Red Lights (2012) (Rodrigo Cortes / Sigourney Weaver, Robert De Niro, Elizabeth Olsen)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 31.05.2012.

  1. Mika

    Mika Administrator Ylläpidon jäsen Ylläpito Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    8 291
    Saadut tykkäykset:
    29
    [​IMG]

    Kokeneet yliluonnollisten ilmiöiden asiantuntijat tohtori Margaret Matheson (Sigourney Weaver) ja Tom Buckley (Cillian Murphy) paljastavat, että aaveiden kuiskausten, uskoon perustuvan parantamisen ja kaikkien muiden yliluonnollisten ilmiöiden takana on vain pienet temput ja kikat joita Matheson kutsuu "punaisiksi valoiksi". Mutta kun legendaarinen sokea meedio Simon Silver (Robert De Niro) palaa takaisin oltuaan jo 30 vuotta eläkkeellä niin hänen entinen kilpakumppaninsa Matheson vaatii Buckleytä vetäytymään taustalle, sillä hän pelkää Silverin kostoa.

    Buckley päättää pilata Silverin maineen ja ottaa avukseen parhaan oppilaansa Sally Owenin (Elisabeth Olsen). Yhdessä he ryhtyvät käyttämään kaikkia mahdollisia keinoja paljastaakseen tämän karsimaattisen, lusikoita taivuttelevan ajatustenlukijan. Mutta Buckley joutuu pohtimaan omia uskomuksiaan kun hän törmää tutkimuksissaan tajunnan räjäyttävään johtopäätökseen.

    [​IMG] Katso elokuvan trailer

    Ensi-ilta Suomessa - (USA:ssa 13.07.2012)
     
  2. mustis

    mustis Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.11.2004
    Viestejä:
    1 511
    Saadut tykkäykset:
    18
    Red Lightsista tuli kyllä ekana mieleen Amsterdamin eräs kortteli.
     
  3. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 384
    Saadut tykkäykset:
    226
    Rodrigo Cortésin Red Lights tuo viime vuosien elokuvista mieleen sellaiset kuin Viimeinen manaus ja The Awakening. Kaikissa paljastetaan yliluonnollisia tapauksia huijauksiksi, mutta sitten tuleekin kova paikka...

    Näistä Red Lights on kiinnostavin: kohtalaisen hyvin tehty trilleri, joka hakee innoitusta 1970-luvun vainoharhatrillereistä (mieleen nousi erityisesti Alan J. Pakulan mestariteos Ansa). Aiheena on meedioiden ja skeptikkojen taistelu julkisuudesta: kuka voi osoittaa kenet epäuskottavaksi. Taustalta voi erottaa sellaisia toimijoita kuin Uri Gellerin (lusikantaivuttelu) ja James Randin (saarnamiehen korvanappiradion paljastaminen).

    Amerikassa rajatiede (selvänäkeminen, ennustaminen, telepatia, spiritismi) on suositumpaa kuin Suomessa, koska siellä väestön yleinen sivistystaso on paljon alempi kuin Suomessa ja kaikenlainen huuhaa menee täydestä kuin väärä raha. Huijarien paljastaminen ei paljon vaikuta, koska rahvas haluaa uskoa ja koska huijarien toiminnassa liikkuvat suuret rahat (pääsyliput, kirjat ym.). Kriittiset toimittajat ja skeptiset yliopistotutkijat jäävät vähemmälle huomiolle ja rahoitukselle. Yleisö näkee vain suositun esiintyjän, mutta tällä on kulissien takana tehokas taustajoukko avustamassa ”tempauksia”.

    Red Lights kärjistää asetelmaa: tiedemiesten ja rajatieteilijöiden taistelussa otetaan käyttöön kovat otteet, ja skeptiset professorit joutuvat meedion taustajoukkojen epämiellyttävän henkilökohtaisen painostuksen kohteeksi, jotta lakkaisivat paljastamasta huijauksia. Tästä kehittyy elokuvan verraton vainoharhainen yleistunnelma. Kolmannessa näytöksessä katsoja on päästä pyörällään, kun ei enää tiedä mihin uskoa.

    Karismaattiset näyttelijät kohottavat elokuvan tasoa: Sigourney Weaver, Cillian Murphy ja Robert De Niro. Kuvaus on upeaa (35 mm!). Erikoistehosteita on melko vähän, vaikka kyse on yliluonnollisesta trilleristä.

    Välillä elokuvassa on silti mukana turhanoloisia pikku tapahtumia, joihin kiinnittää huomiota: kun Simon Silver astuu ensi kerran ulos lentokoneesta, miksi hän ottaa silmälasinsa pois ja sitten panee ne heti teatraalisesti takaisin? Vain siksi, että katsoja näkisi sumeat piilolinssit (Silver on sokea)? — Tällaisia ”oksakohtia” olisi voinut hioa alkupuolelta pois.

    Myös loppuratkaisu kääntyy hiukan hämmentävään suuntaan. Kylläkin paljastuu, että Silver on huijari: hän ei olekaan sokea, ajatustenluku onnistuu rannekellon välityksellä, ja muutkin temput ovat David Copperfieldin tapaista näyttämötaikuruutta. Lisäksi kuitenkin paljastuu, että tri Buckleylla on aitoja yliluonnollisia kykyjä: hän on niistä tietämättä osallistunut huijarijahtiin, koska on halunnut löytää jonkun kaltaisensa — ja joutunut aina pettymään. Lopulta stressi saa kyvyt puhkeamaan ilmoille.

    No, voihan tarina noinkin mennä, mutta dramaturgisesti se tuntui hiukan ohuelta käänteeltä tukevan draaman jälkeen. Katsoja oli yllätetty elokuvan aikana jo niin monta kertaa, että lopulta piti sitten kääntyä tuollaiseen suuntaan, jotta hänet saataisiin vielä kerran yllätettyä.

    Tässäkin elokuvassa on näköjään”tajunnanräjäyttävä loppuratkaisu” (vrt. Another Earth). Miksi tuollaiset pitää paljastaa heti kättelyssä?
    Muutamista rosoistaan huolimatta Red Lights on viihdyttävä ja jännittävä trilleri, joka käyttää skeptisismiä onnistuneesti tarinan raaka-aineena ja herättää katsojassa ajatuksia.

    3½/5

    Muutama kuvanäyte amerikkalaisesta blu-raysta (Millennium Entertainment):
    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 03.05.2019
  4. Pazze

    Pazze Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2003
    Viestejä:
    5 015
    Saadut tykkäykset:
    150
    Hyvin tehty, tarpeeksi mielenkiintoinen, oikein valitut näyttelijät. Tykkäsin viihteestä. 4/5