä alignaatio -muunnetulta levyltä aiheuttaa pelkotiloja jo etukäteen. Se luultavasti kyllä jotenkin onnistuu, mutta... kuulisin mielelläni käytännön kokemuksia sinulta tästä asiasta. Internetissä englanniksi asiasta kirjoittelevan sekalaisen tunarikunnan kokemukset eivät minua kiinnosta. Tunarointifaktoreita on kertakaikkiaan liikaa.

    Pelkästään tämän perkeleen 4K:n takia vaihtaminen Seiskaan tms. evoluutio-uutuusvamma -Windowsiin tuntuu tilanteena yhtä viisaalta kuin ampuisi uskollisen schäferinsä siksi että on tiistai.
     
  11. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    Miksi tuskailla kuolleen käyttiksen kanssa kun voi heittää vanhaan koneeseen esim Lubuntun (Light Ubuntu), tai jonkun vielä kevyemmän light Linuxin, jota ylläpidetään.

    Vanhaa rautaa yleensä tuetaan ja käyttöliittymä on kevyt. Vanhakin kone herää uuteen nuoruuteen ja linuxit ovat stabiilempia kuin mikä tahansa winsu joka kerää tauhkaa systeemiin ja on vuoden kuluttua tukossa.

    Edit:

    Niin, tämä koskee muita kuin DVB-G:tä, jolla harrastuksen vuoksi on hieman eri olosuhteet.
     
    Viimeksi muokattu: 19.03.2013
  12. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Pitää muistaa, että NTFS-tiedostojärjestelmän blokkikoko on kuitenkin ne samat 4096 tavua. 4K-levyjen kanssa haasteena on saada tiedostojärjestelmän blokki osumaan prikulleen samaan kohtaan levyn sektorin kanssa, jotta suorituskyky on optimaalinen (varsinkin kirjoittaessa). XP:llä se ei vakiona mene niin, mutta sen takia niitä korjaussoftia onkin, että homma saadaan kuntoon.
     
  13. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei. Ongelma on siinä että XP ei ole vielä ns. 4K aware -käyttis. Alignointi on sitä varten että se 4K -levy olisi ei-4k-aware -käyttiksessä edes jollain tasolla käyttökelpoinen. Täydellistä "korjausta" aligneissönillä ei ole mahdollista saavuttaa, koska käyttis ja levyn sektorikoko eivät puhu enää samaa kieltä. Tulee hidastavia muunnoksia. Penaltia paukkaa toisinsanottuna varmasti aitoon 512 -levyyn verrattuna. Kysymys on siitä, paljonko sitä paukkaa. Ja onko siitä käytännössä haittaa. Kysyin kiintolevyjen suurkuluttajan käytännön havaintoja asiasta.

    Kyllähän tuommoinen SATA 2 väylän täyteen tunkevan nopeuksinen SSD vähän sinänsä kärsisi hidastuakin (esim 10%), suorituskyvyn siitä käytännössä heilahtamatta. Mutta vain jos hidastuminen olisi lineaarinen, ilman yllättäviä sivuvaikutuksia. Juuri tämäntyyppisistä seikoista kuulisin kokemuksia mielelläni.
     
  14. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    XP ei ole minulle millään tavalla kuollut käyttis, vaan tietokonemaailmaa 10 vuotta pyörittänyt ja edelleen pyörittävä luottojuhta. Kuolema on käsillä vasta sitten kun käyttis ei enää suoriudu tehtävistään. Minulla on esim. tässä käsissäni XP:n päällä pyörivänä elämäni toimivin HTPC, todella toimiva systeemi. Minun ympäristössäni ja tällä raudalla edelleen Windowseista se kaikista toimivin. En haluaisi romuttaa sitä. Tälle tasolle hierominen tällä nykyalustalla kesti n. puoli vuotta. Tämä 4K -ongelma on ainut varjoja paratiisiin heittävä tekijä.
    Tässä on nyt siis kysymys melko erikoistuneesta kustom -asennuksesta. Leikkikoneet ja muut selain + toimisto-ohjelmapaketti -pikakonffattavat suhautukset ova kokonaan eri asia.


    Linuxit ja Amiga 500:n käyttikset eivät minua kiinnosta. Olen oppini saanut Windowsiin, ja melkein 20 vuotta touhunnut niiden kanssa. Joten käyttisvaihto vastaa kynnykseltään sukupuolen vaihtamista. En tunne Linuxia järjestelmänä lainkaan, joutuisin aloittamaan kaiken alusta täydellisenä rookie-karvaperse -ummikkona. Mikkisoftan käyttisleiristä minua ei saa normaali-PC:hen liittyen pois.
     
  15. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Minä muuten formatoin XP:ssä kaikki levyni aina maksimiin 64 kilotavun klusterikokoon, koska tallenteeni ovat gigatavuluokkaa ja iso klusteri nopeuttaa isojen fileiden käsittelyä. Ja mikäli Win 7 antoi mahdollisuuden vastaavaan 64k-formatointiin, sielläkin tein niin, en muista enää. Eli jos seivaan levylle fileen, jonka pituus on yksi tavu, se syö levyltä tilaa 64 kilotavua.

    Ei ole kokemuksia 4k-natiivi-kiintolevyjen käyttämisestä buuttilevynä, koska liian hitaita käyttislevyksi ovat nämä vihreät halpikset, joita ostelen varastotilaksi.

    Enkä voi enää tehdä Align-Or-Not-Align-Siinäpä-Pulma -vertailutestejä XP:ssä, koska todennäköisesti en enää osta kahden teran levyjä. Kolmen teran levyt menevät heti Win 7- koneisiin.



    Joku innokas uuden levyn tuore ostaja tehköön testin ja kertokoon meille arvokkaat tulokset.

    Testi kannattaa tehdä niin, että tuliterä käyttämätön alignoimaton 4k-tyyppinen levy, 2 TB tai pienempi, (pika)formatoidaan XP:ssä ihan normaalisti.
    Sitten sinne kopsataan (mieluiten SSD:ltä lukien) jokin tietty vakiona pidettävä datamassa. Usean gigatavun kokoinen leffa tai useampikin, jotta saadaan tietää sekventiaalisen tallennuksen nopeus.
    Seuraavaksi kopioidaan kansiollinen pikkusälää, vaikkapa Windows-kansiosta otettu KOPIO (kopiossa fileet pysyvät identtisinä, itse käyttislevyllä olevat fileet elävät ja pilaavat testituloksen). Windows-kansio on muutaman gigan kokoinen, mutta sen kopioimiseen menee helvetisti aikaa, koska fileitä on järkyttävän paljon. Ei se mitään. Mitä pidempään kopiotestit kestävät, sitä tarkemmin erot paljastuvat.

    Kun on kirjattu muistiin kauanko noihin alignoimattomiin kopiointeihin meni aikaa, levy (pika)formatoidaan tyhjäksi ja sen jälkeen se alignoidaan asianmukaisella softalla. Ja kopiointitestit tehdään uudelleen täsmälleen samalla tavalla kuin aiemminkin, siis ihan samat fileet ja kansiot samassa työjärjestyksessä edeten. Oletettavasti nyt aikaa kuluu selvästi vähemmän, koska fileet kirjoitetaan alignoidusti "kerralla suoraan sisään".

    Hatusta veikaten miljoonien pikkufileiden kopioinnin kanssa ero on suuri (alignoitu on nopeampi), mutta gigaluokan ison fileen siirrossa ero on pieni. Mutta koska en käytä hattua, voin olla väärässäkin. Testitulos totuuden paljastaisi.
     
  16. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ei ole mikään 4096 tavun klusterikoon pakko, vaan klusterin koon saa itse valita binäärisesti tuplautuen alueelta 512...65536 tavua. Siis NTFS-levytiedostojärjestelmässä.

    Itse kiintolevyillä majailee joko 512 tai 4096 tavun kokoiset sektorit (tähän asiaan ei voi itse vaikuttaa, sektori on kooltaan mikä se on) ja näitä sektoreita sitten käsitellään yhden tai useamman sektorin nippuina aina kun levylle jotain kirjoitetaan tai sieltä jotain luetaan.

    Käyttämäni 64k klusteri tarkoittaa wanhalla levyllä olevaa 128 sektorin joukkiota. Uudella levyllä sama 64k klusteri muodostetaan kuudestatoista levyllä majailevasta sektorista.



    Mielenkiintoinen tilanne syntyy silloin, jos piruuttaan väkisin formatoi 4096-tyyppisen uuden levyn 512-klusterikokoon eli klusteri onkin tällöin pienempi kuin levyn aito sektori. Tällainen levy on varmaan pirun hidas. En tiedä onnistuuko tällainen sadistinen formatointitapa. Ainakin jos partitiokoko pidetään pienenä, se voisi onnistuakin. Voi olla, että XP ei anna formatoida modernia levyä kuin pienimmillään 4 kilotavun klusterikokoon. Asia selviäisi kokeilemalla, jos joku omistaa tyhjän levyn, jolla saa pelleillä huvin vuoksi.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 20.03.2013