Truth (2015) (James Vanderbilt / Cate Blanchett, Robert Redford)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 29.09.2015.

  1. Mika

    Mika Administrator Ylläpidon jäsen Ylläpito Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    8 291
    Saadut tykkäykset:
    29
    [​IMG]

    Truth on tositapahtumiin eerustuva elokuva palkintoja voittaneesta CBS New -uutiskanavan toimittajasta Mary Mapesista (Cate Blanchett), joka raportoi ensimmäisena mm. pahamaineisen Abu-Ghraibin vankileirissä tapahtuneista väärinkäytöksistä.

    Truth keskittyy Mapesin ja toisen toimittajan Dan Ratherin (Robert Redford) tutkimuksiin jotka paljastavat, että istuva USA:n presidentti on saattanut vältellä joutumista kansalliskaartiin yli vuoden ajan Vietnamin sodan aikaan. Kun tarina lopulta paljastui ankaksi niin tämä tuhosi Ratherin uran, vaikutti USA:n presidentin vaaleihin ja onnisstui melkein tuhoamaan myös CBS -uutiskanavan.

    [​IMG] Katso elokuvan trailer
     
  2. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 382
    Saadut tykkäykset:
    225
    James Vanderbiltin Truth selostaa lähihistoriaa ja uutistyötä. Toisin kuin vaikkapa Presidentin miehet, tämä elokuva ei kuitenkaan kerro kuohuttavasta paljastuksesta vaan siitä, kuinka ansioituneita toimittajia huijattiin tökeröllä väärennöksellä vuonna 2004, kun George W. Bush pyrki toiselle kaudelleen.

    Tuottaja Mary Mapes (Cate Blanchett) koettaa työryhmineen selvittää, lusmuiliko nuori Bush Kansalliskaartissa välttyäkseen Vietnamin-komennukselta. Todisteet tuntuvat viittaavan siihen suuntaan, mutta mitään sitovaa ei löydy — kunnes everstiluutnantti Bill Burkett (Stacy Keach) tarjoaa heille valokopioita, jotka näköjään naulaavat Bushin lopullisesti.

    Asiakirjat saattoi helposti nähdä väärennöksiksi, sillä typografia ei viitannut 1970-luvun alun kirjoituskoneisiin vaan MS Word -nimiseen tekstinkäsittelyohjelmaan. 60 Minutes -ohjelma kuitenkin esitti dokumentit aitoina. Syntyi poliittinen skandaali, ja Mapes sekä CBS:n maineikas uutisankkuri Dan Rathner (Robert Redford) joutuivat jättämään työnsä.

    Truth on kiinnostava ja asiallinen draama, joka pyrkii esittämään tapahtumat neutraalisti. Silti on surullista katsoa, kun ansioituneita toimittajia viedään kuin litran mittaa. Burkettin ”asiakirjat” olivat liian hyviä ollakseen totta, ja hälytyskellojen olisi pitänyt soida.

    Jos Yhdysvaltain lähihistoria kiinnostaa, tämä elokuva on ehdottomasti katsottava. 12 vuoden takainen ajankuva on toteutettu huolellisesti — ajat ovat muuttuneet enemmän kuin äkkiseltään tajuaa. Cate Blanchett on loistava — samoin kuin Blue Jasminessa myös tässä yksi maailman kauneimmista elokuvatähdistä panee itsensä likoon ja näyttää itsensä loppuun ajettuna. — Kuvausjäki on upeaa (Panavision).

    4/5

    Scanboxin blu-rayssa (BD-50) elokuvatiedoston koko on runsaat 25 GB, mutta silti kuvanlaatu kärsii hämärissä kohdissa värisävyjen porrastumisesta — onneksi ei yhtä pahoin kuin tapauksessa Dark Skies. Levyssä on samat lisämateriaalit kuin ulkomaisissakin julkaisuissa.

    Muutama kuvanäyte:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]