Vangitut (Prisoners) (2013) (Aaron Guzikowski / Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Maria Bello)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 04.06.2013.

  1. Mika

    Mika Administrator Ylläpidon jäsen Ylläpito Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    8 291
    Saadut tykkäykset:
    29
    [​IMG]

    Miten pitkälle olisit valmis menemään suojellaksesi lastasi? Keller Dover (Hugh Jackman) joutuu kohtaamaan jokaisen vanhemman pahimman painajaisen. Hänen 6-vuotias tuttärensä Anna on kadonnut yhdessä hänen ystävänsä Joyn kanssa. Minuuttien vaihtuessa tunneiksi paniikki alkaa vallata mielialaa.
    Ainao johtolanka on rähjäinen asuntoauto, joka oli aiemmin nähty pysäköitynä kadun varteen. Tutkimuksia johtaa etsivä Loki (Jake Gyllenhaal), joka onnistuu pidättämään asuntoauton kuljettajan Alex Jonesin (Paul Dano), mutta joutuu päästämään hänet vapaaksi todisteiden puuttumisen takia.
    Tietäen, että hänen lapsensa henki on vaarassa, Dover päättää, että hänellä ei ole muuta mahdollisuutta kuin ryhtyä itse toimeen. Epätoivoinen isä tekee kaikkensa löytääkseen tytöt, mutta samalla hän on tiukan paikan edessä. Hän joutuu vastaamaan kysymykseen: oletko valmis etsimään oikeutta hinnalla millä hyvänsä?

    [​IMG] Katso kuvagalleria: selattava | klikattava

    [​IMG] Katso elokuvan trailer

    Ensi-ilta Suomessa - (USA:ssa 20.09.2013)
     
    Viimeksi muokattu: 17.01.2014
  2. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ensiksi on tarkoituksenmukaista todeta, ettei tätä tekstiä kannata juurikaan vielä lukea, enhän itsekään elokuvasta tiennyt etukäteen kuin sen kaksi pääosanäyttelijää aseistuksineen.

    Prisoners on jenkeissä katsojatilastojen ykkönen, ja korkealla myös rating-saiteilla. Joskus suuri yleisö sekä kriitikot ovat oikeassa. Lyhyesti sanottuna, Prisoners on syksyn ja koko vuodenkin elokuvatapauksia.

    Pidin tästä jo alkumetreillä. Elokuvan tapahtumapaikat on valittu hienosti, elokuvan tematiikkaan sopivasti. On syksy, sateista, ja elämän varjot tuntuvat ympärillä kuin vääjäämättöminä ilonsyöjäkasveina kaiken hienon perhekeskeisen elintason ympärillä. Johonkin pitää varautua, mutta kukaan ei vain tiedä tarkalleen mihin.

    Mainio casting tekee osaltaan tästä hyvin tasapainoisen. Jokaisen näyttelijän voisi mainita erikseen, sillä heille kaikille on annettu sangen ikimuistoisesti ajatuksiin piinaavinakin jääviä kohtauksia. Pitää silti kehua Hugh Jackmania. Olen pitänyt toki hyvänä näyttelijänä aiemminkin, mutta tämän roolin voimakkuus oli jotain aivan vastustamatonta. Hyvän vastinparin hänelle taas tarjoaa Jake Gyllenhaal tutusti rauhallisemmassa roolissaan, joka heijastuu kivasti Zodiacin vastaavaan.

    Mietin katsellessani, kuka tämän oikein on ohjannut. No vastaus taisi piillä kysymyksessä. Lisääkin elokuvia lienee luvassa. Kerronnan realistinen ote ja aikakäsitys kun oli vaikuttavaa. Tarinan kuvaus alusta loppuun pirullisen tehokasta, katsojan samaistuminen vietiin huippuunsa. Ikäänkuin hahmot olisivat itse katsoneet käänteitänsä elokuvana.

    Prisonersin teemat ovat lopulta yksinkertaisenkin selkeitä. Juju onkin tämän yksinkertaisuuden petollisuudessa. Tiedämme vasta, kun koemme. Tätä ei voi todellakaan ihan kaikille suositella, eikä etenkään deittileffaksi sisällön raskauden ja keston pituuden takia, mutta luulisin että harvempi kokee yhdentekeväksi. Itse ainakin tasapainottelin mahtavuuden tunteiden ja hiljaiseksi vetävyyden kesken.

    ****½
     
  3. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    Piti alusta melkein loppuun piinaa yllä. Tosin loppu oli minulle aivan liian lasu jonka takia arvosana tipahtaa :):):).
    Ei ole luvassa kuitenkaan mitään esim seven leffan kaltaista todella synkkää loppua.
     
  4. temeksi

    temeksi Guest Guest

    Liittynyt:
    07.05.2003
    Viestejä:
    1 754
    Saadut tykkäykset:
    0
    Prisoners - Elokuvateatterin vangit.

    :):)
     
    Viimeksi muokattu: 10.12.2013
  5. dj_pirtu

    dj_pirtu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.09.2005
    Viestejä:
    345
    Saadut tykkäykset:
    5
    Pitemmittä puheitta sohvaan naulitseva kokemus. Tarina nyt ei mitään uutta ja mullistavaa ollut mutta kaikki sen ympärillä oli taidolla tehtyä.

    4/5
     
  6. jmo

    jmo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    26.04.2002
    Viestejä:
    1 560
    Saadut tykkäykset:
    295
    No hyvää tunnelmaa tarjolla.
    Alkupuolella ihmetytti ensin
    että syyllinen paljastettiin näinkin nopeasti tai sitten vain itse jotain oikeaa kuvittelin.
    Mutta kudelma kesti kuitenkin hyvin loppuun asti.
    Hyvää näyttelijätyöskentelyä ja ohjausta ja muutenkin hyvin kasassa pysynyt kokonaisuus.

    Sanoisinko että hyvä oli ja suosittelen kyllä varauksetta.
    Tämän tasoisia elokuvia kun nykyään on niin vähän tarjolla.
     
  7. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 382
    Saadut tykkäykset:
    225
    Vangitut jäi näkemättä teatterikierroksella, ja kyllä harmittaa, kun vihdoin katsoin blu-raylta. Villeneuven ohjauksiin olisi pitänyt tutustua jo tuoreeltaan. Kyseessä on harvinaisen intensiivinen rikosdraama, joka pitää otteessaan 2½ tuntia. Tarina ottaa itselleen aikaa, ja se kerrotaan sekä perusteellisesti että kiehtovan hatarasti. Sieppaustarinana tämä muistuttaa esimerkiksi Sean Pennin ohjausta The Pledge – kunniasanalla. Katsoja saa
    melko pitkään aavistella onnetonta loppua: tyttöjä ei löydetä.
    Päärooleissa Hugh Jackman ja Jake Gyllenhaal tekevät erinomaisen vakuuttavaa, intensiivistä työtä. Etsivä Lokin roolissa näkyy jo vilahduksia siitä vimmaisuudesta, jonka Gyllenhaal vei Nightcrawlerissa äärimmilleen. Jackmania pitelemään tarvitaan kolme poliisia.

    4½/5

    Saksalainen blu-ray (BD-50) tekee oikeutta Roger Deakinsin kameratyölle. Lisämateriaalia on enemmän kuin USA:laisessa julkaisussa.

    Muutama kuvanäyte Tobisin blu-raysta: