Taloa ostamassa

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Mustikkametalli, 29.12.2010.

  1. Mustikkametalli

    Mustikkametalli Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2006
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olemme kumppanin kanssa ostamassa omakotitaloa ja nyt tahtoisin hiukan vinkkejä. Perjantaina olisi tarkoitus mennä katsomaan kohdetta ja näin ensikertalaisena sitä on hiukan pihalla kaikesta. Mihin pitäisi kiinnittää huomiota taloa katsottaessa? Kylppärin silikoonit tietty ja muut tummentumat mitä näkyy.. Kuntokartoitus on tarkoitus kyllä teettää jos ja kun talon ostoa harkitsemme. Talo on rakennettu 1984, mitään rakenteisiin asti kohdistuvaa remppaa siellä ei ole tehty. Katto on uusittu 2005, sisäseinät-ja katot maalattu ilmeisesti samana vuonna. Vesipumppu uusittu 2010.

    Talo on 89m²: oh + k + 2mh + kh + s + wc + et. + varasto ja puolen hehtaarin tontti.

    Ja nyt kun asiaan päästiin, mitä pitää ottaa huomioon tulevaa ht-huonetta suunniteltaessa? Mustat seinät ja katto tulee kyllä olemaan, lattian materiaalista en vielä osaa sanoa mitään. Jotain tyyliin korkkia olin ehkä ajatellut. Kokolattiamatosta en kauheasti pidä, mutta mitä mieltä muut noin yleensäkkin ovat? Ikkunaan tulee pimennysverho tai sitten vedän koko turhan aukon yksinkertaisesti umpeen. Huonehan ei tosiaan tule muuhun käyttöön kuin elokuvien katsomiseen ja musiikin kuunteluun ja tietsikalla pelailuun. Talossa on ilmeisesti painovoimainen ilmanvaihto, joten luultavasti kesähelteiden varalle kyseiseen huoneeseen ainakin joutuu jotain reikää ja hyrryytintä jotenkin asentamaan?

    Neuvot, vinkit ja kaikki muukin on tervetullutta!

    Kiitos
     
  2. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Katto: Onko vuotoja havaittavissa, vanhoja tai uusia.
    Sokkeli: Onko vinossa, onko homeessa, onko sammalta, onko haljennut, onko mitään viitteitä kosteudesta.
    Yläpohja: Onko viitteitä vuodoista? Tuohon aikaan (80-luvulla) höyrysulkumuovit olivat lähinnä kirvesmiehen vitutusta ja ne lätkittiin miten sattuu ja "tiivistys" tehtiin pakkausteipillä, jos silläkään.
    Salaojat, onko pistetty jälkikäteen, näkee helposti myös sokkelin kunnosta, 80-luvulla noita ei harrastettu vaan sokkelin vierus oli kukkapenkkiä varten. Varaudu salaojaremppaan jos mitään ei ole tehty, maksaa PALJON, koska sisältää useimmiten ylläreitä.
    Kosteat tilat. Jos on pientäkään vauriota kosteissa tiloissa niin todennäköisesti sitä on sitä kautta sitten koko talossa. 80-luvulla ei tiedetty vesieristyksestä mitään, irronnut laatta on varma merkki että kosteusvaurio on jo olemassa.
    Kellari: Haiseeko, onko tunkkainen? Nenä kertoo paljon silmien lisäksi. Jos epäilyttää, mikä tahansa, epäilykset ovat oikeassa.

    Kannattaa kiinnittää huomiota myös perustuksiin, alapohjarakenne, onko tuulettuva, paalutettu, maanvarainen vai mikä. PK-seudulla paalutus on useimmiten ehdoton jottei lattia painu, Lahdesta en tiedä. Jos lattia on vinossa ja kolikko vierii talon reunalta talon keskelle lattiaa pitkin niin juokse äkkiä karkuun äläkä katso taaksesi.

    Viimeisenä: Unohda kotiteatteri tässä vaiheessa, keskity siihen taloon. Jos pohja ei sovi kotiteatterille, voit unohtaa talon katsomattakin.
    Myyjät kusettavat, he saavat jonkin seikan vaikuttamaan vähäpätöiseltä, vaikkapa että "salaojitusta ei ole tehty, alapohjassa viitteitä kosteudesta, suositellaan salaojitusta". Tuolla lauseella pääsee jo pälkähästä ja olet onnellinen hometalon omistaja.

    Tässä kärjistetty esimerkki kuinka hometalosta tuli 300.000e lasku:
    http://www.iltalehti.fi/viihde/2010122812919618_vi.shtml
     
    Viimeksi muokattu: 29.12.2010
  3. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuten Hupen vastauksesta varmasti jo huomasit, niin kaikki talojen vaikeat ja kalliit ongelmat liittyvät kosteuteen sen eri esiintymismuodoissa. Monissa tapauksissa ongelmakohtia ei pääse tutkimaan rakenteita avaamatta. Mikäli talo muuten vaikuttaa hyvältä niin oston ehdoksi kannattaa laittaa kuntotarkistus sinun valitsemallasi tarkastajalla. Älä sinisilmäisesti luota myyjän tai välittäjän ehdotuksiin, kyseessä on sinun investointisi.
     
  4. Mustikkametalli

    Mustikkametalli Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2006
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vastauksesta. Ja juu, en enää asu lahdessa vaan kuopiossa. En vain ole muistanut päivittää tietojani.

    Ja kyllä, tiedän että kosteus on se pahin(?) asia. Tosiaan, tarkoitus on teettää täysin ulkopuolisella firmalla tuo kuntokartoitus poraamalla reikiä rakenteisiin. Rakenteita rikkomatta ei todellakaan saa koko totuutta, tai niin itse olen asian järkeillyt. Olen miettinyt, miten tuo homma menee käytännössä? Siis jos tahdon teettää kuntokartoituksen ennen ostopäätöstä, maksaako myyjä sen vaiko myyjä 50% ja ostaja 50% vaiko miten? Sovittavissa oleva asia?
     
  5. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Se on aivan sovittavissa oleva asia aivan kuten kauppahintakin. Totta kai siis yrität ensin tinkiä sen myyjän piikkiin. Seuraavaksi voit suostua maksamaan puolet, mikäli tutkimuksissa ei löydy mitään mistä myyjä ei ole jo kertonut.
     
  6. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Lahti ja käsittääkseni myös Kuopio ovat osin soraharju-alueita ja tällöin ongelmaksi muodostuu erittäin Radonpitoinen alue. Radon aiheuttaa syöpää. Onko talossa tehty Radonmittaukset? Jos talo on maanvaraisella alapohjalla, on ongelma suurempi. Oheisen kartan mukaan Kuopio ei ole kyllä riskialuetta, mutta alueesta ja pohjarakenteesta riippuen, teettäisin mittaukset:

    http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateily_ymparistossa/radon/kartat/fi_FI/radon-etelasavo2010/

    Tuon(kin) korjaaminen jälkikäteen on suhteellisen arvokasta lystiä.

    http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateily_ymparistossa/radon/fi_FI/mita_radon_on/
     
  7. niksi

    niksi Guest Guest

    Liittynyt:
    29.09.2005
    Viestejä:
    64
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikös mittaus kestä vähintään kaksi kuukautta ja pitää tehdä lämmityskaudella? Vai onko nopeampiakin tapoja mitata kuin STUKin "mittarasiat"?
     
    Viimeksi muokattu: 30.12.2010
  8. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    2kk mitataan ja tehdään marras-huhtikuun välillä, muistaakseni. Tosiaan, kannattaa kysellä alueen mittauksista ja mahdollisesti myös ko. kohteen mittauksista. Kyllähän tuohon kai joku mittarikin on olemassa noilla korjausalan yrityksillä?
    http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateily_ymparistossa/radon/korjaukset/fi_FI/korjaukset/
     
  9. jaaba

    jaaba Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.06.2000
    Viestejä:
    103
    Saadut tykkäykset:
    0
    Samanlaisia purkkeja ne käyttävät, mutta niitä on myös lyhyemmällä mittausajalla toimivia olemassa.

    Parasta olisi, että OP:n rakennuksessa olisi vedetty jo rakennusvaiheessa radon-putket lattian alle, tällöin riittää pelkkä radon-imuri katolle ja hintaakin vain tonnin verran asennuksineen. Jälkikäteen tehtävä nurkkien tilkitseminen alapohjan ilma/kaasuvuotojen ehkäisemiseksi on kyllä aikaa vievää hommaa, ei tosin mahdotonta.
     
  10. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Itse rakennan just taloa ja vieläpä Radon-alueelle. Viittasivat kintaalla kaikelle tuuletukselle yms. täälläpäin, putket oli ainoat pakolliset,mutta itse tahdoin myös imurin. Imuri maksoi jotain 200e. Halpa henkivakuutus.
    http://kauppa.taloon.com/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=LVI-7814052

    Toi kuivattaa kai myös alapohjaa, pirun lämmintä ilmaa se sieltä ainakin puskee ulos ja putken pää on aivan kuin muurahaispesä, semmosta jäistä hyhmää täynnä.
     
    Viimeksi muokattu: 30.12.2010
  11. KiSaVa

    KiSaVa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.01.2008
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    2
    Varmaan tämä talo on kyseessä?

    Aika kauhea, mutta ei nyt sentään ihan uuden hintapyyntöä ole kuten tänä päivänä on tapana.
     
  12. Tex

    Tex Guest Guest

    Liittynyt:
    13.08.2003
    Viestejä:
    63
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos itse olisin tuon ikäistä ja asumattomana ollutta taloa ostamassa, tekisin näin: Kävisin ensin katsomassa ihan omin voimin, miltä talo ja ympäristö näyttää ja tuoksuu. Jos vielä sen jälkeen kiinnostaa, sopisin uuden vierailun itse hankitun ammattilaisen kanssa, joka tarkistaisi rakenteet ym.. En usko että myyjä suostuu mihinkään porausmittauksiin, ennen kuin nimet on paperissa (itse en ainakaan suostuisi), mutta voisit yrittää sopia semmoiset käsirahan maksun jälkeen. Silloin voisi vielä peräytyä kohtuullisilla kustannuksilla jos talo onkin pommi.
     
  13. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tossa pienin murhe on tulevaisuudessa mahdollisesti tuleva kotiteatteri ja sen sijoittelu. En usko että moiseen jää edes rahaa.

    Talon sokkeli on toiselta puolelta slammaamatta, taloa on lienee joskus laajennettu, useita useita vuosia sitten? Sokkeli imenyt kosteutta itseensä ja nostanut sen kapillaarisesti rakenteisiin, veikkaisin.

    Kylppärin suihkunurkan alareuna näyttää epäilyttävältä, kuten myös takan alareuna, lie kosteus noussut sieltäkin ylös....

    Muovimatot, tämähän on aivan fiasko mikäli kosteutta on tippaakaan alapohjassa, on se muhinut lattiamateriaalin alla homeeksi.

    Itse en kävisi edes katsomassa, heittäisin senkin 69.000e mieluummin vaikka hifilaitteisiin ja asuisin kerrostalokopissa, olisi rahat ainakin paremmin sijoitettu.

    En tahdo olla negatiivinen tai tylysti tyrmätä ideoita uuden kodin hankkimisesta, tahdon vain että Plazalainen ei joudu katumaan ostostaan ja menetä ehkä myös terveyttään. Mutta joo, kuntokartoitus kertoo paljon, varsinkin tuollaisesta (mielestäni purkukuntoisesta) pommista. Olen itse purkanut noita ton ikäsiä kohteita enkä uskaltaisi itselleni moista suinpäin ostaa, siksi rakennankin uutta.

    EDIT: piipusta näyttäisi puuttuvan asianmukainen piipunhattu, onko siellä päällä joku tukko/levy ja sen päällä kivi tai joku möykky painona tukkien piipun ja sitä kautta tuuletuksen? Sehän kostuu se piippu, jäätyy ja halkeaa, ainakin jos se on ollut 4v tukossa. 4v asumaton talo on muutenkin... noh... aika riskialtis, en usko että riittävästä tuuletuksesta on huolehdittu, varsinkin kun kyseessä on painovoimainen ilmanvaihto ja hormi tukossa?

    Kosteusmittauksia tärkeämmäksi tuossa asumattomassa kohteessa (jossa esim. mahdollinen kylppärin kosteus on ehtinyt kuivua) osoittautuu myös homemittaukset.
     
    Viimeksi muokattu: 30.12.2010
  14. jaaba

    jaaba Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.06.2000
    Viestejä:
    103
    Saadut tykkäykset:
    0
    No tuopa oli edullinen imuri, kiitos vinkistä. Hankimme nykyiseen, tosin nyt jo myytyyn asuntoomme imurin, kun radon-mittaukset näyttivät 330 Bq/m3. Putkitus lattian alle oli taloon tehty rakennusvaiheessa, sieltä siis putki ylös, minkä päähän imuri laitettiin. Laite asennuksineen oli luokkaa 800e kolme vuotta sitten.

    Seuraavana talvena teetimme uudestaan mittauksen ja lukemat putosivat 20 Bq/m3:een. Oli kyllä helpotus huomata, että putkitus oli kunnolla tehty. Tulevaan rakennukseemme aiomme asentaa jo rakennusvaiheessa imurin katolle. Täällä Mäntsälässä putkitus on muistaakseni muutenkin pakollinen.

    Meillä puskee myös kovasti lämmintä höyryä ulos ja komeita jääpuikkoja muodostuu imurin kylkiin. Hyvin se kuitenkin pelittää ja on melko hiljainen.
     
  15. KnightOfNi

    KnightOfNi Guest Guest

    Liittynyt:
    05.04.2003
    Viestejä:
    815
    Saadut tykkäykset:
    1
    Onhan se nyt selvä että tuolla rahalla ei voikaan saada kummoista taloa. Pidetään nyt se hinta mielessä myös.

    Mutta joo, hyvin riskialttiilta kohteelta näytää. Sadevedet/sulamisvedet valuu tuolta rinteeltä kohti taloa, tuskin on patolevyistä tietoakaan. Sadevesijärjestelmää ei taida olla, ränneistä tulee vedet suoraan sokkelin viereen. Tuskin on mitään salaojiakaan missään.

    Onko tää joku entinen kesämökki mikä muutettu asuinkäyttöön ? Muista että paskaa ei kannata ostaa vaikka saisit kuinka halvalla.
     
  16. Mustikkametalli

    Mustikkametalli Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2006
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuten sanoin, ensikertalaisia ollaan ja ihan pihalla asioista. Emmekä ole suinpäin mitään ostamassa, tutkitaan ja katsellaan. Kiitoksia vastauksista, ehkä sitä on taas edes hiukan viisaampi. Tuo radon tuskin tulee olemaan ongelma, ainakaan tällä alueella. Mutta kaikkihan on tietysti mahdollista.

    Uusi talohan se olisi tietysti se paras, mutta tulee vähän turhan hintavaksi ja toisekseen emme edes tahdo uutta taloa vaan nimenomaan vanhemman talon hiukan kauempaa kaupungista. Kumminkin järjellisen matkan päässä kuopiosta, jotta töihin pääsee kulkemaan. Ja sehän nyt on selvää, että jos tämän ikäistä ja hintaista taloa on ostamassa niin ongelmia on ja remppaa joutuu tekemään. Olen kyllä varautunut asioihin. Eniten minua hermostuttaa tuo jätevesihuolto. Sen muuttaminen nykypäivän normien mukaiseksi voi tulla taas hiukan hintavammaksi operaatioksi.
     
  17. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Katon pinnoitusta ei varmaan tarvitse uusia, siihen se sitten jääkin... huppe tuossa jo aika hyvin luettelikin ongelmia, jotka pahimmillaan tarkoittaa käytännössä koko kämpän uudelleenrakennusta.

    Jos vielä budjetti tiukilla niin tuosta saa takuuvarmasti itselleen pohjattoman kaivon, jonka rinnalla asunnon ostohinta ei enää kovin pahalta tunnukaan. Ja tietysti sitten se työmäärä jos/kun itse tekee. Kun pitää kaikki tehdä uusiksi niin mukavasti voi laskea vaikka 6h per päivä seuraavat pari vuotta. Tervemenoa parisuhde ja muu elämä =)

    Sinänsä ymmärrän viehätyksen vanhaan, mutta tuskin kukaan voi sanoa, että tuollainen 80-luvulla mahdollisimman halvalla rakennettu pommi olisi viehättävällä tavalla vanha. Talosta lähinnä paistaa halvin mahdollinen lastulevy ja rakennusmateriaalit.... vanhan talon tunnelma loistaa poissaolollaan.

    Jos rahaa on suht nafitisti käytössä, ostaa suoraan jonkun oikeasti vanhan asunnon, joka toivottavasti rakennettu kunnolla ja jollakin tavalla huolehdittu. Neliötä ehkä vähemmän, mutta toisaalta jokaisen neliön remppaus maksaa, joten siinäkin säästyy. Ja tuolla suunnalla taitaa tontit olla niin suuria, että laajennusta ja teatteria voi miettiä sitten joskus, kun se rahatilanne on parempi ja asunto siinä kunnossa että siinä voi elää ilman homeallergiaa.

    Jos budjettia miettii, niin varmaan 500e/neliö on vielä aika maltilla kämppään, jossa pitää puuttua kaikkiin rakenteisiin. Jos paikat kunnolla homeessa, rakenteet pitää uusia käytännössä alusta asti niin tuon summan voi varmaan kertoa jopa kahdella? Huppe ja muut juuri nyt rakentavat osaisi varmaan sanoa paremmin :)
     
  18. Mustikkametalli

    Mustikkametalli Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2006
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin, tarkennuksena vielä että tarkoitus on kyllä laittaa teoriassa lähes kaikki uusiksi pikkuhiljaa. Esim peltivuoraus tulisi lähtemään huitsin nevadaan ja sisälläkin seinät menisi uusiksi. Lattiat ja kylpytilat olisi tarkoitus myös kunnostaa.. Sekä minun että paremman puoliskon lähisuvusta löytyy kyllä muutamia ihmisiä jotka ovat taloja rakentaneet ja voisivat siis rempassakin autella ja neuvoa enkä itsekkään ole täysin peukalo keskellä kämmentä. Tai ehkä vähän kumminkin mutta.. Eli siis, talo ei ole mikään paras mahdollinen jonka oikeastaan jo tiesinkin. Kannattaako alkaa tuollaista remppaamaan yleensäkkään kuntoon kun rahaa siihen menisi varmaan jotain 50 000 euroa? Olisiko sitten fiksumpi ostaa suoraan se 100 000-120 000 ekun talo jossa ei olisi niin paljon remppaa tehtävänä? Ongelmanahan on se, että tuo on tähän asti melkein ainut talo joka on meidän mielestä hyvällä paikalla suhteessa kuopioon ja muuhun asutukseen. Kaikki muut ovat olleet liian kaukana, liian lähellä, liian homeessa tms, liian pieniä tai liian isoja ja kalliita. Tuo olisi aika hyvän kokoinen ja hyvällä paikalla. Ajatuksenahan siis olisi asua tuossa siihen asti kunnes kuolema meidät erottaa. Luulisin:D
     
  19. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Suosittelen säästämään ja ostamaan hieman kalliimman parempikuntoisen omakotitalon. Tai vaikka sitten rivarikämpän. :)
     
  20. Mustikkametalli

    Mustikkametalli Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2006
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muuten hyvä idea tuo rivari, mutta kun yksi tärkein pointti talon ostamiselle on juurikin se että pääsee kauemmas ihmisistä ja naapureista. :p Ei vain enää kykene tähän kaupunki asumiseen..