Los cronocrímenes ~ Timecrimes (2007)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana marlan, 04.12.2011.

  1. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 384
    Saadut tykkäykset:
    226
    [​IMG]

    Los cronocrímenes (kansainvälisessä levityksessä Timecrimes) on espanjalainen scifi-jännityselokuva, joka valmistui jo nelisen vuotta sitten. Elokuva oli varsin kiinnostava yllätys. Lähimmäksi vertauskohdaksi sopinee Primer (2004). Molemmat ovat pienimuotoisia trillereitä, joissa lyhyellä aikamatkailulla on dramaattiset seuraukset. Pääpaino ei ole erikoistehosteissa vaan juonessa, jonka miettiminen saa mielen nyrjähtämään ja joka ei ihan hetkessä unohdu.

    Los cronocrímenesin alku on melkoisen arkinen: mies katselee ajankulukseen kiikarilla metsään mutta näkee yhtäkkiä jotakin, mitä on lähdettävä selvittämään lähempää. Siitä alkaa painajaismainen tapahtumasarja, kun menneisyyden tapahtumat, joissa itse oltiin osapuolena, on saatava menemään täsmälleen niin kuin ne tapahtuivat.

    Mies lakkaa olemasta, jos hän ei saa tunnin verran aikaisempaa minäänsä menemään aikakoneeseen siten kuin itsensä ajamana meni. Lisäksi kuvioihin tulee vaimon tapaturmainen kuolema, jonka ”korjaaminen” vain mutkistaa tapahtumia entisestään.
    Tarinan vahvuutena on juuri sen arkisuus: jos ajassa todella voisi matkustaa takaisin, tällaiselta se varmaankin käytännössä näyttäisi. Pyöräilijätytön kohtalo käy sääliksi. Ohjaaja Nacho Vigalondo esittää tiedemiestä, joka on kokeineen hiukan etuajassa (sanaleikki tahaton).

    Los cronocrímenes on julkaistu blu-raylla ilmeisesti vain Saksassa, sielläkin nimenä Timecrimes (DVDComparen erittely). Levyllä on ainoastaan saksankielinen tekstitys. Kuvanlaatu on hiukan pehmeä (kuvattu Super 16:lle) mutta elokuvamainen ja virheetön.

    Lisämateriaalit ovat Saksan versiossa DVD:llä, ja siellä on myös elokuvan ”lineaarinen” versio (tosin vain letterbox-versiona).

    Pohjoismaissa Timecrimes julkaistiin DVD:llä noin kuukausi sitten (Pan Vision). Amerikkalainen uusintaversio on kuulemma tekeillä ensi vuonna.

    Kuvanäytteitä saksalaislevyltä:
    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Filosofiselle ja ”synkän hauskalle” tieteiselokuvalle pisteitä 4½/5.
     
    Viimeksi muokattu: 09.08.2016